Artikkelit

Bitcoinilla heikoin kvartaali kymmeneen vuoteen

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Vuoden 2022 toinen kvartaali on saatu päätökseen. Kuten otsikko kertoo, kyseessä oli historiallisen heikko kvartaali Bitcoinille. Tällaista alamäkeä ei ole nähty sitten vuoden 2011. Käydään tässä artikkelissa läpi Q2:n tärkeimpiä tapahtumia.

Bitcoinin kurssi rikkoi edellisen syklin huipun

Bitcoinin kurssi on rikkonut tänä keväänä ennätyksen toisensa jälkeen. Valitettavasti vain negatiivisessa mielessä. Toukokuussa nähtiin mm. yhdeksän peräkkäistä laskuviikkoa. Kesäkuussa tehtiin puolestaan historiaa, kun Bitcoinin kurssi putosi alle vuoden 2017 huipun ja clousasi kuukauden alle 200 viikon keskiarvon.

Alla olevassa kuvassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys viikkotason kynttilöillä.

bitcoin kurssi

Kurssi on tällä hetkellä noin tuhat dollaria alle joulukuun 2017 huipun. Pahimmillaan kurssi kävi noin 17.500 dollarissa kesäkuun alussa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Bitcoinin kurssi putosi alle edellisen syklin huipun.

Bitcoinin kurssikehitystä on ennustettu tähän asti ns. halving-syklien pohjalta. Tämä viittaa neljän vuoden välein tapahtuvaan Bitcoin halvingiin eli lohkopalkkioiden puoliintumiseen. Suositun Stock-To-Flow -mallin ennusteet perustuvat juuri tähän tarjonnan pienenemiseen.

Stock-To-Flow -malli meni monien (ja allekirjoittaneen) mielestä rikki jo vuoden 2021 lopulla. Kesäkuun romahdus rikkoi myös monia muita uskomuksia. Todella moni odotti 20.000 dollarin tarjoavan vahvaa tukea. Toisin kävi. Kurssi putosi tämän ”tukitason” läpi parissa minuutissa.

Yllä olevassa kuvassa näkyvä sininen viiva on 200 viikon keskiarvo. Tähän asti Bitcoinin kurssi ei ole koskaan clousannut kuukauden päätteeksi sen alle. Kurssi on saattanut hetkellisesti pudota alle 200 viikon keskiarvon, mutta palautunut nopeasti. Nyt tämäkin historiallinen tuki on menetetty.

Miksi Bitcoinin kurssi tekee tänä keväänä liikkeitä, joita se ei ole koskaan aiemmin tehnyt? Tähän on mielestäni kaksi hyvää syytä.

Bitcoin ei ole aiemmin kokenut tällaista makrotalouden ympäristöä, jossa inflaatio raivoaa ja keskuspankit kiristävät rahapolitiikkaa. Sen koko historia on rakentunut nollakorkojen ja löysän rahapolitiikan ympäristössä. Tämä on osaltaan myös ruokkinut Bitcoinin valtavaa kasvua.

Sijoittajat alkavat nyt myös ymmärtää otoskoon merkityksen. Moni oletus Bitcoinin kurssikäyttäytymisestä on perustunut datapisteisiin, joita on ollut vain muutamia. Sattuman merkitys on silloin todella suuri.

Celsius oli ensimmäinen domino

Vuoden toista kvartaalia on leimannut yksi teema ylitse muiden: kryptosektorin toimijoiden likviditeettiongelmat. Tämä on koskenut etenkin lainapalveluita, mutta ongelmissa on myös hedge-rahastoja sekä pörssejä.

Dominot alkoivat kaatua kesäkuun 13. päivänä. Suosittu lainapalvelu Celsius ilmoitti yllättäen sulkevansa kotiutukset sekä palvelun sisäiset siirrot. Yhtiön toimitusjohtaja Alex Mashinsky oli kritisoinut vain päivää aiemmin twiittaajia, jotka väittivät Celsiuksen olevan vaikeuksissa.

celsius

Terra Lunan romahdus toukokuussa oli todellisuudessa ensimmäinen domino. Käsittelin tätä aihetta edellisessä artikkelissani, joten en mene siihen tällä kertaa tarkemmin. Vaikuttaa myös siltä, että Terralla ei ollut suoraa vaikutusta Celsiuksen kaatumiseen.

Celsiuksella on 1,7 miljoonaa asiakasta, ja yhtiö hallitsi parhaimmillaan yli 20 miljardin dollarin varallisuutta. Miksi palvelu pisti sitten ovensa säppiin?

Aiheesta löytyy paljon spekulointia esim. Youtubesta. Koska yhtiö ei ole kommentoinut tilannetta julkisesti, olemme toistaiseksi vain arvailujen varassa. Vaikuttaa siltä, että Celsiuksen ongelmat olivat monisyiset.

Yhtiö kasvoi liian nopeasti ja epäonnistui rekrytoinneissa. Se menetti jo vuoden 2021 aikana yli sata miljoonaa dollaria DeFi-hakkerointeihin. Ilmeisesti Celsius otti liian suuria riskejä asiakkaiden varoilla saadakseen riittävää tuottoa.

Tämän lisäksi liikaa varoja oli sijoitettu epälikvideihin sijoituskohteisiin, kuten stETH token sekä Bitcoin-louhinta. Kun sosiaalisen median & karhumarkkinan luoma paine sai asiakkaat tekemään kotiutuksia, Celsiuksella ei ollut likvidejä varoja.

Coindeskin mukaan kryptopörssi FTX hylkäsi ajatuksen Celsiuksen ostosta, koska yhtiön taseessa on kahden miljardin dollarin reikä. Jos tämä pitää paikkansa, niin uusia pelastajia on tuskin luvassa.

Celsiuksen lopullinen kohtalo on tällä hetkellä epäselvä.

Hedge-rahasto 3AC aiheutti kesäkuun romahduksen

Terra Lunan romahdus pudotti Bitcoinin kurssin noin 40.000 dollarista 28–29.000 dollariin. Celsiuksen kaatuminen johti laskuun noin 22.000 dollarin tasolle. Viimeisin pudotus noin 17.500 dollarin oli ainakin osittain 3AC:n triggeröimä.

Three Arrows Capital eli 3AC on tuntematon nimi suurimmalle osalle sijoittajia. Tai sitä se ainakin oli vielä kuukausi sitten. Kyseessä on hedge-rahasto, jonka perustaja Zhu Su nousi vuoden 2021 kryptorallin aikana lähes kulttiasemaan kryptosijoittajien keskuudessa.

3AC sai maineen erehtymättömänä rahantekokoneena, mikä sai lukuisat eri tahot lainaamaan yhtiölle satoja miljoonia dollareita varsin löysillä ehdoilla. Hurjin esimerkki oli lainapalvelu BlockFI:n myöntämä miljardin dollarin laina, joka oli ylivakuutettu vain 33 prosenttia.

Pörssinoteerattu Voyager Digital lainasi puolestaan 3AC:lle yli 600 miljoonaa dollaria, joita yhtiö ei tule todennäköisesti saamaan takaisin. Tämä laina näyttää kaatavan Voyagerin, joka joutui pari päivää sitten sulkemaan käyttäjien kotiutukset Celsiuksen tavoin. Suosittu Youtube-kanava Coin Bureau on tehnyt hyvän yhteenvedon 3AC:sta, jos aihe kiinnostaa enemmän.

Voyager ja BlockFi ovat vain kaksi esimerkkiä 3AC:n ”tartunnoista”. Myös moni muu alan toimija oli tarjonnut 3AC:lle luottoa, mutta sai sentään pakkomyytyä vakuudet ja pelastuttua suuremmilta tappioilta. Tämä prosessi ajoi osaltaan kryptomarkkinaa syöksyyn kesäkuun 18. päivänä.

Viimeisimpien tietojen mukaan 3AC on hakenut konkurssimenettelyyn. Tässä vaiheessa on vielä epäselvää, ketkä kaikki ovat lainaneet firmalle rahaa. Koska kyse ei ole pörssilistatuista yhtiöistä, moni kärsii tappiot hiljaa nahoissaan.

Ovatko kryptopörssitkin ongelmissa?

Edellä mainittu 3AC oli kryptoskenen ”Lehman moment”. Tällä viitataan Lehman Brothers -pankin kaatumiseen. Se oli monien mielestä vuoden 2008 finanssikriisin triggeri. Tästä seurasi paniikki Wall Streetillä, kun monilla pankeilla oli saatavia Lehmanin konkurssipesästä.

Juuri näin on tilanne myös 3AC:n kohdalla. Viime viikot on arvuuteltu sitä, mitkä kryptosektorin toimijoista ovat ”saaneet tartunnan” 3AC-lainoista.

FTX-pörssin perustaja Sam Bankman-Fried on noussut yhdeksi alan vaikutusvaltaisimmista hahmoista. Hän oli jo sitä ennen kevään 2022 tapahtumia. FTX:llä näyttää olevan Binancen tavoin miljardien dollareiden käteisvarat, joiden avulla se pystyy hankkimana vaikeuksissa olevia yhtiöitä pilkkahintaan.

SBF heitti lisää vetää huhumyllyyn kommentoimalla tuoreessa Forbesin haastattelussa seuraavasti: ” There are some third-tier exchanges that are already secretly insolvent”. Tämä voi hyvinkin pitää paikkansa. Vararikkohan paljastuu yleensä siinä vaiheessa, jos asiakkaat haluavat talletuksensa ulos. Näin kävi myös Celsiuksen tapauksessa.

Tavallisen asiakkaan on vaikea erottaa huhuja faktoista. Esimerkiksi viime päivinä on levitetty huhuja Twitterissä, että KuCoinilla olisi vaikeuksia. Kyseessä on yksi markkinoiden top 5 -pörsseistä. KuCoinin toimitusjohtaja on kiistänyt tiedot ja kertonut pörssin ryhtyvän tarvittaessa oikeustoimiin huhujen levittäjiä kohtaan.

Sijoittajat ovat nyt herkkiä panikoimaan. Twitterissä on helppo levittää huhuja, joiden lähteenä ovat aina nimettömät tahot. Tulevina viikkoina nähdään varmasti lisää huhuja pörssien X, Y ja Z ongelmista. Jotkut toimijat voivat yrittää saada ns. bank runin aikaan kilpailijalle. Tästä voi koitua vähintään iso mainehaitta, vaikka pörssi ei olisikaan vaikeuksissa.

Yhdysvallat on taantumassa

Vuoden toisesta kvartaalista ei ole valitettavasti hyvää sanottavaa. Se on ollut täynnä draamaa ja kurssilaskua. Myös osakemarkkinoiden puolella on nähty todella heikko jakso. Suosittu S&P 500 -indeksi on aloittanut vuoden ensimmäiset 6kk näin heikosti edellisen kerran vuonna 1970.

Laskun syyt ovat tässä vaiheessa selvät. Inflaatio raivoaa ennätyskorkealla, joten Yhdysvaltain keskuspankin on taisteltava sitä vastaan korkoja nostamalla. Fed alkaa nyt myös pienentää tasettaan. Nollakorkojen ja löysän rahan bileet ovat ohi. Markkinat ovat hinnoitelleet kiristyvää rahapolitiikkaa koko alkuvuoden.

Koska suurin osa sijoittajista näkee kryptot korkean riskin sijoituksina, ne ovat laskeneet teknologiaosakkeita kuvaavan Nasdaqin peesissä. Edellä mainitut alan sisäiset ongelmat ovat vauhdittaneet kryptojen romahdusta. Alla on Nasdaq 100 -indeksin kurssigrafiikka. Suunta ei juuri Bitcoinin kursssta eroa.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell on kiistänyt toistaiseksi riskit taantumasta. Nyt näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että Yhdysvallat on ollut taantumassa koko alkuvuoden. Virallinen vahvistus asialle saadaan heinäkuun lopussa.

Kysymys kuuluu: alkaako Fed löysentää taas rahapolitiikkaa, jos Yhdysvallat on virallisesti taantumassa? Miten kauan Fed voi kiristää korkoja samaan aikaan kun talous heikkenee, asuntomarkkinat alkavat romahtaa ja työttömyys nousta?

Inflaatio on myös iso osa tätä palapeliä. Jos CPI lähtisi pikkuhiljaa laskuun, se antaisi Fedille myös syyn pistää koronnostot hetkeksi tauolle. Tämä antaisi taas markkinoille syyn kääntyä nousuun.

Alkaako pohja vihdoin löytyä?

Pohjan etsintä tulee varmasti kuvaamaan vuoden 2022 kolmatta kvartaalia. Ainakin jos kryptomarkkinasta puhutaan. Historiallinen data on signaloinut vahvasti Bitcoinin pohjaa jo jonkin aikaa. Edellä kuvattu makroympäristö tuo kuitenkin omat haasteensa.

Bitcoin on elänyt koko historiansa ajan löysän rahapolitiikan ja nollakorkojen maailmassa. Nyt on ensimmäistä kertaa käynnissä pidempi laskumarkkina osakkeissa ja taustalla myös historiallinen inflaation uhka.

Suurin osa kryptosijoittajista uskoo Bitcoinin putoavan vielä 10.000–15.000 dollarin maastoon. Tämä ajatus on myös helppo allekirjoittaa. Osakkeissa on vielä paljon putoamisvaraa, Fed nostaa yhä korkoja, ja maailman talouden tila on ylipäätään heikko.

Tilanne muistuttaa toisaalta aikaa vuoden 2018 lopulla ja 2019 alussa. Sijoittajat olivat tuolloin vakuuttuneita siitä, että Bitcoinin kurssi putoaa tuhanteen dollariin. Kun suurin osa sijoittajista odottaa markkinan menevän tiettyyn suuntaan, saadaan yleensä päin vastainen liike.

Onko sijoittajien fiilis siis liian synkkä? Ovatko markkinat jo hinnoitelleet riskejä niin paljon, että Bitcoinin kurssin pohja on nähty? Tähän on liian aikaista ottaa vahvaa kantaa suuntaan tai toiseen.

On kuitenkin fiksua varautua henkisesti siihen, että Bitcoinin (ja muiden kryptovaluuttojen) kurssi voi pudota nykyisestä kymmeniä prosentteja. 

Sijoittajien hermoja koetellaan nyt joka puolella. Alkuvuosi on ollut vaikea kaikille, oli portfoliossa sitten bondeja, osakkeita tai kryptoja. Toivottavasti kolmas kvartaali toisi vihdoin pohjan tälle laskumarkkinalle!

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Tule keskustelemaan aiheesta Sijoitustiedon foorumille!

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Google valjastaa AI-teknologiaa hyödykseen

Johannes Ankelo
16.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Bitcoinille tavanomainen korjausliike puoliintumisen lähestyessä

Pessi Peura
15.4.2024
east Lue lisää