Artikkelit

Jenkkitalous hyytyy lainakysynnän romahtaessa

Jenkkitalous hyytyy
Jaa Twiittaa

Hieman yli kuukausi sitten Silicon Valley Bank kaatui antaen kipinää USA:n syvimmälle pankkiriisille sitten Lehman Brothersin konkurssin.

Samalla pankit ovat kiristäneet lainausstandardejaan niiden lähestyessä ennätyslukemia.

Meneillään olevat talletuspaot ja lähestulkoon kuolleet aluepankit pakottavat pieniä ja keskisuuria pankkeja kiristämään lainanantostandardejaan ja tämä puolestaan ajaa uusien lainojen määrän pohjamutiin.

Pankit, joilla on varoja vähemmän kuin 250 miljardia dollaria, vastaavat noin 50 prosentista USA:n kaupallisesta ja teollisesta lainaamisesta ja 45 prosentista kuluttajalainoista. Jos ja kun talouden kriittiset lainahanat ovat tukkeutumassa, tulee jenkkien BKT olemaan vaikeuksissa ja taantuma entistä todennäköisempi, aivan kuten inflaation takia korkoja nostava Fed pelkää.

Valitettavaa Fedin kannalta on, ettei se saa tietoa pankkien ongelmien vaikutuksista lainojen myöntämiseen ennen kuin vasta toukokuun alussa.

Tiedonjyviä on kuitenkin markkinoilla asiaan suhteen tarjolla.

Citigroup kertoi viime viikolla reaaliaikaisesta kulutusdatasta luottokorttien suhteen. Tietojen mukaan maaliskuun kolmannella viikolla, ensimmäisenä viikkona aluepankkien vakavien ongelmien jälkeen, kuluttajien kokonaiskulutus laski viikkotasolla eniten sitten pandemian alkamisen.

Dallasin Fedin “Banking conditions survey”-raportti kertoo seuraavaa:

Lainakysyntä laski viidettä jaksoa peräkkäin, kun pankkiirit raportoivat maaliskuun tutkimuksessa liiketoiminnan heikkenemisestä. Lainavolyymit laskivat pääosin kulutusluottojen jyrkän supistumisen johdosta... Luottostandardien ja -ehtojen tiukentuminen jatkui jyrkkänä ja myös lainojen hinnoittelussa havaittiin katsauskauden aikana selvää nousua. Pankkien näkymät heikkenivät edelleen ja vastaajat odottivat lainakysynnän ja liiketoiminnan supistuvan sekä lainanmaksuhäiriöiden lisääntyvän seuraavan kuuden kuukauden aikana. Jotkut vastaajista mainitsivat huolenaiheena kuluttajien luottamuksen heikkenemisen viimeaikaisesta taloudellisesta epävakaudesta johtuen.

Kysely toteutettiin nykyisen pankkikriisin pahimpina hetkinä, joten se antaa hyvän kuvan vastaajien sentimentistä.

Tavanomaisten lainojen kysynnän ja myöntämisen lisäksi myös syndikoitujen lainojen volyymi on tullut merkittävästi alas. Bloombergin raportin mukaan yhtiöt välttävät lainamarkkinoita tällä hetkellä enemmän kuin aiemmin tällä vuosikymmenellä. M&A-aktiviteetti ja lainojen tuominen markkinoilla ovat raportin perusteella romahtaneet. Q1:n syndikoitujen lainojen globaali myynti laski 43 prosentilla 493 miljardiin taalaan, alimmilleen sitten vuoden 2010.

“Joillakin asiakkailla on enemmän likviditeettiä kuin ne tarvitsevat”, Citigroupin Pohjois-Amerikan lainapomo Susan Olsen toteaa. “Syndikoiduissa lainoissa, jos pankki ei saavuta odotettua tuottoa tai ei näe mahdollisuutta odotettuun tuottoon, vedetään lainoja pois markkinoilta.”

Maalikuussa mm. Ineos Enterprisen 820 miljoonan euron laina viivästyi ja Agiliti Healthin 1,08 miljardin dollarin laina peruttiin.

Bloombergin mukaan on epäselvää, miten pitkään nykyinen trendi jatkuu. Talousmedia spekuloi lainakysynnän ja -myöntämisen paranevan toisella kvartaalilla, mutta tämä on epätodennäköistä, mikäli Fed ei suostu leikkaamaan ohjauskorkoaan.

Ranskalainen Axa Banque ilmoitti lopettavansa väliäikaisesti asuntolainojen myöntämisen huhtikuun 7. päivä alkaen johtuen korkotasojen nousemisesta. Tämä lienee historian ensimmäinen tapaus, jossa pankki ei ota irti hyötyä korkeammista koroista.

Keskustele markkinoiden tilanteesta Sijoitustiedon foorumilla.

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus
Artikkelit
Osavuosikatsauskalenteri Q4/2023
Artikkelit
Almanakka - Seurantalistapäivitys: Marimekko
Syöksylaskija tyynenä