Artikkelit

Kaksi listayhtiötä vaihtoi dollareitaan bitcoineiksi

Jaa Twiittaa

Bitcoin on kesän aikana saavuttanut merkittäviä tapahtumia matkallaan varteenotettavaksi tekijäksi rahajärjestelmässä. Ensin Krakenista tuli ensimmäinen Bitcoin-pankki, kun se sai luvan toiminnalleen Wisconsinin osavaltiossa USA:ssa. Toistaiseksi se palvelee vain amerikkalaisia, mutta jatkossa palveluita on tarkoitus tarjota myös muualle maailmaan.

Uusimpana ilonaiheena Bitcoin-faneille tuli Microstrategyn ilmoitus yhtiön päätöksestä vaihtaa likvidiä kassaansa dollareista bitcoineiksi. Kaksi kuukautta myöhemmin Square ilmoitti tehneensä samoin ja monia muita on vielä luvassa dollarin menettäessä arvoaan.

Microstrategy päänavaajana

Elokuun 11. päivänä Nasdaqiin listatusta Microstrategystä tuli ensimmäinen pörssilistattu yhtiö, joka on muuttanut käteisvarojaan bitcoineiksi. Yhtiö on konservatiivinen, velaton, mainiota kassavirtaa tuottava ohjelmistotalo. 500 miljoonan dollarin kassastaan yhtiö teki tarjouksen osakkeenomistajilleen osakkeiden takaisinostamisesta 250 miljoonaa taalalla. Toisella 250 miljoonan dollarin erällä yhtiö osti 21 454 bitcoinia. Microstrategyn mukaan kyseessä ei ollut hetken hairahdus:

Sijoituksemme Bitcoiniin on osa uutta pääoman hajautusstrategiaamme, jonka tavoitteena on maksimoida osakkeenomistajiemme pitkän aikavälin arvo. Sijoitus heijastaa uskomustamme, jonka mukaan Bitcoin on luotettava arvonsäilyttäjä ja houkutteleva sijoituskohde paremmalla tuotto-odotuksella kuin käteisen pitäminen taseessa. Sitten Bitcoinin lanseeraamisen yli kymmenen vuotta sitten, on se ollut merkittävä lisäys maailmanlaajuiseen talousjärjestelmään ja se sopii sekä yksityisille että instituutioille. Microstrategy tunnistaa Bitcoinin pätevänä sijoituskohteena, joka on käteistä parempi ja täten tehnyt Bitcoinista yhtiön pääasiallisen reservivaluutan.

Microstrategy käytti kuukausia pääoman hajautusstrategian pohtimiseen. Päätöksemme sijoittaa Bitcoiniin johtui osittain makrotaloudellisista tekijöistä, jotka mielestämme aiheuttavat pitkän aikavälin riskejä yritysten kassanhoidolle. Näihin riskeihin tulee valmistautua etukäteen. Näihin makrotekijöihin kuuluvat muun muassa COVID-19-viruksen aiheuttamat riskit terveydelle ja talouteen, maiden hallituksien ennennäkemättömät elvytysohjelmat ja globaali poliittinen ja taloudellinen epävarmuus. Uskomme, että näiden ja muiden tekijöiden seurauksena fiat-valuutat ja muut yrityksien kassanhallitsemisessa käytettävät omaisuusluokat voivat kokea merkittävää arvonalentumista.

Huomionarvoista on, ettei Microstrategy ole Bitcoin-bisneksessä mukana lainkaan, eikä heidän tuotteessaan käytetä lohkoketjuteknologiaa hyväksi. Päätös sijoituksesta Bitcoiniin tapahtui perusteellisen analyysin seurauksena osakkeenomistajien pitkän aikavälin arvon suojelemiseksi taloudellisesti epävarmoina aikoina.

Microstrategyn yli 20 vuotta toimitusjohtajana toiminut (ja osakkeen 99% laskusta ehjin nahoin selvinnyt) Michael Saylor ei ennen tätä vuotta ollut Bitcoin-fanaatikko. Huomattuaan yhtiön kulurakenteen parantuneen koronakriisin aikana ja myynnin pysyessä ennallaan, yhtiön kassa alkoi pullistua entisestään.

Dollareiden kertyessä alkoivat huolet kasvaa inflaation syödessä sen arvoa. Tämä sai Saylorin tutustumaan eri vaihtoehtoihin: kiinteistöt, teknologiaosakkeet, jalometallit, Bitcoin. Näistä Bitcoin nousi esiin parhaana vaihtoehtona. Vaikka sen hinta voi helposti puoliintua, voi sen hinta yhtä helposti moninkertaistua. Epäsymmetrinen tuottoprofiili on sijoittajalle aina mannaa.

“Käteinen on roskaa” vaikuttaa tämän hetken teemalta keskuspankkien ja hallitusten tuhotessa valuuttojaan, eikä sijoittajia Saylorin mukaan käteinen taseessa kiinnosta.

Kryptovaluutoista Bitcoin on miehen mukaan jo voittanut verkostovaikutuksen ansiosta, sillä yhä enemmän ihmisiä tulee Bitcoin-verkkoon mukaan päivittäin. Se on myös turvallisuutensa ansiosta ensiluokkainen vaihtoehto kryptovaluuttojen joukosta.

Saylor vertaa peliliikettään Roger Bannisterin neljän minuutin mailiin. Pitkään mailin juoksemista alle neljän minuutin pidettiin mahdottomana. Bannisterin saavutettua mahdottoman pian kymmenet muut juoksijat pystyivät myös rikkomaan aiemman haamurajan. Saylor uskoo jatkossa monien yhtiöiden seuraavan asettamaansa Bitcoin-esimerkkiä.

Sittemmin Microstrategy on kasvattanut Bitcoin-omistustaan $425 miljoonaan taalaan takaisinostojen jäädessä lopulta vain 60 miljoonaan dollariin.

Microstrategyn ilmoitettua “radikaalista” siirrosta kassanhallinnassaan, ei seuraavaa yhtiötä tarvinnut kovinkaan kauaa odottaa.

Square vahvasti mukana Bitcoin-bisneksessä

Seuraavana vuorossa oli paljon suurempi yhtiö, 80 miljardin dollarin arvoinen maksuprosessoija Square. Square ilmoitti viime viikolla laittavansa yhden prosentin kassastaan Bitcoiniin. Yksi prosentti vastaa noin 50 miljoonaa taalaa ja tällä rahalla yhtiö osti 4 709 bitcoinia.

Squaren ja Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey tunnetaan Bitcoinin voimakkaana puolestapuhujana.

Squaren sijoitus Bitcoiniin on huomattavasti paremmin linjassa yhtiön tavoitteiden ja bisneksen suhteen kuin Microstrategyn.

Uutisen seurauksena Bitcoinin hinta nousi 2,5 prosentilla ja Squaren osakkeen hinta prosentilla.

Lehdistötiedotteessaan yhtiö kertoi seuraavasti:

Square uskoo kryptovaluutan olevan taloudellisen voimaantumisen instrumentti ja se tarjoaa maailmalle tavan osallistua globaaliin rahajärjestelmään, mikä on linjassa yhtiömme arvojen kanssa.

“Uskomme Bitcoinin tulevaisuuteen vallitsevampana laajemmin levittyneenä valuuttana kuin mitä se tällä hetkellä on,” kertoo Squaren CFO Amrita Ahuja. “Kun sen levinneisyys kasvaa, aiomme ottaa opiksemme ja osallistua siihen kurinalaisella tavalla. Yhtiölle, joka rakentaa kaikenkattavia tuotteita, tämä sijoitus on yksi askel eteenpäin oikealla tiellä.”

Square on aiemmin sijoittanut Bitcoiniin tuotteiden, johtamisen ja lakisääteisen innovaation näkökulmasta ja tänään lisäämme sen taloudellisena sijoituksena. Yhtiö lanseerasi vuonna 2018 Bitcoin-kaupankäynnin Cash-sovelluksessa, mikä mahdollistaa bitcoinien ostamisen ja myymisen. Vuonna 2019 yhtiö muodosti Square Crypto-tiimin, joka itsenäisesti keskittyy osallistumaan Bitcoinin avoimen lähdekoodin työhön kaikkien hyväksi.

Square on julkaissut dokumentaation osto-operaation suorittamisesta kaikille kiinnostuneille. Lisää voi lukea osoitteesta squareup.com/investors.

Nollakoron aikana Squaren siirrossa ei ole juurikaan analysoitavaa. Yhtiö teki liikkeen, joka moni joutuu vielä tekemään. Dollarin arvo sulaa käsiin FEDin tähdätessä korkeisiin inflaatiolukuihin.

Microstrategy ja Square eivät jää yksiksi harvoista yhtiöistä, jotka muuttavat taalojaan bitcoineiksi. Lukuisat muut tulevat seuraamaan perässä. Monet tulevat aloittamaan pienillä käteiskassasta tehtävillä sijoituksilla Bitcoiniin ja lopulta se kasvaa suuremmaksi osaksi yhtiön kassanhallintaa. Tämä ei tapahdu yön yli, mutta on Bitcoinin sopeutumisen luonnollinen askel.

Ensin yksityishenkilöt muuttivat varovaisesti käteisvarojaan bitcoineiksi. Nykyään löydät jo monia, joiden omaisuudesta suurin osa on sidottu Bitcoiniin. Seuraavaksi on yritysten vuoro. Pienet yritykset tulevat olemaan muutoksen vetäjinä ja isot tulevat seuraamaan perässä. Lopulta kaikilla maailman keskuspankeilla tulee olemaan Bitcoinia taseessaan.

Bitcoinin ensimmäiseen ralliin ei moni instituutio, yhtiö tai valtio osallistunut. Kun niiden valtavat kassavarannot alkavat valua kryptovaluuttaan, voi Bitcoinin hinnan odottaa nousevan merkittävästi. Viime aikojen makrotaloudellinen ilmapiiri on kiihdyttänyt tätä muutosta.

Bitcoinin päänavaus julkisesti noteeratuissa yhtiöissä on nyt siis tehty. Monien yhtiöiden toimitus- ja rahoitusjohtajat varmasti supisevat keskenään seuraavista järkevistä liikkeistä kassan suojaamiseksi inflaation hampailta.

Keskustele Bitcoinista Sijoitustiedon palstan Kryptovaluutat sijoituskohteina-ketjussa.

Disclaimer: Omistan bitcoineja, HODLaan.

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille
Niin paljon me kaniin luotettiin
Kiinteistösijoittamisen arvoketju
Artikkelit
Osavuosikatsauskalenteri Q4/2023