Kolumnit

Bidenin valinta presidentiksi laskisi USA:n pörssikursseja

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

J.P. Morganin ja miun mielestä Joe Bidenin valinta USA:n presidentiksi olisi lähtökohtaisesti ainakin Amerikan pörssikursseja laskeva. Ja meidän nilkit yleensä painavat perässä. Tämä ei ole pelkkä mielipide, koska Bidenin vaaliohjelmaan kuuluu veronkorotuksia, jotka ovat suoraan yhtiöiden viimeiseltä riviltä pois.

Eli siis siltä riviltä, jota kaltaiseni sijoitusdinosaurukset osakekursseja ensimmäiseksi tarkastelevat. Ja laskevat sitten kertoimia sille, onko osake kallis vai halpa. Meitä on kuitenkin niin monta, että jos yritysten tekemät nettovoitot jollain taikasauvalla – kuten veronkorotuksilla – laskevat, on relevantti oletus arvella vaikutuksen pörssikursseihin olevan negatiivinen.

Tällä hetkellä Sleepy Joe on 76-prosenttinen suosikki voittamaan vaalit FiveThirtyEight- sivuston mukaan. 538 on myös sen Main Maniin Nate Silveriin vihamielisesti suhtautuvien tahojen mielestä markkinoiden paras mielipidetiedustelujen analysoija.

Vedonlyöntimarkkinat antavat kuitenkin Bidenin voitolle kertoimen 1,88 ja sillä todennäköisyydeksi vain 53 prosenttia. Markkinataloususkovaisena ja vaalifriikkinä olen katsonut poliittisten tapahtumien todennäköisyyksiä rutiininomaisesti vedonlyöntimarkkinoilta. Olen ajatellut, että asioista miuta paremmin perillä olevat tahot pitävät kertoimet linjassa oikeisiin (joskin epävarmoihin) todennäköisyyksiin.

Tämä pitkään jatkunut ristiriita on johtanut siihen, että olen päätynyt käyttämään törkeästi aikaa jenkkivaalien pohdiskeluun, vaikka tarkkaan ottaen miulla ei taida olla rapakon takana edes äänioikeutta.

Vain vaa’ankieliosavaltioilla on väliä  

538:n käärme hahmottaa nerokkaasti, mikä on mielipidetiedustelujen mukaan tilanne, jos vaalit pidettäisiin tänään. Useimpien osavaltioiden äänestyksistä ei tarvitse välittää lainkaan. Raamattuvyöhyke menee Trumpille ja sekä New York että Kalifornia Bidenille, sanoo kumpi tahansa mitä hyvänsä tulossa olevissa kolmessa väittelyssä.

Mitä lähempänä käärmeen häntää osavaltio on, sitä varmemmin osavaltion kaikki äänet vievä presidenttiehdokas valitaan. Jenkkien vaalisysteemissähän osavaltion voittaja vie kahta poikkeusta (Maine ja Nebraska) lukuun ottamatta kaikki sen osavaltion äänet. Noin kahdessatoista osavaltiossa on tässä vaiheessa epäselvää, mihin kaikki äänet menevät. Nämä osavaltiot ovat käärmeen keskiosassa. Siniset ovat bidenisoituneita ja punaiset trumpetisoituneita osavaltioita.

Trumpin presidenttikaudella amerikkalainen yhteiskunta on polarisoitunut entistä jyrkemmin. Puolueidentiteetti jakaa rapakon takana enemmän ihmisiä kuin rotu, uskonto tai pöhköpallojoukkue.

Tällä hetkellä useimmissa tiukoissakin osavaltioissa Bideniä sanoo äänestävänsä noin 50 prosenttia vastaajista. Trumpia niukasti vähemmän. Epävarmoja äänestäjiä ei ole läheskään niin paljon kuin neljä vuotta sitten Trump vs. Clinton mutapainiottelussa. Jossa Trump itsensäkin yllättäen jäi lopulta päälle.

Vaaleissa 50 prosenttia riittää yleensä voittoon, ja vaikuttaisi siltä, että Amerikassa vaihdetaan tällä hetkellä lähes yhtä hanakasti puoluetta kuin mie jääkiekkojoukkuetta. Trumpin pitäisi kääntää gallup-asetelma voitoksi käärmeestä katsoen Pohjois-Carolinassa, Floridassa, Arizonassa ja Pennsylvaniassa.

Vaalit ratkaisevista osavaltioista Pennsylvania on käärmeen keskellä kuninkaantekijän paikalla. Tällä viikolla tuli 538:n parhaalla mahdollisella eli A+reittauksella merkitsemän Marist Collegen gallup Pennsylvaniasta tuloksella Biden 53%, Trump 44%. Tämä tukee vahvasti teoriaa Bidenin suosikkiasemasta.

Tässä vaiheessa on rationaalista kyseenalaistaa mielipidemittausten luotettavuus. Vuoden 2016 vaaleissa mittaajat tekivät systemaattisia virheitä Keski-Lännessä sekä vaalia edeltävissä gallupeissa että juuri äänestäneiltä tehdyissä ovensuukyselyissä. He ottivat otantoihinsa liikaa valkoisia korkeakoulutettuja samaan aikaan kun entisen ”Blue Wallin” tehdastyöntekijät siirtyivät joukoilla tukemaan muuria sekä Meksikoon että kaikkialle muuallekin.

Tätä kardinaalimunausta sitten trumpetistit pitävät nykyisin demokraattien salajuonena. Jos kyseessä olisi salaliitto, pitäisin suunnitelmaa heikohkona. Demokraattisalaliiton suurmestarina mie ainakin määräisin laitokseni raportoimaan mahdollisimman tiukkoja lukuja, jotta hipit menisivät äänestämään, eivätkä jäisi vaalipäivänä kotiin polttamaan pilveä. Punaniskat ottavat rollaattorinsa pickupinsa lavalta kuitenkin ja menevät sitä työntäen pudottamaan republikaanilapun satoi tai paistoi.

Korkea äänestysinnokkuus hyödyttää siis demokraatteja, koska heitä on USA:ssa enemmän, mutta ovat laiskempia äänestämään. Salaliittouskovaiset ovat lukeneet liikaa Trumpin twiittejä.

538 ja analysoimansa pollsterit tekevät bisnestä. Koko bisnes katoaa alta, jos mittaukset ja ennusteet osoittautuvat epäluotettaviksi. USA:ssa nimittäin on tälläkin alalla markkinatalous, ja kilpailua on paljon. Selkeää on, että 538 vähintään pyrkii ennustamaan mahdollisimman luotettavasti. Lisäksi kaupalliset mielipidemittauslaitokset pyrkivät korjaamaan aiempia virheitään. Onnistuvatko siinä, selviää vaalien jälkeen.

Vakaa Nero itsekin on kertonut ”ujoista” äänestäjistään, jotka eivät vastaa gallupeihin. Tosin näitä ujoja ei jälkianalyysissä löytynyt sen enempää 2016 presidentinvaaleissa kuin 2018 välivaaleissakaan. Tähän tulokseen 538 esimerkiksi tuli heti 2016 vaalien jälkianalyysissään.

Olenkin päätynyt näkemykseen, että J.P. Morgan on väärässä ja Nate Silver oikeassa. 77-vuotias vanha änkyttäjä Joe Biden on selvä suosikki voittamaan vaalit ja vedonlyöntimarkkinat ovat ”väärässä”. Yhdysvaltain nykyinen presidentti muuten kaksi päivää sitten kehui J.P.Morganin päätöstä siirtää työntekijöitään etätyöstä takaisin toimistoihin. Nate Hopealla on siis iso intressi olla oikeassa ja Morgan Kanella saada Trump valituksi.

Tämä ei tarkoita, että Joe Hiden’ (Trumpin viimeisin lempinimi vastustajalleen) olisi varma voittaja. Vaaleihin on vielä 51 pitkää päivää.

Pitkään jatkunut ristiriita vedonlyöntimarkkinoiden ja mielipidemittausten välillä sai tiedemyönteisen ja paskanpuhumisvastaisen ammattipelurin ongelmalliseen tilanteeseen. Jos näet huolellisen analyysin jälkeen hyvän vedon, lyömättä jättäminen olisi odotusarvon polttamista. Toisaalta neljä vuotta lisää ISOJA KIRJAIMIA olisi henkisesti ikävä tulema, johon ei rahanmenetystä mielellään ottaisi kaveriksi.

Päätin kuitenkin ammattiylpeyden menevän itsesuojelun edelle, ja olen nyt lyönyt noin 90.000 euroa vetoa sen puolesta että Biden saa enemmän ääniä ja 14.000 voitonkin puolesta. Kieriskelen sitten julkisessa häpeässä, jos 24-pinnainen sattuu osumaan.

Äänimäärässä Trumpin voittoon nähdäkseni tarvitaan Bidenin oikeasti toteaminen dementikoksi, eikä pelkästään Trumpin vaalimainoksissa. Demokraattien esivaaliväittelyissä se vaikutti ainakin vielä olevan siinä samassa iskussa kuin aina. Eli sammakko per ilta on varma, enemmänkin helposti.

Luultavasti jatkan poliittisen vedonlyönnin uraani kävi vaaleissa miten kävi. Sijotustiedon aktiivinen vaalit 2020 -ketju on saanut miut lopullisesti vakuutettua, että poliittisessa vedonlyönnissä on paljon pehmeää fieldiä.

Olisin muuten lyönyt Trumpin puolesta ilomielin vetoa, jos näkisin hänen kertoimensa houkuttelevina. Tämähän toimisi myös vakuutuksena vaalivilutukseen, jos Donald sittenkin saa jatkokauden.

Päivitän näkemyksiäni ketjuun säännöllisesti. Otan mielelläni vastaan eriäviä näkemyksiä, koska olen sijoittajaurallani sen verran harhalaukauksia ampunut, että kuuntelen muidenkin analyysejä herkällä korvalla.

Sen sijaan en aio jatkossakaan ottaa osaa keskusteluun ”Kumpi olisi parempi presidentti”. Uskonnollisista asioista ei ole mitään hyötyä kiistellä. Nähdäkseni en pysty mitenkään vaikuttamaan USA:n vaalitulokseen. Enkä kyllä yhtään trumpetistia luultavasti käännyttämäänkään.

Osakemarkkinoilla aion mahdollisesti tulevasta Biden-kuopasta ostaa lisää osakkeita. Näen yritysten arvon pitkällä aikavälillä kehittyvän kuitenkin suotuisammin maailmassa, jossa nojataan enemmän tieteeseen ja vähemmän katsojalukuihin. 

P.S. J.P. Morgan sai varmasti vaaliennusteellaan rahaa siirtymään vedonlyöntimarkkinoilla Trumpin taakse. Toisen potentiaalisen selityksen kertoimien mielestäni vinossa ololle löysin Vanessa Selbstin twitteristä. Käsittääkseni maailman paras pokerilesbo ja iso urheiluvedonlyöjä kertoi jättäneensä lyömättä Bideniä isosti samasta syystä, miksi miulla oli ongelmia: Ei halua vaalipäivänä tupla-ahdistusta. LBQTXXXX-kansan keskuudessa Oranssi Mies ei muuten yllättäen ole hirveän isossa suosiossa.

Lähes kaikki tuntemani amerikkalaiset pokeriammattilaiset ovat demokraatteja (Doyle Brunson ja Mike Matusow esimerkiksi eivät) ja isoja urheiluvedonlyöjiä. Saattaa olla niinkin, että muillakin demokraattibetsareilla on jäänyt kuti lippaaseen, koska heille amerikkalaisina kyseessä on kuitenkin isompi asia kuin Atlantin tällä puolella.

Uskonnollisemmat republikaanibetsarit sen sijaan saattavat uskoa Jumalan hoitavan heille 87-vuotiaan Ruth Gingsburgin tilalle konservatiivisen korkeimman oikeuden tuomarin Trumpin valinnan muodossa.

Jos mielestäsi kertoimet ovat vinossa (tai osake on aliarvostettu), kannattaa aina pohtia miksi asiat ovat näin. Jos ei keksi mitään selitystä, kannattaa oma näkemyksensä kyseenalaistaa vielä kerran ennen markkinaoperaatioita.

P.P.S. Nyt miulla on muuten oma isohko intressi vastustaa nettiblokkeja entistä kiivaammin. Miulta lähtisi uusi toimiala alta, jos rahansiirrot ulkomaisille pelisaiteille estettäisiin. Veikkaus ei tarjoa poliittisiin kohteisiin mitään kertoimia.

Keskustele: Sijotustiedon aktiivinen vaalit 2020 -ketju

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää