Artikkelit

Maisemanvaihto piristää

Jaa Twiittaa

Pieni maisemanvaihto ja uudet nähtävyydet piristävät kummasti, vaikka kulttuuriretki tapahtuisikin vain ruudun välityksellä. Ruoho ei aina ole vihreämpää aidan toisella puolen, mutta aina voi nauttia uusista kokemuksista ja tehdä virkistävän tutkimusmatkan.

Olen aiemmin melkoisen vakaumuksellisesti vältellyt tekemästä yhtäkään kauppaa pienemmillä ruotsalaisilla osakkeilla. Moninkertainen määrä treidereitä Suomeen verrattuna, ja toki samalla huomattavasti enemmän kilpailua.

Kotipörssissä useampi osake on hyvinkin tuttu, ja yhtiöistäkin tietää edes jotain. Tietyillä osakkeilla tulee usein tehtyä samankaltaisia treidejä. Uudella markkinalla tutustuminen edes kaupankäyntiin alkaa pohjilta.  

Jos Suomessa useammassakin tilanteessa nopeudella pärjää näinkin hitaana, niin torijuhliin tuskin on tarvetta länsinaapurissamme touhutessa. Kun paikka tulee, niin tavarat ovat jo jollain muulla, kun itse vielä ihmettelet mitä juuri tapahtui.

Kuulostaa paperilla suoralta tulonsiirrolta läntiseen kansankotiin. Treidaaminen ei todellakaan ole helppoa, joten miksi vaikeuttaa sitä entisestään kokeilemalla vielä kilpaillumpaa markkinaa?

Menoa ja meininkiä

Ruotsista löytyy jopa Aktietorgetilta tyyliin vajaa pari sataa osaketta. Toki listautumiskynnys on myös matalampi kuin meillä. Osalla osakkeista vaihto on toki melko olematonta, mutta monet laput vaihtavat melko hyvin, ja kaupankäynti on aktiivista.

Suomessa monet pienemmät osakkeet, joilla vielä muutama kuukausi sitten tein aktiivisemmin kauppaa, ovat nykyään vaihdoltaan melko ankeita. Toki rajummat laskupäivät kun tavaraa myydään hinnasta välittämättä ovat hyviä, mutta keskimäärin näiden parissa on lähinnä hukannut aikaa viime viikkoina.

Kotimaisia osakkeita on seurantalistalla vajaa sata, ja teinkin nyt hieman pienemmän listan ruotsalaisten osakkeiden osalta. Parempi tutustua uuteen hieman pienemmällä valikoimalla, ja miettiä sitten myöhemmin mitä tekee.

Moni ruotsalainen treideri on aktiivinen Twitterissä, ja useammat jakavat ainakin osan kaupoistaan. Kovin montaa samaa osaketta ei ole tullut tehtyä, mutta usein tulee katsottua kuitenkin kohdetta hieman tarkemmin. Vaikka ei itse samaa osaketta treidaisi, voi hyvinkin oppia uutta ja hahmottaa miten muut treidaavat.

Yrittänyttä ei laiteta

Ruotsissa kilpailua on enemmän, mutta samaten mahdollisuuksia löytyy reilummin. Toisaalta viihdyttäviä ja vaarallisia tilanteita löytyy keskimääräistä enemmän.

Toistaiseksi naapurimme pikkukioskeilla on tullut tehtyä vain muutama kauppa. Vieras markkina ja vieraat osakkeet, ei kannata lähteä takki auki sutimaan joka suuntaan. On kyllä virkistävää vaihtelua, että kauppaa käyvät lähinnä Avanza ja Nordnet, eikä joka lapussa ole spreadialgo hääräämässä.

Monia ruotsalaisia pienempiäkin osakkeita voi myydä lyhyeksi päivänsisäisesti, eli shorttaamisen suhteen valikoima on moninkertainen verrattuna Helsingin pörssiin. Se onkin sitten eri asia, kenen lompakko laulaa, jos kovin ahkerasti alkaa myymään kaikkea mahdollista ja mahdotonta.

En tiedä kauanko retki Ruotsiin kestää. Hyvin mahdollista, että kyynelstopparit paukkuvat ja matkalta palataan takaisin kurahousut jalassa.

Yrittänyttä ei laiteta, joten kannattanee kuitenkin yrittää. Viime kesänä, kun tähän hommaan ryhtyi, ei juuri tietotaitoa ollut osakekaupan suhteen. Kummasti sitä kuitenkin oppii kun ahkerasti tekee, ja hieman analysoi tekemisiään, niin hyvässä kuin pahassa.

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Artikkelit
Almanakka - Seurantalistapäivitys: Marimekko
Syöksylaskija tyynenä
Artikkelit
Osavuosikatsauskalenteri Q4/2023