Olet täällä

Kolumnit

Kolumni: Enkeliuskoisen kannattaa sijoittaa suljettuihin rahastoihin

Pelaan mielelläni pokeria taikauskoisten kanssa. Pidän hyvin suotavana, että vastustajani luottavat enemmän johdatukseen ja tähtikarttoihin kuin todennäköisyyksiin. Torimyyjän koulutuksen (=myö myyään kaikille) saaneena en pokeripöydässä uskovaisessa seurassa yleensä avaudu näkemyksestäni Jeesuksen ylösnousemuksen todennäköisyydestä.

Taikauskojen ja uskontojen varsin yleinen erottaminen toisistaan kertoo lähinnä uskontojen Apteekkariliittoakin menestyksekkäämmästä lobbaamisesta, vaikka molempien tarinat ovat rantahiekalle rakennettuja. Kumpi on hönö: Amazonian kätköistä löydetty heimo, jonka mielestä puilla on sielu, vai peruskoulun, lukion ja Jyväskylän yliopiston käynyt presidenttiehdokas, joka uskoo maapallon luoduksi seitsemässä päivässä?

Sain Hesarin Kuukausiliitteen enkelijutusta vakavamman pahoinvointikohtauksen kuin kolmen päivän rännin katkaisemisesta. Juttu sinänsä oli ansiokas. Siinä yritettiin saada ihmiset kärsivällisesti esimerkein johdatellen ja alleviivaamatta ymmärtämään, että enkeliyrittäjät myyvät käärmeöljyä ja enkeleihin uskominen on hölynpölyä. Esimerkiksi mie en kykene juuri uskovaisista kirjoittamaan ilman, että harras ateismini lyö välittömästi silmille.

Mutta ”Suomalaisista 47 prosenttia joko uskoo enkeleihin tai pitää niiden olemassaoloa todennäköisenä. 45 prosenttia on vastakkaista mieltä. Kahdeksan prosenttia ei halua ottaa kantaa.” Sinänsä hilpeä havainto on, että enkelit ovat yliluonnollisina olentoina uskottavampia kuin Jeesus. Jeesuksen ylösnousemukseen uskoo enää 38 prosenttia suomalaisista. Jeesus sentään historiantutkimuksen käsityksen mukaan oli oikea historiallinen henkilö.

Vuonna 2018 näin suuri osa maailman onnellisimman maan aikuisista uskoo enkeleihin? Olen ollut pitkään peruskoulun ja muutenkin maksuttoman yhden tutkinnon koulutuksen kannattaja, mutta koulutusjärjestelmämme tulokset eivät vaikuta mitenkään mairittelevilta.

Jos vanhemmat tunkevat taidokkaasti lapsilleen helvetin tulen pelkoa ja Jeesuksen pelastusta, ymmärrän, että penskat aikuistuttuaankin helposti päätyvät elämään koko elämänsä harhakuvitelmissa kuolemankin jälkeisestä elämästä. Mutta kun aikuisella iällä muutakin kuin kiertokoulua käyneenä ostaa kaupallisten yrittäjien tarjoamia enkeleitä melko messevillä hinnoilla, olen ymmälläni kuin Sergei Lavrov Iso-Britannian myrkytyssyytöksistä. Tiedän siis mistä on kysymys, mutta en voi ääneen sanoa.

Valtaosa Mikaeliin ja Gabrieliin hurahtaneista on naisia. Tässä näkyy sukupuolten välinen ero: Miehet hurahtavat helpommin äkkirikastumista lupaaviin WinCapitoihin ja OneCoineihin, naiset taas ihanaa inspiroituneisuutta ja ihmeparantumisia lupaaviin enkeliprofeettoihin. Missä määrin tämä johtuu kromosomierosta ja missä määrin kasvatuksesta, en tiedä. Sen tiedän, että miesten ja naisten tuloerot johtuvat isolta osalta miesten naisia suuremmasta ainakin tällä hetkellä vallitsevasta suuntautuneisuudesta fiskaalisiin arvoihin. Naiset taas keskittyvät enemmän henkiseen kehitykseen.

Joka tapauksessa jo trendiksi noussut naisten aktivoiminen pitämään huolta sijoituksistaan on selkeästi tarpeellista työtä. Ja varmasti on pragmaattista, että tätä työtä tekevät nimenomaan kärsivällisesti ja vinoilematta perustelevat naiset, eivätkä keski-ikäiset kaljut koohkaajat. En siis oikeasti vaadi mieskiintiöitä naisten sijoituskerhoihin.

Mie olen hakannut niin paljon päätä seinään yrittäessäni ampua taikauskon saarekkeita lähipiiristäni, että olen tullut tulokseen, että uskovaisia on lähes mahdoton pelastaa. Eikä se ole tarpeenkaan. Jos ei pysty elämään ja menemään hautaan hymy naamalla ilman varmaa tietoa tulevasta arkun kansien avaamisesta, on ihan hyvä harrastaa vähän voodoota. Ei ole kovin onnellista, jos koko ajan pelottaa.

Omille lapsille taikauskon välittäminen tosin pitäisi olla rangaistavaa siinä missä heitteillejättökin on. En toki näe realistisia edellytyksiä tämän toteutumiseen.

Joten annetaan uskovaisten uskoa kaikessa rauhassa. Mutta läheisten sijoituspäätöksiin saatamme pystyä vaikuttamaan. Jos Rafaelin kanssa sijoituspäätöksistä keskustelevan vajaavaltaiseksi julistaminen ei ole mahdollista, hänelle voi suositella osakerahastoja, joiden ensimmäinen mahdollinen lunastuspäivä on mahdollisimman kaukana tulevaisuudessa. Jos on esimerkiksi valmis maksamaan nettienkelikurssista 1500 euroa, tarvitsisi ihminen oikeasti sosiaalidemokraattista huolenpitoa. Demarit nimittäin mielellään tekevät päätökset puolestasi ja ottavat rahat pois käytöstäsi.

Ihan omatoimisestikin voi yrittää hoitaa oireita jo ennen tartuntaa. Jos vähimmässäkään määrin tuntee tarvetta soittaa enkelipuhelimeen 150 euroa tunti, olisi varminta liipaista likvidit varat välittömästi korottomaan määräaikaistalletukseen. Sitten kannattaisi katsoa Temptation Islandia ja Selviytyjät Suomea niin kauan, että pääsee houkutuksesta tuhlata aikansa lisäksi myös rahojaan.

Oma uskontoni ei jutusta horjunut. Jatkan semiaggressiivisia suoria osakesijoituksia, koska olen vakuuttunut, että markkinoilla askaroi paljon väkeä, jotka kyselevät kaikenlaisilta enkeleiltä mihin heidän kannattaisi rahansa sijoittaa.  

Keskustele kolumnista tässä ketjussa.

Keskustele sijoittamisesta tai avaa oma sijoitusaiheinen blogi. Tervetuloa moderoidulle foorumillemme!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi