Kolumnit

Listautumisannit eivät pörssiä nosta

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Pörssin perusasioiden oksaharjuna jankkaaminen vuodesta toiseen kyllästyttää välillä. Samojen – omasta mielestäni hauskojen – juttujen kertominen uudelleen ja uudelleen, ei ainakaan lapsieni mukaan vaikuta kyllästyttävän miuta koskaan.

Olen kuitenkin livekontakteja ottamalla ja keskustelupalstoja lukemalla kokenut hyvinkin tarpeelliseksi toistella esimerkiksi ”hinta on mitä maksat, arvo on mitä saat”, ”splitti ei luo arvoa” ja ”halvemmalla on parempi ostaa kuin kalliimmalla” -perusteesejäni. Eivätkä nämä ole pelkkiä teesejä (=väitteitä, jotka halutaan osoittaa todeksi), vaan pohjautuvat matematiikkaan, mikä tieteenä on aavistuksen feminististä tutkimustakin eksaktimpi.

Nahkaruoska soi

Koskaan en sen sijaan kyllästy talousjournalisteille tahdin ruoskimiseen. Ja mieluummin kurmuutan oikeita talousaviiseja kuin Taloussanomia, jonka tosin väitetään joskus jääneen kiinni asiallisesta ja vihervasemmistolaisittain värittymättömästä talousuutisesta.

Niinpä viikon epistolana on tämän viikon Talouselämän Asiantuntijat yksimielisiä – Helsingin pörssi kääntyy: 5 syytä ”hirmunousulle” varsin ansiokas juttu. On jo lähtökohtaisesti poikkeuksellista sopulitoimintaa pohdiskella Suomen karhumarkkinalla rivakan nousun mahdollisuutta. Useimmiten isossa talousmediassa Helsingin huonoina pörssiaikoina lähinnä taivastellaan miten tyhmiä ihmiset ovatkaan, kun rahojaan Helsingissä makuuttavat. Vaikka tarjolla olisi sekä Kiinaa että Argentiinaa ja erityisesti Seitsemän Upeaa mutta Mahtavaa Jättiläistä.

Alman nettiotsikoija on taas kerran ottanut vapauksia, jutussa eivät asiantuntijat ole yksimielisiä tulevasta hirmunoususta. Vaan TE kertoo listaavansa viisi edellytystä pörssin yli 30 prosentin ”hirmunousulle” parin vuoden sisällä. Lainausmerkit ovat omiani, sillä olen nähnyt osakkeellisena Helsingissä yli 30 prosentin vuosituottoja indeksissä jo monta kertaa, ensimmäisen kerran 1986. Varmaan joka vuosikymmenellä ollut kerran pari.

Teollisuuden vastaisku on ilman muuta edellytys indeksinousulle. Meillä on markkina-arvoltaan suurimpien yritysten joukossa kaikenlaista KoneNesteNokiaUPM:ää, joiden menestystä ilman indeksin on vaikea liikkua.

Korkojen selvä lasku on myös no-brainer. Anna miulle laskevat korot Christine Lagarde, oi voimalintuni. Ja mie annan siulle siitä Helsingissäkin nousevat pörssikurssit. Ja lopeta se FED:in varjossa piileskely. Eurooppa on taantuva maanosa ja USA on sisämarkkina, jossa eletään sekä markkinatalouden ehdoilla että Sleepy Joen tukiaisilla. Eri talousalueita siis, ja voivat harjoittaa itsenäistä korkopolitiikkaa.

Pörssin arvostuksen nousu eli kertoimien venyminen on vähän sellainen tapahtuma, että ensin ne korot laskevat ja sitten ne kertoimet venyvät. Ellei Orion pian kerro uudesta mullistavasta laihdutuslääkkeestä. Tai kalorittomasta alkoholista. Mutta joo, Helsingissä P/E:t ovat alhaalla (keskimääräinen 2023 P/E 15) ja voivat hyvin lähivuosina noustakin. Nykyinen nelosen korkotaso ja P/E 20 olisi perusteltavissa odoteltavalla (tai toivottavalla) tuloskasvulla sekin.

Kansainvälisten sijoittajien into

Tässä kävin vähän silviistii, jotta kun Suomi liittyi Natoon, huomasivat ulkomaan pellet, että noilla mykillä metsäläisillähän on yli 1300 kilometriä itärajaa sotaa käyvän diktatuurin kanssa.

Helsingin pörssin takeltelu johtuu osittain ulkomaisten sijoittajien vähäisestä kiinnostuksesta. Jos ne alkavat uskoa Pyysingin Perusteesiin Putinin suhteen eli ”Ei se koulukiusattu kääpiö Nato-maahan oikeasti hyökkää”, voivat dollarilaivat vielä kerran rantautua Helsinginkin satamaan.

Mutta Listautumisikkunan aukeaminen ei pörssiä nosta. Ensinnäkin kun yhtiö tekee menestyksekkään listautumisannin ja ellei pörssiin tule uutta rahaa, ei pörssi tästä nouse mihinkään. Päinvastoin listalle tulee uusi yhtiö jollain hinnalla ja muut osakkeet laskevat, koska sijoittajat joutuvat myymään niitä rahoittaakseen merkintänsä.

Ja toisekseen, listautumisikkuna aukeaa sitten kun pörssikurssit nousevat, eikä toisinpäin. TE on sotkenut sen, että ipojen alkaminen olisi pörssikurssien nousun edellytys. Kyseessähän on härkien paikalle saapumisen seuraus.

Lisäksi listautumisikkuna on auki, tulkaa Fazerit ja ST Ykköset tänne vaan, helposti pääsette listalle.

Ja erityisesti Kuopion KPY, jolla olisi tarvittava laaja osakaskuntakin jo valmiiksi olemassa. Olen muuten melko suivaantunut savolaisille, jotka päättivät lykätä listautumista, koska pelkäävät totuuden eli isännättömän rahan tuottaman markkina-arvon paljastumista. Onneksi kuitenkin KPY:n hallituksen ja edustajiston kokous- ja kuukausipalkkiot sentään juoksevat vanhaan malliin, ettei tule paikallispoliitikoille isompia vahinkoja.

Joka tapauksessa puhutaan mitä puhutaan, pörssin listautumisikkuna ei ole kiinni. Se on vain sisään kiipeämiseen tavallista korkeammalla.

Ipot tulevat, oletko valmis?

Palkitakseni kolumnin loppuun asti lukijat, annan rahanarvoisen vinkin, joka syö varmasti omia tuottojani. Helsingin pörssi nimittäin nousee vielä joskus. Mie en tosin tiiä milloin. Kuunnelkaa vaikka Lepikköä ja Tuomista korva herkkänä. Nehän joka viikko kertovat, missä pörssi on ollut ja mihin se menee.

Joka tapauksessa, kun Fabianinkadulla nousee, alkavat listautumiset Helsinkiin jälleen. Petri Roininen on ruoskinut yrityksiä pörssiin jo vuosikausia. Sieltä ne tulevat jonossa, kunhan kuvittelevat saavansa sijoittajilta arvonsa mukaan tai enemmän.

Ja ihan ensimmäiset listautumiset ovat yleensä parhaita. Media ei hehkuta hiljattain saatuja pikavoittoja, koska niitä ei ole. Trendisijoittajat ovat jo unohtaneet mikä on listautumisanti eivätkä ole koskaan kuulleetkaan prospektuksesta. Ensimmäiset listautujakandidaatit tulevat maltillisella arvostuksella, koska haluavat päästä pörssin loistoon mahdollisimman suurella varmuudella. Ensimmäinen uuden aallon listautuja on helposti joku kuluttajatuoteyritys, joka kaipaa enemmän tuotteilleen näkyvyyttä kuin sijoittajilta maksimirahoja juuri tässä ja nyt.

Ensimmäisissä tämän tai seuraavan vuoden listautumisanneissa on kaiken järjen mukaan tarjolla tavallista parempaa tavaraa, joka on listautuessaan selvästi halvempaa kuin Lifa Air, mutta jota saa enemmän kuin Kempoweria.

Ilmassa on orastavaa kevään hajua, joten on luonnollista alkaa odotella pieniä piristäviä pikiksiä.

Talouselämä 12.4.2024: Asiantuntijat yksimielisiä – Helsingin pörssi kääntyy: 5 syytä ”hirmunousulle”

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Peterille perintöveroja

Aki Pyysing
28.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Fondia

Almanakka
28.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Coinbase halajaa tuottoa välityspalkkioiden lisäksi

Johannes Ankelo
27.4.2024
east Lue lisää