Artikkelit

Epätavallinen markkinatilanne suosii tuottoja Aasiassa

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Jos nykytilanne tuntuu epätavalliselta, se johtuu siitä, että tilanne on epätavallinen. Osakkeiden ja pitkien jenkkibondien pudottua yli kymmenellä prosentilla ensimmäisenä vuotena 150 vuoteen, pyörivät markkinat 2023 keskivaiheilla monen epätavallisen tapahtuman keskellä:

●    USA:n työttömyys on alimmillaan sitten vuoden 1968.
●    USA:n pohjainflaatio on korkeammalla kuin vuonna 1983, T-Bills-bondien tarjotessa parasta tuottoa sitten tammikuun 2001.
●    Fed ja EKP ovat nostaneet korkojaan nopeimpaan tahtiin yli 40 vuoteen ja USA:n korkokäyrä on eniten käänteinen yli 40 vuoteen, Saksan korkokäyrä eniten käänteinen yli 30 vuoteen ja G3-maiden keskuspankit aikovat vähentää bondisijoituksiaan historiallisen nopeaan tahtiin.

Tätä sekoitusta ovat Morgan Stanleyn strategit ja ekonomistit pohtineet kuluneiden viikkojen aikana ja samalla yrittäneet maalata kuvaa tulevasta 12 kuukaudesta.

Morgan Stanley uskoo globaalin BKT:n putoavan 2,9 prosentilla tänä vuonna, riskien ollessa vinoutuneet negatiiviseen suuntaan. Morgan Stanleyn perusnäkemyksen mukaan sekä USA:n että Euroopan taloudet kokevat pehmeän laskeutumisen ja välttävät taantuman. Tätä seuraava kasvu vuoden 2024 loppua kohti tulee kuitenkin olemaan vaimeaa ja investointipankki odottaa L-muotoista talouden elpymistä seuraavan vuoden ajalle.

Tiukka rahapolitiikka tulee Morgan Stanleyn raportin perusteella olevan avaintekijä talouden elpymisen hitaudelle. Pohjainflaatio jatkaa liian korkealla ja USA:n ja Euroopan keskuspankit pitävät rahapolitiikkansa tiukkana pitääkseen inflaation aisoissa. Tiukka rahapolitiikka ei pankin mukaan välttämättä tarkoita lisää koronnostoja, vaan korkojen pitämistä korkealla pidemmän aikaa, kunnes inflaatio rauhoittuu, nostaen todellista korkoa ja samalla kutistaen keskuspankkien taseita.

Tiukentumisen pitäisi olla riittävä ajamaan inflaatiota alas, mutta virhemarginaali on pieni, jatkaa Morgan Stanley. Pankin ennusteessa pohjainflaatio on ensi vuoden lopulla Fedin ja EKP:n tavoitteita korkeammalla. Jos kasvu hidastuu odotettua enemmän, keskuspankeilla on edessään vaikea päätös: investointipankin näkemyksen mukaan ne tulevat valitsemaan inflaation vastaan taistelemisen sen sijaan, että tukisivat talouden kasvua.

Tästä johtuen globaalissa taloudessa tullaan näkemään suuria alueellisia eroja. Morgan Stanley odottaa Kiinan talouden palautumisen kiihtyvän huolimatta viimeaikaisesta heikosta talousdatasta. Sen odotus Kiinan kasvulle on noin kuuden prosentin vuositason kasvu tämän vuoden toisella puoliskolla ja odottaa Kiinan elvyttävän taloutta lisää, mikäli kasvunumerot ovat pettymys. Laajemmin katsottuna kasvu tulee Morgan Stanleyn mukaan olemaan vahvempaa Aasiassa, alueen inflaatio tulee olemaan alhaisempaa ja rahapolitiikka länsimaita löysempää.

Aasian vahvempi kasvu ja USA:n ja Euroopan taantuman välttäminen olisivat hyviä askelia eteenpäin. Huolimatta pehmeästä laskeutumisesta, länsimaisten markkinoiden kasvu on edelleen pehmeää ja rahapolitiikka rajoittavaa. Tiukka politiikka on käsinkosketeltavaa: minkä tahansa dollareissa noteeratun sijoituksen tulee tuottaa yli 5,2 prosenttia seuraavan 12 kuukauden aikana, jotta se biittaisi riskittömän käteisen holdaamisen.

Tämän lisäksi Morgan Stanley kertoo monen markkinan riskien olevan etupainotteisia. Heikoin kasvu, korkein inflaatio, tiukin rahapolitiikka ja suurimmat muutokset keskuspankkien taseissa odotetaan tapahtuvan pian. Olemme siis ratkaisuhetkillä.

Sijoittajille tämä tarkoittaa vaikeiden päätösten tekemistä:

●    Osakkeissa Morgan Stanley uskoo Aasian tuottavan muita alueita paremmin huolimatta Kiinan viimeaikaisesta talousdatasta. Suurimman tuottopotentiaalin pankki näkee Japanin ja kehittyvien markkinoiden osakkeissa. Molemmat tarjoavat houkuttelevia kertoimia, jatkuvaa tuloskasvua ja tyypillisesti hyvin valuuttasuojattua carrya.
●    Jenkkiosakkeissa ja vivutetuissa lainoissa pankki näkee vaisuja tuottoja ja defensiivistä positiointia huolimatta pehmeästä laskeutumisesta. Pankki uskoo heikon kasvun vuoden toisella puoliskolla ajavan edelleen tulosriskiä. USD-käteisen korkea tuotto nostaa rimaa riskisemmille sijoituksille, samalla lisäten painetta vahvasti vivutetuille lainaajille.

Kiteytettynä: Morgan Stanley uskoo taloudellisen pehmeän laskeutumisen yleisesti johtavan inflaation biittaaviin tuottoihin Q2 2024 asti, mutta defensiiviset sijoitukset tulevat tuottamaan paremmin USA:ssa ja Euroopassa, korkean betan sijoitusten toimivan paremmin Aasiassa. Pankki uskoo taalan suoriutuvan hyvin sen tarjotessa sekä tuottoa että defensiivisyyttä. Raaka-aineiden hinnat tulevat jäämään jälkeen johtuen hitaasta kasvusta, vahvasta dollarista ja heikosta carrysta.

Keskustele markkinoiden tilanteesta Sijoitustiedon foorumilla.
 

Yhteistyökumppanit ja tarjoukset: Mandatum Trader

Mainos: Mandatum Nordic High Yield -korkorahasto saatavilla Traderissa. Tutustu >>

Artikkelit

Sijoitustiedon käyttäjätapahtuma 25.10.2024: Hesulin Tuskaretki

Sijoitustieto
13.9.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Amer Sports: Houkuttelevalla hinnalla huippubrändejä vai liikaa kiina-riskiä?

Pentti Jokinen
13.9.2024
east Lue lisää

Kryptovaluuttojen markkinakatsaus: Hiljainen kesäkausi tulossa päätökseen

Antti Hyppänen
11.9.2024
east Lue lisää