Kaupallinen yhteistyö, Kumppaniblogit

Kuinka aloittaa sijoittaminen – käytännön opas

Estateguru |
Jaa Twiittaa

Me kaikki tiedämme, että säästämisessä ja sijoittamisessa ”pikemmin on parempi”, mutta vain hölmöt hätiköivät. Elämme yhä monimutkaisemmassa maailmassa, ja se on erityisen totta, kun kyse on rahan tienaamisesta. Tässä blogitekstissä tarkastelemme nykyistä sijoitusmaisemaa ja sitä, kuinka voit parhaiten aloittaa oman portfoliosi rakentamisen.

Vuokrat, sähkölaskut, velat ja muut elämiseen liittyvät kulut näyttävät kasvavan inflaation myötä jatkuvasti, joten paras aika aloittaa sijoittaminen oli kaksikymmentä vuotta sitten. Seuraavaksi paras aika on nyt. Älä säti itseäsi, vaikka olisit lykännyt sitä aiemmin; käytä se energia mieluummin aloittamiseen nyt. Jos tarvitset hieman motivaatiota, Einsteinin maailman kahdeksanneksi ihmeeksi kuvaileman korkoa korolle -ilmiön ymmärtäminen voi inspiroida sinua.

Oletetaan, että olet sijoittanut 100 € joka kuukausi kymmenen vuoden ajan ja ansaitset keskimääräistä 10 %:n vuosituottoa. Nyt sinulla on 13 200 euroa, josta 1 200 euroa on puhdasta voittoa! Se on korkoa korolle -ilmiön voima. Oletko siis valmis aloittamaan?

1. Päätä, kuinka paljon haluat sijoittaa

Ensimmäinen asia, joka sinun on päätettävä, on kuinka paljon rahaa haluat sijoittaa. Tämä riippuu sijoituksesi tavoitteesta ja päivämäärästä, jonka olet asettanut sen saavuttamiseksi. Tyypillinen pyrkimys sijoittamisessa on jäädä eläkkeelle, jos ei aikaisin, niin aikaisemmin tai paremmin, kun taas toiset ihmiset säästävät rahaa tiettyä esinettä tai seikkailua varten. Jos sinulla on mielessäsi päivämäärä, jolloin tarvitset ylimääräistä rahaa, laske määräajasta taaksepäin, kuinka paljon sinun on sijoitettava kuukausittain tai viikoittain.

Nyrkkisääntönä on, että sinun tulee pyrkiä sijoittamaan vuosittain yhteensä 10-15 % tuloistasi eläkettä varten. Jos se ei vaikuta sinulle realistiselta nyt, aloita pienemmällä määrällä ja kasvata sitä ajan myötä. Kun tiedät, kuinka paljon rahaa sinulla on tarkoitusta varten, on aika alkaa etsiä sopivia sijoituksia.

Jos haluat uhkapelata, vaihtoehtoja on. Kryptovaluutat, NFT:t, jopa lottokuponki on eräänlainen sijoitus. Jos jätät mielelläsi huomioimatta arvonmäärityksen perusteet ja luotat Greater Fool -teoriaan, jonka mukaan joku on väistämättä valmis maksamaan enemmän kyseenalaisesta omaisuuserästä kuin sinä, nämä tyypillisesti lyhytaikaiset sijoitukset voivat vedota sinuun. Muista kuitenkin, että jokaista kryptomiljonääriä kohden on lukemattomia kryptovähävaraisia. Mitä suurempi lupaus nopeasta ja helposta tuotosta, sitä suurempi on todennäköisyys, että menetät kaikki rahasi.

2. Avaa sijoitustili

Kun olet selvittänyt, kuinka paljon haluat sijoittaa, suosittelemme, että luot puskurirahaston, jossa sinulla on 3-12 kuukauden asumiskulut varmistaaksesi, että et koskaan joudu tilanteeseen, jossa sinun täytyy nostaa rahaa sijoitustililtäsi markkinoiden ollessa laskussa.

Sitten on tärkeää tutustua sijoitustileihin liittyviin kustannuksiin, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Yleensä joudut maksamaan rahastonhoitajallesi menevää hallinnointipalkkiota, sekä sijoituskohteinasi olevien rahastojen palkkioita. Kokonaismaksut nousevat tyypillisesti noin 1-2 %:iin, mikä ei ehkä kuulosta paljolta, mutta kasvaa nopeasti ajan myötä. Etsi halvempia vaihtoehtoja, jos mahdollista.

3. Juttele robotille

Voi kuulostaa älyttömältä, mutta yksi tapa säästää rahaa hallinnointipalkkioissa on konsultoida tekoälyä nimellisesti todellisen älyn sijaan. Robo-neuvoja on tekoäly, joka käyttää algoritmia riskinsietokykysi arvioimiseen sille antamiesi tietojen perusteella. Useiden kysymysten jälkeen se suosittelee sijoituksia, jotka sopivat resursseihisi ja tavoitteisiisi. Robo-neuvojien tilit ovat usein halvempia kuin ihmisten hallinnoimat tilit, ja pienemmillä minimisijoitusrajoilla voit aloittaa pienemmillä summilla ja edetä omaan tahtiisi.

4. Harkitse sijoitusvaihtoehtojasi

Tarkastellaan nyt joitain uusien sijoittajien keskuudessa suosittuja sijoituskohteita, sekä tarjotaan nopeat määritelmät ja katsaus.

Osakkeet

Osakkeet ovat tietyn yrityksen omistusosuuksia. Osakkeen hinta riippuu yrityksestä, ja vaihtelee taskurahoista pieniin omaisuuksiin. Osakkeita voi ostaa sijoitusrahastojen kautta, jotka ovat useita sijoituksia, jotka myydään pakettina. Nämä rahastot voivat olla erittäin hyödyllisiä, koska ne yhdistävät osakkeita ja joukkovelkakirjoja monipuoliseksi kokoelmaksi levittäen sananlaskun mukaisesti munia useisiin koreihin vähentäen näin keskittymäriskiäsi.

Joitakin sijoitusrahastoja hallinnoivat ammattilaiset, kun taas toiset vain seuraavat tietyn osakemarkkinaindeksin, kuten S&P 500:n, kehitystä. Nämä indeksirahastoina tunnetut ovat halvempia, koska niihin liittyy vähemmän maksuja.

Joukkovelkakirjat

Yritykset ja valtiot laskevat liikkeeseen joukkovelkakirjoja hankkiakseen pääomaa. Kun ostat sellaisen, myyjä lupaa maksaa sinulle takaisin saman summan tietyn vuosimäärän kuluttua korkoineen. Pohjimmiltaan kyse on siis lainasta. 

Joukkovelkakirjat ovat yleensä pienempiriskisiä kuin osakkeet, koska takaisinmaksuaikataulu on kiinteä, samoin kuin korko. Mutta kun riski alenee, alenevat usein myös mahdolliset tuotot, ja tämä pätee yleensä myös joukkovelkakirjoihin. Siksi niiden ei pitäisi muodostaa liian suurta osaa pitkän aikavälin sijoitusportfoliostasi, ellet suosi erittäin konservatiivista lähestymistapaa.

Pörssinoteeratut rahastot

ETF:t ovat samanlaisia kuin sijoitusrahastot siinä mielessä, että ne koostuvat useista yhteen niputetuista sijoituksista, mutta sijoitusrahastoista poiketen niillä käydään jatkuvasti kauppaa pörssikurssien mukaan, mikä on tyypillisesti sijoitusrahaston vähimmäissijoitusvaatimusta alhaisempi summa. Tämä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon sijoittajalle, jolla on tiukka budjetti.

Hajauttaminen

Tässä vaiheessa on tärkeää huomioida portfolion hajauttamisen merkitys. Tämä tarkoittaa sijoittamista laajaan valikoimaan erilaisia korreloimattomia omaisuuseriä eri toimialoilla, markkinoilla ja rahastoissa. Näin pienennät riskiä varmistamalla, että jos jokin sijoituksistasi menettää arvoaan tai tietty markkina-alue tai toimiala joutuu taantumaan, portfoliosi ei seuraa perässä.

Kehittyneitä matemaattisia malleja käyttävät tutkijat ovat arvioineet, että hyvin hajautetun noin 25-30 korreloimatonta sijoitusta sisältävän portfolion pitäisi auttaa tehokkaasti vähentämään riskejä. Mitään maagista lukua ei ole olemassa mitä tulee siihen, kuinka monta sijoitusta sinulla tulisi olla kerralla, mutta muista aina hajauttaa portfoliotasi niille aloille, joille haluat altistua, samalla kun kohdistat huomattavan summan korkoinstrumentteihin suojautuaksesi yksittäisten yritysten tai toimialojen laskusuhdanteilta.

5. Valitse sijoitusstrategia

Strategiasi riippuu tavoitteistasi, käytettävissä olevista resursseistasi ja aikahorisontistasi. Jos aiot vetäytyä sijoituksistasi vasta vuosikymmenten päästä, osakkeisiin sijoittaminen halpojen osakerahastojen, indeksirahastojen tai ETF:ien kautta voi olla paras vaihtoehto.

Lyhyen aikavälin strategia

Jos sinulla on lyhyemmän aikavälin tavoitteita (alle kaksi vuotta), voi olla viisaampaa pitää rahat online-säästötilillä tai matalariskisessä sijoitusportfoliossa, jolloin tienaat korkoa noin 0,7 %. Nämä ovat alhaisen riskin ja alhaisen tuoton vaihtoehtoja, joten poikkeuksellisia katastrofeja lukuun ottamatta rahojesi pitäisi olla turvassa.

Keskipitkän aikavälin strategia

Hieman pidemmän aikavälin tavoitteita (2-3 vuotta) varten lyhytaikaiset korkorahastot, erityisesti valtioiden liikkeeseen laskemiin joukkovelkakirjoihin keskittyneet sellaiset, ovat hyvä vaihtoehto, joka tarjoaa potentiaalisen 1-2 %:n tai suuremman koron.

Pitkän aikavälin strategia

Pitkäaikaisessa sijoittamisessa kannattaa harkita osakkeiden lisäksi pankkien talletustodistuksia (certificate of deposit, CD). Talletustodistukset ovat pankkien rahamarkkinainstrumentteja, joilla ne keräävät varoja jälkimarkkinoilta ja jotka maksavat kiinteää korkoa tietyn ajanjakson ajan. Toinen erinomainen vaihtoehto on sijoittaminen vertaislainoihin, kuten Estateguru-alustalta löytyviin lainoihin.

Vertaislainaus

Jos olet valmis lainaamaan rahaa lainanottajille, jotka tarvitsevat nopeasti rahaa liiketoimintansa tai projektinsa käynnistämiseen, voit ansaita lainoillesi yli viiden prosentin korkoa (Estategurun historiallinen vuosituotto on yli 10 %!). Vertaislainausalustat pisteyttävät lainanottajansa heidän luottokelpoisuutensa perusteella, joten sijoittajat voivat rajoittaa riskiään valitsemalla ne projektit, joita pidetään muita pienempiriskisinä.

Estategurun kaikki lainat ovat vakuudellisia (vakuus on omaisuutta, joka voidaan realisoida maksuhäiriötapauksissa lainanottajan velkojen maksamiseksi osittain tai kokonaan). Vakuudet ovat lainanottajan omaisuuden kiinnityksiä, mikä tarkoittaa, että lainanantajat ovat alttiita huomattavasti pienemmälle riskille kuin vakuudettoman lainan tapauksessa. Alusta tarjoaa sijoittajille myös mahdollisuuden automatisoida sijoituksensa käyttämällä Sijoitusstrategiat-ominaisuutta, jonka avulla tuotot voidaan sijoittaa nopeasti uudelleen useille markkinoille hajauttaen ja varmistaen, että rahasi tekevät jatkuvasti töitä puolestasi.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Neljä mielenkiintoista teleoperaattoria

Antti Leinonen
26.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää