Haastattelut

Bitcoin-pomo Henry Brade: Todellinen uusi nousukausi alkaa vasta sitten, kun bitcoinin joulukuun 2017 huippukurssi ylittyy jälleen

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Bitcoin sahaa 12.000 dollarin tietämillä ja hurjimmat enteilevät jo uusia huipputasoja. Sijoitustieto kysyi Prasos Oyn Henry Bradelta mitä pinnan alta tapahtuu.

Mitkä ovat merkittävimmät syyt Bitcoinin voimakkaan nousun ja viime aikaisen hinnanvaihtelun taustalla?

Olennaista on ymmärtää se, että Bitcoinin toimivuus, luotettavuus ja käyttö on tasaisesti vahvistunut vuosien varrella. Palveluntarjonta on parantunut merkittävästi, uskottavuus kasvanut ja myös sääntely on kehittynyt pääosin positiivisesti.

Loppupeleissä bitcoinit ovat erittäin niukka hyödyke, eli jos kysyntä vahvistuu, aiheuttaa se pitkällä tähtäimellä kurssinousua. Lyhyen tähtäimen hintavaihtelut ovat pitkälti spekulatiivista heiluntaa, eli se ei varsinaisesti liity fundamenttien kehitykseen juuri ollenkaan.

Lyhyellä tähtäimellä bitcoinin kurssia ohjaa pitkälti spekulatiivinen sijoittaminen ja tekninen analyysi. Pitkällä tähtäimellä sitä ohjaa fundamentit. Eli toisin sanoen teknisestä näkökulmasta monet pitivät noin 3000 euron hintaa pohjakurssina, ja sen jälkeen vaihdanta muuttui ostopainotteiseksi.

Keväällä 2020 on tulossa seuraava bitcoinin louhinnan puoliintuminen, eli uusien bitcoinien päivittäinen luontitahti puoliintuu. Se tekee bitcoineista yhä niukempia. Tämä hyvinkin merkittävä tapahtuma on arvioni mukaan vielä hyvin heikosti hinnassa mukana, eli siinä suhteessa viime aikainen liikehdintä voi olla vasta alkusoittoa.

Bitcoin vastaa yhä suuremmasta osuudesta kryptovaluuttojen markkina-arvosta. Mistä kehitys johtuu ja näetkö Bitcoinin kuninkuuden vahvistuvan?

On hyvä ymmärtää, että kryptovaluuttoja on tuhansia, ja kovinkaan monella niistä ei ole juurikaan fundamentaalista arvoa. Vuoden 2017 kryptovaluuttabuumin aikana Bitcoinin dominanssi laski paljon, kun uudet kryptovaluutat vetivät kiinnostusta puoleensa. Nyt eletään kuitenkin uudenlaisessa tilanteessa, jossa markkinat niin sanotusti järkevöityvät.

Bitcoinilla on etunaan sen lohkoketjun poikkeuksellisen vahva turvallisuus ja luotettavuustaso. Sen vaihtomarkkinoiden likviditeetti on merkittävästi parempi kuin millään muulla kryptovaluutalla, ja sen tunnettavuus on parempi kuin muilla kryptovaluutoilla. Bitcoinissa on myös kyetty löytämään ratkaisuja sitä aiemmin piinanneisiin skaalausongelmiin.

Siihen en usko, että muut kryptovaluutat vain kuolevat pois, mutta pelikenttä tulee tiivistymään, kun useampi markkinaosallistuja ymmärtää fundamentteja paremmin. Bitcoinissa fundamentit ovat varsin vahvat, eli sen markkinaosuus voi kasvaa vielä nykyisestäkin. 

Kommentoit Twitterissä, että näet viime aikaisen hinnannousun taustalla ns. viisasta rahaa, ja että uskot Bitcoinin Google -hakujen lisääntyvän kun Bitcoin lähestyy ATH -tasoja. Ovatko ainekset jo kypsät uuteen Bitcoin-buumiin? Vai uskotko tilanteen kehittyvän tasaisen sahaavasti?

Todellinen uusi nousukausi alkaa vasta sitten, kun bitcoinin joulukuun 2017 huippukurssi ylittyy jälleen. Historiallisesti pitkäaikaisen huippukurssin ylittyminen on aina johtanut merkittävään nousuun. Siitä en osaa sanoa yhtään, että milloin tämä tapahtuu. Oma veikkaukseni kuitenkin on, että kahden vuoden sisään. Sahausta ja väliaikaisia laskuja voi hyvinkin tapahtua ennen sitä, tai voidaan nousta sinne nopeastikin. Lyhyellä tähtäimellä bitcoinin kurssivaihtelut ovat hyvin arvaamattomia.

Mitkä ovat tärkeimmät seurattavat seikat Bitcoinin ympärillä lähitulevaisuudessa?

Kaikkea Bitcoiniin liittyvää kannattaa seurata. Maailman tilannehan on tällä hetkellä erityisen mielenkiintoinen, meneillään olevat kauppasodat ja valuuttasodat voivat vahvistaa bitcoinia, koska se mielletään lisääntyvissä määrin digitaaliseksi kullaksi.

Bitcoinin teknologisessa kehityksessä mielenkiintoisin asia on nk. salamaverkko eli Lightning network, joka on yksi ratkaisu skaalata Bitcoinin käyttö valtaviin transaktiomääriin. 

Instituutiopuolella bitcoin-rahastojen kehitystä on syytä seurata tiiviisti, viime aikoina mielenkiintoisin on aidot bitcoin-futuurit tarjoava yhdysvaltalainen Bakkt-pörssi. Tulevaisuudessa mahdollisen SEC:n hyväksynnän saava Bitcoin ETF tulee olemaan iso juttu. Sääntelytilannetta kannattaa toki myös seurata. EU:ssa kryptovaluuttojen sääntely etenee positiivisesti, mutta takaiskujakin on nähty esimerkiksi Intiassa.

Henry Brade on kryptovaluuttapalveluita tarjoavan Prasos Oyn hallituksen puheenjohtaja ja perustajajäsen. 

Coinmotionia ylläpitävä Prasos Oy on tarjonnut luotettavia kryptovaluutan vaihtopalveluja vuodesta 2012 ja heinäkuussa Prasos sai finanssivalvonnalta maksulaitoksen toimiluvan. Coinmotion on helppokäyttöinen ja ennen kaikkea luotettava tapa sijoittaa bitcoineihin. Coinmotion soveltuu kaikille sijoittajille sijoituksen koosta riippumatta.

Haastattelusta ja kryptovaluutoista voi keskustella Sijoitustiedon kryptovaluutat sijoituskohteena -ketjussa

- mainos -

Coinmotion -erikoistarjous Sijoitustiedon lukijoille: Bitcoin (ja muut kryptovaluutat) -kaupat 1%:n kaupankäyntikomissiolla (-50%) ensimmäisen kuukauden ajan käyttämällä kutsukoodia ST17AAA. Lue lisää tarjouksesta täällä.
-

Lue myös Henryn aiempi haastattelu täältä

03.05.2024 | Tampere-talo

Sijoitusmessut™ 2024. Sijoita tulevaisuuteen.

Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää