Olet täällä

Artikkelit

Miksi suomalainen ei sijoita?

Jokainen käyttää varansa parhaaksi näkemällään tavalla. Joillekin se on auton osto tai lomamatka, joillekin arjen perustarpeet ja osa näkee parhaaksi sijoittaa varansa ja hyötyä niistä vasta tulevaisuudessa. Sijoittamisen tuotto-odotus on korvausta siitä että henkilö antaa varallisuutensa tuottavaan käyttöön eikä suuntaa niitä välittömästi henkilökohtaista hyötyä tuovaan kulutukseen. Eri henkilöiltä kysyttäessä sijoittaminen nähdään tyypillisesti hyvin erilaisten lasien läpi, osalle sijoittaminen on luonnollinen tapa kohdistaa säästyneet varat, kun taas joillekkin se on syntistä ja riskistä keinottelua, johon vain eliitillä on varaa.

Norvestia kysyi suomalaisilta osana juuri julkaistua sijoitusbarometriaan sijoittamisen esteistä. Seitsemästä vaihtoehdosta yleisin este oli rahanpuute (67%), jonka jälkeen järjestyksessä finanssialan epävakaus (35%), ei kiinnosta (27%), luottamuksen puute sijoituspalvelujen tarjoajaan (26%), rahojen mahdollinen tarvitseminen heti (23%), vaihtoehtojen hämmentävyys (17%) ja vaivalloisuus (15%).

Sijoitustieto kannustaa suomalaisia sijoittamaan ja seuraavassa joitakin kommentteja esteitä hälventämään:

Rahanpuute – Todellinen syy monelle, jos ylimääräistä rahaa ei ole, sitä ei voi sijoittaa. Yllä mainittu sijoitusbarometri kuitenkin kertoo myös, että 46% myöntää makuuttaneensa rahojansa tilillä turhaan. Tälläkin hetkellä valtaosa suomalaisten rahoitusvarallisuudesta lepää pankkitalletuksissa.

Finanssimaailman epävakaus mietityttää – Osakesijoittaminen on riskejä sisältävä sijoitusmuoto ja huonolla ajoituksella on lähihistoriassa voinut hävitä jopa puolet pääomastaan lyhyessä ajassa. Epävakaudelta on kuitenkin mahdollisuus suojatua hajauttamalla sijoitukset hyvin ajallisesti, sijoituslajeittain sekä maantieteellisesti.

Ei kiinnosta – Suurinta osaa suomalaisista kiinnostaa kuitenkin omistusasuminen (n. 70%) ja joka kolmannella on asuntovelkaa. Asunto on myös sijoitus eikä poikkea muusta sijoittamisesta sittenkään niin paljoa. Aki Pyysingin kantaaottava kolumni aiheesta vuodelta 2014: ”En tiedä sijoittamisesta mitään, eikä kiinnosta.”

Luottamuksen puute sijoituspalvelujen tarjoajaan – Suurin osa varainhoitajista pyrkii aidosti luomaan asiakkaalleen hyvää tuottoa sillä tällöin asiakas pysyy tyytyväisenä ja kerryttää myös varainhoitajan tilipussia, mutta kertooko varainhoitaja asiakkaalleen oikeasti parhaan vaihtoehdon? Tuskin, sillä tutkimusten mukaan kalliit sijoitusratkaisut eivät tuota asiakkalleen ylituottoa passiiviseen sijoittamiseen verrattuna. Luottamusta lisätäkseen on syytä keskustella tavoitteista sekä palvelun hinnoista yksityiskohtaisesti. Sijoitukset voi lisäksi hoitaa myös itse, perusteiden opiskelu ei vie vuosia ja niillä pääsee yllättävän lähelle sijoitusammattilaisten tuloksia

Rahat halutaan pitää tilillä valmiina – Rahat saa nostettua suurimmasta osasta arvo-osuustilejä muutamassa päivässä sillä osakekauppojen selvitysaika on nykyään vain kaksi pankkipäivää kaupantekopäivästä. Yleisesti osakkeisiin ei suositella sijoittamaan mikäli rahoja tarvitaan lähitulevaisuudessa, terve arjen käyttökassa on siis syytä pitää käyttötilillä.

Vaihtoehdot hämmentää – Sijoituslajeja, tuotteita ja palveluja on todellakin lukuisia. Yksinkertaisimmillaan ja yleisimmin suomalainen sijoittaja valitsee arvopaperivälittäjän, avaa arvo-osuustilin, tallettaa rahaa ja ostaa osakkeita. Sijoitustiedon aloittelijan oppasta löydät yleisimmät sijoitusmuodot esiteltynä oppaaseen tästä linkistä.

Vaivalloista – Vaivalloisin osa sijoittamisprosessia on todennäköisesti rahan tienaaminen ja säästäminen. Arvo-osuustiliä luodessa joutuu toki lähettelemään joitakin asiakirjoja postitse, mutta tilin ollessa kunnossa sijoittaminen hoituu kotikoneelta minuuteissa.

Johannes Ankelo 12/2020: Kulta uuteen nousuun parin kuukauden dipin jälkeen?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi