Olet täällä

Kolumnit

Kolumni: Pokeriammattilaisten kryptokokkarit

Suomalaiset pokeriammattilaiset voittivat viime vuonna luultavasti enemmän kryptovaluutoissa kuin pokerissa. Tämä siitä huolimatta, että sijoittamisesta jo ennen Bitcoin-kuumetta jotain ymmärtäneet prot eivät pääsääntöisesti ole kryptoihin koskeneet. Tämä on minulle lopullisesti selvinnyt Helsinki Freezeoutin alkupäivien pöytäkeskusteluissa.

Yritän Juha Mietona hiihtää puusuksilla lumisateessa ja vääntää kaikille kryptolangasta, mitä on tapahtunut ja miksi.

Pokeriammattilaiset sijoittajina

Pokeribuumin jälkeisiltä verisiltä taistelukentiltä hengissä (= edelleen työkykyisinä ja kamppailua jatkavina) selvinneitä sotureita yhdistävät tietyt ominaisuudet. He ovat poikkeuksellisen loogisen päättelykyvyn omaavia, kykenevät hallittuun riskinottoon ja ymmärtävät käytännön täydellisesti odotusarvon käsitteen. Toisin sanoen heillä pitäisi olla kaikki menestyvältä sijoittajalta vaadittavat ominaisuudet.

Todellisuudessa pokerinammattilaiset ovat maailman huonoimpia sijoittajia. Koska he ovat tehneet pienillä rahallisilla sijoituksilla pokerissa niin paljon rahaa, että vassareita ahdistaa, he olettavat sijoitusmaailman toimivan samalla tavalla. Kun heille joku esittelee ”kerran elämässä” sijoituskohdetta, he eivät ymmärrä, että tarjoaja on jo käynyt läpi tavanomaiset rahoituslähteet (=oma tasku, pankit, ammattisijoittajat) läpi, ja on löytänyt rahoittajakaivon pohjalta kaverin, jolla on irtokäteistä enemmän kuin sijoitusosaamista.

Nykymarkkinassa kymmenen prosenttia vuosituottoa on törkeän paljon. Jos perinteinen sijoittaja onnistuu löytämään mielestään kymmenen pinnan odotusarvon kohteen, hän lämäisee rahaa kiinni raskaalla kädellä ja luultavasti käyttää vierastakin pääomaa, mikäli mahdollista. Peluri ei tällaista kohdetta vilkaisekaan. Sijoituskohteen täytyy lyhyehkössä ajassa esittää tarjoavan mahdollisuutta ainakin tupliin tai mielellään kymmenkertaisiin, että hän vaivautuu harkitsemaankaan.

Lainaan Barry Greensteinin Ace on the Riverin sijoituspäätösten askeleita:

Viisas sijoittaja

1. Perehtyy kohteesta saatavilla olevaan materiaaliin.

2. Keskustelee alan asiantuntijoiden kanssa.

3. Arvioi tuotteen kysynnän.

4. Tutkii tuotteen laatua.

5. Perehtyy kilpailutilanteeseen

6. Pohdiskelee miksi tilaisuutta tarjotaan juuri hänelle. Esimerkiksi miksi muut sijoittajat tai instituutiot eivät ole laittaneet rahoja peliin.

7. Laskee mikä on sijoituskohteen markkina-arvo, ja minkä osuuden siitä rahoillaan saa.

8. Selvittää kenellä muilla ja kuinka paljon kamaa on. Erityisesti tärkeitä ovat sellaiset, joilla on suora päätösvalta kohteen kehitykseen, kuten yritysjohdolla ja muilla päätöksentekijöillä.

9. Laskee sijoituksen odotetun tuoton ja arvioi sijoitusperiodin pituuden.

10. Varmistuu että kauppapaikka, raportointimenetelmät ja kohde itse ovat luotettavissa käsissä.

Pokeriammattilainen

1. Kysyy paljonko rahaa tarvitaan.

2. Kun rahat loppuvat, kysyy paljonko lisää hynkkyä tarvitaan, että vielä voi päästä voitolle.

3. Toistaa askeleen kaksi niin kauan kuin uskoa riittää.

Minun intressini Sijoitustiedon perustamiseen muuten pohjaa havaintoihini suomalaisten pokeriammattilaisten sijoituspäätöksistä.

Peter Lynchin kokkariteoria

Olen nähnyt jo kolme kertaa Lynchin (nettovarallisuus $350M) ”Hammaslääkäri ja omaisuudenhoitaja kokkareilla” teorian toteutuvan käytännössä. Jos maksakirroosi ei iske tai auto aja suojatiellä päälle, uskon näkeväni vielä useita. Markkinoilla on neljä vaihetta:

1. Pitkän laskukauden päätteeksi ihmiset eivät tykkää jutella osakkeista. Omaisuudenhoitaja saa olla bileissä ihan rauhassa ja ihmiset juttelevat mieluummin hammaslääkärille. Tässä vaiheessa ollaan lähellä markkinakäännettä.

2. Kun markkina on noussut 15%, ihmiset voivat jo hetken keskustella osakkeista mainitakseen niiden olevan riskipitoisia. Hyvin harvat välittävät aiheesta lainkaan. Hammaslääkäri on edelleen omaisuudenhoitajaa kiinnostavampaa seuraa.

3. Härkämarkkinan edetessä ihmiset, hammaslääkäri mukaan lukien alkavat kysellä osakemieheltä mitä nyt pitäisi ostaa. Useimmilla on jo jotain osakkeita.

4. Ihmiset pörräävät osakemiehen ympärillä jakaen omia vihjeitään. Hammaslääkärilläkin on tarjota joku osaketipsi. Markkina on hyvin lähellä huippuaan.

Osakemarkkinoilla olemme vaiheen kolme loppupuolella. Minulta kysellään liki päivittäin mitä nyt pitäisi ostaa. Mie yleensä vastaan, että se olisikin kiva tietää.

Pokeriammmattilaiset nykyisillä kryptokokkareilla

Jos Peter Lynchin kokkariteoria pitää paikkansa, vaiheen neljä bileet ovat jo pitkällä.

Keskusteluesimerkki kesältä:

Pokeriammattilaisuudella ja bitcoineilla rikastunut: ”Onko Pyysingillä bitcoineja?”.

”Ei ole eikä tule.”

Kysyjä jatkoi keskustelua muitten kanssa, koska en selkeästi ollut kiinnostavaa keskusteluseuraa.

Nyt olen pokeriturnausviikon parin ensimmäisen päivän aikana kysellyt, keillä kaikilla on kryptoja, ja jos on mitä kryptoja ja miksi.

Pari vastausesimerkkiä:

”Olen ostanut, koska muutkin ovat ostaneet. Voihan ne nousta vaikka mihin. Markkina-arvoa en tosin tiedä, mutta hinnan tiedän.”

”On kryptoja, mutta en halua keskustella niistä (tunnettujen denialistien kanssa)”.

En edelleenkään ota kantaa, mihin asti kryptokupla pullistuu. Teknokuplaakin aikoinani katselin kateellisena vierestä. Pari pokeriammattilaista siirtyi kuplan myötä lopullisesti ammattisijoittajiksi, koska hyppäsivät ylämäkeen menevästä junasta varsin osuvalla hetkellä.

Vaikka olen siis persona non grata kryptokeskusteluissa, yritän kuitenkin tuoda vähän lauritsalalaisjärkeä pokeriammattilaisten kryptobileisiin.

Selvittäkää mitä teillä on

Jos on joku sijoituspositio, ensimmäinen askel on selvittää, mitä siellä on. Samat äijät, jotka hierovat 3-bet-prosenttinsa kymmenyksiä eivät tiedä onko niillä kryptovaluuttaa vai –alustaa markkina-arvosta puhumattakaan. Haloo Varsova, kuuluuko? Ei pitäisi olla kovin vaikea ymmärtää, että jos ei ymmärrä mitä on ostanut, pelaa avokorteilla kovassa ringissä.

Päätelkää suosittelijoiden motiivit

Kun markkina on tulikuuma, sinne tulee humpuukiveikkoja vankkurilasteittain. Osa kryptovaluutoista on jo paljastunut suoriksi huijauksiksi, ja lisää kusetuksia suunnitellaan tälläkin hetkellä ympäri maailmaa.

Jos suosittelija tarjoaa jotain koodia, jolla on hyvä kirjautua, se saa sinusta siivua. Siivuntarjoaja voi olla vilpittömällä mielellä liikenteessä, tosin on muitakin vaihtoehtoa. Lisäksi vaikka uskoisi tuotteeseensa kuin Antti Rinne niskalaukauksiin osakesijoittajille, ei se vielä ole tae menestyksestä. Kuulustelkaa niitä suosittelijoita. Kokenut liveammattilainen näkee ihmisen älykkyysosamäärän silmistä vilkaisemalla ja pelkkää nettikokemustakin omaava haistaa epäloogisen tarinan paljon helpommin kuin keskimääräinen Vasemmistoliiton äänestäjä.

Omaan arvoonsa voi jättää huutelijat, jotka kaduilla ja keskustelupalstoilla kehuvat omia sijoituksiaan kurssinousun toivossa ilman mitään argumentteja. 

Tehkää oikeasti töitä sijoitustenne kanssa

Kun on käyttänyt tuhansia tunteja pokeripelinsä kehittämiseen, ei ole mitään mieltä suhtautua sijoituspäätöksiin kuin lottorivin valitsemiseen. Pokeriammattilaisilla on kaikki edellytykset omaksua sijoittamisen perusteet ja syventyä sijoituskohteisiinsa. Pyöreästi kaikki osaavat esimerkiksi lukea suomeksi ja englanniksi.

Sijoitukseen perehtyminen ei tarkoita sen kurssin herkeämätöntä seuraamista. Silmäanalyysissä olette varmasti perässä. Sillä välin kun te jäitte pohtimaan riverin bluffreissun oddseja, markkina on jo voinut liikahtaa isosti. Kryptoja tuijottavat herkeämättä tuhannet silmäparit, ja tuijottamalla on todella vaikea saada lisäarvoa aikaiseksi.

Jos onnistutte hyppäämään kryptohyrrästä voittajina, on edessä uudelleensijoituspäätös. Myös pienemmän volatiliteetin sijoituksissa osaamisesta on etua.

Älkää ekstrapoloiko käyriä taivaaseen

Maapallon koko on rajallinen ja hirveän harva rahapuukaan kasvaa stratosfääriin asti.

Onnea matkaan

En toivota onnea pokeripöydässä, koska lähtökohtaisesti kyseessä on taitopeli. Sijoitusmaailmassa onnen osuus on paljon suurempi, eikä ihmisikä riitä välttämättä selvittämään, kuka on hyvä sijoittaja.

Intresseissäni ei ole puhua mitään kursseja alas, vaan toivon aidosti hyvää lähes kaikille kotimaisille kollegoilleni. Jammu-sedästä ei niin väliä. Toivotan siis kryptojatkoille hyviä flakseja!

Keskustelua Kryptovaluutat sijoituskohteina -ketjussa.

Keskustele sijoittamisesta tai avaa oma sijoitusaiheinen blogi. Tervetuloa foorumille!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi