6.6.2023 - 18:02

Antti Hyppänen

+2193
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
775

Markkina ei ole loppujen lopuksi pahemmin näihin uutisiin reagoinut. Ei sinänsä yllätä, koska eipä näistä mitään kummempaa liene luvassa ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Lisäksi SEC:n iskua Binancea & Coinbasea kohtaan on odotettu jo kauan.

Ripple vs. SEC on kestänyt 2,5 vuotta ja jatkuu vain. Coinbasella ja Binancella on isot rahakirstut taistella SEC:tä vastaan oikeudessa, joten luvassa voi olla vuosien vääntö, jonka lopputuloksena todennäköisesti päädytään jonkinlaisiin sakkoihin.

2
0
6.6.2023 - 18:17

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

https://www.youtube.com/watch?v=Io4thPiIzMc

Tuolla on menossa House Committee on Agriculturen istunto, jossa on CFTC Chair todistajana. Vahvasti puhuu sen McHenryn jne viime viikolla julkaistun billin puolesta ja tukee sitä. Samoin näyttää, että iso osa noista edustajainhuoneen jäsenistä. Ja sanoo, että tällä hetkellä Bitcoin on ainut virallistettu commodity, mutta hänen mielestä niitä on useita muita, riippuen täysin keskittämättömyydestä. Paljon mahdollista, että tänä vuonna vielä tuo bill menee läpi edustajainhuoneessa, mutta senaatti voi olla sitten vähän ongelmallisempi. 

EDIT: Aiemmin päivällä Ron Hammond Blockchain Associationista kertoi tuosta billin mahdollisesta läpimenosta tarkemmin: https://www.youtube.com/watch?v=qV0hgx_iZZQ

2
0
7.6.2023 - 15:08

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

Minulla on sellanen fiilis asiasta, että kolikoista Bitcoin ja Ethereum on ainakin suojassa. Bitcoinin on käytännössä kaikki osapuolet hyväksyneet commodityksi. Ethereumin osalta tilanne on se, että eilen CFTC:n Rostin Behnam kertoi kongressin edessä, että heidän mielestään Ethereum on commodity ja antoi sille perustelut, miksi CFTC näin näkee asian. Tämän todistuksen jälkeen viimeistään Gensler ei pysty haastamaan sitä ja astumaan CFTC:n varpaille. Mutta Gensler ei myöskään pysty myöntämään Ethereumia commodityksi, koska se avaisi sitten portit muille ICO+steikkaus kolikoille olla commodity, eikä se oikein vielä sovi Genslerille ja SEC:lle. Ja se tulee vastailemaan jatkossakin vielä jonkin aikaa ympäripyöreitä, kun kysytään Ethereumista.

Pörsseistä Coinbase on varmasti ihan ok tilanteessa siihen asti, kunhan heidän varojaan ei aleta jäädyttämään, niin kuin Binancelle on ehdotettu (tai ehkä tehty myös). Coinbase voi taistella oikeudessa ja toimia samalla pörssinä samalla tavoin, kun se toimii nyt, eli jatkaa normaalia toimintaansa. Oikeudenkäynnit kestää kuitenkin vuosia valituksineen.

Binancella on isompi ongelma. Se on ongelmissa myös esim DOJ:n kanssa ja se tuo ihan eri ongelmat. Ja Binancea vastaan noustaan varmaan muutenkin enemmän ja ehkä jopa eri puolilla kehittyneitä maita. Sen toimintaa ei katsota kovin hyvällä Usassa, ja tuskin suurimmassa osassa Eurooppaakaan. Eli Binancen osalta soppa tuskin on vielä valmis.

EDIT: Ja Behnamhan sanoi, että heidän mielestään Ethereumin lisäksi on muitakin kolikoita, jotka on heidän mielestään commodityjä, mutta ei eritellyt niitä tarkemmin. Ja häneltä kysyttiin noista kolikoista, jotka on noissa Coinbasen ja Binancen haasteissa, niin sanoi, ettei ota kantaa niihin, koska käynnissä on oikeuskäsittely asiasta.

4
0
7.6.2023 - 15:27

Antti Hyppänen

+2193
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
775

Binancella on isompi ongelma. Se on ongelmissa myös esim DOJ:n kanssa ja se tuo ihan eri ongelmat. Ja Binancea vastaan noustaan varmaan muutenkin enemmän ja ehkä jopa eri puolilla kehittyneitä maita. Sen toimintaa ei katsota kovin hyvällä Usassa, ja tuskin suurimmassa osassa Eurooppaakaan. Eli Binancen osalta soppa tuskin on vielä valmis.

Toisaalta, Binancella taitaa olla enemmän lisenssejä kuin millään muulla pörssillä? EU-alueellakin oli muistaakseni puoli tusinaa, ja äskettäin saivat lisenssin myös Ruotsiin. Tai joku niiden tytäryhtiöistä, mutta anyway. 

Binancen operaatiot eivät ole olleet varmasti 2017-2019 tienoilla vielä ihan "jiirissä" kuten sanotaan, ja kuten noista haastedokumenttien lainauksista voi lukea. Uskon CZ:aa kun hän sanoo, että Binancen KYC/AML on tällä hetkellä alan paras, ja niillä enemmän yhteistyöcaseja viranomaisten kanssa kuin muilla pörsseillä (yhteensä?).

Tämä SEC:n toiminta on hyvin tuttua pankkimaailmassa, jossa haasteita jaetaan koko ajan ja myös suurimpien operaattoreiden suuntaan. Yleensä ne aina sovitellaan sakkoihin. 

Mä olen sitä mieltä, että Genslerin hyökkäykset ovat vain neuvottelutaktiikkaa ja paremman aseman hankkimista. Eihän ne voi yksin määrätä jotain tiettyä kryptovaluuttaa security-statukselle vaikka miten haluaisivat. Tuo taistelu pitäisi käydä jokaisen kohdalla erikseen, kuten nyt oli esim. se LBRY -tapaus, ja tunnetuin case Ripple. 

Binancella on riveissään monien mielestä about planeetan kovimmat lakimiehet. Enkä ihmettelisi jos näin on, huomioiden miten paljon se firma tahkoaa rahaa ja on regulaattoreiden tähtäimessä. Tuosta voi tulla jopa miljardiluokan sanktiot, mutta SEC:n kaltainen regulaattori lopulta mielellään sopii tällaiset.

Nyt on oikeastaan enää jäljellä SEC:n hyökkäys Tetheriä kohtaan. CFTC:n ja SEC:n iskuista Binancen suuntaan on huhuttu jo vuosia, ja sama koskee Tetheriä. Mutta New Yorkin syyttäjänviraston pari vuotta sitten sinetöimä tutkimus voi olla tuossa hidasteena. Siinäkin käytettiin pari vuotta veronmaksajien rahoja ja maksettiin lopulta pienet sakot.

2
0
7.6.2023 - 17:12

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

Lisenssithän ei mitenkään estä toimimasta harmaalla tai täysin pimeällä alueella. Se voi vaikeuttaa sitä, mutta ei estä. Lisenssijärjestelmien aukkoja muutenkin tilkitään aina, kun uusia aukkoja löytyy.

Binance oli alussa ihan täysin rogue pörssi ja toimi ilman sääntöjä. Ja teki muutenkin paljon kusipäisiä asioita. Sen toiminta on parantunut siitä ja tullut paljon ammattimaisemmaksi, mutta ihan varmasti vieläkin löytyy paljon epäilyttävää toimintaa. Jos esim kuvittelee, etteikö Binance tarjoaisi vaikka länsimaiden sanktioimille venäläisille tilejä, niin ehkä on vähän sinisilmäistä ajattelua. Samoin varmasti heitä ei vaivaa ollenkaan tarjota palveluita iranilaisille tai irakilaisille esim. Itse en ainakaan Binanceen luota yhtään ja en ole koskaan säilyttänyt siellä mitään varoja. Siellä on tili pelkästään sen takia, että on pystynyt käymään kauppaa niillä tokeneilla, joita muilla ei ole ollut tarjolla. Ja en tule sitä käyttämään, jos ei ole ihan pakko.

Ja ihan varmasti Binance tulee saamaan vielä paljon haasteita, vaikkei niille olisi täysin perusteita. Ne on vaan keino yrittää ajaa se pois markkinoilta, varsinkin länsimaissa. Luodaan kuvaa epäluotettavasta pörssistä ja nähtävästi se myös toimii, koska aina sieltä lähtee tietty määrä talletuksia pois, kun tulee uusia haasteita tai muita tutkimuksia jne. Se ei vaan toimi länsimaisille päättäjille, että Binance on maailman suurin kryptopörssi.

Ja minäkin olen yrittänyt miettiä, mitkä Genslerin motiivit on kaiken tuon tekemisen taustalla. Hankala sieltä on löytää oikein mitään järkevää punaista lankaa. Ehkä se on vaan niin yksinkertaista, että Biden on saanut kuulla viimeisen parin vuoden aikana niin paljon kryptoista, että sitä ei kiinnosta enää, vaan on sanonut että eikö näitä kryptoja mitenkään saa tuhottua. Ja Gensler sitten toimii sillä mandaatilla. Se voi ihan hyvin olla niin simppeliä, että Biden on kyllästynyt ja sanonut, että ne pitää nyt saada pois ja oikeasti luulee, että se on mahdollista.

Muutama muukin teoria toki minulla on, mutta ne kaikki tuntuu jotenkin todella typerälle. Varsinkin, kun miettii että Gensler vielä pari vuotta sitten itse opetti MIT:ssä krypto- ja lohkoketju-kursseja ja kertoi, että 75% sen aikaisista kryptoista ei ole securityjä. Nyt kaikki on. Tai miten pari vuotta sitten kehui julkisesti konferenssissa miten Algorand on hienoa teknologiaa, mutta nyt se on sitten security. Tai miten vielä muutama kuukausi sitten sanoi, ettei SEC:llä ole valtuuksia haastaa pörssejä, vaan sen on tapahduttava kongressin tuella. Mutta niin vaan pörssejä haastellaan. Tuo koko jenkkien touhu näyttää tällä hetkellä ihan helvetin typerältä ja lapselliselta, eikä se rajoitu pelkästään kryptoihin. Ihan kuin huonoa elokuvaa. Ja ne päättäjät varmaan oikeasti vielä luulee, ettei kansa näe näitä ihan selviä motiiveja heidän tekojensa taustalla, mitä ne yrittää peitellä "consumer protectionin" alle, vaikka syyt on ihan selvästi itsekkäät, tai jonkin heitä tukevan viiteryhmän etujen mukaiset. Ja puhutaan asioista, jotka vaikuttaa kymmeniin tai satoihin miljooniin ihmisiin, maailman laajuisesti miljardeihin. Ja kukaan ei voi tehdä asioille mitään. Ehkä presidentti, mutta oikeuden kautta muutokset vie vuosia ja kongressin kautta myös. No onneks teknologia kehittyy paljon nopeammin ja SEC saa ihan rauhassa heitellä haasteita, ne voi olla vaan hidasteita matkalla.

2
0
7.6.2023 - 19:23

Antti Hyppänen

+2193
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
775

Tuo Genslerin toiminta vaikuttaa kaikin puolin kyllä hyvin omituiselta. Nythän Gary paljasti korttinsa tällä viikolla, jos joku tämän kaiken jälkeen vielä asiaa pohti. GG totesi (oliko CNBC:n haastattelussa), että markkinoilla on jo digitaalinen valuutta, dollari, eikä muita tarvita. Jos aiemmin kuviteltiin SEC:n pyrkivän alan regulointiin, niin nyt asenne on melko pitkälle jo bännäämistä. Ja tietä tasoitetaan samalla CBDC:lle. 

En jaksa itse uskoa hetkeäkään, että Yhdysvaltojen kaltainen valtio jättäytyisi tarkoituksella ulos tällaisesta teknologisesta kehityksestä. Lisäksi kryptovaluuttoihin sijoittaa jo niin iso äänestäjäjoukko, että moni pro-krypto poliitikkokin haluaa tuosta osansa. Sen lisäksi monet pankit, Blackrock sun muut instikat ovat jo vuosia rakentaneet kryptoihin liittyviä palveluita, eikä noita vain heitetä roskiin.

Jos Binance on "rogue pörssi", kuten Casteliero totesi, niin mr. Gensler on "rogue regulaattori". Käynnissä on aikamoinen noitajahti kryptosektoria kohtaan, mutta en jaksa uskoa, että Gensler seisoo kukkulan kuninkaana kun savu hälvenee.

Binance ja Tether ovat kyllä mielenkiintoisia tapauksia. Olen seurannut skeneä about 24/7 pian kuusi vuotta, ja molemmista on ollut jatkuvalla syötöllä milloin mitäkin uutisointia. Ja 99,9 prosenttia negaa. Miten paljon on uutisoitu esim. jostain KuCoinista tai vastaavista pörsseistä, joissa voi treidata koko ajan ilman KYC-prosessia? Hyökkäyksen kohteeksi joutuu aina se toimija, joka on alan suurin ja mahtavin. CZ:lla ja Tetherillä riittää vihollisia, jotka hyötyisivät niiden romahtamisesta.

Skeidaa on kuitenkin postattu niin paljon, että osa siitä on varmasti tottakin. Ja Tetherhän sopi myös NYAG:n kanssa pitkän väännön, missä oli todettu sitä sun tätä, vaikka yhtiö virallisesti ei myöntänyt tehneensä mitään väärää. 

Jokaisella kryptosijoittajalla on mahdollisuus hallita varojaan itse ja lisäksi hajauttaa esim. stablecoin-sijoituksia eri vaihtoehtoihin jos Tether vaikka pelottaa. Kannattaa toimia niin, että mikään viime aikoina nähty FUD ei kadota yöunia. Jos varat ovat asiallisesti säilytetty ja hajautettu, niin pahimmillaan isoistakin romahduksista seuraa vain hetkellinen arvonalennus portfolioon.

Se on myös hyvä huomioida, että SEC:n haasteissa Binancea ja Coinbasea kohtaan: SOL, ADA, MATIC, FIL, SAND, MANA, ALGO ja AXS oli mainittu kummassakin haasteessa laittomina arvopapereina. En osaa sanoa onko tuosta käytännössä isompaa haittaa noiden kurssille tulevaisuudessa vai ei. Jos regulaatio kuitenkin arveluttaa, niin nämä sijoitukset voi sitten vaihtaa pois. 

1
0
7.6.2023 - 19:34

Antti Hyppänen

+2193
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
775

Aika extreme FUDia kyllä Aasiassa Binancesta: "uutisen" mukaan CZ olisi vetänyt AK47:n esiin poliiseja vastaan ja miestä olisi ammuttu 27 kertaa: https://twitter.com/cz_binance/status/1666456108863479816

Binance US on ilmoittanut poistavansa melkoisesti treidauspareja: https://support.binance.us/hc/en-us/articles/15133607064983-Binance-US-Will-Remove-Select-Trading-Pairs-Has-Paused-OTC-Trading

"The maximum trade amount for Buy, Sell & Convert has been updated to $10,000. "

Näinköhän tuota jenkkihaaraa ollaan ajamassa hiljalleen alas? Se varmaan joudutaan sulkemaan joka tapauksessa nykyisessä regulaatioympäristössä.

1
0
7.6.2023 - 19:39

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

Antti Hyppänen wrote:

Tuo Genslerin toiminta vaikuttaa kaikin puolin kyllä hyvin omituiselta. Nythän Gary paljasti korttinsa tällä viikolla, jos joku tämän kaiken jälkeen vielä asiaa pohti. GG totesi (oliko CNBC:n haastattelussa), että markkinoilla on jo digitaalinen valuutta, dollari, eikä muita tarvita. Jos aiemmin kuviteltiin SEC:n pyrkivän alan regulointiin, niin nyt asenne on melko pitkälle jo bännäämistä. Ja tietä tasoitetaan samalla CBDC:lle. 

Tuohan se yleinen foliohattu nyt kryptotwitterissä tuntuu olevan. En kuitenkaan usko tuon olevan syy. Ei Bitcoin, Ethereum tai mitkään muut kryptot kilpaile millään tavalla CBDC:n kanssa. Stable coinit kilpailee. Ei Bitcoin, Ethereum tai mikään muukaan krypto ole maksukolikko. Stablecoinit on. Vai meinaatko, että valtio rakentaa myös omat palvelunsa CBDC:ille jotka kilpailee avoimien ketjujen päällä olevien palveluiden kanssa. NFT:t, DeFi:t jne. Ei ne CBDC:t tyhjiössä auta, ne tarvitsee palvelut missä niitä käyttää, ja ne palvelut kehittyy avoimissa lohkoketjuissa. 

1
0
7.6.2023 - 20:18

Antti Hyppänen

+2193
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
775

Casteliero wrote:

Tuohan se yleinen foliohattu nyt kryptotwitterissä tuntuu olevan. En kuitenkaan usko tuon olevan syy. Ei Bitcoin, Ethereum tai mitkään muut kryptot kilpaile millään tavalla CBDC:n kanssa. Stable coinit kilpailee. Ei Bitcoin, Ethereum tai mikään muukaan krypto ole maksukolikko. Stablecoinit on. Vai meinaatko, että valtio rakentaa myös omat palvelunsa CBDC:ille jotka kilpailee avoimien ketjujen päällä olevien palveluiden kanssa. NFT:t, DeFi:t jne. Ei ne CBDC:t tyhjiössä auta, ne tarvitsee palvelut missä niitä käyttää, ja ne palvelut kehittyy avoimissa lohkoketjuissa. 

Tämän voi myös kääntää niin päin, että Tether & USDC ovat isoja USA:n velkapapereiden ostajia markkinoilla ja vahvistavat globaalisti USD:n asemaa, mikä on hyvä juttu. Voisi muuten olettaa, että Tether olisi jo bännätty heti tässä 2023 alussa jenkkilästä. BUSD poistettiin jo pelistä, mutta se lienee oli enemmän isku Binanceen kuin stablecoin-sektoriin. Yhden teorian mukaan USDC:sta tehtäisiin aikanaan jenkkilän CBDC. 

Edit: aiheeseen osuvaa, Circle-pomo Jeremy Allaire twiittasi juuri Forbesin jutun yhtiöstä otsikolla "Please Regulate Us"
https://www.forbes.com/sites/ninabambysheva/2023/06/07/circle-begs-cong…

Kryptojen uhka koskee mun mielestä ennen kaikkea kontrollia. Maksuvälineenä eivät toki kilpaile CBDC:n kanssa niin kauan kun jokaista transaktiota verotetaan. Mutta kryptot ovat omaisuutta keskuspankin kontrollin ulkopuolella. Vaikea toki arvailla mitä Genslerin tai Bidenin pään sisällä lopulta liikkuu (vai liikkuuko mitään).

Tuo DeFi on myös mielenkiintoinen kysymys. Nyt siihen ei esim. MiCa-frameworkissa puututtu, mutta vaikea uskoa, että se sektori jätettäisiin nykyiseen muotoonsa. Johan Uniswapin virallinen GUI taitaa nyt blokata tiettyjen maiden IP-osoitteita jne. Tällä hetkellä poliitikoilla on vaan isompia fisuja saalistettavana, mutta luulen että seuraavan regulaatiokierroksen ykkösaihe tulee olemaan DeFi. 

Edit 2: Bankless-kanavalla vieraana Jake Chervinsky, joka on asiantuntija jenkkilän regulaatiossa

https://www.youtube.com/watch?v=8UZ6MakjTTs&ab_channel=Bankless

2
0
7.6.2023 - 21:12

Antti Hyppänen

+2193
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
775

Antti Hyppänen wrote:

Jos aiemmin kuviteltiin SEC:n pyrkivän alan regulointiin, niin nyt asenne on melko pitkälle jo bännäämistä.

Kryptoregulaation kanssa työskentelevä Jake Chervinsky toteaa tuossa edellä linkatussa Bankless-haastattelussa samaa.  Suora lainaus:

"This really is, I think, the moment where the SEC has finally revealed the true color, the fact, that they are not trying to bring this industry into compliance. They are trying to push this industry out of the United States."

Surullista. Todellakin. Toivottavasti Gary ei saa tahtoaan läpi ja tämä prosessi torpataan tavalla tai toisella.

2
0
8.6.2023 - 08:22

Marras

+148
Liittynyt:
27.3.2021
Viestejä:
101

Antti Hyppänen wrote:

Antti Hyppänen wrote:

Jos aiemmin kuviteltiin SEC:n pyrkivän alan regulointiin, niin nyt asenne on melko pitkälle jo bännäämistä.

Kryptoregulaation kanssa työskentelevä Jake Chervinsky toteaa tuossa edellä linkatussa Bankless-haastattelussa samaa.  Suora lainaus:

"This really is, I think, the moment where the SEC has finally revealed the true color, the fact, that they are not trying to bring this industry into compliance. They are trying to push this industry out of the United States."

Surullista. Todellakin. Toivottavasti Gary ei saa tahtoaan läpi ja tämä prosessi torpataan tavalla tai toisella.

Hassuahan tuo on, koko muu maailma adoptoi teknologiaa, EU:n alueen CBDC trialit on tehty onnistuneesti ja mahdollisesti jo ensivuonna lanseerataan digieuro. Briteissä sama homma. Sitten jenkit ampuu itseään avoimesti molempiin jalkoihin ja vielä päähän. En ymmärrä, kaipa kulisseissa tapahtuu jotain mikä selittää käytöksen. Nimittäin nythän käy väistämättä niin että jenkit jää jälkeen ja ottaa sitten tekniikan jälkijunassa käyttöön, muuta vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole.

2
0
8.6.2023 - 09:21

Antti Hyppänen

+2193
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
775

Jenkkilän kokonaiskuvan hahmottaminen on kyllä hieman hankalaa näin ulkopuoliselle. Loppujen lopuksi Genslerin SEC on kuitenkin toimeenpaneva elin, mutta kongressi säätää lait. Ja ongelma on nyt mielestäni se, että SEC haastaa kryptofirmoja oikeuteen sellaisen regulaation rikkomisesta mitä ei ole olemassa. Tai no, Genslerin mielestä on (Howey Test), mutta vastaajien mielestä riittävää selkeyttä ei ole annettu. 

Kai tässä on edessä väkisinkin vuosia kestävä vääntö ennen kuin Yhdysvalloissa saadaan jonkinlainen MiCan kaltainen laki säädettyä. Se on selvää, että nykyinen regulaatioympäristö on todella haitallinen Yhdysvalloille, ja maa tulee menettämään varmasti paljon osaajia ja yrityksiä itään. EU on taatusti yksi tämän sotku voittajista. 

Itseä ei kiinnostaisi kyllä sijoittaa Coinbaseen juuri nyt, mutta Cathie Wood ei ainakaan luovuta. Hän on tankannut dippiä ja näkee Binancen ongelmat hyvänä asiana Coinbaselle. Mitä ne tavallaan ovatkin, mutta millainen toimintaympäristö Yhdysvallat on tehdä kryptobisnestä vaikka Binance maasta poistuisi. Käsittääkseni Binance US on aika pieni toimija kuitenkin.

https://www.youtube.com/watch?v=tfuAu0fGaII&ab_channel=BloombergTelevision

Uusin twisti SEC vs. Binance -tapauksessa on se, että mr. Gensler oli halukas tulla advisor-rooliin Binancelle vuonna 2019. 

https://www.coindesk.com/policy/2023/06/08/binance-says-gensler-once-of…

1
0
8.6.2023 - 10:04

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

Tuosta Jenkkien tilanteesta kertoo paljon se, kun CFTC:n Behnam kertoi pari päivää sitten kongressille, että Bitcoin on tällä hetkellä ainut, joka on yleisesti luokiteltu commodityksi, mutta sekin elää käytännössä sääntelytyhjiössä. Muista kryptoista puhumattakaan. Eli sille sääntelylle on kysyntää kyllä.

Jos taas on pari tuntia ylimääräistä aikaa (tai puolitoista, jos katsoo vaikka 1,5x nopeudella), niin eilen tuli pari ihan hyvää haastattelua Jenkkien ja Aasian tilanteista. 

Ensimmäinen on Banklessin jakso, jossa oli Messarin Ryan Selkis haastattelussa (https://www.youtube.com/watch?v=VRRpVuNVEh8). Se on aktivoitumassa lobbauspuolelle ja on mukana keräämässä rahaa + ottamassa osan lobbaamista haltuun. Tarkoitus kerätä yhteensä 100-125 miljoonaa, jolla uskovat, että saadaan lobbailtua hyvä pohja kryptoille. Tilanne lobbaamisessa on tällä hetkellä se, että niitä ryhmiä on, jotka tekevät sitä työtä DC:ssä teknologiatietämyksen osalta suoraan edustajille. Eli Blockchain Association jne, jotka käy suoraan kertomassa edustajille, miksi teknologia on hyvää tulevaisuudelle. Samoin heillä on niitä ensimmäisen puolustuksen lakiryhmiä, jotka ottavat kopin noista eri haasteista, jotka haastaa kryptoalaa ja mistä voi tulla negatiivisia ennakkotapauksia, ja joiden kohteena olevat ei itse mahdollisesti pysty puolustamaan itseään tarpeeksi hyvin esim.

Selkis on nyt ottamassa toista osaa haltuun, joka on viestintäosuus. Eli tehdään viestintäkampanjoita yleisesti ja edustajille suoraan ja pidetään se viesti ulospäin yhtenäisenä. Ja tuossa oli todella hyviä pointteja Ryanilla juuri noista viestin pääpointeista. Ne ei saa oikein olla noita extreme keskittämättömyys maxeja, jotka meuhkaa siitä miten valtiota ja pankkeja jne ei tarvita, vaan enemmän konkreettisesti miten normi kansalainen hyötyy teknologiasta nyt ja tulevaisuudessa. Eli Erik Voorhees ei ole esimerkiksi se paras kaveri sinne kertomaan asioita, puhumattakaan jostain Bitboystä, joka kovasti yrittää olla merkittävä vaikuttaja nykyään.

Kolmas osa on sitten suorat kampanjalahjoitukset kryptomyönteisille edustajille. Se on tärkeä osa palapeliä ja SBF teki tuon osan todella hyvin, mutta sen muita virheitä korjaillaan vielä. Siitäkin videossa enemmän.

Toinen video oli Crypto Banterin kanavalla (https://www.youtube.com/watch?v=RAOOjwbh6sk), siinä haastateltiin Animoca Brandsin Yat Siu:ta (terveydeksi), sekä yhden Hong Kongin lisenssin omaavan firman tyyppiä, sekä Kiinalaista sijoittajanaista, joka sijoittaa kryptoihin ja kryptofirmoihin.

Siinä oli aiheena ensinnäkin Hong Kongin asema yleensä suhteessa Kiinaan, ja miten se on portti Kiinan markkinoille. Länsimailla on helppo tulla sinne tekemään bisnestä, koska siellä on Englannin malliin pohjautuva oikeusjärjestelmä ja se on hyvin avoin markkina jne. Toinen iso asia oli, että aasian osuus krytomarkkinoiden volyymistä on tällä hetkellä yli 80%, kun se vielä vuosi sitten oli alle 65%. Ja siellä nyt on kova kiinnostus eri maissa vaan kasvattaa omaa osuutta markkinoista. 

Japani iso markkina, paljon kiinnostusta, mutta tällä hetkellä yli 50% verot kryptokaupoista pitää käsijarrua päällä. Mutta ilmeisesti siellä ymmärretään tuo vero-ongelma ja se on poistumassa jo mahdollisesti tänä vuonna. Korea kova markkina ja kasvaa kokoajan. Ja nyt Kiina tosiaan avautuu Hong Kongin kautta retail-markkinoille ja tavallinen kiinalainen saa taas ostaa kryptoja Hong Kongin pörsseistä. 

Yat Siulla oli myös hyvä pointti siinä, että miten länsimaissa nuoret on menossa enemmän ja enemmän vasemmalle poliittisesti ja ei ole niin kapitalisti-henkeä enää, kuin oli esim edellisillä sukupolvilla, ja se vaikuttaa mahdollisesti kryptomarkkinoihin myös. Kun taas idässä se kapitalisti-henki ja "american dream" on vahvana, koska siellä on vasta viime vuosikymmeninä huomattu, mitä esim asuntojen hintojen nousu on aiheuttanut omalle elintasolle ja siellä ollaan nyt nälkäisempiä. Eli sieltä on odotettavissa kovaa nousua todennäköisesti seuraavina vuosina.

Mutta Selkisillä oli myös pointtia siinä omassa haastattelussaan, että jos Jenkit ei saa tuota sääntelyään kuntoon, niin se on iso negatiivinen asia koko kryptoille, vaikka idästä tulisikin liikennettä, koska Usan markkinat on isoimmat pääoman ja osaajien jne mukaan ja he myös yleensä luo jonkinlaista esimerkkiä muille länsimaille miten sääntely toimii. Tai luokitteli itse sen niin, että Usa, Kiina ja EU on jokainen 25% ja sitten se loppu 25% voi isolta osin seurata Usan tekemistä. Mutta oli toki myös sitä mieltä, että nyt on pieni aikaikkuna, jossa pitää toimia ja mahdollista on saada seuraavan 6-24kk aikana hyvä pohja sääntelylle läpi Jenkeissä, jos siihen nyt vaan panostetaan oikein.

2
0
8.6.2023 - 10:34

Antti Hyppänen

+2193
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
775

Kukapa olisi vuosi sitten uskonut, miten USA ja EU menevät eri suuntiin. Keväällä 2022 EU:ssa äänestettiin kahteenkin otteeseen Bitcoinin de facto -bännistä, ja rapakon toisella puolella "Big Sam" otti selfieitä poliitikkojen kanssa ja istui Garyn kulmahuoneessa päiväkahvilla. Nyt ollaan tilanteessa, jossa EU:n kryptoregulaatio saa alan edustajilta kiitosta ja Yhdysvallat näyttää suurin piirtein planeetan kryptovihamielisimmältä valtiolta.

Täytyykin kuunnella seuraavaksi toi Ryan Selkisin haastattelu. Tuossa aiemmin linkkaamassani Chervinskyn haastattelussa tuli myös esiin se, että kryptosektorin pitäisi olla proaktiivisempi eikä vain ottaa iskuja vastaan. Tämä koskee varmasti myös muitakin maita, ja yhtä lailla Suomea ja EU:ta.

4
0
8.6.2023 - 22:26

Meuro

-206
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
565

Tulee lisää mielenkiintoisia käänteitä kun Gensler on 2019 ilmeisesti tarjoutunut Binancen neuvonantajaksi.

https://www.coindesk.com/policy/2023/06/08/binance-says-gensler-once-offered-to-be-an-informal-advisor/

Voihan tässä ajojahdissa olla sellainenkin pointti, että kun Gensleria syytettiin siitä ettei ole työtään hoitanut, niin nyt ylikompensoi tekemällä kaiken mahdollisen. 

0
0
9.6.2023 - 11:34

Antti Hyppänen

+2193
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
775

Meuro wrote:

Voihan tässä ajojahdissa olla sellainenkin pointti, että kun Gensleria syytettiin siitä ettei ole työtään hoitanut, niin nyt ylikompensoi tekemällä kaiken mahdollisen. 

Case FTX oli selkeä triggeri, josta "operation choke point 2.0" alkoi jenkkilässä. Se oli todella nolo tapaus myös yhdysvaltalaisille poliitikoille sekä Genslerille itselleen, jotka olivat olleet kaverita "Big Samin" kanssa.

Binance US:n alasajo on ilmeisesti alkanut. Yhtiö ilmoitti äsken, että pankkipartneri on mennyt SEC:n ajojahdin vuoksi ja asiakkaita pyydetään kotiuttamaan dollarit tileiltä. Kryptovaluuttojen treidaus toimii kuten tähänkin asti, mutta ei yllättäisi, jos toiminta loppuisi pian. Tuskin tuonne paljon asiakkaita enää jää treidaamaan kun vaihtoehtojakin Yhdysvalloissa riittää.

https://twitter.com/BinanceUS/status/1666996908651323393

0
0
10.6.2023 - 12:27

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

https://www.coindesk.com/markets/2023/06/09/robinhood-ends-support-for-some-tokens-named-in-sec-lawsuit-as-securities/

https://blockworks.co/news/crypto-com-suspending-us-institutional-exchange

Anttilan alessa tällä kertaa kaikki altcoinit. Robin Hood päätti poistaa Solanan, Polygonin ja Cardanon tuen pois heidän alustoiltaan ja siitähän sitä paniikki syntyi. Ja Crypto.com myös lopettaa Usassa heidän instikkaosaston. En oikein ymmärrä miksi heillä sellainen edes oli, koska instikoille löytyy kyllä pitkä lista parempiakin palveluiden tarjoajia.


https://blockworks.co/news/banks-can-10x-the-blockchain-industry-says-chainlink-co-founder

Chainlink aloitti yhteistyön Swiftin ja jokusen pankin kanssa. Yhteistyö mahdollistaa pankkien omien ketjujen yhdistämisen julkisiin ketjuihin, joissa palvelut on. Eli just se infra, mistä olen täällä vuosia kirjoitellut. Pankeilla omat ketjut ja ne yhdistää sitten asiakkaat julkisiin ketjuihin ja palveluihin, jotka on julkisissa avoimissa ketjuissa.

“More institutions are beginning to explore how to serve customers on both permissioned and public blockchain networks like Ethereum,” Jonathan Ehrenfeld, head of securities strategy at Swift, said in a statement.

Yhteistyökumppaneita on mm BNP Paribas, BNY Mellon, Citi, Euroclear, SIX Digital Exchange (SDX) and The Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC).

Tuossa vielä haastatteluvideo Sergeiltä, joka on Chainlinkin pomo. Kertoo siinä just tuosta infrakuviosta esim: https://www.cnbc.com/video/2023/06/08/chainlinks-co-founder-explains-swift-partnership-to-test-interbank-blockchain-tech.html


https://www.coindesk.com/company-news/2023/06/07/cboes-crypto-unit-receives-cftc-approval-for-margined-digital-asset-futures/?utm_content=editorial&utm_term=organic&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=coindesk_main

The crypto unit of Cboe Global Markets, Cboe Digital, has received approval by the Commodities and Futures Commission (CFTC) to start offering margined bitcoin (BTC) and ether (ETH) futures contracts, the company announced Tuesday. Siinäpä tärkeimmät siitä.


https://blockworks.co/news/yellen-likes-sec-crypto-enforcement

Yellen tukee tietysti SEC:n ja CFTC:n työtä, mutta sanoo myös että sääntelyssä on aukko ja kongressin pitää se paikata. Eli tällä hetkellä ainakin Yellen ja CFTC:n pomo on jo sanonut, että sääntely ei ole selvää, kun taas SEC:n Gensleri kokoajan väittää, että selvää on, sen kun vaan rekisteröityy.


https://www.coindesk.com/tech/2023/06/08/ethereum-developers-cement-final-lineup-of-changes-in-dencun-upgrade/?utm_medium=social&utm_content=editorial&utm_source=twitter&utm_term=organic&utm_campaign=coindesk_main

Ethereumin seuraavan päivityksen sisältö on lyöty nyt lukkoon. Suurin ja kiinnostavin asia on proto danksharding, joka luo data "blobseja" layer kakkosille, eli niiden dataa mahtuu enempi L1 tasolle ja siirtohinnat tippuu merkittävästi. Muita päivityksiä on:

EIP-1153 - to reduce fees for storing data on-chain, and therefore improve blockspace.
EIP-4788 - to improve designs for bridges and staking pools.
EIP-5656 - to add minor code changes related to the Ethereum Virtual Machine.
EIP-6780 - to get rid of code that could terminate smart contracts.


https://twitter.com/immutable/status/1667300066686631937?s=46&t=R80umRkVZ6mocHw0-TdcHw

Immutable X:n mukaan viime vuonna web3 ala keräsi 7,2 miljaaardia massia, joista 60% tuli gaming sektorille ja gaming tulee kasvamaan räjähdysmäisesti. Ja samassa twiittiketjussa sitten heidän omista tuotteistaan näkemyksiä.


https://messari.io/report/state-of-l1s-q1-2023?utm_medium=organic_social&utm_source=twitter_messaricrypto&utm_campaign=state_of_layer_1s_q1_2023

Ja lopuksi vielä sitten luettavaa, jos raportit kiinnostaa. Eli Messarin raportti L1:sten tilasta Q1 2023. Paljon dataa.

8
0
13.6.2023 - 13:04

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

Varsin kova viikon aloitus ollut jo ja paljon tapahtumaakin tulee tälle ja huomiselle. Tänään julkaistaan SEC komissaari Bill Hinmanin dokumentit, joiden uskotaan auttavan Rippleä heidän oikeudenkäynnissä. Sieltä todennäköisesti selviää, että mitä oli taustalla, kun Hinman sanoi muutama vuosi sitten, että Ethereum ei ole security. Tänään julkaistaan myös CPI ja PPI numerot. Eli inflaatio numerot. CPI:n ennuste on 4% ja todennäköisesti noista se tärkeämpi. Tänään on myös edustajainhuoneen pankkikomitean istunto kryptomarkkinoiden sääntelystä. Huomenna on FOMC päivä ja siellä päätetään koronnostoista. Ennuste on melkein 74%, ettei korkoja tällä kertaa nosteta, ja tuo on ollut viimeiset pari vuotta joka kerta oikeassa. Jotain muutakin tapahtumaa oli tälle viikolle, mutta en niitä nyt muista.

https://twitter.com/warrendavidson/status/1668305460368121857?s=46&t=R80umRkVZ6mocHw0-TdcHw

Kongressiedustaja Warren Davidson julkaisi SEC stabilization act:n, johon majority whip Tom Emmer liittyi. Tarkoitus on saada potkut Gary Genslerille ja muuttaa SEC:n rakennetta niin, ettei SEC chairillä ole ylin päätäntävalta yksin, vaan ylin valta on kuudella komissaarilla, jotka äänestä asioista.

https://polygon.technology/blog/introducing-polygon-2-0-the-value-layer-of-the-internet?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_content=polygon-2.0-value-layer

https://www.coindesk.com/business/2023/06/12/polygon-takes-wraps-off-version-20/?utm_campaign=coindesk_main&utm_content=editorial&utm_source=twitter&utm_term=organic&utm_medium=social

Polygon on myös päivittämässä teknologiaansa 2.0 versioon, joka julkaistaan tässä muutaman viikon sisään osissa. Pienillä sanoilla tullaan julki päivityksen kanssa: unlimited scalability, unified liquidity ja tarkoitus olla value layer of the internet. Eli ilmeisen isoja juttuja.

https://blockworks.co/news/etoro-curtails-crypto-securities

eToro poisti listoiltaan tuon Polygonin. Samoin Algorandin, Decentralandin ja Dashin. Eli ne samat, mitkä aiemmin Robin Hood poisti, koska SEC ja oikeusjutut.

https://fortune.com/crypto/2023/06/12/gensler-video-ethereum-litecoin-not-securities/

Gary Gensleristä tuli vaihteeksi julki video, joka ei näytä hyvälle hänen osalta. Siinä hän pitää esitelmää hedge fundeille muutama vuosi sitten ja toistaa saman kuin aiemmin, että 75% tokeneista ei ole securityjä, ja nimeltä mainitsee Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin ja Bitcoin Cashin. Näitä nyt tulee jatkuvasti ja alkaa olla kohta aika vaikea uskottavasti väittää kaikkia tokeneita securityiksi. Ei ihme, että edustajainhuoneessa halutaan eroon Gensleristä.

https://www.coindesk.com/markets/2023/06/12/bank-of-chinas-boci-issues-tokenized-securities-on-ethereum-in-hong-kong/?outputType=amp

Bank of China omistama Boci julkaisi tokenisoituja arvopapereita Ethereumin päälle. Idässä tapahtuu, lännessä jahkaillaan.

https://blockworks.co/news/tokenized-us-treasury-bills

Finblox on myös tuomassa tokenisoituja US treasury billejä kaakkois-aasiaan. Palvelu on suunnattu Filippiineille, Intiaan, Vietnamiin ja Indonesiaan. Idässä tapahtuu, lännessä jahkaillaan.

5
0
13.6.2023 - 16:02

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

Korjaus edelliseen. Ilmeisesti CPI tavoite oli 4,1% ja nyt se oli 4,0%, eli inflaatio oli alle tavoitteen. FED:llä ei senkään pohjalta ole nyt tarve nostaa korkoja.

1
0
16.6.2023 - 22:10

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

Tällä viikolla olikin tapahtumaa, ja osan niistä jo tuossa aiemmin listailin. Noista kuitenkin yksi mielenkiintoisimmista tapahtumista oli tuossa senaatin finanssikomitean istunnossa, kun demarit olivat tuoneet todistajaksi Aaron Kaplanin Prometheum nimisestä pörssistä, ja oli ainut demareiden todistaja. Tuo Kaplan on co founder tuossa Prometheum pörssissä ja se on ainut Usalainen pörssi, joka on saanut broker-dealer lisenssin SEC:ltä. Republikaanien edustajat oli jo vähän tehnyt pohjatöitä ja esittikin hänelle kysymyksiä mm heidän Kiina-kytköksistä, sekä siitä, että mitä he ylipäätään saa heidän pörssissään myydä, koska Bitcoinia ja Etheriä he ei saa. Ja ne kattaa yli 60% koko digiassetti markkinoista. Kaplanhan oli siis sitä mieltä, että ei sääntelyssä mitään epäselvyyttä ole, SEC hoitaa kyllä. Mutta eipä se hoida.

Ja tuohon Kaplaniin, sekä Prometheumiin liittyy paljon enemmän epäselvyyksiä. Esim kukaan kryptopiireissä ei ollut edes kuullut heistä, eikä heidän pörssissään ole minkäänlaista liikennettä. Eli käytännössä kuollut firma. Silti heille on myönnetty SEC:n broker-dealer lisenssi ohi isojen toimijoiden, kuten Coinbasen, Krakenin ja Geminin. Ja sen jälkeen vielä tuotu kongressin eteen todistajaksi. Ei ihme, että kryptopiirien mielenkiinto heräsi tätä pörssiä ja näitä ihmisiä kohtaan ja sieltä on kaivettu melkoisia kytköksiä esiin. He esim liittyy 2017 esillä olleeseen tapaukseen, jossa long island tea company vaihtoi nimensä long island blockchain companyksi ja kurssi raketoi. Laitan tuohon alle kaksi todella mielenkiintoista twiitti-ketjua aiheesta. Tälläisten tapausten jälkeen sitä alkaa väkisin virittelemään foliohattua päähän ja miettimään, että oliko tämä SEC:n ja demareiden anti-krypto-osaston rakennettu show.

https://twitter.com/mattwalshinbos/status/1669061636953366528?s=46&t=R80umRkVZ6mocHw0-TdcHw

https://twitter.com/adamscochran/status/1669143092274888704?s=46&t=R80umRkVZ6mocHw0-TdcHw

https://www.coindesk.com/business/2023/06/15/crypto-lobbyists-ask-sec-for-info-on-prometheum-the-mysterious-regulated-crypto-firm/?utm_source=twitter&utm_term=organic&utm_medium=social&utm_content=editorial&utm_campaign=coindesk_main

Blockchain association lobbausfirma oli myös kiinnostunut tuosta tapauksesta ja teki FOIA hakemuksen kaikesta SEC:n sisäisestä viestinnästä Prometheumista ja muusta relevantista tavarasta heihin liittyen.

https://www.coindesk.com/policy/2023/06/14/australias-crypto-industry-body-denounces-recent-banking-restrictions/?utm_content=editorial&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_term=organic&utm_campaign=coindesk_main

https://blockworks.co/news/australia-banks-limiting-crypto-payments

Australiassa on myös ollut vähän ongelmia kryptofirmojen pankkitoimintojen kanssa ja siihen on nyt alettu antamaan vauhtia heidän pankkisääntelijän toimesta. Eli siellä hommat paranee.

https://www.coindesk.com/policy/2023/06/15/hong-kong-put-pressure-on-three-major-banks-to-take-on-crypto-exchanges-as-clients-report/?utm_medium=social&utm_content=editorial&utm_campaign=coindesk_main&utm_source=twitter&utm_term=organic

Hong Kongissa myös laitetaan painetta kolmelle isoimmalle pankille, että heidän pitää ottaa kryptopörssejä asiakkaiksi. Idässä on menossa anti-chokepoint kampanaja.

https://blockworks.co/news/binance-leaves-netherlands-cyprus

https://www.coindesk.com/policy/2023/06/16/binance-under-investigation-in-france-accused-of-aggravated-money-laundering/?utm_content=editorial&utm_campaign=coindesk_main&utm_medium=social&utm_term=organic&utm_source=twitter

Binance on vaikeuksissa myös Euroopassa. Aiemmin oli lähtenyt jo Kyproksen markkinoilta, nyt lähti myös Hollannista. MiCa on kuulemma heille vähän hankala toteuttaa. Ja Binance on myös tutkinnan alla Ranskassa, eli siellä voi alkaa tulla jotain lakijuttuja myös Binancea vastaan. Se ajetaan nyt pikkuhiljaa ahtaalle länsimaissa.

https://www.coindesk.com/policy/2023/06/16/central-banks-successfully-test-more-than-30-cbdc-use-cases-including-offline-payments/?utm_term=organic&utm_content=editorial&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=coindesk_main

Pari viikkoa aiemmin taisin tuosta linkata, että keskuspankkiryhmä testailee CBDC:tä. Nyt on yli 30 erilaista testiä tehty. Englanti oikeasti puskee kovaa nyt teknologiaa eteenpäin.

https://www.reuters.com/business/finance/blackrock-close-filing-bitcoin-etf-coindesk-2023-06-15/

Blackrock laittoi Bitcoin spotti ETF -hakemuksen sisään. Tuolla on jo ihan hyvä mahdollisuus mennä läpi, koska heidän track record on 572 hyväksyttyä ETF hakemusta vs 1 hylätty.

https://www.coindesk.com/business/2023/06/16/professional-investors-still-have-an-appetite-for-digital-assets-survey/?utm_source=twitter&utm_campaign=coindesk_main&utm_term=organic&utm_medium=social&utm_content=editorial

Nomuran digi-alaosaston tekemän tutkimuksen mukaan, ammattisijoittajien mielenkiinto digiassetteja kohtaan on vielä korkealla, vaikka ollaan hinnoissa tultu alaspäin, sekä ollut sääntelyepäselvyyksiä. 303 ammattilaissijoittaja ryhmää, firmaa, henkilöä jne haastateltu ja he ovat vastanneet, että 82% näki positiiviset näkymät Bitcoinille ja Ethereumille. 88% sanoi, että heidän asiakkaansa ovat kiinnostuneita sijoittamaan digiassetteihin. Mutta mieluiten esim ETF:ien kautta.

https://twitter.com/christine_dkim/status/1669746357387821057?s=46&t=R80umRkVZ6mocHw0-TdcHw

Pari pientä Ethereumiin liittyvää asiaa. Eli myöhemmin tänävuonna on tulossa seuraava iso päivitys, jossa tulee esim Proto-Danksharding. Tuossa linkin takana on siitä suhteellisen selkeä selvitys, että mitä tuo Proto-Danksharding tarkoittaa ja mitä se tekee Ethereumille, tai pikemminkin L2:ille.

https://www.uapress.com/product/ethereum-for-business/

Tuo ei ole niinkään iso uutinen, mutta Ernst Youngin globaali blockchain head on julkaissut kirjan Ethereumista ja sen hyödyistä yrityksille. Jos kiinnostaa, niin varmasti paljon asiaa sisältävä teos. Tuo Paul Brody on todella asiansa tietävä kaveri ja pyörii just paljon tuolla korporaatiopuolella, mutta myös avoimen Ethereum ketjun puolella. Eli best of both worlds. 

6
0
19.6.2023 - 20:30

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

Huhuja liikkuu, että Fidelity olisi myös jättämässä oman ETF-hakemuksensa, tai jopa ostamassa Grayscalin rahastoa. Tuohon liittyy myös teoriaa vähän, miksi nuo perinteisemmät pelurit olisivat jättämässä nyt hakemuksiaan. Teorian mukaan SEC olisi häviämässä heidän lakitaisteluaan Grayscalea vastaan, jonka Grayscale nosti, koska sen ETF-hakemusta ei hyväksytty. Ja nyt teorian mukaan SEC olisi ilmoittanut näille perinteisille toimijoille, että nyt kannattaa hakemukset laittaa, niin pääsette samalla heti markkinoille, kun Grayscale hyväksytään. Mutta nämä on näitä, katsotaan miten käy.

4
0
20.6.2023 - 01:05

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

Huomenna voi tapahtua myös jotain mielenkiintoista web3 pelisektorilla, kun Fortnite ja Niken digituote osasto .swoosh julkaisee jotain (https://twitter.com/Nike/status/1669736937085861888). Tuo .swoosh on siis Niken web3 osasto ja niillä on erilaisia Niken tuotteita NFT:inä tullut/tulossa ja tuo on siis Polygonin päällä. Tuleeko sitten mahdollisuus esim käyttää Niken lenkkareita Fortnitessä huomisesta lähtien. Ehkä. Joka tapauksessa iso juttu, kun Fortniteä pelaa kuitenkin aktiivisesti kymmenet miljoonat ihmiset ympäri maailmaa viikottain.

Toinen .swoosh tuotteisiin liittyvä uutinen oli jo kuun alussa, kun uutisoitiin, että noita .swoosh tuotteita tulee EA:n peleihin (https://decrypt.co/143110/fifa-madden-maker-ea-sports-add-nike-nft-apparel-games). Sinne vaan sitten limited edition spessutuotteita ja markkinat niille, sekä 10-20% jällenmyynti rojaltit Nikelle ja EA:lle. Siitä se lähtee ja alkaa ihmiset ymmärtää, mitä tarkoittaa kun todella itse omistaa sen digituotteen siinä pelissä.

https://thevalueprop.io/ Tuo oli myös ihan mielenkiintoinen Polygonin projekti. Siellä on listattu yli 300 olemassa olevaa web3-projektia ja mitä ne tekee. Ja todennäköisesti tulevat jatkamaan listaamista jatkossakin. Ainakin johonkin pisteeseen asti, ennen kuin hommat kasvaa liian isoksi.

7
0
20.6.2023 - 12:08

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

Laitetaan tännekin selkeyttävä viesti asiasta, jos vaikka joku on nähnyt viestejä jossain ja ymmärtänyt väärin. Eli joukko Ethereum kehittäjiä oli ehdottanut steikkauksen limitin nostoa 2048 etheriin. Tämä oli somessa, joko tahallaan, tai vahingossa, ymmärretty väärin. Ja siitähän nousi tietysti mylläkkää. Eli tuo ehdotus on steikkauksen ylärajan nostamista, ei alarajan. Tällä hetkellä yksi validaattori voi steikata vain ja ainoastaan 32 etheriä. Tuossa ehdotuksessa se alaraja säilyisi 32:ssa ja yläraja olisi 2048. 

Se olisi varsin hyvä uudistus parillakin tapaa. Ensinnäkin nyt on muutaman viikon jonot, jos haluat päästä steikkaamaan. Eli jonot saisi mahdollisesti tyhjennettyä nopeammin. Toinen parannus olisi se, että ne jotka steikkaa paljon ja isosti, tai haluavat niin tehdä, niin joutuu ylläpitämään melkoisen määrän validaattoreita. Jos vaikka haluaa steikata 3200 eth, niin nykyisellä tavalla pitäisi ylläpitää sataa validaattoria, kun uudella riittää kaksi. 

Ja esim isoimmilla firmoilla/valtioilla jne voi olla se ongelma, että he haluaisivat steikata isosti, mutta se on älyttömän työlästä ylläpitää merkittäviä määriä validaattoreita ja kaiken lisäksi ne validaattorit saatetaan sitten mielummin laittaa jonnekkin AWS:ään tms. Todennäköisesti siis olisi ihan järkevä päivitys.

5
0
20.6.2023 - 13:24

Sampo

+136
Liittynyt:
2.9.2021
Viestejä:
78

Kiitos taas Castelierolle ja Antille viimeaikaisista päivityksistä ja näkemystenne jakamisesta. 

En ole syvällisesti seurannut kryptorintaman teknologista kehitystä, mutta kohtalaisen aktiivisesti regulaatiota koskevia uutisia sekä yleisesti markkinasentimenttiä. Viimeistään nyt alkaa vahvasti tuntua siltä, että ainakin BTC + ETH tasolla kryptot ovat tulleet jäädäkseen ja on vain ajan kysymys, että sääntely-ympäristö saadaan siten selkeytettyä, että institutionaalinen raha alkaa vähitellen virrata tällekin markkinalle. Ei varmasti valtavissa määrin ja välittömästi, mutta markkinan verrattain pienen koon vuoksi arvostuksissa voisi kuvitella tapahtuvan herkästi suuriakin liikkeitä. 

Kryptomarkkina ei kuitenkaan yleisesti tunnu hinnoittelevan tällaista skenaariota, joten joko oma näkemykseni asioiden etenemisestä on turhan optimistinen tai sitten on osittain kyse myös siitä, että kryptomarkkina on toistaiseksi varsin suurelta osin vähittäissijoittajien ohjailema eikä hinnanmuodostus sen myötä järin tehokasta.

1
0
20.6.2023 - 13:55

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

Sampo wrote:

En ole syvällisesti seurannut kryptorintaman teknologista kehitystä, mutta kohtalaisen aktiivisesti regulaatiota koskevia uutisia sekä yleisesti markkinasentimenttiä. Viimeistään nyt alkaa vahvasti tuntua siltä, että ainakin BTC + ETH tasolla kryptot ovat tulleet jäädäkseen ja on vain ajan kysymys, että sääntely-ympäristö saadaan siten selkeytettyä, että institutionaalinen raha alkaa vähitellen virrata tällekin markkinalle. Ei varmasti valtavissa määrin ja välittömästi, mutta markkinan verrattain pienen koon vuoksi arvostuksissa voisi kuvitella tapahtuvan herkästi suuriakin liikkeitä.

Kryptomarkkina ei kuitenkaan yleisesti tunnu hinnoittelevan tällaista skenaariota, joten joko oma näkemykseni asioiden etenemisestä on turhan optimistinen tai sitten on osittain kyse myös siitä, että kryptomarkkina on toistaiseksi varsin suurelta osin vähittäissijoittajien ohjailema eikä hinnanmuodostus sen myötä järin tehokasta.


Omat näkemykset on hyvin pitkälti samansuuntaisia. Sääntelypohja alkaa olla käytännössä selvä kaikkialla muualla, paitsi siellä isoimmalla markkinalla, eli Usassa. Muualla tärkeissä maissa on jo selkeyttä sääntelyssä. Ja viimeistään, kun Usassa palikat loksahtaa paikoilleen, niin loputkin maailmasta hyvin pitkälti sääntelee samalla tavoin. Eli taistelu on nyt keskittynyt täysin yhdelle markkina-alueelle ja sielläkin käytännössä yhteen sääntelijään. CFTC, FDIC, OCC, FED jne on kaikki suunnilleen samaa mieltä ja haluaavat selkeää sääntelyä, kun SEC on ainut joka pistää vastaan ja sanoo, että sääntely on ihan selvä. Ja kun tuo viimeinen palanen saadaan kuntoon, niin se voi yllättää todella monet, miten iso se nousu voi olla. Ja sitä ei mitenkään pysty hinnoittelemaan hintoihin tällä hetkellä, kun se ryhmä, joka mahdollisesti haluaa tulla markkinoille, ei tule sääntelyn epäselvyyden vuoksi vielä.

Bitcoinin osalta tuo sääntely on selvä, Ethereumin osalta teoriassa, mutta käytäntö tökkii vielä, koska SEC ei voi vielä myöntää sitä commodityksi. Mutta ihan selväähän se on, että se on commodity, myös CFTC:n mielestä. Kun tuolta se kaikki epäselvyys katoaa, niin silloin minun mielestä ainakin mennään lujaa ylöspäin.

Ja tällä hetkellä tuota taistelua käydään SEC:tä vastaan, sekä sääntelyn selkeyttämisen puolesta eri suunnista. Kongressi käy omaa taistoaan ja pyrkii saamaan siellä sääntelyä kuntoon. Sinne kryptoala yrittää vaikuttaa lobbaamisen kautta, sekä tukemalla ehdokkaita tulevissa vaaleissa. Oikeudessa käydään taistelua SEC vs Ripple, joka on todennäköisesti päättymässä ihan minä päivänä vaan. Jokin määräpäivä oli ilmeisesti syyskuussa, jolloin jos päätöstä ei ole tullut, niin tuomari pyydetään antamaan asiassa selvitystä kongressille ja sitä tuomari tuskin haluaa. Eli viimeistään todennäköisesti syyskuussa on tuosta päätös tullut. Muita sääntelyyn vaikuttavia oikeustaistoja on tietty esim SEC vs Coinbase, sekä SEC vc Binance. Näillä on varmasti rahaa ja halua taistella noista asioista, eikä ottaa sakkoa ja sovitella. Mutta noissa tulee kestämään vielä pari vuotta todennäköisesti ennen kuin niistä saadaan mitään päätöksiä. Toki Binance otti jo pienen erävoiton, kun se sai estettyä asiakasvarojen jäädyttämisen. Myös Coinbase vs SEC taistelu on tärkeä, jossa Coinbase haastoi SEC:n, koska SEC ei heidän mielestään tarjoa selkeyttä ja mahdollisuutta sääntelyyn. Ja yksi tärkeä oikeustaistelu on tietysti tuo Grayscale vs SEC, jossa Grayscale haluaa oikeusteitse muuttaa heidän Bitcoin rahaston ETF:ksi.

Jokainen voitto noissa on tärkeä monellakin tapaa. Ensinnäkin tietty ne antaa selkeyttä, mutta myös vie uskottavuutta SEC:ltä, sekä Gary Gensleriltä. Kokoajan enemmän ja enemmän kongressiedustajia, jopa omalta demaripuolelta, alkaa arvostella Genslerin toimia. Ja jos se porukka kasvaa, niin silloin voi tulla painetta Genslerille jopa erota. Samoin noissa kongressin istunnoissa, muutama demari-edustaja tuo joka kerta sen esille, ettei Gensler ole vielä hävinnyt yhtään tapausta oikeudessa, ja on siksi oikeassa ja pätevä sääntelijä sääntelemään kryptot. Mutta kun niitä tappioita alkaa tulemaan, niin tuolta argumentilta alkaa putoamaan pohja pois. Ja samalla tavoin putoaa myös pohja, kun esim Yellen ja CFTC:n pomo käy kongressin edessä sanomassa, että kryptojen sääntely ei ole selvä, vaan sitä pitää selkeyttää.

Eli tuo SEC ja sen tekemiset on tällä hetkellä kaiken keskiössä ja samalla se kriittisin piste. Kun se pato alkaa sortumaan, niin todennäköisesti sen jälkeen tulee melkoinen tulva. Tuo SEC vs Ripple tapaus on joka tapauksessa seuraava merkittävä päätös. Ja sen jälkeen kongressi ja lakiesitykset, joista ensimmäistä merkittävää esitystä saatetaan äänestää jo vielä tänä vuonna edustajainhuoneen puolella ja ensivuonna senaatissa. Ja tietty tuo Bitcoin ETF, se on iso tekijä myös. Itse olen ainakin hyvin optimistinen asioiden suhteen.

6
0
20.6.2023 - 14:16

Sampo

+136
Liittynyt:
2.9.2021
Viestejä:
78

Mielenkiintoisia aikoja tosiaan eletään sääntelykehityksen suhteen.

Hintojen osalta tarkoitin sitä, että vaikka institutionaalinen raha tulisikin markkinoille vasta sääntelyn selkiydyttyä, niin jo itsessään sen, että näin uskotaan lähitulevaisuudessa tapahtuvan, tulisi ennakoivasti heijastua hintoihin. Mielestäni todennäköisyydet suotuisalle sääntelylle USA:ssa ovat kasvaneet ja aikahorisontti selkiytynyt, mutta kryptojen hinnoissa se ei toistaiseksi näy.

0
0
20.6.2023 - 14:20

big bad bear

+650
Liittynyt:
18.11.2016
Viestejä:
326

Casteliero wrote:

... Ja kun tuo viimeinen palanen saadaan kuntoon, niin se voi yllättää todella monet, miten iso se nousu voi olla. Ja sitä ei mitenkään pysty hinnoittelemaan hintoihin tällä hetkellä, kun se ryhmä, joka mahdollisesti haluaa tulla markkinoille, ei tule sääntelyn epäselvyyden vuoksi vielä.

Sohaistaan vähän muurahaispesää. Mikä sulla olis tällä hetkellä hinta Etherille, millä suostuisit myymään kaikki pois, ceteris paribus? Mulla on itsellä haarukassa 20-25k€ per, jos muut muuttujat pidetään ennallaan. Missä muiden tasot menee?

0
0
20.6.2023 - 14:23

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

Sampo wrote:

Mielenkiintoisia aikoja tosiaan eletään sääntelykehityksen suhteen.

Hintojen osalta tarkoitin sitä, että vaikka institutionaalinen raha tulisikin markkinoille vasta sääntelyn selkiydyttyä, niin jo itsessään sen, että näin uskotaan lähitulevaisuudessa tapahtuvan, tulisi ennakoivasti heijastua hintoihin. Mielestäni todennäköisyydet suotuisalle sääntelylle USA:ssa ovat kasvaneet ja aikahorisontti selkiytynyt, mutta kryptojen hinnoissa se ei toistaiseksi näy.

Joo kyllä. Todennäköisesti markkinoilla on jo ne, jotka haluaa sen riskin ottaa. Iso raha kuitenkin ensisijaisesti haluaa välttää turhan isoja riskejä. Ja heille se on aika sama missata se ensimmäinen +100%, koska heille +500% on joka tapauksessa ihan älytön tuotto, ei tarvitse ottaa riskiä ja saada sitä +1000% tuottoa. Vääristä päätöksistä noilla tasoilla kuitenkin tuhoutuu uria ja menee työpaikkoja. Ja tuo sama oli näkyvissä esim Ethereum steikkauksenkin kanssa. Kun merge ja shanghai päivitykset saatiin maaliin, niin sen jälkeen alkoi steikkauskiinnostus pikkuhiljaa nousta. 

1
0
20.6.2023 - 14:28

Casteliero

+6813
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2234

big bad bear wrote:

Casteliero wrote:

... Ja kun tuo viimeinen palanen saadaan kuntoon, niin se voi yllättää todella monet, miten iso se nousu voi olla. Ja sitä ei mitenkään pysty hinnoittelemaan hintoihin tällä hetkellä, kun se ryhmä, joka mahdollisesti haluaa tulla markkinoille, ei tule sääntelyn epäselvyyden vuoksi vielä.

Sohaistaan vähän muurahaispesää. Mikä sulla olis tällä hetkellä hinta Etherille, millä suostuisit myymään kaikki pois, ceteris paribus? Mulla on itsellä haarukassa 20-25k€ per, jos muut muuttujat pidetään ennallaan. Missä muiden tasot menee?

Kaikkia ei ole tarkoitus myydä pois. Minulla on suunnitelma noille lopuille miten ne myyn. Voin poiketa siitä, jos satun tarvitsemaan johonkin rahaa, mutta silloinkin myyn vaan muutaman pois. 10K€ kohdalla todennäköisesti myyn 100eth pois, 15k€ kohdalla 50eth jne. Mutta joka tapauksessa on tarkoitus säilyttää noin 50eth, joista 32, eli yhden validaattorin minimin steikkaan ja loput on "hätävaraa" ja odottaa hinnan nousuja. Ja samoin on Bitcoinin osalta, sitä betsiä katselen minne se vie ja myyn sen jos on tarve. Muilla kolikoilla saatan sitten käydä enemmän kauppaa.

EDIT: Ja siis uskon toki, että Ethereumilla on hyvät mahdollisuudet mennä tuonne 20-25k, jopa 50-100k€ myös. Mutta minulla on nyt enemmän suunnitelma myydä noita, kuin hommata lisää, koska haluan kohentaa omaa elintasoani seuraavalle tasolle suunnitelmien mukaan, sekä hajauttaa tuota riskiä esim osakepuolelle, josta on sitten tarkoitus saada enemmän sitä vuosittaista tuloa elämiseen ilman niin isoja heittelyitä hinnoissa, eli turvallisemmin. Mutta, jos minulla olisi huomattavasti vähemmän Ethereitä, niin silloin ostaisin lisää ja ne myyntitasot olisi enemmän tuolla 20k€+ osastolla.

7
0