Olet täällä

Artikkelit

Likviditeetti tiukentuu QT:n alkaessa purra

Vuosi osakemarkkinoiden huippujen jälkeen Goldman Sachsin hedge fund sales-pomo Tony Pasquariello kävi raportissaan läpi asioita, joiden kanssa hän tällä hetkellä painii.

1. Pasquariellon mukaan loppuvuoden suurin huolenaihe oli makrotalouden tilanne. Mies odottaa päinvastaisen tapahtuvan kuluvana vuonna: USA:n talous on odotettua sitkeämpi ja samalla markkinoita hermostuttaa likviditeetin niukkuus, sillä QT (Quantitative Tightening, taseen supistaminen) on vasta alkamaisillaan.

2. Talouden haasteena on edelleen heikentyvä tuotanto ja asuntomarkkinat, palveluiden ja työmarkkinoiden ollessa samaan aikaan vahvoja. Pasquariello odottaa todellisten käytettävissä olevien tulojen laskun hidastuvan. Keskustellessaan asiakkaiden kanssa hän saa jatkuvasti kysymyksiä taantuman korkeasta todennäköisyydestä, muttei itse ennusta talouden ajautuvan taantumaan suurella todennäköisyydellä.

3. Fed osti bondeja vielä viime vuoden ensimmäisen kvartaalin loppuun asti. Taseen supistaminen puolestaan alkoi kesäkuussa ja tosissaan vasta syyskuussa. EKP ei ole aloittanut QT:a laisinkaan. Globaali likviditeetti on siis vasta viime aikoina saavuttanut huippunsa ja samalla USA:n pankkien pääomia tiukennetaan. Pasquariellon huolenaiheena ei ole niinkään kaiken huomioon saava Fedin korkotaso, vaan sen taseen supistuminen ja likviditeetin tiukentuminen.

4. QE-bileet ovat siis päättyneet ja QT-krapula voi vaikuttaa Pasquariellon mukaanvielä  vuosien ajan. Työmarkkinoiden ollessa erittäin vahvana, hän odottaa USA:n talouden välttävän “kovan laskeutumisen”. Hän odottaa Fedin jatkavan tiukkaa rahapolitiikkaansa pitkälle vuoteen 2023.

5. Pahimman inflaation pitäisi olla jo taustapeilissä, eikä Fedin ohjauskorko ole enää kahdeksan täyttä korkopistettä CPI-inflaatiolukua alempana. Palkat nousevat 4,6 prosentin vuositahtia ja työmarkkinoilla on pulaa työntekijöistä. Pasquariellon mukaan pahimmat haasteet inflaation saamiseksi takaisin kahteen prosenttiin ovat vielä edessä. Hän odottaa 1970-luvun rimmaavan nykytilanteen kanssa: korkea inflaatio on villinä laukkaava hevonen, se tulee aalloissa ja rahapoliittinen reagointi koostuu pausseista, u-käännöksistä, stopeista ja starteista.

6. Fed oli viime vuonna konsensusodotusta aggressiivisempi. Inflaation trendatessa oikeaan suuntaan, on Pasquariellon mukaan lähes mahdotonta kuvitella vastaavaa reaktiota Fediltä tälle vuodelle. Hän muistuttaa osakemarkkinoiden aloittavan tämän vuoden varsin korkeilla kertoimilla, S&P500-indeksin P/E-kertoimen ollessa 17x.

7. Korkeiden kertoimien ollessa korkealla ja reaalikorkojen ollessa lähellä 2022 huippujaan, Goldmanin pomon on vaikea tällä hetkellä innostua osakkeista. Hän ei odota Fedin tulevan markkinoiden avuksi QE-ohjelmalla, joten markkinadynamiikka tulee poikkeamaan vielä pitkään viime vuosikymmenen dynamiikasta.

8.Pasquariello odottaa osakemarkkinoiden noudattavan “yksi askel eteen, kaksi taakse”-dynamiikkaa ja suosittaa myymään osakemarkkinoiden vahvuuteen.

9.Hänen on vaikeaa löytää huokuttelevampia sijoituksia kuin USA:n rahamarkkinat. Pasquariello odottaa lyhyiden korkojen nousevan hissukseen alkuvuodesta.

10. Mies muistuttaa, että elämme edelleen Covidin jälkeisessä taloudessa, josta löytyy paljon eriskummallisuuksia ja kaksijakoisuutta. Makrotreidereille hän antaa vinkkinä välttää ylitreidaamista ensimmäisen neljänneksen aikana; ensin kärsivällisesti, sitten yhtäkkiä aggressiivisesti.

11. USA:n osakkeita usein ylipainottava Pasquariello myöntää amerikkalaisten osakkeiden olevan maailmanlaajuisesti nyt kalliita ja odottaa rahavirtojen johtavan muiden maiden osakkeisiin. Hän pitää Kiinan avautumista yhtenä tärkeimmistä tekijöistä maailmantalouden kehityksen suhteen. Mies on Kiinan kasvun kestävyyden suhteen skeptinen, eikä lähde ylipainottamaan USA:n ulkopuolisia osakkeita. Ulkomailta hän suosii Japanin pankkeja.

12. Merkittävimpänä trendinä vuodelle 2023 Pasquariello näkee työntekijäpulan. Ongelma ei ole pelkästään Amerikassa, vaan se on maailmanlaajuinen päänvaiva.

13. Neljä graafia, jotka saavat Pasquariellon raapimaan päätään.

Eurostoxxin suhde eurooppalaisen maakaasun (vihreä viiva) hintaan.

USA:n strategisten öljyvarantojen varastotilanne.

USA:n M2-rahamäärän vuosittaiset muutokset.

USA:n yksityinen työllisyys.

Keskustele markkinoiden tilanteesta Sijoitustiedon palstalla.

Keskustele sijoittamisesta tai avaa oma sijoitusaiheinen blogi. Tervetuloa foorumille!