Artikkelit

Kone - Vahvaa suorittamista ja Thyssenin hissipuheita

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

”Wow that was a smooth ride!”, muistan vaimoni tokaisseen pari vuotta sitten bangkokilaisen hotellin hissin saavuttua alakertaan, hämmästellen hissimatkan sujuvuutta. Virnuiluni viipyli suupielessäni normaalia pidempään ja hän tiedustelikin mikä niin miellyttää ja luonnollisesti totesin Koneen hissin olevan siippansa tapaan lahjakasta suomalaista tekoa. Muutamaa viikkoa aiemmin hän oli päivitellyt etteivätkö Fiskarsin sakset mukamas ruostu lainkaan, eikä ole edelleenkään onnistunut niitä ruostuttamaan.

Suotta eivät suomalaiset kulje maailmalla rinta rottingilla puhumassa laadukkaista tuotteistaan. Tutustutaan tällä kertaa Koneeseen, joka liikuttaa ihmisiä ylös-alas ja edes-takas ympäri maailmaa, laadukkaasti ja luotettavasti.

Kone yhtiönä

Kone on hissejä, liukuportaita ja ovia valmistava konepajayhtiö. Se tarjoaa myös palveluja tuotteidensa kunnossapitoon ja nykyaikaistamiseen. Yhtiön tavoitteena on tehdä kaupungeista parempia paikkoja elää.

Vuonna 1910 perustetulla yhtiöllä oli henkilöstöä vuoden 2018 lopussa yli 57 000.

Yhtiön pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja on Antti Herlin. Herlinin osuus Koneen äänistä on yli 50 prosenttia.

Koneen suurimpia kilpailijoita ovat ThyssenKrupp, Otis ja Schindler. Näiden neljän yhtiön osuus maailman hissimarkkinoista on yli neljä viidesosaa.

Merkittävä osuus Koneen tuloksesta tulee kasvavilta markkinoilta, kuten Itä-Euroopasta ja Kiinasta.

Huhut Thyssenin hissiyksikön ympärillä

Koneen on jo pitkään huhuttu seuraavan saksalaista ThyssenKruppia ostomielellä. Spekulaatio kiihtyi toukokuussa kun Reuters raportoi Koneen kasvaneesta kiinnostuksesta yrityskauppaan. ThyssenKruppin hissiyksikön arvo on noin 14 miljardia euroa. Koneen ostaessa yksikön nousisi Kone maailman suurimmaksi hissivalmistajaksi. Toukokuussa Thyssenkrupp ilmoitti strategiamuutoksesta ja suunnitteli listaavansa hissiyksikön pörssiin vahvistaakseen kassaansa.

Huhut yrityskaupasta nostivat Koneen osakkeen hinnan 45 eurosta 50 euroon. Yhtiön osake on noussut siitä edelleen hinnan asettuessa kirjoitushetkellä noin 52 euroon.

Avoimia kysymyksiä kaupassa ovat kauppahinta ja EU:n kilpailuviranomaisten hyväksyntä kaupalle. Thyssenin hissiyksiköstä lienevät kiinnostuneita muutkin kuin Kone, mikä on harmillista Koneen kannalta.

Hissiyksikön mahdollinen myynti tai listautuminen ratkeaa todennäköisesti syksyn aikana. Saksalaisen Handelsblattin mukaan Thyssen odottaa tarjouksia yksiköstä juuri näinä aikoina. Handelsblattin lähteiden mukaan hissiyksikön hinta asettuisi 17 miljardin euron hujakoille.

Mikäli Kone ostaisi Thyssenin hissiyksikön yksin, olisi kyseessä Suomen historian selkeästi suurin yrityskauppa.

Thyssen on vahva Pohjois-Amerikassa ja Kone Aasiassa.

Muutama päivä sitten toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kertoi Bloombergille Koneen olevan avoin järjestelylle, jossa Thyssen ja Kone jakaisivat omistuksen Thyssenin hissiyksikössä. Ehrnrooth näkee järjestelyssä merkittäviä synergioita. Kone tarjoaisi kaupassa käteistä ja osakkeita. Koneesta tulisi näin Thyssenin hissiyksikön pääomistaja, Thyssenin ollessa mukana pienemmällä siivulla huhutussa järjestelyssä.

Q2 / 2019

Koneen vuoden 2019 toisen kvartaalin tulos oli jälleen kerran tasaisen vahva. Oikaistu liikevoitto osui odotuksiin 320 miljoonalla eurolla.

Q2-raportti oli kuitenkin samaan aikaan vahva erityisesti tilausten ja liikevaihdon suhteen. Liikevaihto kasvoi 9 prosentilla ja kasvua tuli 6-16 prosenttia kaikissa liiketoiminnoissa mikä kertoo Koneen laaja-alaisesta onnistumisesta.

Oikaistu liikevoittomarginaali jäi ennusteista.

Yhtiön odottama kasvun hidastuminen Kiinassa ei vielä toteutunut.

Kone tarkensi ohjeistustaan loppuvuodelle ja odottaa positiivisia markkinanäkymiä loppuvuodelle. Yhtiö odottaa globaalin uuslaitemarkkinan olevan vakaa tai kasvavan hieman. Aiempi odotus oli vakaa. Kone odottaa 4-7 prosentin liikevaihdon kasvua koko vuodelle ja 1170-1250 miljoonan euron oikaistua liiketulosta. Liikevoittomarginaali täten osuisi 12,4-12,9 prosentin väliin.

Odotuksia tulevaan

Marketwatchilla 26 analyytikkoa seuraa Koneen osaketta ja heidän keskimääräinen tavoitehinta Koneelle on 46,71 euroa suosituksella ”alipainota”.

Analyytikot odottavat Koneen EPS:n osuvan 0,46-0,56 euron väliin mediaaniodotuksella 0,49 euroa. Koko vuoden EPS-odotus on 2,04 euroa arvioiden hajautuessa 1,89-2,29 euron välille.

Vain 2 analyytikkoa antaa osakkeelle Osto-suosituksen, 13 suosittelee pitämään ja 8 analyytikkoa on valmiita myymään osaketta.

Inderesin näkemys Koneen on Marketwatchia synkempi, tavoitehinnan ollessa 41,00 euroa ja suositus ”Myy”.

Inderes näkee osakkeen hinnan olevan kaikilla mittareilla täyteen hinnoiteltu ja arvostuspreemiota ylläpitää spekulointi Thyssen Elevatorin hankinnasta. Hankinta olisi merkittävä hyöty Koneelle mutta siihen liittyy vielä runsaasti avoimia kysymyksiä.

Koneen osinkotuotto viime vuonna oli 3,18%, mikä teki yhtiöstä kilpailijoitaan paremman osingonmaksajan.

Kone raportoi Q3-tuloksestaan lokakuun 23. päivä.

Keskustele Koneesta ja yhtiön osakkeesta

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää