Kolumnit

Miksi en lyönyt Donald Trumpin puolesta vetoa 2016?

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

USA valitsee kahdesta papparaisesta maailman toiseksi vaikutusvaltaisimman ihmisen reilun kahden viikon päästä. Olen nyt lyönyt 49.000 euroa vetoa Sleepy Joe Bidenin voiton puolesta ja 95.000 saman äijän äänimäärävoitosta. Atlantin takana kun voi hyvin käydä niinkin, että vähemmän ääniä saanut valitaan neljäksi vuodeksi ajelemaan The Beastillä ja sekä Air Force että Marine Onella.

Reilu kuukausi sitten kirjoittelin päätyneeni näkemykseeni isolta osalta FiveThirtyEightin analyysien pohjalta. Kaikenlaiset trumpetistit ovat jaksaneet keskustelupalstallakin väsymättä länkyttää, miten 538:n Nate Silver oli 2016 niin pahasti väärässä, että seuraamisensa on itsemurhaa. Tämä väite tosin pitää paikkansa yhtä hyvin Oranssin Miehen omat jutut.

Miksei Suomessa juuri saada itkupotkuraivareita Donald Trumpin ulkonäön kuvailuista on muuten yksi sellaisista elämän epäjohdonmukaisuuksista, johon ei kannata varsinaisesti jäädä jumittamaan. Muuten voisi ihmisten epäloogisuus alkaa ahdistamaan.

Mutta jotkut Nate Silverin ennusteiden dissaajista saattavat muuttaakin näkemyksensä, jos malttavat hetkeksi perehtyä asiaan. Ihmiset, jotka työkseen yrittävät löytää naisvihaa kaikesta mahdollisesta, eivät tietenkään näkemyksiään mistään argumentoinnista muuta yhtään mihinkään.

Alla on kaksi taulukkoa, joista ylemmässä ovat käppyrät 538:n ennusteille vuoden 2016 vaaleissa, joissa siis Crooked Hillary Clinton sai hopeaa.

Alemmassa on taas vedonlyöntimarkkinoilta johdetut Clintonin ja Trumpin valitsemistodennäköisyydet pyöreästi samalla aikajanalla.

Tarkkaamatonkin lukija saattoi huomata, että vedonlyöntimarkkinat antoivat Trumpille juuri vaalien alla 13 prosentin todennäköisyyden ja 538 28,6%. Tämä tarkoittaa, että rationaalinen ja 538:aan uskova vedonlyöjä olisi lyönyt 2016 Trumpia vaalin alla isosti. Ja olettaen häviävänsä vedon yli kaksi kertaa kolmesta. Ihmiset muuten elättävät itseään jossain baseball-vedonlyönnissä aika paljon pienemmillä marginaaleilla.

Toki Nate Silver ei ole Erehtymätön Länsimaan Tietäjä, en sitä missään tapauksessa väitä. Mutta älkää ostako sijoitusvihjeitä ihmisiltä, jotka väittävät Silverin olleen väärässä 2016 vaaleissa antaessaan voittaneelle presidenttiehdokkaalle vain 28,6%. Pyrkikää sen sijaan heidän kanssaan samaan pokeripöytään.

Miksi en itse lyönyt Trumpia yhtään 2016?

Donald Trumpin tiedevastaisuus ja kansan jakaminen edustavat juuri niitä asioita, mitä pidän poliitikoissa kaikkein huolestuttavimpana. Jatkuva valehteleminen ei ole niin paha, tekevät sitä muutkin poliitikot. Joskin keskimäärin varmaan jonkun verran vähemmän. Mutta kun ei edes välitä, jääkö siitä kiinni, ollaan jo turhan jännillä vesillä ollakseen pelkästään viihdyttävää.

Miulla ei tietenkään olisi ollut mitään eettisiä ongelmia voittaa rahaa Trumpin valinnalla. Vain omien suosikkiensa betsaaminen on vedonlyönnissä erinomaisen sujuva metodi ylisuuren pelikassan pienentämiseen.

Itse asiassa harkitsin moneen otteeseen lyödäkin Trumpia, mutta yhtenä esteenä oli, että ulkomaisilla pelitileilläni ei ollut betsirahaa. ETA-saiteille rahansiirtäminen ei ole mitään rakettitiedettä, mutta se on juuri sellaista näpertelyä, josta tykkään kuin hernekeitosta.

Toinen ja se lopullinen este oli, että en uskonut tietäväni mitään paremmin kuin vedonlyöntimarkkina ja sinne rahaa laittavat miljoonat silmäparit. Vaikka teki tosiaan mieli lyödä Trumpia monessakin vaiheessa ja erityisesti vaalia edeltävänä iltana jo salkunkin suojaksi.

Sitten mököttelin korttipöydästä käsin, miten Blue Wall kaatui osavaltio kerrallaan. Jenkkien vaaleja vuodesta 1976 seuranneena näin, että Trumpille menee, ja päätin lähteä nukkumaan. Sitten hämmästyksekseni huomasin, että vedonlyöntimarkkinoilla saa vielä 1,1 omasta mielestäni paljon varmemmasta tapauksesta. Hillary ei ollut vielä tunnustanut häviötä, mutta trumpetistit olivat jo murtaneet Pennsylvanian, Wisconsinin ja Michiganin muurit.

Halusin kovasti lyödä tämän vedon kiinni. Noin kymmenen pinnaa yliyön sijoituksia pääsee aika harvoin tekemään.

Enhän mie kolmessa promillessa tietenkään mitään betsejä sisään saanut. Mutta mieleen jäi kytemään ajatus, että ehkä poliittiset vedonlyöntimarkkinat eivät sittenkään ole niin tehokkaat.

Uusi sota, uudet kujeet 

Kenraalit kuulemma käyvät aina edellistä sotaa. Näyttäisi siltä, että betsarit käyvät tällä kertaa edellisiä vaaleja. Alla 538:n käppyrät voittomahdollisuuksista. Demokraattien sininen on Joe Hidenin ja republikaanien punainen Stable Geniuksen.

Joku äkkinäinen voisi alla ja yllä olevaa saman kioskin ennustekäyriä vertailemalla päätellä, että näyttäisi olevan äänestäjien kannat vähän vakiintuneempia kuin neljä vuotta sitten.

Vedonlyöntimarkkinoilla Bidenin kerroin tätä kirjoitettaessa on 1,64, mikä antaa 61 prosentin voittotodennäköisyyden. Ala-asteella opetettiin, että 88% > 61%. Lisäksi olen vähän sitä mieltä, että 538 on ruuvannut mallinsa säätöihin enemmän hajontaa, kuin realistisesti on odotettavissa.

Nate tekee bisnestä ja ihan pienet todennäköisyydet on asiakastyytyväisyyden kannalta hyvä esittää vähän isompana kuin ovatkaan, jos vaikka sattuisivat osumaan. Näin muodostuu vähän vähemmän ”väärässä olemisesta” kitisijöitä, jotka eivät ymmärrä, että 12 prosenttiakin toteutuu lähes kerran kahdeksasta.

Mie lyön ensi viikolla lisää Bideniä, jos kerroin suurin piirtein pitää ja saan jotenkin vakuutettua Betfairin, että rahani ovat rehellisistä lähteistä, kuten pokerista ja osakespekulaatiosta. Sieltä tuli taas viime viikolla joku ärsyttävä kysely, mihin pitää laittaa sama passikopio kolmannen kerran ja kaikkea muutakin todistusta. Vastausaikaa oli valitettavasti niin paljon, että projekti on savolaisessa vaiheessa eli aloittamista vaille valmis.

Varoituksen sana mahdollisille beesaajille:

Suomen rahapelimaailman huipulta löytyy useita Trumpin kannattajia. Tähän he ovat nähdäkseni päätyneet kyllästyttyään paskamyrskyyn, jolla valtamedia Trumpia on kivittänyt.

Heidän mielestään kaksi viikkoa ennen vaaleja julkaistut tiedot Sleepy Joen narkkaripojan kovalevyltä olisivat jotenkin tärkeä asia vaalien kannalta. Siellä vilkutettiin jo jotain vaaleista vetäytymistä ja muuta ystävällisesti sanottuna hyvin epätodennäköistä.

Ihan omalla pähkäilylläni olen pohtinut, että vaikka kyseessä olisivat Hunter Bidenin oikealta koneelta poimitut oikeat e-mailit, eivät äänestäjät tällaiseen riittävässä määrin usko. Kun neljä vuotta valehtelee joka päivä, uskottavuus pikkuhiljaa murenee.

En ole muuten vieläkään keksinyt, että jos ”vassarimedia” kohtelee kaltoin USA:n presidenttiä, miten siitä muka automaattisesti seuraa, että oikeistomedia ja Donald Trump olisivat luotettavia. Miulle nimittäin läheteltiin taas sellaisten huru-ukkojen analyysejä tilanteesta, että teki mieli sekä itkeä että nauraa.

Luotan demokraattien ja republikaanien viestintään tasan yhtä paljon. Eli en usko kumpaankaan yhtään ilman muita lähteitä.

Vaaleihin valmistautuminen

Yritän ponnistella rahaa lisää "laittomille pelintarjoajille" viimeistään vaalipäiväksi. Todennäköisesti – valitaan kumpi tahansa – markkinoilla saa ylikerrointa voittamassa olevasta jonkun aikaa. Ihmiset kun tykkäävät kovasti kotiuttaa voittojaan. Jollain saattaa olla myös revittyjä Al Gore -betsislippejä vuodelta 2000 vielä tallella.

Lisäksi jos pörssi laskee mistä vaalituloksesta tahansa, luultavasti lähden ostoksille. Itse asiassa tarkkaan ottaen luultavasti kontraan kumman tahansa suunnan vaalien jälkeistä isoa liikettä – jos sellainen tulee.

Tosin jos Trumpin toisen kausi alkaa miulle 4.11. aamuauringon myötä kirkastua, saattaa vuosi 2016 toistaa itseään, ja päädyn nukkumaan hyvissä sooseissa kaikkien vaalien jälkeisten trading-paikkojen ohi😱

P.S. Kun vaihdoin Kaukaan kansakoulusta Lauritsalan ala-asteelle, onnistuin vakuuttamaan uuden koulun keittäjät, että olen hernekeittoallerginen, koska 70-luvulla lautanen oli syötävä tyhjäksi. Tämä kyllä kölähti ensimmäiseen vanhempainiltaan, jossa sairaanhoitaja-äiti kertoi, että Aki on hernekeitolle lähinnä harteistaan allerginen.   

USA vaalit -ketju

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus

Artikkelit

Meemiosakkeet ovat tulleet jäädäkseen

Johannes Ankelo
17.5.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Inission ylitti riman reilusti

Aki Pyysing
12.5.2024
east Lue lisää

Pörssiyhtiön osakkaat ovat vapaamatkustajia

Miika Vuorensola
12.5.2024
east Lue lisää