Artikkelit

Jenkkikuluttajien sentimentti alamaissa, säästöt hupenevat

Jaa Twiittaa

Fedin nostaessa ohjauskorkoaan kokouksesta toiseen tiukkaa tahtia, amerikkalaisten kotitalouksien korkotaakka lainojen takaisinmaksuille kasvaa vauhdilla. Tämä on johtanut säästämisasteen jyrkkään laskuun ja korostaa sentimenttiä, jonka mukaan Fedin haukkamaisuus olisi tulossa lähiaikoina päätökseensä tältä erää.

Pandemian aikainen säästöjen kasvu oli kenties historian suurinta varallisuuden kasvua. Kysynnän romahduksen ja hallituksen valtavien rahasiirtojen yhdistelmä johti arvioituun 2,3 biljoonan dollarin ylimääräisten säästöjen määrään vuoden 2021 keskivaiheilla, Bloombergin Simon White kirjoittaa.

Yltäkylläisyyden jälkeen tulee kuitenkin nälänhätä ja inflaation aiheuttaessa hintojen ja korkojen nousua, ovat amerikkalaisten ylimääräiset säästöt kutistumassa kovaa vauhtia. Ylimääräiset säästöt toimivat puskurina taantumaan, sillä ne vaimentavat menojen laskun palautesilmukkaa, mikä johtaa tulojen laskuun, mikä puolestaan tarkoittaa vähemmän menoja ja niin edelleen.

BEA (Bureau of Economic Analysis) määrittelee säästövirran = käytössä olevat tulot - kulutus - muut menot. Henkilökohtainen säästämisaste on käytettävissä olevien tulojen ja kulutuksen erotus prosentteina käytettävissä olevista tuloista. Säästämisaste nousi pandemian syvyyksissä jopa 33 prosenttiin, mikä aiemmin oli lähes käsittämätön taso, mutta on sen jälkeen romahtanut lähes kaikkien aikojen alhaisimmalle tasollensa 3,1 prosenttiin.

Säästämisen loppuminen näkyy "ylimääräisten käytettävissä olevien tulojen" eli käytettävissä olevien tulojen nopeana laskuna pandemiaa edeltävän trendin alapuolelle. Se on palannut ennalleen 30 vuoden trendiviivan perusteella, mikä tarkoittaa, etteivät ylimääräiset tulot enää tue ylimääräisiä säästöjä, sillä ihmiset kuluttavat enemmän ja pandemian aikaiset siirtomaksut valtiolta ovat päättyneet.

Säästöjä painaa enenevissä määrin velkojen lyhennysten nousu. Kulutus- ja asuntolainojen korot ovat nousussa. Velanhoitosuhteet (velan takaisinmaksut prosenttiosuutena käytettävissä olevista tuloista) säilyvät suhteellisen alhaisilla tasoilla, mutta ovat nousussa, ja voivat nousta nopeastikin velkoja lyhennettäessä korkeammalla korolla.

Nimellisesti kotitalouksien on maksettava takaisin arviolta 1,75 biljoonaa dollaria vuodessa eli lähes 10 prosenttia käytettävissä olevista tuloista. Tämä taakka pahenee entisestään hintojen nousun nakertaessa tuloja entistä enemmän.

Fed arvioi ylimääräisten säästöjen pudonneen 1,7 biljoonaan dollariin vuoden 2022 keskivaiheilla, mikä vastaa 26 prosentin pudotusta vuositasolla. Ylimääräisten säästöjen kanta todennäköisesti hupenee kiihtyvää vauhtia, kun korkojen nousun viivästyt vaikutukset alkavat purra.

Kuluttajien taantumapuskuri siis hupenee hupenemistaan ja jättää jenkkitalouden haavoittuvaan tilanteeseen, mikä puolestaan nostaa todennäköisyyttä sille, että Fedin haukkamaisin vaihe sodassa inflaatiota vastaan on tältä erää ohi.

UMich sentimentti

Kuten viime kuukausina on tapahtunut, UMichin otsikkosentimentti kalpenee tutkimuksessa amerikkalaisten inflaatio-odotuksiin verrattuna. Tämä on marraskuun lopullinen tulos, joka oli sama kuin keskipitkän aikavälin “flash print” (3,0%), mutta lyhyen aikavälin (yksi vuosi) odotus putosi vaatimattomasti 5,1 prosentista 4,9 prosenttiin.

Marraskuun lopullinen otsikkosentimentti nousi flash printistä (56,8 vs. 54,7) ja oli odotettua parempi, koska "odotukset" nousivat merkittävästi flash printistä. Otsikko (ja kaksi alaindeksiä) kuitenkin putosivat kuukauden aikana nykyisten olosuhteiden laskiessa 65,6 tasosta 58,8 lukemiin.

Inflaation jatkuvan vaikutuksen lisäksi kuluttajien asenteita ovat painaneet myös nousevat lainakustannukset, laskevat omaisuuden arvostukset ja heikkenevät työmarkkinoiden odotukset.

Viime kuussa selvästi parantuneet kestotavaroiden osto-olosuhteet heikkenivät voimakkaimmin marraskuussa ja putosivat 19 prosenttiin syyskuun tasoille korkeiden korkojen ja korkeina säilyvien hintojen takia.

Keskustele makrotalouden tilanteesta Sijoitustiedon foorumilla.

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.
Kolumnit
Arpajaislakia arpomassa
Etätyö vai toimistotyö?
Kaupallinen yhteistyö
Kvarn X tarjoaa laajan valikoiman kryptoja ammattimaiseen treidaamiseen