Olet täällä

Artikkelit

Korreloivan kullan kimallus

Normaaliaikoina kullan hinta korreloi negatiivisesti muiden omaisuusluokkien kanssa. Kulta on historiallisesti tuottanut paremmin aikoina, jolloin rahaa on otettu osakkeista joukolla pois. Viime kuukausina kullan korrelaatio osakemarkkinan kanssa on kuitenkin ollut enemmän käsi kädessä-mallia kuin mihin aiemmin on totuttu.

*** Kaupallinen yhteistyö: Nordnet ***

Kulta suojaa sijoittajia “häntäriskeiltä”, eli pienen todennäköisyyden, mutta suuren vaikutuksen riskitekijöiltä. Keltainen jalometalli on toiminut arvon säilyttäjänä huomattavasti paremmin kuin fiat-valuutat, jotka ovat menettäneet lähes kaiken alkuperäisestä arvostaan. Unssilla kultaa sai muutama vuosisata sitten herrasmiehen puvun ja näin on myös tänä päivänä.

The World Gold Council (WGC) odottaa talouden epävarmuuden, alhaisen korkotason ja heikentyvän globaalin talouskasvun vaikuttavan kullan hintaan kuluvana vuonna.

Ympäri maailmaa rahaa on virrannut kulta-ETF-rahastoihin keskuspankkien laskiessa korkojaan ja omaksuessa sovittelevaa rahapoliitiikkaa kasvun tukemiseksi. Kultaan perustuvat ETF:t ovat kasvaneet 23 miljardilla dollarilla vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä, mikä on historian suurin neljännesvuotinen dollarimääräinen lisäys kulta-ETF-rahastoihin.

Fyysisen kullan ja korujen kysyntä on koronaviruksen ansiosta laskenut alimmilleen kymmeneen vuoteen. Kulta sijoituskohteena on siitä huolimatta kasvanut alkuvuodesta suurimmilleen sitten vuoden 2016. Jopa keskuspankit ympäri maailmaa hamstraavat kultaa huomatessaan fiat-valuuttojen aiheuttamat riskit. Kullalla on tärkeä rooli keskuspankkien varojen hallitsemisessa.

Kulta toimii siis suojana epävarmuutta vastaan ja arvon säilyttäjänä, mutta sen hinnassa on tarpeeksi volatiliteettia myös treidaamiseen.

Kulta alkuvuonna 2020

Toukokuun lopulla kullan hinta oli noussut 14 prosentilla alkuvuoden aikana. Samalla S&P 500 oli viitisen prosenttia pakkasella, japanin jeni oli tuottanut yli viisi prosenttia ja jenkkien kymppivuotinen bondi noin yhdeksän prosenttia. Kulta oli perinteisistä omaisuusluokista alkuvuoden voittaja.

Ennennäkemättömät keskuspankkien elvytystoimenpiteet ovat kasvattaneet valtioiden velkataakkaa ja huolia valuuttojen arvojen alenemisista. Historiallisesti kriisiajat ovat olleet positiivisia kullan hinnalle. Nollatasoiset korot ja matala historiallinen korrelaatio muiden omaisuusluokkien kanssa toimivat kullan positiivisina katalyytteinä nykyisessä taloustilanteessa.

Kullan hinta on kesäkuussa vain jatkanut nousuaan ja korreloi nyt entistä enemmän osakemarkkinan kanssa.

Kullan hinnan perusta on varsin yksinkertainen. Moni näkee kullan hinnan nousevan inflaatio-odotusten tai itse inflaation noustessa, mutta se on tätäkin yksinkertaisempaa. Kullan määrä on suhteellisen kiinteä, sitä louhitaan vain noin yksi prosentti lisää vuosittain verrattuna maan päällä olevaan kultavarantoon. Rahan määrä sen sijaan ei ole kiinteä.  Rahan määrän noustessa tulee myös kullan hinnan nousta suhteessa printattuun valuuttamäärään.

Empiirisesti tutkittaessa havaitsemme kullan hinnalla olevan läheinen suhde rahan määrään taloudessa, tässä tapauksessa dollareihin. Allaoleva kuvaaja vertaa M2-dollarimäärää kullan hintaan dollareissa.

Kullan hinta seuraa rahan määrää, muttei rahan määrä ole ainoa sen hintaan vaikuttava tekijä. Tämä korrelaatio on kuitenkin siitä pitää mielessä FEDin printatessa lisää valuuttaa. Paitsi kullan hintaan, ovat FEDin toimenpiteet vaikuttaneet positiivisesti myös osakkeiden hintoihin.

Rahan määrä punaisella, S&P 500 vihreällä ja kulta oranssilla värillä kuvattuna.

Pepperstonen Chris Westonin mukaan USA:n bondimarkkinalla on myös näppinsä pelissä kullan hintakehityksessä. “Markkina ajattelee kultaa nollakuponkisena bondina, joten inflaatioon mukautettujen Treasury-bondien tuottojen lähtiessä laskuun, kullan houkuttelevuus kasvaa”, Weston valottaa tilannetta.

Hänen mukaansa 90 prosenttia viimeisen kahden vuoden volatiliteetista voidaan selittää inflaatioon mukautettujen Treasury-bondien perusteella.

Weston odottaa kullan nousevan 1800 dollarin tasoille seuraavaksi. Suurimpina riskeinä kullan hinnalle hän näkee nousevat korkotasot ja osakkeiden romahtamisen, mikäli romahdus aiheuttaisi dollarin vahvistumisen.

Goldman Sachs: Kulta 2000 taalaan vuoden sisällä

Goldman Sachs uskoo matalien korkotasojen ja heikentyvän dollarin pönkittävän kullan hintakehitystä lähitulevaisuudessa.

Investointipankki ennustaa kullan hinnan nousevan 2000 dollariin seuraavan 12 kuukauden aikana.

Goldmanin analyytikoiden mukaan matalat korot ja huolet taalan heikentymisestä aiheuttavat erinomaisen kombinaation kullan hinnan positiiviselle kehitykselle huolimatta heikentyneestä fyysisen kullan kysynnästä.

“Koronakriisin jälkeen kullan hinnan tärkein ajuri on pelko dollarin heikentymisestä, jos poliittisia tekijöitä ei oteta huomioon”, pankista kommentoitiin. Tämän lisäksi heikompi taala nostaa suurten kultakuluttajien ostovoimaa kehittyvillä markkinoilla lockdownien purkautuessa.

Goldman arvioi pelkoperusteisen sijoituskysynnän nostaneen kultaa 18 prosentilla tänä vuonna, mutta negatiivinen shokki varallisuudelle aiheutti 8 prosentin laskun. Nettoefekti olisi näin 10 prosenttia, joka on lähellä kullan 14 prosentin nousua alkuvuoden aikana.

Pankki arvioi kullan hinnan nousevan kolmessa kuukaudessa 1800 dollariin, kuudessa kuukaudessa 1900 tasoille ja vuoden sisällä 2000 taalaan.

Goldman lisää: “Kuten olemme väittäneet aiemminkin, kultasijoitusten kysyntä kasvaa talouden elpymisen alkuvaiheissa, johtuen matalista koroista ja valuutan heikentymisen pelosta. Samalla näemme fyysisen kullan kysynnän kasvua kehittyviltä markkinoilta talouksien avautuessa koronarajoitteista. Jotta kullan hinta rikkoisi 2000 dollarin rajan, tulisi inflaation nousta yli 2 prosenttiin ilman poliittisia muutoksia.”

Bank of America on ennusteissaan Goldmaniakin rohkeampi - se ennustaa kullan hinnan kallistuvan 3000 dollariin 18 kuukauden sisällä. BoA odottaa korkotasojen pysyvän matalina ympäri maailmaa erittäin pitkään.

Miten muuttaa ennusteet rahaksi?

Helpoiten tulevia hintamuutoksia voi spekuloida Nordnetin kautta ilman tarvetta pohtia fyysisen kullan ostamiseen liittyvää vaivaa ja riskejä. Nordnet Markets -tuotteilla kultaan voi sijoittaa arvopaperimuodossa, joko vivulla tai ilman. Treidaaminen ja sijoittaminen kyseisillä tuotteilla on yhtä helppoa kuin kaupankäynti osakkeilla. Paitsi kullalla, voi Nordnetin tuotteilla käydä kauppaa myös muilla hyödykkeillä: öljy, hopea ja kupari.

Nordnet Markets tarjoaa kultaan sekä Bull- ja Bear-sertifikaatteja että Unlimited Turboja. Molemmista tuoteryhmistä löytyy tuotteita sekä maltillista vipua hakeville että korkean riskin treidaajille.

Bull- ja Bear-sertifikaateissa valikoima on laaja, molempia vaihtoehtoja lyötyy sekä isolla vivulla että kokonaan ilman vipua ja kaikkea siltä väliltä.

Sertifikaatti vahvistaa kullan päivittäistä muutosta valitulla vivulla. Jos kullan hinta nousee prosentilla, BULL X4 nousee neljällä prosentilla ja BEAR X4 laskee saman verran.

BULL X1 ja BEAR X1 seuraavat kullan hintaa ilman vipuvaikutusta. BEAR X1 tuottaa kullan hinnan laskiessa, mikäli sijoittaja ottaa näkemystä vastoin suurten investointipankkien ennustuksia.

Unlimited Turbojen hinta puolestaan liikkuu 1:1 suhteessa kullan hintaan (valuuttakurssilla korjattuna).

Turbossa tuotteen vipuvaikutus ei ole ennaltamäärätty kuten sertifikaateissa. Vipu riippuu Turbon rahoitustason suhteesta kullan hintaan.

T LONG KULTA FFF, jonka rahoitustaso on 1509 ja kullan hinta on 1772, muodostaa Turbon vivuksi 6,5x. Kullan hinnan noustessa prosentilla, kyseisen Long Turbon arvo nousee 6,5 prosenttia. Vastaavasti kullan hinnan laskiessa prosentilla vipu toimii toiseen suuntaan ja vahvistaa Turbon tappiot 6,5-kertaisesti.

T SHRT KULTA-tuotteilla voi ansaita tuottoa kullan hinnan laskiessa.

Sekä Long- että Short Turboihin löytyy merkittävä valikoima Nordnet Markets-tuotteita laajalla skaalalla eri riskiprofiileja. Vipuvalikoima tällä hetkellä on mitä tahansa 2x ja 66x välillä, joten vaihtoehtoja löytyy sekä pidempään holdiin että lyhyempiin treideihin, maltillisiin kauppoihin tai korkean riskinälän tyydyttämiseksi.

Nordnet Markets-tuotteiden tarkempaan toimintaan voi tutustua Nordnetin sivustolla.

Nordnet Markets tarjoaa Pohjoismaiden laajimman valikoiman pörssilistattuja tuotteita, joilla voit käydä kauppaa ilman välityspalkkioita. Välityspalkkiottomuus koskee Nordnetin verkkosivuilla ja Nordnetin tarjoamien kaupankäyntisovellusten (esimerkiksi Infront Web Traderin) kautta tehtyjä, kauppasummaltaan yli 100 euron tai yli 1000 SEK/DKK/NOK suuruisia toimeksiantoja Nordnet Markets -tuotteilla. Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Kulta sijoituskohteena: keskustele

Keskustele sijoittamisesta tai avaa oma sijoitusaiheinen blogi. Tervetuloa moderoidulle foorumillemme!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi