Olet täällä

Kolumnit

Kolumni: Pörssikurssit romahtivat

Mie luin otsikon ”Pörssi romahti” ja mietin onko jossain muuallakin pörssin lattia pettänyt kuin Jakartassa. Olin nimittäin sivusilmällä tarkkaillut osakemarkkinoita, ja nähnyt melko tavanomaisen parin prosentin laskupäivän Marko Erolalle ja muille syntymäkarhuille ilahdukseksi heille varmasti raskaiden pitkien nousuvuosien jälkeen.

Klikattuani otsikon teki mieli tehdä jälkiabortti itselleni. Olen tunnettua itsemurhaajasukua, joten sen pitäisi lähtökohtaisesti sujua näppärästi. Olin mennyt klikkiotsikkoon. Vihaan nimittäin keltamustan sydämeni pohjasta klikkiotsikoita ja keskustelupalstatrolleja. En ole vuosikausiin klikannut ”huippumalli näyttää tissit” otsikoita, koska aina sillä on rintsikat. Enkä oleta nimimerkki Dharman kirjoittavan sellaista tekstiä, joka ei saisi hyvinkin kasvatetut liberaalit kiroilemaan ja samanaikaisesti huppupäät sytyttämään tuliristejä. Mutta tästä Taloussanomien otsikosta ajattelin, että on ne pörssikurssit jossain romahtaneet.

Jutun ydin oli, että Helsingin pörssi laski kaksi (2) prosenttia. Mie istuin lehtereillä, kun kurssit ottivat kyykkyä 15 prosenttia yhdessä sessiossa vuonna 1987, näin kuinka teknokuplayhtiöt ottivat 90 prosenttia hittiä hivenen pidemmässä ajassa vuosituhannen alussa ja kuinka soliditkin yhtiöt puolittuivat finanssikriisissä. Kahden prosentin droppia kahdeksan härkävuoden jälkeen pidän lähinnä Paavo Väyrysen ilmoituksena asettua presidenttiehdokkaaksi. Se tulee säännöllisin väliajoin, mutta juuri tullessaan vaikuttaa hivenen yllättävältä.

Jenkkiosakkeiden olen odottanut ottavan osumaa jo pitkään. Trumpin verouudistus nosti kursseja totta kai, koska jos yhtiön verojen jälkeinen nettotulos paranee 15 prosenttia, sen pörssikurssin kaiken teorian ja käytännönkin mukaan pitäisi nousta saman verran. Yhtä selkeää on, että Trumpin tukka ei ole oikea, ja punaniskasijoittajatkin alkavat viimeisten videoiden jälkeen tajuamaan tämän. Patologiset valehtelijat voivat tehdä kaikenlaista yllättävää, ja epävarmuutta sijoittajat vihaavat eniten.

@RealDonaldTrump otti kunnian pörssikurssien noususta. Mie en ikinä tekisi näin, koska silloin tavallaan olisi vastuussa niitten joskus myöhemmin varmasti tulevasta laskustakin. Mutta totuudella ei tunnu enää olevan niin suurta väliä. ”Pörssikurssit romahtivat” on nykyisin kaksi pinnaa ja jos väittää olleensa Irakin sodan vastustaja, vaikka ennen typerää invaasiota kannatti sitä, se kelpaa ainakin syvässä etelässä.

Totuudentorveuteen taipuvaisena tunnustan näkemykseni osakemarkkinoista. Miulla nimittäin ei ole mitään varmaa visiota, onko nyt käännytty laskumarkkinalle. Siitä olen melko varma, että lyhyet eurokorot eivät nouse nollan yläpuolelle lähipäivinä. Niinpä ostin Technopolista ja Oravaa, kun niiden kurssit laskivat. Jos markkina roikahtaa, annan Keith Silverangin tehdä miulle 10 pinnaa vuodessa ja vitosen Oravan lähestyä omaisuutensa arvoa, joka jopa minulle hieman yllättäen vaikuttaa olevan ”tulosvaroituksensa” mukaan melko lähellä ilmoittamaansa melkein kymppiä.

Koska sijoitusasteeni on minulle alhainen, eli karvan alle 100 prosenttia, näen mahdollisen kurssilaskun lähinnä ostomahdollisuuksina. Jos mennään oikein kunnolla liukumäkeä, päätynen taas kerran 150 prosentin sijoitusasteen haminoille, jos rahoittajat ovat suosiollisia ja mie lähes yhtä reipas kuin 20kg kevyempänä. Sitten taas vuosien päästä tulevassa ylämäessä voi uudelleen tiputtaa Nerolankin hyväksymille tasoille.

Antaa pörssikurssien romahtaa, jos ovat romahtaakseen. Mutta ei toivottavasti kutsuta parin pinnan dippejä enää romahduksiksi.

ORAVA ASUNTORAHASTO OYJ:N TULOS AIEMMIN ARVIOITUA HEIKOMPI - 9.2.2018

Keskustelua

Tutustu Suomen suosituimpiin viputuotteisiin ilman välityspalkkiota
Liity Sijoitustiedon jäseneksi