Olet täällä

Kumppaniblogit

Miksi sijoittaa osakkeisiin ja indekseihin viputuotteilla? Meklari vastaa

Jaa Twiittaa

Pörssilistatut tuotteet (ETP, Exchange Traded Products), kuten Bull- ja Bear-sertifikaatit ja minifutuurit, ovat jo pitkään kasvattaneet suosiotaan ja yhä useammat yksityissijoittajat ovat löytäneet niiden edut. Vuonna 2016 koko markkinan vaihto oli Pohjoismaissa 35,6 miljardia euroa (lähde: Nasdaq, Oslon pörssi ja NGM). Nordnetin ETP-sijoittajien määrä on pohjoismaisella tasolla kasvanut vuodesta 2013 lähtien 25 % vuosittain.

Mitä suosion takana on? Entä mihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota pörssilistattuihin tuotteisiin sijoittaessa? Kysyimme Nordnetin meklarilta ja Nordnet Markets -asiantuntijalta Juuso Lindströmiltä.

Kerro ensin hieman itsestäsi.

Vuodenvaihteessa tulee Nordnetissä seitsemän vuotta täyteen erilaisissa tehtävissä, pääosin kaupankäynnin parissa. Nykyisin vastaan Active Trader -asiakkaiden palvelemisesta ja toimin myös Nordnet Markets -tuoteasiantuntijana.

Olen itse sijoittajana pitkäjänteinen (johtuen kuukauden kaupankäyntisäännöstä), mutta olen valmis ottamaan isoakin riskiä, kunhan se on jollakin tavalla ”lapasessa”. Riski pysyy hallinnassa suojaamalla ja hajauttamalla.

Miksi pörssilistatut tuotteet ovat kasvattaneet suosiotaan?

Viputuotteilla on helppo valita oma riskitaso ja hyötyä markkinaliikkeistä kumpaan suuntaan tahansa ilman erillisiä luotto- ja lyhyeksi myynti -sopimuksia. Viputuotteiden avulla sijoittaja pääsee myös ottamaan näkemystä moneen sellaiseen kohde-etuuteen, johon olisi vaikea sijoittaa suoraan – esimerkkinä suuret sopimuskoot raaka-ainefutuureissa.

"Viputuotteilla on helppo valita oma riskitaso ja hyötyä markkinaliikkeistä kumpaan suuntaan tahansa."

Millaiselle sijoittajalle pörssilistatut tuotteet sopivat?

Oikeastaan tuotteista löytyy jokaiselle jotakin, halusi sitten suojata salkkua tai lisätä riskitasoa vipuvaikutuksella.

Miten Bull- ja Bear-sertifikaatit, minifutuurit ja Unlimited turbot eroavat toisistaan?

Suurin ero liittyy vipuvaikutuksen rakenteeseen ja sen toimintamalliin pidemmällä aikavälillä. Bull- ja Bear-sertifikaateissa vipu on rakennettu päivänsisäisellä kertoimella, kun taas minifutuureissa ja Unlimited turboissa vipuvaikutus saadaan aikaan rahoitusosuudella.

Minifutuuri ja Unlimited turbo ovat käytännössä muuten sama tuote, mutta niiden suojausmekanismi on eri tavalla toteutettu. Minifutuurissa on riskipuskuri toteutushinnan ja rahoitustason välillä, kun taas Unlimited turbossa ne ovat samassa linjassa ja suojaus on toteutettu tuotteen hintaan lisättävällä riskipreemiolla, joka on verrattavissa rahoitustasoon ostettuun optioon.

Mikä on asiakkaidesi yleisin kysymys pörssilistatuista tuotteista?

Yleisimmät kysymykset liittyvät tuotteiden toimintaan käytännössä ja arvonmääritykseen. Haastavin asia on usein hahmottaa vipusertifikaattien päivän sisäisen vivun aiheuttama korkoa korolle -efekti yön yli positioissa.

Miksi kannattaisi sijoittaa osakkeisiin tai indekseihin pörssilistattujen tuotteiden kautta, yksittäisten osakesijoitusten tekemisen sijaan?

Pörssilistatuissa tuotteissa on se etu, että esimerkiksi kohde-etuutena olevan osakkeen arvonmuutoksista voi hyötyä pienemmällä sijoitukseen sidotulla pääomalla. Siten loppuosan position alla olevasta arvosta voi laittaa tuottamaan muihin sijoituskohteisiin.

Viputuotteissa on myös se hyvä puoli, että riski on automaattisesti rajattu tuotteeseen sijoitettuun pääomaan, koska liikkeeseenlaskija hoitaa position suojaamisen.

"Pörssilistatuissa tuotteissa kohde-etuutena olevan osakkeen arvonmuutoksista voi hyötyä pienemmällä sijoitukseen sidotulla pääomalla."

Mihin kaikkeen viputuotesijoitusta harkitessa tulee kiinnittää huomiota?

Tuotetyyppiä valitessa tulee kiinnittää huomiota sijoituksen aikajänteeseen, kohde-etuuden volatiliteettiin sekä riittävään turvamarginaaliin vastakkaisten liikkeiden varalta, mikäli kyseessä on knock out -tuote.

Millä viputuotteilla asiakkaat useimmiten treidaavat? Asiakkaiden suosikkiviputuotteet?

Bull- ja Bear-tuotteissa on helposti ymmärrettävä päivänsisäinen kerroin, minkä vuoksi treidaus aloitetaan usein niillä.

Suomalaisten asiakkaiden yksi ehdoton suosikkituotetyyppi on ollut Unlimited turbo, koska rakenne mahdollistaa korkean vipuvaikutuksen ja ”päätyyn saakka” jatkuvan kaupankäynnin.

"Bull- ja Bear-tuotteissa on helposti ymmärrettävä päivänsisäinen kerroin, minkä vuoksi treidaus aloitetaan usein niillä."

Anna vielä vinkkisi sijoittajalle, joka on tutustumassa pörssilistattujen tuotteiden maailmaan!

Perehdy tarkasti tuotteiden toimintaperiaatteisiin ennen sijoittamista ja pidä kassanhallinta kunnossa, ettei salkku katkea yhteen väärään näkemykseen. Jos on aina all-in kovalla vivulla, niin on vain ajan kysymys, milloin yksi iso liike nollaa aikaisemmat onnistumiset. Kasvata position kokoa ja vipua vasta sen jälkeen, kun olet saanut positiivisia tuloksia pienemmillä summilla ja matalammalla vipuvaikutuksella.

"Kasvata position kokoa ja vipua vasta sen jälkeen, kun olet saanut positiivisia tuloksia pienemmillä summilla ja matalammalla vipuvaikutuksella."

Pörssilistattuja tuotteita 0 € välityspalkkioin

Nordnet Markets tarjoaa Pohjoismaiden laajimman valikoiman pörssilistattuja tuotteita vivulla ja ilman. Nordnet Marketsissa sijoittaja voi käydä kauppaa ilman välityspalkkioita mm. tutuilla Suomi-osakkeilla, kuten Nokia ja Outokumpu, suosituilla indekseillä, kuten DAX ja OMXH25, sekä raaka-aineilla, kuten öljy ja kulta. Välityspalkkiottomuus koskee yli 100 € toimeksiantoja Nordnet Markets -tuotteilla.

Tutustu Nordnet Marketsiin ja osallistu 5 päivän treidauskurssille

Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

  • Kaupallinen yhteistyö

 

Voima - kultapohjainen pankkipalvelu
Liity Sijoitustiedon jäseneksi