Olet täällä

Artikkelit

Goldman vahvasti longina öljyyn

 

Pari kuukautta sitten öljymarkkinoilla oli mielenkiintoinen tilanne, jossa öljyfutuureita myytiin hidastuvan talouden pelossa, mutta fyysisen öljyn hinta piti pintansa. RBS:n analyytikot totesivat tällöin: “Öljyn futuurimarkkina erkaantuu dramaattisesti öljyn spot-hinnasta. Fyysinen spot-markkina hinnoittelee niukkuutta, kun taas futuurit hinnoittelevat taantumaa. Tästä on vaikea vetää selkeitä johtopäätöksiä.”

Samaan aikaan Goldman Sachsin öljyanalyytikot kehottivat asiakkaitaan ostamaan öljyä aggressiivisesti spreadin hyödyntämiseksi. Goldmanin raaka-aineguru Jeff Currie totesi heinäkuun alussa: “raaka-aineiden korrelaatio osakkeiden ja bondimarkkinoiden kanssa on kääntynyt positiiviseksi ja negatiiviseksi USA:n dollarin suhteen. Tämä on perusteellinen muutos aiempiin kuukausiin verrattuna, jolloin raaka-aineet tarjosivat sijoittajille merkittäviä hajautusetuja.” Mies lisäsi: “viimeisin raaka-aineiden myyntiaalto ei liity millään tapaa fundamenttitekijöihin, vaan ainoastaan futuurien likvidointeihin.”

Goldmanin mukaan öljyn hinnan lasku ja jalostuskatteet kesäkuun puolenvälin jälkeen kertoo öljymarkkinoiden hinnoittelevan 1,1 prosentin negatiivista muutosta loppuvuoden ja koko ensi vuoden globaalissa BKT-ennusteessa. Goldman uskoi markkinoiden ylireagoineen ja vaikka taantumariskit kasvavat jatkuvasti, investointipankki selittää härkämäisyyttään: “nykyinen öljyvaje on edelleen ratkaisematta, kysynnän tuhoutuessa korkeiden hintojen vuoksi kysynnän tuhoutumien on ainoa ratkaiseva jäljelläoleva tekijä, sillä edelleen hupenevat varastot lähestyvät kriittisen alhaisia tasoja."

Muutamaa viikkoa myöhemmin Saudi-Arabian energiaministeri käytti öljyn futuuri- ja spot-hintojen erotusta perusteena varoittaa, ettei OPEC+mailla olisi pian muuta mahdollisuutta kuin leikata tuotantoa futuurien treidatessa aivan liian matalalla tasolla, jotta niiden hinnoilla olisi mitään tekemistä fyysisen todellisuuden kanssa.

Bloombergin mukaan elokuun 22. päivänä Saudien energiaministeri Prinssi Abdulaziz bin Salman kertoi äärimmäisen volatiliteetin ja likviditeetin puutteen ansiosta öljyn futuurimarkkina on enemmissä määrin irronnut fundamenteista ja OPEC+ voi olla tarpeellista leikata tuotantoa.

Goldmanin viimeisimmän raaka-aineanalyysin otsikko on “Osta raaka-aineita nyt, huoli taantumasta myöhemmin.” Analyysitiimin mukaan tämän hetkinen raaka-aineiden pehmeä vaihe yhdistettynä mitättömään likviditeettiin öljymarkkinoilla tarjoavat erinomaisen ostopaikan.

Pankin mukaan liialliset taantumapelot jatkavat raaka-ainemarkkinoiden piinaamista öljyn, polttoainetuotteiden, alumiinin, vehnän, maissin ja sokerin hintojen ollessa reilusti vuoden huippujaan alemmalla tasolla ja forward-käyrien ollessa heikompia.” Goldmanin mukaan raaka-aineet hinnoittelevat taantumaa enemmän kuin yksikään toinen omaisuusluokka.

Goldman toisti argumenttinsa uskomuksesta hintojen lopulta räjähtävän korkeammalle ja kirjoittaa, että fyysiset fundamentit antavat signaalia tiukimmista markkinoista vuosikymmeniin:

Korkean taajuuden varastot hupenevat edelleen nopeaa vauhtia, jalostuskatteet, erityisesti tisleille, ovat alkaneet jälleen vahvistua, samoin kuin raakaöljyn, tisleiden ja kuparin aikaspreadit. Varastojen jatkuvan hupenemisen laukaistessa ehtymisriskejä, hyödykkeiden odotettu tuotto sijoittajien silmissä todennäköisesti vahvistuu. On tärkeää huomioida, ettei kokonaistuoton elpyminen välttämättä johdu ainoastaan spot-hinnoista, vaan myös ylisuurista futuurien rullaustuotoista, joiden uskomme yliampuneen negatiivisesti viime aikoina.

Toisin sanottuna, varastojen ehtymisen ollessa selkeästi välitöntä, globaalia taantumaa suurempi riski, Goldman uskoo raaka-aineindeksien backwardationin jyrkentyvän.

Goldman huomauttaa samalla lyhyen aikavälin riskeistä makrotilanteen jatkuessa haastavana ja USA:n dollari voi pankin mukaan jatkaa nousuaan lyhyellä aikavälillä. Yhtenä suurimmista riskeistä Goldman mainitsee laajamittaisen spekulanttien futuuripositioiden likvidoinnit, margin callit volatiliteetin noustessa ja kun taantumapelot lähettivät öljyn hinnan alas, emme voi täysin sulkea pois uutta likviditeettiin perustuvaa myyntiaaltoa.”

Goldmanin tiimi korostaa, että raaka-aineiden nettolongien määrä ja pituus on laskenut merkittävästi sijoittajien asemoinnin ollessa tällä hetkellä poikkeuksellisen kevyttä. Samaan aikaan, vaikka pankki sisällytti kasvavat taantumariskit metallien ja öljyn anallyseihinsä, sen "täytyy tehdä erittäin aggressiivisia oletuksia kysynnän suhteen, vastaavia kuin vuosien 2008-2009 maailmantalouden taantuman aikana, perustellakseen nykyistä hintatasoa". Ymmärrys siitä, että taantumapelot seuraavan 12 kuukauden aikana ovat todennäköisesti aiheettomia, voi käynnistää uusia virtoja raaka-aineisiin sijoittajien toimesta.

Pankin näkymät raaka-aineiden seuraavalle 12 kuukauden jaksolle ovat positiivisia ja se nostaa ennusteitaan S&P GSCI ja BCOM kokonaistuottojen suhteen 38,3 ja 13,6 prosentiin.


Samalla Goldman pitää Brent-öljyn vuoden lopun hintaennusteensa 125 dollaria.

Keskustele öljystä Sijoitustiedon foorumilla.

Uusin osavuosikatsauskalenteri