Artikkelit

Ei osakekuplaa, mutta onko suunta oikea?

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Puheet eri kuplista ovat saaneet sijoittajat spekuloimaan sekä sanoillaan että rahoillaan. Toisten mielestä osakkeet ovat oikeilla raiteilla, osan mielestä osakkeet ovat kuplassa ja yksi povaa osakkeiden tulevaa kadotettua vuosikymmentä.

Osakkeet ovat “kalliita”, mutta eivät kuplassa kuten aiemmin

Osakeindeksien nousu maaliskuun pohjilta on ollut nopeaa ja dramaattista. Nousu on seurannut talouden pikkuhiljaa alkaessa taas pyörittää rattaitaan. Jotkut, allekirjoittanut mukaanlukien, uskovat osakkeiden nousun olevan FEDin aggressiivisten toimien ansiota. En silti shorttaisi tätä markkinaa.

Osakkeet näyttävät kalliilta S&P500-indeksin 12 kuukautta eteenpäin katsovan P/E-luvun 22x ollessa 20 vuoden huipussaan. FED aikoo pitää lyhyet korot nollissa vielä vuosia ja ostaa samalla yritysbondeja vaisuista tuotto-odotuksista huolimatta. Investment grade-jenkkibondien tuotto putosi viime viikolla 2,2 prosenttiin, mikä luonnollisesti edesauttaa rahan virtaamista osakkeisiin.

Robinhood-treidaajat ovat kuumottaneet osakemarkkinoita jenkeissä. Mielenkiintoisimpana tapauksena on ollut sijoittajien innostus laittaa roponsa kiinni konkurssikypsään Hertziin.

Piensijoittajien ryntääminen markkinoille pää märkänä ei ole uusi ilmiö. Äkkirikastumista hakevia löytyy aina, ja entistä enemmän kun osakkeet ovat jo valmiiksi korkealla. 80-luvulla pelattiin penniosakkeilla ja 90-luvulla online-välittäjien ilmaantuminen teki päiväkaupasta houkuttelevaa.

Kuplan tyypillisiä merkkejä ovat loputon usko tuleviin tuottoihin, rahan voimakas virtaaminen osakkeisiin riippumatta arvostuksista ja massiiviset osakeannit uusien pörssiyhtiöiden toimesta.

Missä olemme nyt? Tavalliset sijoittajat ovat pääosin varsin skeptisiä mittausten mukaan. Rahaa virtaa osakerahastoista enemmän pois kuin sisään parin viimeisen kuukauden aikana. Ja yleinen “Paljon on muuttunut”-tunnelma pandemian ansiosta, muttei välttämättä parempaan suuntaan.

Kriitikot vertaavat nykytilannetta mielellään teknokuplan vuoden 1999 vaiheisiin. Vaikka olen itsekin kriittinen ja pitkälti haavi auki markkinoiden tilanteesta verrattuna talousdataan, pidän näitä vertauksia varsin naurettavina.

Nasdaq 100-indeksi treidaa tällä hetkellä P/E-tasoilla 28x, vuonna 1999 oltiin aivan eri sfääreissä 80x-arvostuksilla. Uusia listautujia ovat olleet esimerkiksi Nikola ja DraftKings, mutta muutama nimi kalpenee teknohuuman yli 500 uudelle listautumiselle ja ensimmäisen treidipäivän keskimääräiselle 60 prosentin tuotolle.

Hämmentävää on osakkeiden nousu historiallisen huonosta talousdatasta huolimatta, muttei tämäkään ole uusi ilmiö.

Vuosia 2009 finanssikriisin pohjien jälkeen skeptikot viittasivat osakkeiden ja reaalitalouden erilaisiin tunnelmiin. Alla olevaa kuvaajaa kierrätettiin paljon vuonna 2010. Kuluttajaluottamus oli matalalla, mutta osakkeet jatkuivat nousuaan siitä huolimatta.

Robinhood-treidaajat aiheuttavat paljon mekkalaa pienellä vaikutuksella. Sijoittajien määrä yksinkertaisesti kasvoi ihmisten ollessa jumissa kotonaan ja siten aikaa oli enemmän eri asioiden miettimiselle ja tekemiselle. Veikkaan, että moni vain halusi betsata ylimääräisiä killinkejään konkurssien partaalla oleviin firmoihin sillä odotuksella, että sijoitetut rahat joko menee kaikki tai sitten lisääntyvät moninkertaisesti. Tämä on kaukana kuplamentaliteetista.

Arvostukset osakemarkkinoilla vaikuttavat aggressiivisilta ja korjausliikkeitä on odotettavissa. Nykyisen sentimentin ero kuplamarkkinaan on merkittävä.

Dalio varoittaa osakkeiden kadotetusta vuosikymmenestä

Tammikuun lopulla Bridgwater Associatesin perustaja Ray Dalio sanoi Davosissa CNBC:lle “Ei käteiseen voi niin van hypätä. Käteinen on roskaa. Ne [FED] vain printtaavat rahaa. Salkun tulee olla hyvin hajautettu, sen täytyy olla globaali, ja sen täytyy olla tasapainossa...ja siellä täytyy olla tietty määrä kultaa mukana”

Eipä Dalio osannut arvioida, että kuukautta myöhemmin globaalin talouden jarrut painettiin pohjaan ja osakkeet sakkasivat ympäri maailmaa. Samalla FED ja jenkkihallitus ilmoittivat ennennäkemättömistä elvytystoimenpiteistä.

Nyt viisi kuukautta myöhemmin Dalio on lähettänyt sijoittajilleen kirjeen, jossa mies varoittaa amerikkalaisten yhtiöiden tuottokatteiden vahvan noususuhdanteen kääntymisestä. Tämä voi sijoittajalegendan mukaan pahimmassa tapauksessa johtaa osakkeiden kadotettuun vuosikymmeneen. Eli onko käteinen sittenkin kuningas?

Bloomberg sai näppinsä Dalion kirjeeseen sijoittajille. Kirjeen mukaan tuottokatteet, jotka ovat aiheuttaneet osakkeiden valtavat tuotot viime vuosikymmenen aikana, voivat kokea rajun muutoksen lähitulevaisuudessa. Katteiden muutos huonompaan suuntaan voi mennä jopa tämänhetkisiä koronakriisin aiheuttamaa laskusuhdannetta pidemmälle.

Amerikkalaisten yhtiöiden tulokset ovat pudonneet vuosikymmenen pohjille jo ennen koronakriisin alkua, kuten alla olevasta Goldman Sachsin kuvaajasta voidaan havainnoida.

Dalion mukaan “Globalisaatio, viime vuosikymmenien suurin kasvun ja tuottavuuden ajuri, on jo saavuttanut huippunsa. Ja nyt USA-Kiina kauppasota ja koronakriisi kiihdyttävät muutosta lokaalimpaan talouteen, jossa keskitytään kulujen optimoinnin sijaan luotettavuuteen.”

Bridgewaterin analyytikkojen mukaan globalisaation purkautuminen on vain kiihtynyt pandemian ansiosta, kun yritysten tuottokatteet ovat kokeneet valtavan iskun lyhyellä aikavälillä.

Bridgewater käytti esimerkkinä Inteliä ja Taiwan Semi-yhtiötä, jotka ovat ilmoittaneet aikeistaan rakentaa tuotantoa Yhdysvaltoihin huolimatta korkeammista kustannuksista.

“Vaikka yhtiöiden tulokset paranisivat, jotkut ovat menevät konkurssiin tai niiden osakkeiden hinta laskee. Jäljelle jäävät pienemmät tuotot ja käteisen puute ja todennäköisesti yhtiöt tulevat pandemiasta ulos entistä velkaantuneimpina”, kirje varoitti.

USA:ssa Zombie-firmojen, yhtiöt jotka eivät pysty maksamaan edes lainojensa korkoja, määrä on ollut voimakkaassa kasvussa tällä vuosituhannella. Ja kasvaa kasvamistaan.

Voiko Dalio ja Bridgewaterin analyytikot olla oikeassa? Jos Dalio on oikeassa, ei FED hänen mukaansa onnistuisi enää pumppaamaan osakkeita korkeammalle. FEDin Jerome Powell juuri viime viikolla lipsautti puhuessaan prioriteeteistään pitää osakemarkkinat korkeilla tasoilla. Toisaalta vain kuusi kuukautta sitten, koronakriisin jo näyttäessä ensimmäisiä merkkejään, Dalio kehotti sijoittajia pysymään globaalissa, hyvin hajautetussa portfoliossa.

Toistaiseksi Dalion hedge fund on ollut jyrän alla. Se menetti maalis-huhtikuun aikana 15 prosenttia varoistaan kun sen arvo putosi 163 miljardista 138 miljardiin taalaan.

Ollaanko lähempänä nousukauden jatkumista vielä vuosia vai osakkeiden kadotettua vuosikymmentä? Kommentoi Sijoitustiedon foorumilla.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Google valjastaa AI-teknologiaa hyödykseen

Johannes Ankelo
16.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Bitcoinille tavanomainen korjausliike puoliintumisen lähestyessä

Pessi Peura
15.4.2024
east Lue lisää