Olet täällä

Artikkelit

Lassila&Tikanoja: Kiinteistöpalvelut Suomi jarruttaa kasvua

Kolme viimeistä vuotta ovat olleet tuskaisia Lassila&Tikanojan osakkeenomistajille, sillä osakkeen hinta on tullut siinä ajassa alas lähes neljänneksen. Yhtiön tulosta erityisesti viime aikoina on painanut Kiinteistöpalvelut Suomen vaisu tulos.

Yhtiöstä yleisesti

Lassila&Tikanoja (L&T) on ympäristöhuollon ja kiinteistöjen sekä laitosten tukipalvelujen tuottamiseen keskittynyt palveluyrityskonserni.

Vuonna 1905 Josef Lassila ja Frithiof Tikanoja perustivat Lassila & Tikanojan tukkukaupaksi Vaasassa. Se laajeni ajan mittaan Pohjoismaiden suurimmaksi yksityiseksi tukkuliikkeeksi.

Yhtiö listautui Helsingin pörssiin jo vuonna 1961, jolloin yhtiö tukkukaupan ohella toimi myös tekstiiliteollisuudessa.

Vuonna 1995 L&T luopui monien yritysostojen ja -myyntien kautta vaatetusteollisuudesta, ja ympäristönhuollosta tuli sen suurin toimiala.

Konsernin tytäryhtiö L&T Biowatti valmistaa ja toimittaa puupohjaisia biopolttoaineita, kierrätyspolttoaineita ja uusioraaka-aineita.

Yhtiöllä on toimintaa Suomen lisäksi Venäjällä ja Ruotsissa.

Henkilöstä L&T:lla oli viime vuoden päätteeksi 7 566.

Yhtiön liikevaihto viime vuonna oli 802 miljoonaa euroa, josta muodostui 47,6 miljoonan euron liikevoitto.

Yhtiön markkina-arvo on 570 miljoonaa euroa.

L&T:n suurin osakkeenomistaja on Mandatum 6,62 prosentin osuudella.

Yhtiön toimitusjohtajana toimii Eero Hautaniemi ja hallituksen puheenjohtajana Heikki Bergholm.

Yhtiön liiketoiminta

L&T:n liiketoiminta jakautuu neljään eri toimialaan:

  • Ympäristöpalvelut
  • Teollisuuspalvelut
  • Kiinteistöpalvelut Suomi
  • Kiinteistöpalvelut Ruotsi

Vuonna 2018 yhtiön liikevaihdosta yksi kolmannes tuli Ympäristöpalveluista (33 %) ja toinen kolmannes kiinteistöpalveluista (32%). Viimeinen kolmannes muodostui kiinteistötekniikasta (18%), teollisuuspalveluista (12%) ja uusiutuvista energialähteistä (5%).

Ympäristöpalvelujen tavoitteena on auttaa asiakkaitamme toteuttamaan kiertotaloutta. Asiakkaita tuetaan materiaalivirtojen koko elinkaaren matkalla (käyttövaihe ja kierrätysvaihe).

Teollisuuspalvelut tarjoavat vaarallisten jätteiden, viemärihuollon, prosessipuhdistuksen ja ympäristörakentamisen palveluita monelle eri teollisuuden alalle niin kaivos-, metsä-, kemian-, metalli- ja rakennusteollisuuteen kuin konepajateollisuuteenkin.

Kiinteistöpalveluiden tavoitteena on tarjota asiakkailleen kokonaispalveluja, joilla luodaan kiinteistöjen käyttäjille parhaita mahdollisia työskentely- ja asumisolosuhteita.

Kiinteistöpalvelut Suomi on ollut L&T:n murheenkryyninä muiden liiketoiminta-alueiden tuottaessa odotetusti tai parantaessa tulostaan. Kiinteistöpalvelut Suomen liikevoiton arvioidaan tänä vuonna laskevan viime vuodesta johtuen uuden toimintamallin käyttöönoton kustannuksista sekä sopimuskannan laskusta.

Viimeisimmän osarin yhteydessä toimitusjohtaja Eero Hautaniemi kommentoi Kiinteistöpalvelut Suomea: ”Kiinteistöpalvelut Suomessa kiinteistötekniikan uuden toimintamallin käyttöönottoon liittyvät kustannukset rasittivat liikevoittoa. Siivouksen liiketoiminta kehittyi myönteisesti uusien asiakkuuksien myötä kolmannella vuosineljänneksellä. Loppuvuonna keskitymme Kiinteistöpalvelut Suomen uuden toimintamallin vakiinnuttamiseen ja kannattavuuden parantamiseen.”

Q3 2019

L&T raportoi odotuksia paremmasta, mutta silti heikentyneestä tuloksesta Q3:lla, mikä sai osakkeen hinnan pomppaamaan pohjilta.

Yhtiö oli antanut heinäkuussa tulosvaroituksen: L&T arvioi, että liikevaihto on tänä vuonna viime vuoden tasoa, mutta liikevoitto jää viime vuodesta. Ennen tulosvaroitusta L&T:n ohjeistuksen mukaan liikevoiton piti olla viime vuoden tasoa. Näkymässä ei huomioida L&T Korjausrakentaminen Oy:n myynnin vaikutusta.

Heinä-syyskuun liikevaihto oli 190,5 miljoonaa euroa, joka osui odotuksiin. Myynti kuitenkin laski viime vuoden 196,3 miljoonasta eurosta.

Liiketuloksen odotettiin putoavan 17,2 miljoonaan viime vuoden vertailukauden 19,6 miljoonasta eurosta. Toteutunut liiketulos oli kuitenkin 18,5 miljoonaa euroa.

Analyytikot EPS:n olevan 0,34 euroa, mutta yhtiö raportoi 0,36 euron osakekohtaisesti tuloksesta, joka putosi sentillä viimevuotisesta.

Yhtiö kirjoittaa raportissaan Q3:sta: ”Liikevaihto ja liikevoitto paranivat vertailukaudesta Ympäristöpalveluissa ja Teollisuuspalveluissa. Myös Kiinteistöpalvelut Ruotsin liikevoitto parani hieman edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Kiinteistöpalvelut Suomen liikevaihto ja liikevoitto laskivat merkittävästi edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta”

Yhtiö ei muuttanut ohjaustaan loppuvuodelle.

Toimitusjohtaja Eero Hautaniemen mukaan liiketoimintaa kehittyi positiivisesti  koko alkuvuonna lukuunottamatta Kiinteistöpalvelut Suomea. Hautaniemi oli tyytyväinen liiketoiminnan rahavirran jatkumiseen vahvana.

Strategian päivitys

L&T päivitti strategiaansa ja pitkän aikavälin tavoitteita lokakuun lopussa.

”Strategiamme on tukea asiakkaidemme vastuullisuutta, luoda erinomaisia asiakaskokemuksia ja kehittää alamme parhaita palveluita. Tarjoamme henkilöstöllemme merkityksellistä työtä, pidämme heistä huolta ja luomme mahdollisuuksia kehittyä. Tuomme kiertotalouteen uusia ratkaisuja, joilla torjumme ilmastonmuutosta, ja edistämme sosiaalista vastuuta yhteiskunnassa työllistämisen kautta. Pyrimme nopeaan kasvuun kestävää kehitystä edistävissä liiketoiminnoissamme ainutlaatuisella kiertotalousosaamisellamme. Tavoittelemme orgaanista kasvua sekä investoimme tulevaisuuden markkinoihin”, toimitusjohtaja Hautaniemi sanoo tiedotteessa.

Yhtiön taloudelliset tavoitteet muodostuivat seuraaviksi:

Taloudellisia tavoitteita ei tule kuitenkaan lukea yhtiön ohjeistuksena yhdellekään tulevalle vuodelle.

Taloudellisten tavoitteiden lisäksi yhtiö asetti pitkän aikavälin vastuullisuus- ja sidosryhmätavoitteita:

Odotukset tulevaan

Osinkotuotto tämän päivän kurssi on muhkea 6,3 prosenttia, P/E-arvo 18,0 ja EV/EBIT 17,2. Osake on verrokkeihin nähden maltillisesti arvostettu. Sijoittajan mielenkiinto voi kohdistua osinkotuottoon; yhtiön osinko tosin ei ole kolmen viime vuoden aikana kasvanut 0,92 eurosta, joka kuvastaa vaisuja kasvunäkymiä.

Marketwatchin neljä analyytikkoa antavat L&T:lle “Pidä”-suosituksen keskimääräisellä tavoitehinnalla 14,50 euroa.

Yhtiön Q4 EPS-ennusteet vaihtelevat 0,22 ja 0,28 euron välillä, konsensuksen ollessa 0,25 euroa.

Koko vuoden EPS:n odotetaan osuvan 0,93-0,99 euron väliin 0,97 euron konsensuksella.

Lassila&Tikanoja -keskustelu

Tutustu Suomen suosituimpiin viputuotteisiin ilman välityspalkkiota
Liity Sijoitustiedon jäseneksi