Kolumnit

Kolumni: Omistajilla on väliä

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

”On vain työtä tekevä luokka ja omistava luokka”. Näin tapasi äidinäidinisäni, vanha punakaartilainen, tiivistää näkemyksensä suomalaisesta demografiasta. Oma isäni lainaa tätä lausuntoa usein hönöpäissään ja minä aina kuullessani täsmennän omistusasunnon ja kesämökin puolikkaan omistavalle eläkeläiselle: ”Sie sitten muuten kuulut siihen omistavaan luokkaan.” Omistavan luokan edustaja demariuskonnon omaksuneena vaihtaa tässä vaiheessa tavallisesti puheenaihetta ja ehdottaa pienten lisäviskien ottamista.

Havaintojeni mukaan vanhempani ja muut omistavaan luokkaan kuuluvat pitävät tavallisesti hyvää huolta omistuksistaan. Sekä kolmio Pallossa että kesämökki Taipalsaarella vaikuttavatkin hyväkuntoisilta. Toisaalta vuokra-autojen elinkaari on tutkitusti paljon lyhempi kuin yksityisomistuksessa olevien. Voitaneen hyväksyä yleinen käsitys siitä, että ihmiset pitävät paremmin huolta omasta kuin vieraasta. Oma suu on lähempänä kuin kontin suu.

Koska olen ollut tässä käsityksessä koko spekulanttiurani ajan, olen aina ollut kiinnostunut siitä, omistaako pörssiyhtiön johto yrityksen osakkeita. Pidän hyvin huolestuttavana, jos vaikkapa toimitusjohtajalla on pelkkä palkkasuhde johtamaansa yhtiöön. Tällöin omistajien ja toimitusjohtajan intressit ovat pitkälti vastakkaiset. Tj maksimoi liksaansa ja omistajat maksavat viulut ja toivovat, että toimitusjohtaja vähän katselisi omistaja-arvojenkin perään.

Yritin avata tätä itsestäänselvyyttä siksi, että valtiovarainministeriössä valmistellaan lakiesitystä, jonka jälkeen pörssiyhtiöiden ei tarvitsisi enää pitää sisäpiirirekisterejä verkkosivuillaan nähtävissä. Tämä tekisi kaikkien sisäpiiriomistuksista kiinnostuneiden sijoittajien elämän selkeästi hankalammaksi. Jos joku EU-direktiivi pakottaa tähän, mihin en suorilta tosiaankaan usko, alkaa vanha federalisti kannattaa pian unionista eroamista. Virkamiehethän käyttävät vain veronmaksajien rahaa. Ehkä tästä syystä heiltä ei löydy ymmärrystä sille, että omistajatiedoilla on oikeasti väliä.

Pääsääntöisesti vastustan sääntösuomalaista holhousta ja sääntelyä. Markkinatalous hoitaa useimmat asiat jonkun verran näppärämmin kuin hallinnolliset määräykset.

Tosin markkinatalous ei millään pysty lopettamaan tupakointia Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Ei se tietenkään toteudu virnaomaispäätöksilläkään, vaikka THL näin meille vakuuttaakin. Kukkahattusetien itsepetoksen hilpeimpiä esimerkkejä on, että ne julkisesti lausuvat tämän kyllä onnistuvan. Ei kun kielletään parveketupakointi ja sillähän se siitä sitten suttaantuu. Uskokoon ken haluaa, ja hyväksyköön sen, että elämän reaaliteeteistä jotain ymmärtävät pitävät heitä hivenen vähälahjaisina. Tosin tuleville keuhkosyöpätapauksille pieni lisäliikunta olisi ihan hyvästä. Tupakantumppien keräilyllä kerrostalojen pihamailta ja katujen varsilta on selkeitä työllistäviä vaikutuksia, joten lakihanke parveketupakoinnin kieltämiseksi on myös kansanterveyden lisäksi kansantaloutta tukeva.

En kuitenkaan näe mitään vahinkoa tulevan yritysten sisäpiirin omistusten ja kauppojen lainsäädännöllä pakottamisesta helposti saataviksi julkisiksi tiedoiksi. Kovin isoja kustannuksia ei olisi siitä, että julkisten yhtiöiden sisäpiiriomistukset ja -kaupat yksinkertaisesti päivitetään internetin ihmeelliseen maailmaan yleisesti näytille. Jos joku laiminlyö tämän, annetaan putkaa, linnaa ja vankeutta. Vaadittava laki ei todellakaan olisi kovin monimutkainen. Osakesäästäjien Keskusliitossa ollaan ”perehtymässä asiaan”. Jäsenenä sanoisin, että ei tähän oikeasti pitäisi olla tarvetta kovin pitkään perehtyä.

Sen sijaan kehotan kaikkia osakesijoittajia perehtymään siihen, onko yritysten toimivalla johdolla merkittäviä osakeomistuksia johtamassaan yhtiössä. Lisäksi meille spekulanteille (= sellaisille jotka pelkän omistamisen lisäksi käyvät kauppaa osakkeilla) olisi kannattavaa tarkkailla, milloin sisäpiiri ostaa tai myy sellaisia osakkeita, joista heillä on parempi tieto kuin meillä julkisen informaation varassa askartelevilla.

Lisäksi toivoisin kovasti, että lainsäätäjä ymmärtäisi arvopaperimarkkinoiden avoimuuden tärkeyden kansantaloudelle. Tosin toivoisin myös SaiPan voittavan SM-liigan…

Lakihankkeen tarkoitus lienee tehdä sisäpiirikauppoja suunnittelevien elämä vähän hankalammaksi. Käytännössä vaikuttaa siltä, että tulemana on lähinnä sisäpiiriomistusten selvittämisen vaikeutuminen.

Kauppalehti 27.2. ”Sisäpiirirekisterit häviävät pörssiyhtiöiden sivuilta”

Keskustele kolumnista täällä

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus

Haastattelut

Sijoitustiedon #Teerenpelit 26 - Antti Saari

Sijoitustieto
17.5.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Meemiosakkeet ovat tulleet jäädäkseen

Johannes Ankelo
17.5.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Inission ylitti riman reilusti

Aki Pyysing
12.5.2024
east Lue lisää