Kolumnit

Kohta Ålandsbanken kelpaa jo analyytikoillekin

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Hyvin yleinen ammattitauti sijoittajilla on ylikehittynyt osinkovietti. Osinkoihin verotettuina tilisiirtoina suhtautuvat osakkeenomistajat solidaarisina kavereina toivovat osinkokiimaisten sijoittajalaumojen hyökkäävän juuri omien osakkeidensa kimppuun. Jo talvellakin sopisi, vaikka kiima-ajan huippu onkin yleensä ollut vasta keväisin.

Ålandsbanken ilmoitti keskiviikkona tuplaavansa osinkonsa eurosta kahteen. Tästä 1,55 on ”varsinaista” ja 0,45 ”lisä”osinkoa. Tosin tulosorientoituneille varsinainen uutinen oli pitkään nousevan tulosputken katkeaminen viimeisellä neljänneksellä. Osinkopolitiikan muutoksesta ”ennen pitkää 50%” -> ”vähintään 60%” tiedotettiin jo muutama kuukausi sitten.

Ensin kaikkien aikojen huipussaan ollut kurssi kiltisti vähän niiasi noustakseen torstaina ja perjantaina uusiin huippuihin (ath, all time high). Bank of Ålandin ath merkautettiin perjantaina @37,60. Tästä muodostuu vajaan 600 miljoonan euron markkina-arvo, joka pienehkön saaren omalle pankille on aika paljon. Mikä tosin on vain 60 prosenttia siitä, mitä Veikkauksen edunsaajat saavat jatkossa veronmaksajien rahaa vuosittain. En siis tarkoita, etteikö veikkaushäviövarojen ja Veikkauksen edunsaajien häpeällisen napanuoran katkaiseminen ole hyvä asia, kunhan suhteuttelen numeroita.

Tosin Ålandsbanken ei ole pelkästään ahvenanmaalaisten pankki. Se tarjoaa myös Manner-Suomeen varainhoitoa ja sekä asunto- että sijoituslainoja. Vastoin konttoriensulkemistrendiä ÅAB avasi viime vuonna uuden konttorin Ouluun, jossa ruotsinkielisiä on väestöstä 0,2 prosenttia. Pankissa pystyy siis asioimaan, vaikka olisi pakkoruotsin tunneilla pelkästään pilkkinytkin. Kysykää vaikka PikkuProlta, ellette miuta usko.

Ålandsbankenin arvostus

Viime vuonna Ålandsbanken teki osakekohtaista tulosta 2,55 euroa, mikä antaa perjantain päätöskurssilla 37,00 P/E:ksi 14,5. Osinkotuotto lisäosinko mukaan laskettuna 5,4% ja ilman 4,2%. Talousmedia onneksi raportoi osinkohaukoille yleensä näistä korkeamman.

Kertoimet ovat pankille korkeanpuoleisia, kun taas varainhoitoyhtiölle matalia. Ålandsbanken on molempia. Palkkiotuotot 79 miljoonaa ylittävät jo korkokatteen 62 miljoonaa kirkkaasti.

Tänä vuonna ÅAB odottaa tekevänsä samantasoisen liiketuloksen kuin 2021. Viime vuosikymmenen loppupuolella ja tämän alkumetreillä pankki on yleensä antanut enemmän kuin luvannut.

Sanoisin, että ensimmäisen kerran omistushistoriassani Ålandsbanken ei ole enää reilusti aliarvostettu. Se saattaa jopa olla niin täysihintainen, että kelpaa pian jollekin oikeallekin (=maksetaan palkkaa) analyytikolle pureskeltavaksi.

Vain typerys julkaisee ensin arvion ja ostaa vasta sitten

Kirjoitin ensimmäisen kerran Ålandsbankenista 9.11.2014. Mifid II olosuhteissa en välttämättä enää kirjoittaisi ”Nythän on niin, että joko Ålandsbankenin tulostahti hiipuu tai kurssi nousee.” Tuolloin P/E oli seiskan luokkaa.

Tulostahti ei seuraavina vuosina hiipunut ja pörssikurssikin on kehittynyt varsin kivasti:

Lisäksi tällä periodilla on jaettu yhteensä 4,75 eurolla osinkoa. Pörssikurssissa on tapahtunut varsin tavanomainen tapahtuma, jossa tuloksen parantuessa kertoimet venyvät. Tosin Ålandsbankenilla tämä venyminen kesti tavanomaista kauemmin.

Ennen kuin sovitatte profeetan viittaa harteilleni, mainittakoon että ostin ensimmäiset lappuni vasta kolumnin kirjoittamisen jälkeen. Olin ajatellut kerätä osaketta vähän enemmänkin, mutta ensimmäinen laukaukseni jäi neljäsosaan ajatellusta, kun pokerimiljonäärit hämmästyksekseni vetivät kurssin kohti koillista. Kyllä sitä voikin ihminen olla yksinkertainen.

Seurattuani pankkia sitten puoli vuotta eli pari osaria lisää, suoritin täydennysostoja ja parhaimmillaan osaketta oli kahdeksankertainen määrä ensi-iskuun verrattuna. Vähän tavallaan markkinatakailin ja treidailin lappua pitkin matkaa. Tämä ei ollut kovin kannattavaa, sillä kevensin alkuvuodesta 2021 silloisissa ath:issa 22-27 euroa. Kuten kuvaajasta näkyy, näitä oli hankala saada halvemmalla takaisin, enkä sitten kyllä saanutkaan.

Torstaina ja perjantaina juustohöyläsin positiota ihan vähän, jos vaikka osingon irtoamisen jälkeen tällä kertaa saisi halvemmalla takaisin.

Tämän kerron siksi, että osoittaisin huolestuttavan yleisen käsityksen ”treidaamalla voittaa aina” paikkansa pitämättömäksi. Tosin vastakkainen väitekin on tuulesta temmattu. Ja siihenkin olen varsin usein törmännyt. ”Aina” onkin aina ongelmallinen sana käytettäväksi.

Toimitusjohtaja Peter Wiklöf Oolannin radiossa

Mies liki parhaassa iässään (s.1966) eli toimitusjohtaja/veljenpoika Wiklöf antoi haastattelun Ålands Radiolle. Yleensä hyvin maltillinen Peter suorastaan hehkutti osinkoja, joita ÅAB on kylvänyt ja kylvää ympäri saarta. Eikä ennätysvuosituloskaan paljon mökötyttänyt.

Tulosparannus ei ollut kuulemma johtunut pandemiasta, vaan se oli tehty pandemiasta huolimatta. ”Pandemia ei ole ohi, mutta meidän on opittava elämään koronan kanssa. Kaikki toki pelkäävät uutta varianttia.”

Ukrainan tai tarkemmin määriteltynä Venäjän tilanne huoletti myös. Aivan oikein Wiklöf murehti, että mitäs sitten tehdään, jos pakotteet laittavat Venäjän talouden polvilleen. ”Venäjä ei ole vahva talous, se on heikko talous”.

Toisin kuin esimerkiksi Ahvenanmaan. Mahdollisesti uppoavia kalastusaluksia ei mainittu uhkakuvana lainkaan. Pidän hyvänä asiana, kun pienen pankin suurimpina murheina ovat Euroopan geopoliittiset uhkakuvat ja pandemiat.

Vain yksi pettymyksen aihe vuoden 2021 tuloksessa toimitusjohtajalla oli:

Nousseet luottotappiot

Viimeisellä neljänneksellä Ålandsbanken kirjasi yllättäen 3,5 miljoonaa euroa ”rahoitusvarojen arvonalenemisia”. Yritin poimia liitetiedoista, mistä oikein oli kysymys.

Arvonalentumiskirjaukset johtuivat pääasiassa muutamasta yksittäisestä luotosta”.

”Q4 Private Banking liiketulos -1,3M (korkeammat arvonalentumisvaraukset)”

”Vaihe 3 -luotot kasvoivat vuodenvaihteesta 16,8 miljoonaa euroa 47,3 miljoonaan euroon.”

”Varausaste vaihe 3 -luotoille oli 20 prosenttia (21). Suurimmassa osassa näistä luotoista on hyvät vakuudet.”

Näistä kryptisistä merkinnöistä ja Wiklöfin haastatteluista päättelen, että Q4 kirjattiin Private Bankingista kaikki mitä keksittiin. Koska taseessa on luottotappiovarauksia, analyytikkona saattaisin budjetoida ensi vuodelle ÅAB:lle jopa positiiviset luottotappiot.

Hyvin mielelläni näkisin jonkun kuukausipalkkaisen kaivelevan nämä sivulauseet esille, ettei itse tarvitsisi. Olisin paljon mieluummin konjakkilasi kädessä treidaava Big Swinging Dick kuin exceleitä otsa hiessä ja deadlinepaineessa pyörittelevä anaali, joka ei uskalla korkata siideriäkään ennen kuin taulukot ovat valmiit.

Tukkanuottasilla Ruotsin verokarhun kanssa

Törmäsin tilinpäätöstä plärätessäni moneen kertaan unohtamaani hilpeään yksityiskohtaan: Ålandsbankenilla on arvonlisäveroriita Ruotsin veroviranomaisten kanssa kesken. Kyse on ”vain” puolesta miljoonasta eurosta vuodelta 2016, josta Ålandsbanken on kirjannut kuluksi puolet.

Huomattavaa on, että vaikka suomenruotsalaiset ylpeästi kertovat puhuvansa suurvalta-ajan ruotsia, puhuvat he rikssvenskojen perpsekstiivistä svenska från Mumindalen. Betsaisin asiasta mitään muuta ymmärtämättömänä kotikenttäedun vuoksi Skatteverketin puolesta.  

Omien ostovaltuutus tuli myöhässä

Ålandsbankenilla on omien osakkeiden keväinen ostovaltuutus päällä, mutta sitä ei ole käytetty. En ota jyrkkää kantaa, pitäisikö yhtiön ostaa niitä juuri nyt. Mutta sen voi huoletta todeta, että kaikkina muina aikoina niitä olisi yhtiö voinut ostaa halvemmalla.

Alkuvuoden 2021 myyntistetsonini lerpahti siihen paikkaan, kun huomasin Ålandsbankenin aikovan valtuuttaa yhtiön ostamaan omia osakkeitaan. Tästä päättelin, että Anders Wiklöfin mielestä osake oli liian halpa. Miulla ei kuitenkaan tälläkään kertaa ollut sellaista stetsonia, jolla ostaa kalliimmalla osakkeita takaisin.

Joka tapauksessa hodlailen jotain määrää Ålandsbankenia niin kauan kuin Andersissa henki pihisee ja Peter jatkaa toimitusjohtajana. Tai ainakin siihen asti, että saan raahattua itseni Maarianhaminaan asti yhtiökokoukseen. Ålandsbanken on ollut miulle niin onnistunut saaga, että siitä pitäisi päästä ottamaan jotain iloa irti pääkallonpaikallakin.

Heja Åland! Heja Wiklöfarna!

P.S. Pakkoruotsi on från rumpan, mutta esimerkiksi Ålandsbankeninkin seuraaminen sujuu paremmin sillä kielellä, josta siitä enimmäkseen kirjoitetaan.

Sijoitustieto 9.11.2014: Loppuuko suomenruotsalaisten sössiminen Ruotsissa?

Pokerisivut 10.3.2021: Veikkaushäviövarat valtion yleiskatteellisiksi tuloiksi?

Ålands Radio 2.2.2022: Nytt rekord för Ålandsbanken

Hbl 2.2.2022: Tillväxtsviten bröts för Ålandsbanken(€)

Ålandsbanken keskustelu

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää