Artikkelit

Kultaisen härän vuosi

Taloudellinen Ajattelija |
Jaa Twiittaa

Oli vuosi 2020. Maailma sulkeutui, kun pandemia jylläsi. Ihmisiä kohtasi inhimillinen tragedia ympäri maailmaa. Vuosi 2020 oli rotan vuosi.

Kiinalaisen kuukalenterin mukaan 12. helmikuuta 2021 rotan vuosi vaihtui härän vuodeksi. Eikä minkä tahansa härän vuodeksi, vaan metallisen härän vuodeksi.

Kiinalaisessa horoskoopissa on kaksitoista eläintä ja viisi elementtiä. Kun vuosi vaihtuu, myös eläin vaihtuu ja elementti sen myötä ennalta määritellyssä 60 vuoden syklissä. Edellinen härän vuosi oli 12 vuotta sitten ja edellinen metallisen härän vuosi 60 vuotta sitten.

Alkoiko sijoittajien juhlavuosi?

Länsimaisen sijoittajan ajatuksissa metallinen härkä (Metal Ox) taipuu välittömästi kultaiseksi häräksi (Golden Bull). Alkoiko tästä vuoden kestävä härkämarkkina, jollaista ei ole ennen nähty? Toivoa sopii. Edellinen kultaisen härän vuosi 1961 oli sijoittajille kohtuullisen hyvä; tuolloin S&P500-indeksi nousi 23,13%. Itselleni ainakin tuollainen vuosituotto kelpaisi varsin hyvin.

 

metallinen härkä

Kaikkien sijoittajien rakastama metallinen härkä.

 

Kiinalaisessa ajatusmaailmassa härän vuosi tarkoittaa ahkeran työn, voiman ja päättäväisyyden vuotta, ei siis suoranaista ikuisesti nousevien pörssikurssien vuotta, mutta toki nuo ominaisuudet tekevät hyvää pörssikursseille – ainakin pitkällä aikavälillä. Härän vuosi tarkoittaa myös liikkumisen lisääntymistä, minkä voi perinteisessä ajattelussa yhdistää koronansulkujen päättymiseen, mutta optimistinen sijoittaja voi yhdistää tämän myös pörssikurssien kiihtyvään vaellukseen koillisesta kohti pohjoista.

Koska härkä on tällä kertaa metallinen, lupaa tämä hyvää metallimarkkinoille, siis teräkselle, jalometalleille ja muille metalleille. Outokumpuun vuonna 2017 sijoittaneet pääsevät vihdoin kaivamaan sijoituksensa ulos "pitkästä salkusta" ja WSB:n hypettämä silver short squeeze voi jopa toteutua. Optimistinen spekuloija ekstrapoloi metallien vahvan menestyksen myös vahvaan bitcoinin ja muiden kryptojen menestykseen, vaikka varsinaisesti bittien louhinnalla ei ole mitään tekemistä fyysisten metallien louhinnan kanssa.

 

Outokummun 5 vuoden kurssikehitys on ollut täynnä draamaa suuntaan jos toiseenkin. Alkoiko markkina viime vuoden lopulla diskonttaamaan tulevaa metallisen härän vuotta sisään hintaan?

 

Metallinen härkä ja metallimarkkinan vahva menestys voivat tuoda mukanaan myös ikävän yllätyksen mikäli pitkään kadoksissa ollut inflaatio lähtee liikkeelle. Tosin en epäile keskuspankkien kykyä maskeerata tällaistakin hintamuutosta kuluttajahintaindeksin ulkopuolelle, jolloin ne voisivat myös jatkossa naama peruslukemilla toistaa viestiään, että inflaatiota ei ole.

Itse olen toistaiseksi ollut erittäin tyytyväinen kultaisen härän vuoteen. Uudenvuoden tienoolla kolmessa päivässä osakesalkkuni nousi 8%, kuin juhlistaakseen kultaista härkää ja väistyvää rotan vuotta. Toisaalta on mahdollista, että uudenvuoden aatolle osuvilla Harvian ja Revenion tulosjulkistuksillakin saattoi olla osuutta asiaan.

 

 

Varo härän sarviin joutumista

Kuulostaako siltä, että kultaisen härän vuosi on juuri se vuosi, kun meitä kaikkia onnistaa ja pörssit nousevat korkeammalle ja nopeammin kuin koskaan ennen? Näin voi toki käydä, mutta on hyvä pitää mielessä, että ihmisten uskomuksilla, taivaankappaleiden liikkeillä ja muilla yliluonnollisilla ilmiöillä ei ole todellisuudessa sen kanssa mitään tekemistä.

Keskuspankit syövät metallisia härkiä aamupalaksi ja jatkavan sen jälkeen rahan printtaamista lounastaukoon saakka. Kaikkeen fomoon ei kannata lähteä mukaan ja kultaisen härän vuosi on vain yksi näistä ilmiöistä. Mitään ei tapahdu vain siksi, että juuri nyt sattuu olemaan kultaisen härän vuosi – ellei sitten koko maailman kansa vaivu massapsykoosiin ja ala toteuttaa ennustusta itseään.

Kun pörssit nousevat parabolisesti ja naapuri tienaa omaisuuksia vetyosakkeilla, houkutus lähteä mukaan kaikenlaisiin ilmiöihin kasvaa alitajuisesti. Tällöin on aiempaa tärkeämpää pitää pää kylmänä ja oma sijoitussuunnitelma vahvasti mielessä. Taistelu fomoa vastaan käy kuumempana kuin vuosikymmeniin.

T.A.

Hyvää härän vuotta

Hyvää härän vuotta!

Blogikeskusteluun

Yhteistyökumppanit ja tarjoukset: Mandatum Trader

Löydä osakkeet ja ETF:t ympäri maailman. Sijoita jopa 2 kk edullisimmassa hintaluokassa (alk. 0,03 % tai min. 3 €).

Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää