Artikkelit

Kolme markkinasoturia: "Ovatko sijoittajat olleet kiltteinä? Kauan odotettu joulupukkiralli olisi monen lempilahja tänä vuonna."

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Kolme markkinasoturia -julkaisusarjassamme kysymme kolmelta aktiiviselta eri sijoitustyylin asiantuntijalta, mikä heille on ajankohtaista juuri nyt.

Joulunodotuksen tunnelmissa näkemyksiään antoivat salkunhoitaja Pasi Havia, Tech& Fintech Exec Kirsi Larkiala sekä sijoituspäällikkö Timo Turtiainen.

Lue myös edellinen katsaus


 

Pasi Havia, HCP Focus ja HCP Quant erikoissijoitusrahastojen salkunhoitaja

Tässä vaiheessa vuotta alkavat katseet jo kohdistua tulevaan. Kulunut vuosi on ollut monelle suomalaiselle sijoittajalle haastavin miesmuistiin, kun Helsingin pörssi on onnistunut kompuroimaan heikoiten tuottaneiden pörssien parhaimmistoon. Salkun hajauttaminen muualle maailmaan onkin ollut monen pelastus ja muistutus siitä, että reunamarkkinamaan pörssiyhtiön kansainvälinen toiminta ei korvaa kansainvälistä hajauttamista.

Ennen vuoden lopullista paketointia moni sijoittaja odottaa hartaasti vielä karvanuttua kylään. Ovatko sijoittajat olleet kiltteinä? Kauan odotettu joulupukkiralli olisi monen lempilahja tänä vuonna. Tähän kun vielä saataisiin alkavalle vuodelle kunnon pienyhtiöitä kirittävä tammikuuilmiö, niin haastavan vuoden voisi hyvillä mielin unohtaa pölyttymään arkistoihin.

Vuodelle 2024 riittääkin sitten monenlaista liikkujaa, joka määrittää millaisen sijoitusvuoden saamme ja minkä tyyppisillä yhtiöillä on nousun edellytyksiä. Itse seuraan silmä kovana inflaation, korkojen ja keskuspankkien liikkeitä. Inflaation laukatessa ja korkojen pysyessä korkealla matalavelkaiset ja tylsät pappaosakkeet eli arvo-osakkeet voisivat olla hyvä vaihtoehto. Pitkäaikaisen inflaation viileneminen ja korkojen odotettua tukevampi putoaminen puolestaan tukisi kasvuosakkeita. Vaikeaa siis on ja onkin parempi mennä sen mukaan, miten muuttujat sattuvat heilahtamaan.

Eikä kannata muuten unohtaa tulevan vuoden jokeria, Yhdysvaltojen presidentinvaaleja.

Viimeisin liikahdus: Lumikolan kanssa pihalla. Investointi omaan terveyteen on paras sijoitus. Tämä on vahva sijoitussuositus.


 

Kirsi Larkiala, Financial Services Exec, Tech& Fintech Exec, Seasoned Banker, Fintech Influencer

Suomi, itse aiheutettu päänsärky

Kun vuonna 2022 huhtikuussa kirjoitin tätä samaista blogia, sydämellä oli Venäjän hyökkäys ja geopoliittiset riskit. Nyt, puolitoista vuotta myöhemmin Venäjä ”still going strong” ja geopoliittiset riskit ovat vain lisääntyneet maailman eri kolkissa ja ilmastoasiat ovat realiteetteja myös Euroopassa; kokonaisia kyliä jää tulvien alle, metsäpalot ovat arkea. Venäjän aiheuttamat geopoliittiset riskit ovat tuoneet myös enenevässä määrin kyberuhat jokaisen keittiön pöydälle. Kansalaisten ”lukutaito” torjua näitä uhkia on koetuksella.

Mutta näin Slush viikon jälkeen, mielessä ovat myös inflaatio, korkotasot, ihmisten kärvistely asuntolainojensa kanssa ja rahan saatavuus. Monet isot finanssilaitokset, VC:t, family officet, business enkelit… kaikki sijoittajat ovat yhä herkemmin valinneet istua rahansa päällä. On helpompi istua ja olla tekemättä mitään? Se tuntuu olevan monen valinta. Siksi, entistä tärkeämmäksi nousee Suomen jo ikuisuusongelma verrattuna vaikka naapuriimme Baltit: Miten saada ulkomaista rahaa suomalaisiin rahastoihin ihan kunnolla. Asia on tänään jo giganttinen ongelma, jolle ”tarttis tehdä jotain”. Tähän pitää pureutua kunnolla, NYT koko ekosysteemin.

Finanssisektorin suuri harha on myös, että jotenkin Suomessa olisimme edelläkävijöitä; olihan meillä maailman ensimmäinen verkkopankki. Hah, se edelläkävijyys meni jo 15 vuotta sitten, koska mitä olemme tehneet: pohjoismaisia cost-cutting harjoituksia, joita ohjataan köpiksistä ja tukholmista. Ja ne jäljelle jääneet suomalaiset pankit seuraavat perässä; tehdään pakollista regulaatiota, mutta että isosti uskallettaisiin tehdä muutoksia liikentoimintamalleihin tai strategioihin tai uusia ratkaisuja asiakkaille yhteistyössä Fintech- toimijoiden kanssa; muutos ja tekeminen on valitettavan näennäistä. Kisataan keskenään keskijohtopaikoista organisaation sisällä. Ei katsota maailmalle, ei toimita. Päätösajat ovat edelleen pitkiä kuin Venäjän sota Ukrainaan.

Näin Suomen 106v. itsenäisyyspäivänä, kehotan katsomaan kaikkia miettimään, mitä actionia voit itse tehdä, käsien päällä istumisen sijaan? Miten saada raha liikkumaan sitä tarvitseville ja kasvattamaan Suomea? Sillä muuten itse aiheutetusta päänsärystä tulee pysyvä migreeni.

Viimeisin liikahdus: Ensiksikin kierrätys on tämän päivän luksusta. Hyvät laadukkaat tuotteet kestävät mummolta tyttären tyttärelle. Olen aina sanonut miehille, että hyvä käsilaukku on sijoitus; tiesitkö, että Hermeksen Birkin on noussut arvossaan yli 500 % viimeisen 35 vuoden eli olemassaolon aikana? Tai Hermes Kelly mallin laukun arvo on kymmenen vuoden aikana noussut 129 % ja Louis Vuittonin suosittu Neverfull vuosittainen arvonnousu noin 75%. Ja, laukuilla on erittäin hyvät jälkimarkkinat… päinvastoin kuin listaamattomien osakkeiden jälkimarkkinapaikkaa meillä ei enää ole Suomessa. Miksi ei; Suomi voi katsoa itseään vain peiliin.


 

Timo Turtiainen, Danske Bank, Sijoituspäällikkö. Työssäni keskityn erityisesti sijoituspalveluiden, -neuvonnan ja -tuotetarjonnan kehitystehtäviin.

Joulupukki tuli sijoittajien riemuksi kylään jo marraskuussa. Markkinoiden odotukset eskaloituivat tulevista korkojen laskuista ja inflaation hidastumisesta. Mutta ovatko mahdollinen taantuma sekä heikommat sijoitustuotot jo ovella? Onko syytä huoleen, kun markkinoilla juhlitaan pöydillä tanssien tonttulakit vinossa?

Danske Bank on juuri julkaissut sijoitusnäkemyksensä, jossa pöydällä tanssimisen tai synkän ja ikävän juhlien jälkeisen aamun sijaan strategimme katsovat tukevalle tasapainolle olevan perusteita. Pehmeä lasku on perusskenaariomme, mutta korkojen nopea lasku tai taantuman välttämisen riemu eivät välttämättä myöskään toteudu. Pitkäjänteisen sijoittajan ei kuitenkaan ole yleensä kannattanut jäädä pois markkinoilta. Yksittäisten parhaiden tuottopäivien menettäminen on historiallisesti kallista puuhaa salkun pitkäaikaiselle tuottokehitykselle. Oman salkun tuottoa tiiraillessani joulukuun alussa, huomasin marraskuun rallin tuoneen puolet koko siihenastisen vuoden tuottokehityksestä. Tähänkään ei vaadittu sijoitusguruilua, vaan ihan vaan hajautetun salkun päällä istumista konvehtia mussuttaen. Mukanaolo riitti. Toisin kuin huippu-urheilussa, perusasioista huolehtivalle sijoittajalle jaetaan osallistumispalkintoja.

Tällä hetkellä osallistuminen näyttää myös viime vuoden tunnelmiin nähden suotuisammalta. Silloin hajauttaminen sekä korkoihin ja osakkeisiin näytti tarjonneen poikkeuksellisen heikkoa hajautushyötyä molempien omaisuusluokkien ottaessa osumaa. Nyt lähtökohdat ovat kovinkin erilaiset. Korkojen jo aiemmin noustua, voivat korkosijoitukset jatkossa korjata riskiä taas toiseen suuntaan: toimia puskurina talouden epävarmuutta vastaan ja korkojen laskiessa tarjota myös positiivista kurssikehitystä. Myös juoksevat tuotot korkeamman korkoympäristön myötä tarjoavat houkuttelevuutta hajautettua salkkua rakentavalle. Ei siis syytä unohtaa korkoja omaisuusluokkana.

Kulunut vuosi ei ole Suomi-osakesijoittajaa hellinyt. Kunkin vuoden voittajamarkkinaa on toki vaikea ennustaa, mutta jos oman salkun maantieteellinen(kin) hajautus on vielä jäänyt vajavaiseksi, niin nyt katse maailman mahdollisuuksiin ja mars salkkua hajauttamaan. USAn paino globaaleista indekseistä on jo yli 60 %, joten on aikamoinen kannanotto olla täysin ulkona kyseisen markkinan mahdollisuuksista. Tuoreessa näkemyksessämme ylipainoteemoina ovat USAn ja Japanin osakkeet. USAssa katseemme kohdistuu isojen laatuyhtiöiden ohella myös small cap-yhtiöihin, joiden historiallinen arvostustaso yhdistettynä suotuisaan talousympäristöön voi tarjota mahdollisuuksia (toki pienyhtiössä myös riskitaso kasvaa ja laatuyhtiöitä suosimme tässäkin joukossa). Kukin tietenkin rakentaa salkkunsa lopulliset valinnat ja painot omien tavoitteidensa ja riskinsietonsa mukaan.

Joulun sijoitusevankeliumini on perusasioihin nojaavaa: hajautus kuntoon, niin voidaan olla mukana menossa laskuissa ja nousuissa. Ne nousut voivat olla nopeita ja niistä ei kannata jäädä paitsi. Manteleita voi sitten poimia matkan varrelta salkun ytimen ollessa vahva.

Viimeisin liikahdus: Elämyslahjat ja kirjat joulupukin lahjasäkin ydinsijoituksina. Vähemmän tavaraa, enemmän kokemuksia. Elämyksellisyyttä tylsässä sijoitusstrategiassani tosin vähennetty syksyn mittaan entisestään ja kuukausisäästämistä hajautetusti markkinoille viimeksi hieman lisätty.

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Peterille perintöveroja

Aki Pyysing
28.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Fondia

Almanakka
28.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Coinbase halajaa tuottoa välityspalkkioiden lisäksi

Johannes Ankelo
27.4.2024
east Lue lisää