Artikkelit

Kesää kohti

Jaa Twiittaa

Huhtikuu on hyvästelty, ja on aika suunnata katseet toukokuuhun. Kevätaurinko paistaa ja viimeisetkin lumet sulavat. Päivä pitenee ja askel kevenee.

Mailaa tuli puristettua turhankin lujaa huhtikuun aikana muuallakin kuin kotikatsomossa pleijarien parissa. Hieman liikaa väkinäistä vääntöä, ylitreidaamista ja muuta hönöilyä. Kuukausi kuitenkin plussan puolelle, mutta eipä sekään juuri mieltä lämmitä, kun tekeminen on ollut vähän niin ja näin.

Markkina on ollut hyvä treidaamisen kannalta, eli syy heikohkoon tekemiseen löytyy ihan omasta päästä. Paljon toki löytyy hyvää, mutta samalla liikaa yksinkertaisesti heikkoa suorittamista.

Huhtikuussa tuli käytyä kauppaa huomattavasti aiempaa enemmän Tukholman pörssissä. Joitain kauppoja hieman isommilla kioskeilla, enimmäkseen kuitenkin pienemmän pään osakkeita. Jatkanen samalla linjalla jatkossakin, ja pyrin tekemään aktiivisemmin länsinaapurimme pörssissä.

Bassoa pääsi taas hieman ulkoiluttamaan, ja samaten toukokuussa on muutamia keikkoja sekä yksi levy pitäisi taas tehdä. Mukavaa vaihtelua normaalin arjen rinnalle. Entisiin keikkamääriin ei ole tarvetta taikka halua päästä, mutta edes muutama keikka silloin tällöin virkistää, ja ajatukset saa kätevästi pois pörssin hulinasta.

Mitä pitää tehdä paremmin?

Hieman yksinkertaistaen, ostaminen on toiminut hyvin, myynnit taas eivät. Useammalla lapulla aamun pohjat on poimittu hyvin, ja istuttu tyytyväisenä nousuun. Kun pitäisi myydä, on jääty iloisena limuttelemaan vielä muutamaa tikkiä ylös. Lienee selvää, miltä lopputulos näyttää.

Ehkä tässäkin painaa taustalla se, että yleensä missään trendissä on hankalaa olla mukana. Luonne tuppaa olemaan sellainen, että otetaan nopeat pienet tilit ja sitten seuraava hevonen alle. Nyt kun on yrittänyt katsoa pidemmälle minne edes näkee, ei homma ole toiminut.

Muutama shortti on sentään osunut hyvin, mutta nämäkin ovat olleet Tukholman pörssin pienempiä kioskeja tiedotteisiin. Myydään kun kovin innostus laantuu, ja kiinni alempaa. Laskutrendiä kun on shortannut, niin kamat on otettu kiinni aivan liian nopeasti.

Askelmerkit tulevaan

Väkisinkin sitä kuitenkin viisastuu, kun riittävästi tekee. Usein myös keskustelut kollegoiden kanssa avaavat mieltä paremmin kuin omat päissään puidut ajatukset. Ehkä tärkeimpänä oppina, keskustelut riskienhallinnasta ja positiokoosta erään kollegan kanssa jäivät hyvin mieleen.

Tärkeimmät fokuksen kohteet itsellä ovatkin nyt riskienhallinta, sekä position sulkeminen. Molemmissa kyllä riittää parannettavaa. Näiden lisäksi, pitää fokusoitua paremmin aamuun ja railakkaimpiin liikkeisiin, ja tämän jälkeen osata astua sivuun.

Riskienhallinta on sinänsä ainakin paperilla helpohko rasti, käytännössä toki hieman hankalampaa. Tekee keskimäärin pienempää, ja isompaa vain silloin kun tilanne sitä vaatii, tai jos liike suuntaan kuin suuntaan on keskimääräistä rivompi.

Position sulkemisen kehittäminen, oli sitten kyseessä long tai short, vaatii hieman enemmän. Enimmäkseen ongelma on nyt ollut se, että odotellaan vielä hieman parempia päiviä. Voitto on voitto, vaikka osa liikettä jäisikin saamatta. Hävitty raha pitää tehdä takaisin, mutta tilille kilahtaa myös se pienempikin tili.

Sijoitukset

Sijoituksien osalta ei suurempia liikkeitä ole tullut tehtyä. Isoimmat positiot edelleen Avidly ja Swedish Match. Eab Groupia myin osan fuusiouutisen, ja otin hieman alempaa takaisin. Näyttää tosin siltä, että olisi kannattanut myydä kaikki heti, ja pilkkiä takaisin reilusti alempaa.

Avidlyn tulos oli tosin melkoisen hyvä, eli hätää ei toistaiseksi ole. Swedish Matchin tulostaa saa vielä hetken jännittää. Näiden ohella salkku toki pyörii melkoisen ripeään, eli tulos on puhtaasti omissa käsissä.

Markkina ei kokonaisuudessaan näytä kovin vahvalta. Sijoittajasentimentti on heikko, ja ”kaikki” tietävät, ettei helpotusta tähän ole tulossa. Inflaatio, korot ja sota painavat. Jotenkin alkaakin tuntua jo siltä, että ainakin joitain osakkeita olisi ehkä jo hyvä poimia salkkuun.

Voi toki olla, että lasku jatkuu ja jatkuu. Toisaalta monet ovat jo varmasti keventäneet salkkujaan odottaen parempia ostokelejä. Yleisesti ottaen kannattanee ostaa, kun muut murjottavat. Ennustaminen on vaikeaa, joten mitään kovin radikaaleja liikkeitä tuskin kannattaa tehdä suuntaan jos toiseen.  

Blogiin

Helsingin pörssin tuloskalenteri
Artikkelit
Almanakka - Seurantalistapäivitys: Kamux
Kaupallinen yhteistyö
Nvidia lentää AI-buumin siivittämänä
Artikkelit
Osavuosikatsauskalenteri Q4/2023