Kaupallinen yhteistyö

Lohkoketjujen ruuhka-ajat ovat palanneet

Pessi Peura |
Jaa Twiittaa

Kryptomarkkinan siirtyessä nousuvaihteelle kasvaa kryptovaluuttojen hintojen ohella tyypillisesti myös lohkoketjujen käyttöaste. Se tarkoittaa kalliimpia ja hitaampia siirtoja ja pakottaa transaktioiden tekijät pohtimaan siirtojensa ajoittamista. Siirrot ovat yleensä hiljaisina aikoina hyvin edullisia lohkoketjusta riippumatta, mutta käyttömäärien kasvaessa tietyissä verkoissa hinnat lähtevät nopeasti nousuun ja voivat nousta nopeasti satojakin prosentteja. Tämä haaste vaivaa etenkin arvokkaimpien kryptovaluuttojen eli bitcoinin ja ethereumin lohkoketjuja. Molempien kehitysyhteisöillä on omat suunnitelmansa skaalautuvuuden parantamiseen, mutta kysymyksiä herättää se, toteutuvatko ne riittävän hyvin ja nopeasti suhteessa kilpailijoihin ja käyttäjien tarpeisiin.

Bitcoinin lohkoketjuun syntyy uusi lohkoketju kymmenen minuutin välein ja lohkon koko on yksi megatavu, joten dataa mahtuu sisään varsin rajallinen määrä. Käyttömäärien kasvaessa kaikki siirrot eivät toteudu heti seuraavassa lohkossa ja päätyvät jonoon ellei käyttäjä maksa suurempaa siirtomaksua nopean läpimenon edesauttamiseksi. Skaalautuvuuden parantamiseksi bitcoinin päälle on kehitetty niin kutsuttuja Layer-2 ratkaisuja, jotka mahdollistavat bitcoin-siirtojen toteuttamisen bitcoin-verkon päälle avattavissa erillisissä maksukanavissa. Nimellä salamaverkko tunnettu maksukanavajärjestelmä mahdollistaa salamannopeat bitcoin-siirrot vain murto-osalla tavallisten bitcoin-siirtojen hinnasta ja siihen kohdistuu suuria odotuksia, mutta ainakin vielä tässä vaiheessa myös kapasiteettirajoituksia.

Bitcoinin skaalaamiseen liittyvät kysymykset ovat saaneet minut ajoittain syviin pohdintoihini, sillä pidän mahdollisena ja myös toivottavana, että Layer-2 ratkaisuista huolimatta bitcoinin lohkokoon kasvattaminen tulee nousemaan vielä keskustelunaiheeksi lähivuosien aikana. Tällä hetkellä bitcoin-yhteisössä aihe ei ole kovin paljon esillä ja monet tyrmäävät sen vedoten bitcoinin muuttumattomuuteen ja hajautuneisuuteen, mutta en ole täysin vakuuttunut näistä perusteluista.

Syventyäkseni aiheeseen paremmin ja haastaakseni ajatuksiani pyysin Coinmotionin hallituksessa vaikuttavan bitcoin-veteraanin Joel Lehtosen keskustelemaan siitä kanssani. Joel on ollut kehittämässä Coinmotionia palvelun alkuvuosina, pyörittänyt pitkään omaa bitcoin-solmua ja on muutenkin erittäin syvällä bitcoinin kehittämisessä. Alta voit katsella keskustelumme bitcoinin skaalaamisen historiasta ja spekulaatioista tulevaisuuden näkymiin liittyen.

Video on julkaistu alunperin Coinmotion Wealth -jäsenpalvelussa, jonka olemme hiljattain lanseeranneet. Haastattelun toinen Layer-2 ratkaisuihin keskittyvä osa julkaistaan nähtäväksi vain palvelun jäsenille. Julkaisemme palvelussa viikoittain keskusteluita ja artikkeleita kryptomarkkinan kehityksestä sekä tarjoamme jäsenille edullisemmat kaupankäyntikulut Coinmotion-alustalle. Mikäli haluat testata palvelua kuukauden veloituksetta, niin voit tehdä sen hyödyntämällä ostosivulla alekoodia SIJOITUSTIETO.

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille - Osta Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja: Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana

Mainos: Tutustu Wealth-jäsenyyteen tästä

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Nostavatko omien osakkeiden ostot tulosta?

Heikki Keskiväli
30.4.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Peterille perintöveroja

Aki Pyysing
28.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Fondia

Almanakka
28.4.2024
east Lue lisää