14.5.2018 - 12:59

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Tulipahan tehtyä pitkästä aikaa ostoja. Kävi sen verran mukavasti, että sain kivat rahat eräästä nettisaitin osuuksien ulosostosta, ettei tarvitse huolehtia kesän töistä ja voi keskittyä vedonlyöntiin ja osakkeisiin tämän kesän. Nokian renkaita ostin osaridipissä ilman mitään suurempia perusteluja, mutta tuskin se täysin miina ole. Tullut kuitenkin jonkin aikaa firmaa seurattua.

Suuremmat ostot keskittyivätkin sitten Suomen pelifirmakolmikkoon. Remedyssä toki olin hieman myöhässä, kun kurssi nousi jo muutaman pykälän toissaviikolla. Tämäkin taas osoitti näiden pelifirmojen kurssien idioottmaisen käyttäytymisen. Remedy siis ilmoitti julkaisevansa P7-projektin ensikuun E3-messuilla ja kurssi oli helatorstain jälkeisenä perjantaina jopa +20%, mutta jäi 10% nousuihin. Alkuviikosta se tuli hieman alas ja nappasin kiinni noin seitsemän euron pintaan. Remedyn ansaintalogiikkahan ei ole samaa tasoa, kuin tällä hetkellä menestyvimmät pelit. Fortnite ja PUBG tekevät kahdeksannumeroista summaa kuukaudessa ja varsinkin ensimmäinen näistä on täysin ilmainen peli. Remedy tekee kuitenkin laadukkaita pelejä ja todellisuudessa CrossFire 2-diilin detaileja ei ole julkaistu. Pelejä on kuitenkin tulossa ja firma tekee nykyään muutakin kuin pelejä. Näistä tullut jo aiemminkin mainittua.

Riskiostona nappasin Next Gamesia lisää. Viime kesänä nähtiin toinen idioottimainen reagointi osakkeeseen, kun The Walking Dead: Our Worldin julkaisu nosti osaketta yli 100%. Pelihän ei ole siis vielä edes ulkona, mutta mitä olen gameplay-videoita nähnyt soft launchista, lupailee tuo ihan hyvää. Firmahan on kasvanut viimeisen vuoden aikana ja viivan alle ei ole jäänyt rahaa vaan tappioita satanut laariin. Tämähän sitten dumppasi tuon osakkeen kovinkin alas. Pelejä on kuitenkin putkessa ja firma on hyvissä käsissä. Puljusta löytyy maailmanluokan tekijöitä ja ei sinänsä huoleta kurssilasku, kun pääsi näin matalilla mukaan. Nähtäväksi jää jatko, mutta seuraavan pari vuotta todennäköisesti pyörin mukana.

Viimeisenä kiinnityksenä luontaisesti Rovio, johon pääsi alle vitosella mukaan. Annin skippasin ja näytin olevan oikeassa tuosta hinnasta. En pelaa nykyään enää paljon mobiililla, mutta jos pelaan, pelaan nykyään pelkästään vain Hatchilla. Tuo ohjelma on vain yksinkertaisesti niin mukava käyttää ja löytää uusia pelattavia pelejä kovinkin helposti. Hatchista on tullut kirjoiteltua aiemminkin pariinkiin kertaan. Rovio tekee kuitenkin kokoajan rahaa ja kassassa on puskuria reippaasti. Kurssilasku oli mielestäni kohtuullisen ylimitoitettu, mutta Varman piti päästä osakkeistaan eroon, oli hinta mikä vain. Todennäköisesti tankkailen Roviota lisää myöhemmin, mutta seuraillaan nyt hetki. 

Angry Birds 2-leffan virallinen julkistuskin tuli. Leffasta ollaan selkeästi tekemässä myös aikuisille sopivaa, sillä ohjaaja on ollut vastuussa mm. Adventure Timestä, apulaisohjaaja John Rice vastaavasti ollut mukana Rick & Mortyssä ja tuottajana toimii Cohen, joka on ollut mukana Itse Ilkimyksessä. Vaikka leffa tuokin varmasti ensi vuonna kivasti rahaa kassaan, tulee se Rovion suurin upside olemaan Hatchissa. Firmalla on nyt jo sellainen määrä pelijulkaisijoita mukana tuotteessa, että lopuilla ei ole varaa jäädä pois.

0
0
6.6.2018 - 12:57

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

E3 on aivan oven takana ja itsellä ainakin on kovinkin kovat odotukset tapahtumasta. E3 on siis Los Angeles Convention Centerissä pidettävä pelitapahtuma, missä tehdään vuoden suurimmat julkistukset pelipuolella. Itse mietin pitkään ja hartaasti paikalle lähtemistä, mutta laskeskelin matkan maksavan pitkälle yli 2000€, joten jätin sitten lähtemättä. Eiköhän tuostakin streamit löydy, joten ne pystyy katsomaan kotisohvaltakin.

Tämän vuoden ehdottomasti mielenkiintoisimmat julkaisut tulevat Sonyltä. Sonyn Games & Network Services -segmentti kattaa jo lähes neljänneksen koko yrityksen tuotosta ja tälle vuodelle on luvassa todellinen kasa huippupelejä Playstation 4:lle. Sony on julkaissut jo yhden suuren yksinoikeuspelin tänä vuonna PS4:lle ja sen on God of War. Peliä myytiin vaatimattomat 3.1 miljoonaa kopiota ensimmäisen kolmen päivän aikana ja tämä on PS4:n viisivuotisen historian myyntiennätys. Pelihän tottakai oli täyttä kultaa, vaikkakin vanhaan God of Wariin ei ollut omaan makuun niin hack 'n slash-tyylinen kuin edelliset.

Sonyltä on tiedossa jo neljä suurta peliä joihin keskitytään E3 aikana. Nuo pelit ovat Ghosts of Tsushima, The Last of Us Part 2, Spiderman ja Death Stranding. Viimeisinhän näistä on Hideo Kojiman käsialaa, jonka kädenjälkiä ovat mm. Metal Gear Solid -pelit. Hänellä meni Konamin kanssa sukset ristiin 2015 ja Sony nappasi miehen välittömästi itselleen. Kojima Productions -studiolta on syytä odottaa tulevina vuosina yhtä laadukasta tavaraa kuin Konamin aikana. 

The Last of Us Part 2:sta on odotettu kuin kuuta nousevaa. Ensimmäinen versio oli yksi PS3:n parhaiten myyviä artikkeleja. Se myi aikoinaan ensimmäisen viikon aikana 1.3 miljoonaa kappaletta ja se voitti lukuisia Vuoden Peli -palkintoja. Nämä kaksi peliä tulevat satavarmasti boostaamaan PS4:n myyntiä. Myöskin Square Enixin Kingdom Hearts 3 julkaisupäivää odotetaan ilmoitettavaksi E3:ssa ja kyseinen peli tulee ainoastaan PS4:lle.

Sony myös ilmoitti julkaisevansa uusia artikkeleita juuri ennen E3:ta. Tänään julkaistaan Pacificin aikaa 08 aamulla (Suomen aikaa 18:00) uusi PS4-peli johon tulee VR-tuki. Huomenna julkaistaan uusien leffojen päivämääriä, perjantaina ja lauantaina uudet pelit, joista toinen VR-peli. Sunnuntaina vielä lisää PSVR-julkaisuja.

Viime vuonnahan Sony pystyi myymään peräti 2 miljoonaa kappaletta PSVR-laseja ja se pieksi myyntiluvuissa niin HTC Viven kuin Oculus Riftin. PS4-konsoleita on myyty lähes 80 miljoonaa kappaletta, joten markkinaa vielä löytyy kunhan pelejä saadaan ulos.

Sonyn osake pyörii dollareissa tällä hetkellä 50 usd pintaan ja joidenkin ennusteiden mukaan tuotto osaketta kohden on jopa neljän dollarin luokassa tänä vuonna. Tuhotonta kasvua Sonylle ei vielä ole luvassa, mutta nuo muutamat pelit tulevat boostaamaan PS4:n myyntiä julmetusti. Lisäksi nuo pelit tulevat myymään kuin häkä ja esimerkiksi Windowsilla on vaikea pysyä Xboxilla perässä tässä rallissa. Nintendon Switch on toki vallannut jenkkimarkkinoita, mutta Aasiassa ja Euroopassa PS4 hallitsee konsolipuolta. 

Tähän kun lisätään Sonyn mobiilipuolen valloitus Xperia-puhelimilla, onnistuneet elokuva- ja musiikkipuolet, sekä kotiteatterilaitteet, näyttää Sony omissa papereissa hyvältä. Tokihan markkinoilla voi tapahtua mitä vain, mutta koska Square Enix on kiivennyt jo taivaisiin, tartun itse jonkinmoisella summalla Sonyyn kiinni.

0
0
26.6.2018 - 16:40

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

We're super excited to announce that The Walking Dead: Our World will be coming to Apple App Store and Google Play on July 12th

Next Gamesin FB-sivulta tälläinen uutinen 16:20. Todella mielenkiintoiset ajat osakkeella edessä. Pörssi noussut jo melkein 8% vartissa. Pelin julkaisutiedote tulee todennäköisesti vaikuttamaan ylipaljon osakkeen hintaan ja vastaavasti 20.7. tulee firman puolivuosikatsaus. Sitten taas mietitään että mihin hintaan tämä osake pitäisi pyöriä. Toki ekan viikon aikana tullaan saamaan lukuja Our Worldin latauksista. Jos pääsevät viikossa yli 5 miljoonaan, puolivuotiskatsaus tuskin tulee karmeasti osaketta alas syöksemään.

E3 tuli ja meni. Mitään suuria ylläreitä ei nähty. Itse tykkäsin Remedyn Control -pelin teaserista. Näyttää kovinkin Remedyn tapaiselta peliltä, mutta markkinat eivät tuosta tykänneet. Käytännössä omalta osalta kaikki nousut suli E3 jälkeen, mutta osake on vielä 6,64€. 

0
0
12.7.2018 - 16:21

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Our World on nyt pihalla, mutta valitettavasti en päässyt peliä vielä testaamaan. Paikannuksen kanssa jotain pientä häikkää. En tiedä kuinka laaja ongelma, mutta toivotaan ettei oikeasti ole. Menee odotettu launch pilalle. Ensimmäisen tunnin aikana peliä oli Androidilla ladattu jo +100k . Eiköhän tuolla päästä kiitettäviin latausmääriin vielä. Pelimekaniikkaa pääsi alussa testaamaan ja se vaikutti oikein pätevältä ratkaisulta. Odotellaan pääsyä peliin, niin pääsee antaan pelille lopullisen tuomion. Sen verran kauan tuota on odottanut, ettei missään tapauksessa toivo floppia. Varsinkaan kun salkussa on hyvä määrä Next Gamesin osakkeita.

Edit: Omassa luurissa olikin päivityksen jäljiltä sijainnin kanssa jotain ongelmaa. Peli on kerrassaan loistava. Se ei pakota tuhottomaan lenkkeilyyn, peli toimii nopeasti ja ainakin allekirjoittaneen koukutti välittömästi. Kunhan markkinointi luonnistuu, tämä tulee olemaan Nextille komea rahasampo. Jatkanpa pelaamista -->

0
0
3.8.2018 - 14:15

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Blizzun puolivuotiskatsaus tuli eilen ja mitään yllätyksiä ei nähty. Taas kerran rikottiin ennätyksiä ja tehtiin taas kerran odotuksia parempi tulos. Tämä ei kuitenkaan pahemmin osakkeessa eilen näkynyt. Osake kävi jo lähes 82 dollarissa, mutta romahti jostain syystä peräti 72,75 dollarin tasolle ilman mitään suurempaa syytä. Nyt taas odotellaan kun osake kiipeää ylöspäin. EPS nousi viime vuoteen verrattuna 32 sentistä -> 52 senttiin. Q2 firma teki 1.64 miljardia nettotulosta, joka sekin on uusi ennätys. Myös Candy Crush Saga nousi Mobile PUBGin ohitse takaisin USA:n mobiilipelilistojen ykköseksi. Kingin lv nousi 5% ja nettotulos 3% vuoden takaisesta. 

Blizzulla on ihan kiitettävä määrä aktiivisia pelaajia kuukaudessa. Activision kattaa 45 miljoonaa, Blizzard 37 miljoonaa ja King peräti 270 miljoonaa pelaajaa. Kingin pelaajat käyttävät keskimääräisesti vaatimattoman 36 minuuttia päivässä pelien pelaamiseen. Tuosta tulee aika pirun monta vuotta / päivä, mitä peleihin käytetään. Noh, osakkeenomistajana itseäni ei pahemmin haittaa.

Next Games ollut kanssa mielenkiintoinen. Omasta keskihinnasta osake kävi jo +24% Our Worldin julkaisun jälkeen, mutta osake on sulanut nyt jo pakkaselle. Eipä suuremmin väliä, odottelen seuraavaa osaria innolla. Tarkoitus on muutenkin istua Nextin osakkeen päällä ainakin vielä pari vuotta. Sen verran luottoa tuon firman tyyppeihin on. Nähtäväksi jää, että tuleeko tästä pannukakku vai ei.

Oman salkun osalta ensi viikolla alkaa mielenkiintoisin kausi tuloskaudelta. Restamax, Nokian Renkaat ja Verkkokauppa.com löytyy listalta ensi viikolla ja sitä seuraavalla tulee mm. Rovio, joka mielestäni mielenkiintoisin tuosta porukasta. Myöskin toki Remedy löytyy samalta viikolta.

Hieman vielä Restamaxista. Olen tänä kesänä istunut liian kauan terassilla ja olen seuraillut aika tarkkaan miten Restamaxilla hoidetaan hommia. Kokoajan tekee mieli myydä osakkeet, kun ottaa päähän tuon lafkan toiminta niin suuresti. Ehkä eniten aukioloaikojen kanssa olleet ongelmat ja näistä päättävien pikkupomojen peliälyn puuttuminen täysin. Tuossa keväällä oltiin isolla opiskelijaporukalla Tampereella eräässä ravintolassa viettämässä teemailtaa, joka oli sovittu raflan kanssa. Meitä oli paikalla neljäkymmentä ja koska kyseessä oli ns. kauden päättäjäiset, rahaa meni. Raflan piti olla neljään asti auki, mutta meille tultiin ilmoittamaan puoli kaksi, että nyt tulee pilkku. Porukka oli ostanut juuri esim 200€ Jallua, joten mistään halpatissuttelusta ei ollut kyse. Toinen puistatuksen aihe oli meno Seinäjoella Provinssin aikaan. Torstaina kaupunkiin lataa viisinumeroinen määrä ulkopaikkakuntalaisia ja kaikki Restan mestat aukesi vasta neljältä, vaikka keskusta oli tukossa jo klo 11 aikoihin. Itse veimme kahteen pekkaan tehdyn kolminumeroisen ravintolalaskumme sitten toiseen mestaan joka oli yksityinen. Myöskään Tampereen Henry's Pubin sulkemista en saa päähäni. Ensin tuolta lopetettiin livemusiikki ja nyt koko lafka pistettiin kiinni. Tuon tyylisiä neljään tai viiteen asti olevia "aikuisten" paikkoja ei Tampereella kovin montaa ole ja varsinkin viikonloppuisin siellä oli tungosta. Jostain syystä Restalla ilmeisesti on idea tasapäistää kaikki baarit, jotta mitään vaihtelua ei ole tarjolla kenellekään. Ja kun Tampereellahan ei enää ole kuin kourallinen ravintoloita ja baareja, joita Resta ei omistaisi...

0
0
7.8.2018 - 12:31

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Restamaxin puolivuotiskatsaus tuli ja päädyin myymään osakkeet. Vaikka luvut näyttääkin ihan kivalta, paljon paremmin olisi voinut mennä. SuperPark lähti myyntiin ja siitä kirjattiin 3,6 miltsin voitto. Royal ostettiin 90 miljoonalla ja siihen hoidettiin annilla 2,5 miljoonaa uutta osaketta. Varainsiirtoverot söi tulosta ja plussaa tuli lopulta 3,1 miljoonaa raflapuolella. Smile teki vajaa kaks milliä voittoa. 

Royalin oston jälkeen ravintoloita on 220 kappaletta. Tuon edellisen viestin avautumisen johdosta en voi mitenkään uskoa, että tuo määrä ravintoloita pystytään mitenkään pitämään käsissä. Varsinkin kun nyt jo alatasolla hommat hoidetaan niin päin itseään. Sen mitä Restan työntekijöiden kanssa olen jutellut, niin kovin ristiriitaisia kommentteja on tullut kuultua. Itselläni tuo omistus pienestä salkustani ei ollut kovin kummoinen, mutta päätin kuitenkin hyppää nyt kelkasta. Viimeinen tikki oli Helmisen siirtäminen tj:n tontilta ulkomaan toiminnasta vastaavaksi ja Royalin entinen tj otettiin toimitusjohtajan tontille. Helminen kuitenkin lupasi Restan liikevaihdon 300 miltsiin vuoteen 2020 mennessä ja hänelle naurettiin. Nyt näyttäisi että tuo liikevaihto toteutuu 2018. Lisäksi lafkan nettovelkaantumisaste pomppasi jo yli 200% ja en pidä hyvänä merkkinä. Toki lafka on pystynyt tekemään positiivista tulosta vaikka kasvua on ollut hurjasti. 

Onnistuessaan tuossa lafkassa on upsideä, mutta itse en tällä hetkellä asiakkaana sitä näe. Riskit ovat suuret ja tuli tässä vuoden heiluttua itse kelkassa ja otettua noin 25% nousut. Se riittäköön minulle. Istun rahan päällä pari päivää ja mietin, että mihin tuuppaan seuraavaksi. Tällä hetkellä houkuttaisi tuupata tuo pieni summa Rovioon ja nostaa sen osakemäärää salkussa.

0
0
29.11.2018 - 15:48

Michael Scofield

+28
Liittynyt:
20.4.2017
Viestejä:
71

Ois kiva kuulla sun päivitetty näkemys, missä mennään pelifirmojen suhteen tällä hetkellä! Niin kotimaisten, kuin isojen jättiläistenkin (ActivisionB, EA..) tilanne kiinnostaa. Arvostukset tullut kovaa alas melkein kautta rannan ja ainakin muutamalla ollut vähän isompaakin hikkaa matkalla.

Itse uskon alaan ainakin pitkässä juoksussa, kun osais vaan valita oikeat hevoset. Ehkä tää viimeaikainen hermoilu tarjoaa hyviä ostopaikkoja??

0
0
21.1.2019 - 14:52

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71
Michael Scofield kirjoitti:

Ois kiva kuulla sun päivitetty näkemys, missä mennään pelifirmojen suhteen tällä hetkellä! Niin kotimaisten, kuin isojen jättiläistenkin (ActivisionB, EA..) tilanne kiinnostaa. Arvostukset tullut kovaa alas melkein kautta rannan ja ainakin muutamalla ollut vähän isompaakin hikkaa matkalla.

Itse uskon alaan ainakin pitkässä juoksussa, kun osais vaan valita oikeat hevoset. Ehkä tää viimeaikainen hermoilu tarjoaa hyviä ostopaikkoja??

No kirjoitellaan pitkästä aikaa. Itse ollu osakkeissa myyntikannalla loppuvuoden puolella. Nokian renkaista pääsin eroon yli kolmenkympin hintaan, Restamaxissa lähes 12,50€ hintaan ostin itseni ulos. Verkkokaupasta tuli hieman yli 20% turpaan. Tällä hetkellä salkku on hyvinkin Rovio-painotteinen ja mennään hirveellä riskillä. Onneksi salkku on vain nelinumeroinen ja olen valmis ottamaan nuo kuokkaan. Tarkoitus olisi lähiaikoina paketoida tuo yliopisto pakettiin ja painella töihin. Sen jälkeen tarkoitus olisikin tehdä tätä sijoittamista ja säästämistä fiksummin. Nyt meno on todellakin gämbläystä. Mutta otetaanpa pieni katselmus pelifirmoihin.

Next Games

Tässä osu sitten tuote tuulettimeen ja lujaa. Our World sai hyvän startin ja DAU (päivittäisten aktiivisten pelaajien määrä) ylitti jopa 600k määrän. Stressitestit oli tehty beta-vaiheessa todella surkeasti ja servut käytännössä sulivat käsiin. En tajua, että miten tasoisella yritysjohdolla tämä pääsi tapahtumaan ja se nähtiinkin sitten kurssissa. Itsellä salkussa näyttää tällä hetkellä -70% arvo, vaikka se oli julkaisun jälkeen jo +30%. Odottelen ihmettä tai konkurssia, mutta enpä noita hiluja ajatellut pois enää myydä. Muutenkin alkanut firman johdon toimet epäilyttämään. Bladerunner oli leffana yhtä surkea, mitä ekassa postauksessa sillon ounastelin. Tuon peliähän NG ei ole vieläkään saanut ulos. Firmassa on YT-neuvottelut ja firma yritetään jotenkin pitää pinnalla. Tässä on esimerkki siitä, kun panostetaan yhteen peliin suuresti ja sit tehdään asiat vähän puolivillaisesti. Päivätasolla tuo osake heiluu julmetusti, mutta tuskin se sinne 2017 kesän tienoille on enää nousemassa. Toivotaan kuitenkin, että saavat firman pidettyä elossa ja saavat vielä tulevaisuudessa jotain hyvää aikaan!

Remedy

Itsellä oli nelinumeroisella summalla Remedyä, mutta päädyin myymään nuo hetkellisesti pois. Tarkoitus on ostaa takaisin. Toki ajoitin loppujen osakkeiden myynnin huonosti, kun ulostin 6,80e hintaan ja muutamia viikkoja myöhemmin hinnat pyörii jo 7,70e pinnassa. Controlin julkaisupäivä ei ole vielä tiedossa, mutta sen pitäisi tulla 2019 aikana. Ennen pelin julkaisua ajattelin itse siirtyä Remedyn kelkkaan. Olen viimeisen 6kk aikana firmaa vähemmän seurannut, mutta odotan innolla heidän tilinpäätöstään 25.3. Kirjoittelen Remedystä myöhemmin ehkä lisää.

Rovio

Oma lempilapsi tällä hetkellä. Omavaraisuusaste yli 80%, yksi maailman tunnetuimpia brändejä, Hatch on julkaistu Briteissä ja pohjoismaissa, pelejä putkessa kymmenkunta ja uusi leffa saapumassa 2019. Ostin jokin aikaa sitten lisää Rovioo hieman yli neloseen ja oma keskihinta pyörii 4.80 euron pinnassa. 14.2. tulee tilinpäätös ja muutenkin varmasti kurssin kannalta suuri päivä. En usko, että tuo osake lähtisi tuosta mitenkään romahtamaan enää. Osake tuli alas, kun ilmoitettiin yhtiön johdon kuittaavan vähemmän bonuksia 2018. Itse olen odottanut Roviolta juuri tätä vuotta ja olin iloinen päästyäni mukaan alle vitosella. Listautuminen aikoinaan haisi rahastukselta ja Varma aikoinaan sitten pistin kurssia kunnolla kakkoseen, kun he dumppasivat omistuksensa.

Hatch ottaa pikkuhiljaa jalansijaa esportsin puolella. Elisan kanssa järjestettävä mobiilipelikiertue huipentuu ensi kuussa Lantrekeille ja odotan mielenkiinnolla millainen tapahtuma tulossa. Varsinkin mobiilipuolella. Omakin uusi projekti on yksi Lantrekin yhteistyökumppaneista ja tulen itse olemaan koko tapahtuman paikan päällä. 

Katsotaan ensi kuun puolivälissä Rovion laput ja kirjoitellaan siitä lisää sitten.

Activision Blizzard

Aivovuoto, väärinkäytöksestä potkuja, Blizzcon-katastrofi. Blizzun osake on ottanut turpaan ja rumasti. Itse ostelin noin 60 usd hintaan Blizzua vuosi sitten Blizzconin jälkeen ja osakehan kävikin jo melkein 84 dollarissa. Ennen Blizzconia firmasta lähti toinen Blizzardin isoista tyypeistä. Kyseessä oli siis Blizzardin toinen perustaja Mike Morhaime. Se ei vaikuttanut kurssiin vielä tuhottomasti, mutta sitten tuli Blizzcon. Mitään erikoista ei julkaistu, mutta jengi odotti Diablosta jotain uutta ja mielenkiintoista. Firma ilmoitti työskentelevänsä lukuisten Diablo-projektien takia, mutta esitteli tilaisuudessa vain mobiilipelin. Tämä sai jengin suuttumaan suuresti. Ensin kerrottiin, ettei PC-peliä olla tällä hetkellä kehittämässä ja sen jälkeen syyllistettiin pelaajia "Don't you guys have phones?"-kommentilla, joka räjäytti internetin.

Blizzuhan takoo ihan naurettavia summia rahaa. Varsinkin mobiilipuolella King tuo sisään fyffeä ovista ja ikkunoista ja jengi pelaa aivan tajuttomia määriä mobiilipelejä päivittäin. AB myös lopetti Heroes of The Stormin esports-tuen kokonaan ja se suututti varsinkin aasialaisia pelaajia. Myös joitakin YT-neuvotteluja ainakin aspan suuntaan on tulossa. 

Activisionin puolelta Call of Duty Black Ops 4 myi puolella miljardilla kolmessa päivässä ja se oli yksi 2019 parhaita launcheja. Itsekin tykkäsin pelistä, vaikka en lähes kymmeneen vuoteen CoD-peleihin olekkaan koskenut. Pelin mukana tuli myös Battle Royal-peli, joka hetki sitten muutettiin ilmaiseksi. Nähtäväksi jää miten tuo vaikuttaa sitten firman tuloihin. Blizzun osake on kuitenkin osoittanut, että jenkkeihin hypeyhtiöihin sijoittaminen on aivan hanurista. Yksi kommentti voi syödä markkina-arvosta yhtäkkiä 30%, vaikka firma tekee tulosta tuhottomasti. 

Muut lafkat

Pelifirmojahan pörssistä löytyy vaikka kuinka. EA:n osakkeeseen en tule koskaan koskemaan, koska vihaan heidän tyyliä tehdä hommia. Tencentillä taas on niin monessa lafkassa pelienkin ulkopuolella kätensä, ettei siitäkään saa oikein mitään irti. Fortnite teki muuten viime vuonna kolme miljardia dollaria plussaa ja Tencent omistaa Epic Gamesista 40%. Take Two Interactive julkaisi Red Dead Redemption 2:n viime vuonna ja sehän oli menestys. Silti firman osake seilaa miten sattuun. Peliyhtiöihin sijoittamalla ei tule tylsää päivää pörssissä. Homma on kuitenkin kaukana fiksusta sijoittamisesta ja se on enemmän gämbläämistä. 

0
0
6.2.2019 - 12:38

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Rovio aloitti pienoisen kiipeämisen jo reilu viikko ennen "pääpäivää". Tänään kurssia on nostanut DOMOCO-ilmoitus. Hatch on tehnyt Japanin suurimman teleoperaattorin NTT DOMOCOn kanssa yhteistyödiilin ja DOMOCO myös sijoitti rahaa Hatchiin. 5G on tulossa lujaa markkinoille ja 2020 on Hatchin tarkoitus suunnata suuremmin mukaan markkinaan. Diili tarkoittaa käytännössä sitä, että nyt 13.2. aloitetaan Japanissa Hatchin softlaunch. Juuri sopivasti ennen tilinpäätöstä. 

Samana päivänä Hatch ilmestyy myös DOMOCOn Android-TV -setteihin ja asiakkaille tarjotaan 90 päivän Hatch premium. Iso avaus Hatchilta, varsinkin kun mukana ovat jo japanilaisten pelitalojen TAITOn ja Bandai Namcon pelejä. Segasta ja muista puhumattakaan. 

Sitten se isoin asia. Tätä odotin Hatchilta ja eihän se pettänyt. Esports on todellakin tulossa mobiilille entistä lujemmin. Ihan kiva, että Suomessa Elisan kanssa järkätään pelikiertue, mutta Hatch lähtee DOMOCOn kanssa EVO Japan 2019-tapahtumaan 15.-17. tätä kuuta. Kyseessä siis alunperin Losissa pidetty taistelupelitapahtuma, joka on maailman suurin. Nykyään tapahtuma on laajentunut jo Japaniinkin. Voidaan puhua jättimäisestä tapahtumasta, sillä viime vuonna esimerkiksi Street Fighter ja Tekken-turnauksiin rekisteröityi yli 5000 pelaajaa. 

Japani on kuitenkin maailman kolmanneksi suurin pelimarkkina ja tuolla mobiiliesportsin läpilyöminen tasoittaa tien muualle maailmaan. Myöskin Japanissa 5G on pisimmällä tällä hetkellä maailmassa. Ei ole tuota tullut tarkemmin seurailtua sen jälkeen, kun dumppasin Nokian osakkeet aikanaan pois.

Toivotaan 14.2. kivoja lukuja Roviolta. Myös 12.2. tulee Activision Blizzardin julkistukset. Saa nähdä onko niillä mitään loogista vaikutusta kurssiin.

0
0
6.2.2019 - 14:30

recreational

+3
Liittynyt:
6.2.2019
Viestejä:
3

Olinkin tulossa kysymään, että mikä ajaa tänään - kiitos vastauksesta!

Rovion lisääminen ollut listalla jonkin aikaa mutta toiveissa oli että olisi pysynyt samoilla tasoilla vielä hetken aikaa. Tulkitsenko rivien välistä, että sun arvio että osarissa tulee lisää hyviä uutisia?

Ei liity suoranaisesti Rovioon, mutta kun tunnet alan ilmeisen hyvin, niin osaatko suositella mitä (verkko)medioita, blogeja tai muita tietolähteitä kannattaa seurata jos haluaisi perehtyä pelialaan syvemmin yleisellä ja trendien tasolla, sekä erityisesti sijoittajan näkökulmasta?

0
0
6.2.2019 - 17:56

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71
recreational kirjoitti:

Tulkitsenko rivien välistä, että sun arvio että osarissa tulee lisää hyviä uutisia?

Tämä on vahvasti toiveissa. Aiemmin tuossa mainitsinkin, että mitä kaikkea pitäisi olla tulossa. Odotan mielenkiinnolla juuri tuota 14. päivää. Vuosi sitten tuo päivä oli järkyttävä pettymys kaikille, koska ohjeistettiin että 2018 tehdään samat liikevaihdot kuin 2017. Tuolloin kuitenkin tuloista poistui mm. edellisen leffan merkkarimyynnit jne. Sillon päivässä suli arvosta 60%, mutta päästiinkin markkina-arvolta lähemmäksi totuutta. Listautumisesta joskus kirjoittelinkin, että se haisi vähän rahastukselta.

Rovio kuitenkin jo listautuessa kertoi tavoitteeksi 30% voiton ja voitosta 30% osingonmaksun. En näe mitään syytä, miksi Rovion liikevaihto ei tuplaantuisi tai triplaantuisi lähivuosina. Ja pysyisi myös suuresti voitollisena. Nythän voittoa on tehty vain jotain 10% luokkaa. Suuri osa jengistä ei näe Angry Birdin taakse, vaikka tällä hetkellä Hatch on se isoin juttu.

Forbesilla ja Business Insiderillä on mielenkiintoisia juttuja välillä. Myös Yahoo Financesta löytyy mielenkiintoisia uutisia, varsinkin pörssiyhtiöiden sivujen alta. Osa jutuista vain sivuaa kyseistä yhtiötä, mutta kertovat alasta suurempaa tarinaa.

Mielenkiintoista muuten jenkeistä viime vuodelta. Esportsin katseluluvut sivusivat NBA:n katsojalukuja (63 miljoonaa) ja ennustuksessa mainittiin 2021 ennustettavan esportsin nousevan Yhdysvaltain toiseksi katsotuimmaksi lajiksi. Linkki

Telia ja Elisa on esimerksi tutuista firmoista panostanut suuresti esportsiin. Suurin syy on yksinkertaisesti se, että kyseessä on maailman nopeimmin kasvava markkinasegmentti ja missään muualla et pysty yhtä hyvin tavoittaan 16-29v miehiä.

0
0
13.2.2019 - 14:37

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Eilen tuli Remedyn luvut ja suurempia yllätyksiä ei nähty. Lisää jengiä on palkattu, Control on tulossa tänä vuonna, CrossFire 2 osuus saatettu loppuun viime vuoden lopulla. Lisäksi yksi peli putkessa ja yksi konseptointivaiheessa. 

Eilisen julkistuksista mielenkiintoisempi on ehdottomasti tuo Activision Blizzard. Ennätysvuosi, ennätysluvut ja silti 800 henkee saa kenkää. Hearthstonen Esports ja Commonity Managerit kuulemma ainakin etsivät uusia töitä. Overwatch Leaguee ollaan laajentamassa Eurooppaan. Kurssi nousi eilen nelisen prosenttia, vaikkakin tulosjulkistus tuli pörssin sulkeutumisen jälkeen. Kurssi sulki 41,67usd ja jälkipörssissä hinta pyöri 42,90usd pintaan. Tänään varmaan pompannee taas ylöspäin.

Mitä lukuihin tulee. 7,5 miljardin liikevaihdo on vajaa 400 milliä enemmän kuin viime vuonna. Merkittävintä on se, että EPS nousi 36 sentistä peräti 2.35 dollariin. 2017 ATVI teki 273 nettovoittoa, kun vastaavasti 2018 lukemat olivat vaatimattomat 1,8 miljardia dollaria. Odotukset vuodelle 2019 on hieman yli kuuden miljardin liikevaihdon. Activisionin operating margin oli ennätyksissä, kun se oli 41%. Blizzulla sama lukema 30% ja Kingillä 36%

Vaikka firma antoikin kenkää 800 hengelle, jatkoon panostetaan reilusti. Devauspuolelle nostetaan kuluja peräti 20%, joten uusia pelejä on odotettavisssa. Lisäksi priorisointia parannetaan hyvin menestyviin peleihin. Osinkoa lafka nyt ei kuitenkaan maksa kuin 37 snt/osake, joten niillä tällä firmalla ei juhlita. Osakkeitakin on tällä hetkellä 771 miljoonaa kappaletta.Rahallisesti firma menee hyvään suuntaan, mutta 2019 tuskin mitään jättimäistä nähdään.

0
0
14.2.2019 - 10:13

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Jaahas. Rovion tilinpäätös tuli ja yllättävän maltilliset odotukset annettiin vuodelle 2019. Viime vuoden odotuksissa pysyttiin kuitenkin ihan mukavasti, vaikka käyttäjähankintainvestoinnit nousivatkin viime vuonna ja yhtäkään peliä ei julkaistu 2018.

2018 näkymät oli: 

 • 260-300 miljoonaa lv
 • 9-11 prosenttia liikevoitto
 • Hatchiin investoidaan 10-15 miljoonaa
 • Brand Licensing laskee 40%

2018 toteutuneet:

 • Liikevaihto 281,2 miljoonaa
 • Liikevoitto 31,2 miljoonaa (11,1%)
 • Brand Licensing putosi 37,4%
 • Liikevoitto ilman Hatchia 38,4 miljoonaa (13,7%)

Osakekohtainen tulos nousi 27 sentistä 31 senttiin ja 9 sentin osinkoa esitetään. Angry Bird 2 kasvoi peräti 77% Q4:ssa. Firman ovavaraisuusaste nousi 77,9 prosentista 83,7 prosenttiin. Nettovelkaantumisaste toki nousi 62,9% -> 75,3%. Saa nähdä miten pörssi reagoi, mutta ainakin lupauksista pidettiin kiinni ja se on tärkeintä. Varsinkin lukuja pidän hyvänä, vaikka pelejä tosiaan 2018 ei tullut ulos.

Mitäs Roviolla on sitten tulevaa? Marraskuussa firma osti PlayRaven Oy:n, joka on erikoistunut mobiilipuolella strategiapeleihin. Pakko sanoa, että ei itselle tutuin firma, mutta 2016 ilmestynyt kaksi peliä, jotka saaneet ihan hyvät arvostelut. 2019 aikana tarkoitus julkaista kaksi peliä, joista toinen on jo ulkona. Angry Birds Dream Blastiin jäin ainakin itse koukkuun, vaikka en mobiilipelejä normaalisti pelaakkaan. Toinen peli tulee vuoden toisella puolikkaalla. Samoin Angry Birds 2 -leffa. 

2019 ohjeistus on kuitenkin todella maltillinen siihen nähden, että Hatchilla on tehty strategisia sopimuksia (NTT DoCoMo Japanissa) ja hommaa jatketaan. Hatch ei ole julkaistu vielä edes jokaiselle markkinalle. Rovio toki ilmoitti olevansa valmis laskemaan omistuksensa Hatchissa peräti alle 50%, mutta toisaalta sitä on kiva omistaa noin puolet miljardin jutusta, kuin 90% sadanmiljoonan jutusta. Lisäksi pelejä on putkessa tällä hetkellä peräti 13 peliä, joista yksi on jo koemarkkinoinnissa. Näiden julkaisuaikataulu 2019-2021. 

Silti vuoden 2019 ohjeistus on "vain" 300-330 miljoonaa liikevaihtoa ja 9-11 prosenttia liikevoittoa. Ilman Hatchia liikevoiton odotetaan olevan 12-14%, joten suurta profittia ainakaan Hatchista ei vielä odoteta. Itse olen tyytyväinen lukuihin, mutta hieman pettynyt tämän vuoden ohjeistukseen. Toki jos leffa tullaan julkaisemaan vasta joskus joulukuussa, ei se toki tämän vuoden luvuissa ehdi paljon näkymään. En oikein tiedä mitä odottaa pörssin aukeamiselta. Ainakaan semmoista paniikkia ei nähdä, kuin vuosi sitten.

0
0
5.3.2019 - 16:24

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Välillä paistaa aurinko risukasaankin pelisijoituksissa . Rovio porskuttaa jo yli 5,60€ hinnassa. Salkussa kuitenkin ylipaino kyseistä osaketta ja lähdin etsimään vaihtoehtoa osalle rahoista. Päädyin lähtemään Paradox Interactiven kelkkaan. Tällä hetkellä itselle mielenkiintoisimmat olisivat olleet Tencent ja CD Projekt, mutta kumpaankin sijoittaminen on tehty turhan hankalaksi käyttämissäni palveluissa, joten suunnattiin Ruotsin pörssiin.

Paradox Interactive

Vaikka itse tulee haastavia strategiapelejä vähemmän pelattua, on kuitenkin skeneä tullut seurattua. Pääsääntöisesti ehkä juuri suomalaisen Cities: Skylinesin takia. Suomalaisen Colossal Orderin tekemä peli on juurikin Paradoxin julkaisema peli ja kyseessä on Paradoxin yksi suurimpia pelititteleitä.Muita listalta löytyy mm. Stellaris, Hearts of Iron, Crusader Kings ja Age of Wonders.

Firma vaihtoi CEO:ta viime vuoden helmikuussa ja jälki ainakin uudella jehulla on ollut hyvää. Liikevaihto kasvoi 39% (813,8M SEK -> 1 127,7 SEK) ja liikevoitto verojen jälkeen oli reilu 31%. Osingoillahan näillä firmoilla ei juhlita. Paradoxin kurssi pyörii 150 SEK pintaan ja osinkoa päätettiin maksaa vain yksi kruunu per osake. 

Cities: Skylines oli ainoa oikeasti tuttu nimi itselleni, joten joutui vähän kaivelemaan. Firma käytti viime vuonna 115M SEK erinäisten yritysten ja brändien / IP ostamiseen. Prison Architectin IP:n firma hankki ja vuonna 2019 on tulossa ulos kaksi täysin uutta peliä. Age of Wonders: Planetfall julkaistaan syksyllä ja Imperator: Rome julkaistaan 25.4.2019. Mikä itsellä iski silmään, oli Stellaris-pelin konsoliversion julkaisu viime kuun loppupuolella. Peli on saanut ihan kiitettävästi positiivisia arvioita varsinkin ohjauksen toimivuudesta kyseisessä pelissä, joten Paradoxilla on parhaassa tapauksessa konsolipuoli vielä valloitettavana. Nythän pääsääntöisesti firma on julkaissut pelejä vain PC:lle.

Viime vuonna Q1:n tulosjulkistuksen jälkeen nähtiin kunnon piikki firman osakkeen arvossa. Kurssi nousi 130 SEK jopa 228 SEK tasolle vain kahdessa viikossa, josta se sitten lasketteli alaspäin. Osake kävi 120 tienoilla ja nyt hinta pyörii 150 SEK kohdilla. Mielestäni osake vaikuttaa tällä hetkellä ihan ostokelpoiselta, vaikka osinkoja tuolta tosiaan on turha odottaa. Heillä on vahva positio juuri tuosta strategiapelimarkkinasta ja tittelit ovat sen verran vakuuttavia olleet, että jatkossakin Paradoxin nimeä voidaan pitää takuuna hyvälle tuotteelle. 

0
0
19.3.2019 - 12:30

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71
Saapasmono kirjoitti:

Pelifirmojahan pörssistä löytyy vaikka kuinka. EA:n osakkeeseen en tule koskaan koskemaan, koska vihaan heidän tyyliä tehdä hommia. 

Nyt joutuu omia sanomisia oikeasti jo miettimään. Tänään on se odotettu päivä, kun Respawnin tekemään ja EA:n julkaisemaan Apex Legendsiin julkaistaan Battle Pass. Kyseessä on siis noin 10 dollarin hintainen passi, jonka omistamalla ja peliä pelaamalla saa kivaa sälää itse peliin. Tämä malli on ollut aiemmin käytössä mm. Fortnitessä. Fortnite teki Epic Gamesille rahaa 3 miljardia dollaria vuonna 2018. Siis voittoa, ei liikevaihtoa.

Apex Legends julkaistiin 4.2. Kyseinen Battle Royale-peli tuli ns. puskista, mutta markkinointi tehtiin oikein. Viime viikolla julkisuuteen tuli uutinen, jossa kerrottiin EA:n maksaneen miljoona dollaria pelin julkaisupäivänä tämän hetken yhdelle suosituimalle twitch-streamaajalle Tyler "Ninja" Blevinsille. Tuo kannatti, sillä pelin pelaajamäärät levisivät käsiin. Peli tavoitti kahdeksassa tunnissa ensimmäisen miljoona pelaajaa, vuorokaudessa 2,5 miljoonaa asennusta ja vain kolmessa vuorokaudessa pelin oli asentanut jo 10 miljoonaa pelaajaa. 25 miljoonan pelaajan määrä saavutettiin viikossa ja 4.3. Apex julkaisi Youtube-kanavallaan videon kertoen pelin pelaajamäärän olevan jo 50 miljoonaa. Fortnitellä meni peräti 16 viikkoa saavuttaa 40 miljoonan pelaajan raja.

Apexin menestys nosti EA:n Q3-rapsan jälkeen romahtaneen kurssin heti +10%. Apexin julkaisussa kurssi pyöri 88usd paikkeilla, mutta kävi raportin jälkeen jopa 80 dollarissa. Nyt hinta huitelee satasessa. Markkina-arvo lafkalla on noin 30 miljardia ja PE yli 20.

EA:n 2018 tulos julkistetaan toukokuun vaihteessa, mutta vuoden 2017 lapuista on nähtävissä, että liikevaihto firmalla pyörii viidessä miljardissa ja voittoa tulee noin miljardi. Vaikea tietää, että paljonko EA tulee tästä pelin rahaliikenteestä kermaa pyyhkimään kakun päältä, mutta kaikella järjellä se on vähintään 30%, ellei jopa enemmän.

EA:lla on myös yksi jättimäinen valtti kädessä, missä Epic Games epäonnistui. Turnausten järjestäminen. Epic halusi sulkea muut järjestäjät ulos ja ainoastaan heillä oli oikeus järjestää turnauksia peliin niin, että kaikki pelaajat pelasivat toisiaan vastaan. Battle Royale on tällä hetkellä se kuumin juttu pelipuolella ja varsinkin esportsissa. Jos EA mahdollistaa custom-turnausten järjestämisen, lähtee peli leviämään entisestään.

Jenkeissä arvioitiin Apexin tuovan 400-600 miljoonaa dollaria, eli 10% liikevaihdosta lisää EA:lle vuonna 2020, mutta asian kanssa voisi olla optimistisempikin. Toki paljon riippuu EA:n prosenttiosuudesta. Respawnilla on kuitenkin pelin suhteen suurimmat avaimet käsissä ja fanikuntaa kuunnellaan. Pelistä voi potentiaalisesti kasvaa jopa Fortniteä suurempi.

Mitä itse peliin tulee, se tekee monta asiaa paremmin kuin Fortnite. Se on FPS-peli, eikä Fortniten tapaan kolmannesta persoonasta. Näin ollen nurkkien takaa ei kurkita ilman, että tulee luotia päähän. Pelin pingaussysteemi on loistava. Käytännössä tämä mahdollistaa myös pelaamisen ilman, että tarvitsee muiden pelaajien kanssa keskustella. Pelimekaniikka on hyvä, vaikka suurien pelaajamäärien takia satunnaisia pieniä bugeja servuissa onkin. 

Fortnitessä Battle Passin osti noin kolmannes pelaajista Yhdysvalloissa. Itse en löytänyt hätäisellä googletuksella, että kuinka suuri prosentti oli kaikista pelaajista. Tällä arviolla Respawnin ja EA:n kassaan läsähtää tänään noin 200 miljoonaa dollaria löysää. Olettaen että pelaajamäärät on siellä noin 60 miljoonan luokilla nyt ja ainakin kolmas ostaa tuon kympin Battle Passin. Syytä myös huomata tänään julkaistavat uusi hahmo, jonka voi ostaa kyllä pelivaluutalla jota saa pelaamalla, mutta osa varmasti ostaa uuden hahmon välittömästi myös rahalla. 

Harkitsen EA:n kelkkaan hyppäämistä. Rovion omistaminen on tällä hetkellä kuitenkin niin kivaa ja Blizzardin osakkeen kanssa leikkimisestä jäänyt varsi otsassa ei kuitenkaan täysin innosta jenkkimarkkinoille suuntaamaan. Eiköhän tässä päätöksiä tule tehtyä seuraavan kolmen tunnin aikana ennen kuin jenkkipörssi aukeaa.

0
0
17.4.2019 - 12:19

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Jaahas. Atari listautuu First Northiin. Anti on ollut käynnissä jo 8.4. asti, mutta ylimerkintää ei ilmeisesti vieläkään ole tapahtunut. Atari on tulossa taas konsolimarkkinoille jollain keskinkertaisella boksilla, jonka ilmeisesti on tarkotus toimia myös media-PC:nä. Ysärillä Lynx ja Jaguar kyykkäsi niin pahasti, että tuosta Atari VCS:tä on vaikea uskoa mitään jättimenestystä. Konsolin pitäisi tulla vuoden 2019 lopussa, mutta itse esimerkiksi kuulin tästä tänään ensimmäistä kertaa. Toki muistelen jostain 2017 kuulleeni, että tuollainen on tulossa, mutta en sitä pahemmin silloin tutkinut. Indiegogossa tuota oli tilattu 10k kappaletta.

Yrityksen riskeissä mainitaan yhtiön nimi. Käytännössä muotoilu listautumisesitteessä on "Jos joku tarjoo tarpeeks fyffee, Atari-nimi on myynnissä. Se kuitenkin tarkoittaa todella huonoa meille." Firma on tehnyt kasvavaa liikevaihtoa nyt parisen vuotta, mutta suurin osa rahasta on tullut Rollercoaster Tycoon-pelisarjan lisensoinnista. Tuohon peliin heillä on oikeudet vain vuoteen 2022 asti. Tämän jälkeen se voidaan menettää. Myöskin esitteessä mainitaan halukkuus myydä IP-oikeuksia pois Atarin alta.

Firmalla on hyvin vähän tekemistä alkuperäisen Atarin kanssa. Ainakin näin olen saanut käsityksen. Rahavaikeuksia on ollut pariinkin kertaan ja esimerkiksi 2013 tarvittiin neljännesmiljoona, että firma pysyy hengissä. Toki firman kulut ovat pienet. 2016 piti kerätä melkein viisi miljoonaa, jotta siltalaina saatiin hoidettua ja lisää lainaa saatiin firmaan. Toki nykyään laina ei ole enää muuttuvakorkoista. Jos sitä on edes ollenkaan. Sivulla 36 esitetyn taulukon mukaan firma olisi velaton. Ota sitten selvää, jotenkin tuntuu hieman sekavalta koko esite.

Listautumisannissa on kuitenkin yllättävän hyvä markkinakatsaus erilaiseen pelaamiseen. Tämä yllätti jopa itseni. 

Kymmenen prosenttia Atari Groupin liikevaihdosta tulee Atari Casinosta. Pariplayn lisensoi noita pelejä ja maksaa Atarille sitten hiluja tuotosta. Pakko sanoa, että Pariplay oli itselleni kohtuullisen tuntematon firma slottipelivalmistajissa ja sellaiseksi nopealla selauksella jääkin. Pelimekaniikat ja grafiikat on vahvasti ysäriä ja kovin vähään nettipelaajista nuo varmasti iskevät. Itselleni ei ainakaan. 

Atari Games on firman suurin osa, joka on lähes 84% firman liikevaihdosta. Tuo puoli nojaa vahvasti Rollercoaster Tycooniin. Toki pelilä on 150k päivittäistä käyttäjää, mutta muuta suurempaa ei vielä ole ilmestynyt. Pelejä on kuulemma putkessa ja niitä pitäisi tulla julki tänä vuonna lisää. 

Bisnesmalli on mielestäni selitetty jokseenkin ympäripyöreesti. "Panostamme sinne, mistä rahaa tulee". Ok... Pääpaino on kuitekin digitaalisissa julkaisuissa ja mobiilin freemium-peleissä. Firman rahatilanne näyttäisi olevan kuitenkin kohtuullisen hyvä kuluihin nähden. Tosin puolet omaisuudesta ovat luokkaa "Intangible assets". Liikevaihto firmalla oli 2017 18 miljoonaa euroa ja voittoa tuli noin 14%, eli noin 2,5 miljoonaa. 

Huhtikuussa 2018 on ollut edellinen rahoituskierros. Tuolloin kerättiin 7,5 miljoonaa euroa 0,55e osakehintaan. Nyt firma listautuu pörssiin 3,60 SEK hinnalla ja merkintäkatto on 10 miljoonaa kruunua. 

En jaksanut antiesitettä selata jokaista riviä, mutta firman rahoituskuvioiden historia on hyvin erikoinen ja sekava. Brändillä toki on arvoa, mutta sitä on hoidettu vuosikaudet todella huonosti. Lisäksi esitteestä saa käsityksen, että kaikki on myynnissä, kun hinnasta sovitaan. Nykysukupolven peleissä ei pahemmin ole trackrecordia ja tuo konsoli voi syödä firman kassan tyhjäksi, jos siinä epäonnistutaan. 

Kaikinpuolin vaikuttaa todelliselta gämbläysosakkeelta. Tämä voi hyvinkin raketoida, mutta jos anti on yhdeksän päivän jälkeen vielä auki, niin ilmeisesti muitakin ihmetyttää. Näillä vähillä tiedoilla kyllä skippaan tuon annin. Ei houkuta tarpeeksi. Holdailen mielummin Roviota ja katson, että mihin asti tuo kiitää. Osari tulee noin viikon päästä, joten kirjoittelen varmaan silloin seuraavaksi.

0
0
23.4.2019 - 12:10

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Tuli pääsiäinen aloitettua ajoissa ja viikonloppuna kurkkasin Paradox Interactiven kurssia, josta aiemmin kirjoittelin. Osake oli pompannut mukavan reilu 9% ylös torstaina ja kiipeäminen jatkuu tänään. Simppeli syyhän tuohon löytyy vuosiraportista, joka julkaistiin keskiviikkona. Olin alunperin katsovinani, että tuo tulisi vasta kolmen viikon päästä. Tuolloin 14.5. tuleekin Q1-raportti ulos.

Viime vuoden liikevaihto ylitti ensimmäistä kertaa miljardi SEK (1 127M SEK), kun se oli viime vuonna 813,8M. Kasvua siis peräti 39%. Näistä vanhoilla peleillä tehtiin lähes miljardi ja uusilla peleillä sitten loput. Tulos oli lopulta 34% viime vuotta suurempi, 455M SEK ennen veroja ja 353.9M verojen jälkeen. Viime vuonna tuli vain kaksi uutta peliä, eli Battletech ja Surviving Mars. Vanhoja pelejä laajennettiin myös muille alustoille ja vanhojen pelien lisäosat saivat hyvän vastaanoton. 

2019 näyttää ihan hyvältä. Stellaris-pelin konsoliversio sai kiitettävän vastaanoton, ylihuomenna markkinoille tuodaan Imperator: Rome ja loppuvuodesta nähdään vielä Age of Wonders: Planetfall. Ehkä suurin alkuvuodesta ilmoitettu julkaisu tulee kuitenkin olemaan tuo Vampire: the Masquerade - Bloodlines 2. Peli julkaistaan alkuvudoesta 2020. Tuolta peliltä odotetaan paljon, sillä sen ensimmäisellä osalla on vankka fanipohja. Peli julkaistiin 2004 samoihin aikoihin Half-Life 2 kanssa, joten se hävisi markkinoilla alkuperäisessä julkaisussa. Nyt myyntejä voidaan odottaa kovinkin reilu määrä.

Reilu kuukausi sitten Paradox myös ilmoitti avaavansa Californiaan oman kehitysstudion, Paradox Tectonicin. Tuota studiota palkattiin vetämään Rod Humble. Mies on entinen Linden Labin CEO, joka teki 2000-luvun alkupuolella Second Life-virtuaalimaailman. Hän on ollut myös Executive Vice President EA Playlla. Hän on ollut vahvasti mukana tälläisissä pienissä peleissä, kuten Sims 2 ja Sims 3. Mielenkiintoista nähdä Paradox Tectonicin tuotokset jatkossa. 

Mikään osinko-osakehan kyseessä ei ole, sillä osinkoa maksetaan 1 SEK/osake. Arvon nousua tälle voi kuitenkin vieläkin odotella. Tänään kurssi pyörii noin 159 SEK paikkeilla vielä. Itse lisäilen tuohon positiota näillä tiedoilla ilomielin. Ebba Ljungerud on lyhyessä ajassa osoittanut olevansa lähes täydellinen CEO Paradox Interactiven peräsimeen.

0
0
25.4.2019 - 14:41

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

No eipä tullut Roviolta superylläreitä. Ihan odotettu positiivinen tulos ja hyvältä näyttää. Q1 liikevaihto rapiat 70 miljoonaa, eli kasvua 7,8%. Liikevoitto hieman putosi, mutta se ei järkyttävä uutinen ollut. Uusasiakashankintaan mennyt enemmän rahaa, kuin vuosi sitten. Toki uusi peli markkinoilla, joten tämäkin ihan selitettävissä. Ihan pirtsakka Q1 siihen nähden, että tänä vuonna edessä vielä leffan julkaisu ja Angry Brids AR jo esirekisteröinnissä. Pelejä on putkessa tällä hetkellä peräti 14 kappaletta. Näistä kaksi ovat jo soft launchiin asti ehtineitä pelejä. 

Hatchistakin firma omistaa vielä 80%. Jotkut analyytikot oli sitä mieltä, että Hatch olisi Roviolle riippakivi, mutta mistä nuo mitään tietäisivät. Kunhan omistus lopulta pysyy 50% luokassa, niin tulevina vuosina kyseinen sovellus tulee olemaan rahasampo. Nyt varsinkin kun Samsung saatiin kelkkaan mukaan, tullaan todennäköisesti Hatch näkemään esiasennettuna Sampan luureissa jatkossa. Vuoden ohjeistus ei vielä ole muutunut mihinkään, mutta en pitäisi yllätyksenä odotukset ylittävää vuotta. 

0
0
26.4.2019 - 18:06

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Next Games on näköjään saanut vihdoin hommat jiiriin. Rahaa meni toki vielä tässä neljänneksessä, mutta suunta on muuttunut. Kassassa on vielä viisi miljoonaa euroa. Myös Our Worldiin on saatu pelaajia ihan kiitettävästi. Omassa salkussa on sen verran miinuksella, että eipä noita tarvi myydä kuin verotussyistä. Liikevaihto tuplaantui vuoden takaiseen. Our Worldin DAU pyörii yli kahdensadantonnin ja vastaavasti MAU peräti miljoonan luokkaa. ARPDAU on ihan kiitettävä 26 senttiä euroissa, joten ei muuta kuin lisää pelaajia hankkimaan.

Saa nähdä koska tuo Blade Runner Nexus tulee vihdoin pihalle. Toivotaan, että se löytää fanikuntansa. Ajoitus tuon kanssa on kuitenkin omaan järkeen täysin idioottimainen. Nähtäväksi jää firman kehitys, mutta en itse ainakaan osakepainoa tuon kohdalla lähde suotta lisäilemään. 

In other news. Rovio kävi tänään jo yli seitsemän euron. Bileet!

0
0
27.3.2020 - 20:15

RaimoRaitis

+147
Liittynyt:
4.9.2019
Viestejä:
120

Oletko vielä seuraillut pelialaa aktiivisesti? Mitkä olisivat mielestäsi potentiaalisia sijoituskohteita näin korona-lockdownien aikaan? Mitä mieltä Remedyn diilistä?

0
0
23.12.2020 - 21:58

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Eipä ole yli 1,5 vuoteen tullut kirjoiteltua. Syykin siihen löytyy siitä, että päätin dokaa salkkuni. Viime vuoden alussa murtui nilkka ja muutenkin asiat meni aikalailla päin itseään. Viina oli hyvä lääke ja ei harmita tällä hetkellä yhtään, että esimerkiksi seiskan pinnassa olleet Remedyt tällä hetkellä 40€ pinnassa ja 150SEK hommatut Paradoxit kävi jo yli 300SEK. Salkku nyt ei ollut vielä edes viisinumeroinen ja verojakaan tarvinnut maksella, kun jäi Next Gamesin ansiosta käytännössä breakiin vaikka Rovionkin myin yli seiskassa. 

Yliopisto ei jaksanut kiinnostaa ja päätin keväällä et taidan testaa päästä kesähommiin. Tietojenkäsittelytieteitä on tullut harrasteltua, mutta työnhakuvaiheessa tajusin ettei tuo koodaaminen yksinkertaisesti jaksa huvittaa. En saanut helpohkoa React Native-sovellusta tehtyä haluamallani tavalla ja se homma jäi siihen. Samalla päätin että vaihdan maisterin HTI-puolelle. UX ollut opiskeluajan lähellä sydäntä. Konversio-optimointiakin kuitenkin jonkin verran tehnyt ja semipaljon markkinointia opinnoissa alla. Tästä syystä aattelin et toi puoli sopisi itselleni paremmin.

Kun työnhaku ei onnistunut, niin piti keksiä jostain tulolähde että voisi muuttaa avokin kanssa yhteen. Opiskelijan tuloilla se olisi ollut ihan painajainen. Kartotin vähän markkinoita ja päätin lätkästä puljun pystyyn. Oon tehnyt sisällöntuotantoa jostain 2013 asti ja päätin samalla testailla vähän siipiä konversio-optimoinnin parissa. Hommat lähti hienosti rullaan ja sain lukittua yhden ihan hyvän diilin heti alkuun. Saman poppoon kanssa piti lähtee kasaan myös sporttisaittia. Erinäisten asioiden ansiosta se venyi syksyltä alkuvuoteen ja sitten lävähti korona. 

Saittiprojekti kuoli pystyyn ja lifelinenä olleet urheilun kirjottamiset loppuivat sitten seinään alkuvuodesta. Raavin joitan hommia kasaan ja starttiraha jelppi loput. Tulotaso kuitenkin putosi reilusti ja oikeastaan rahaa ei sijoitteluun ollut.

Vaikka en tollasesta "New Year, New me" -kurasta pidäkkään, niin elämässä hommat lähtenyt rullaan paremmin loppuvuodesta. Oon löytänyt salilta itseni jo joitain kertoja viimeisen 3-4kk aikana ja viime kuussa oli melkein enemmän salikertoja kuin ryyppypäiviä. Keväällä ja kesällä oli viinan kanssa laukka päällä. Tein kuutisen päivää kuukaudessa hommia, että sai vähän rahaa kasaan ja sitten vetäsin perseet. Toukokuussa ryyppypäiviä kertyi vaatimaton 19 kappaletta. 

Vaikka firma on ollut pystyssä jo 1,5v ja oon painellut puskaradion kautta erinäisiä hommia, niin ajattelin vihdoin tehdä itselleni joululahjaksi firmalle sivut. Suomessa konversio-optimointi on kohtuullisen uutta juttua vieläkin, vaikka oon vuosikaudet näitä hommia tehnyt. Nyt olisi tarkoitus saada enemmän ja enemmän duunista sille puolelle. Firmalle en aikanaan keksinyt mitään järkevää nimeä, niin luonnollisesti otin tämän nickin käyttöön koska sillä mut on monissa piireissä tunnettu jo vuosikaudet. 

2020 olisi ollut ihan saamarin hyvä vuosi juurikin pelifirmojen sijoittamiseen, mutta se on nyt ollutta ja mennyttä. Ajattelin jatkossa panostaa sijoituslukemiseen ja opiskeluun entistä enemmän. Sain 11 vuotta nuoremmalle veljellenikin jo iskostettua päähän, että kannattaa pistää rahat poikimaan ajoissa. Tehtin plan et ostellaan tarvittaessa kirjoja puoliks ja käydään juttua yhdessä tarkemmin läpi. 

2021 olisi tarkoitus tehdä sen verran hyvää tulosta firman puolelta, että voisi järkeviä summia sijoitella per kuu. Ikää tulee ensvuonna vasta 34 v, joten aikaa tässä vielä on hyvin. Todennäköisesti vaihdan tyhjän OST:n Nordnetin puolelta OP, koska kaupankäyntikulut ovat halvempia. Toki siirto maksaa, mut pidemmässä juoksussa sen 50€ säästää hyvin nopeasti. 

Pyrin myös foorumilla taas aktivoitumaan. Vuodelle 2021 ensimmäinen osto tulee ehdottomasti olemaan Paradox Interactive. Ne pisti kunnolla haisemaan viime vuonna ja helmikuussa tuleva vuosiraportti tulee taas nostamaan kurssia. Bloodlines 2 on myös julkaisussa vasta ensi vuonna ja se tulee myymään kuin häkä. Paradoxista yritän kirjoitella joulun aikana enemmän näkemyksiä.

0
0
3.1.2021 - 21:28

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Joulu ja uv meni yllättävän nopeasti. Paradox Interactivesta piti kirjotella enemmän. Kyseinen lafka julkaisee vuosiraporttinsa 23.2. Tuo ruotsalainen pelijulkaisija on tuonut markkinoille nipun hyviä pelejä ja siitä on tullutkin aiemmin kirjoteltua. Esimerkiksi suomalainen Cities : Skylines on Paradoxin julkaisema peli. Viimeisimpänä heiltä tuli ulos Crusader Kings III ja se sai todella positiivisen vastaanoton. Metacriticissa 91/100 ja User Scorekin mukava 8.5. Steamissa palaute erittäin positiivista ja siellä 30k arvostelua. Kun tuo peli oli myynyt miljoona kappaletta, sillä oli Steamissa 19k arvostelua. Joten edellisen rapsan jälkeen myynti on sujunut tuonkin pelin osalta hyvin. 

Paradox on myyntiluvuiltaan hakannut nyt ennätystä ennätysten perään ja meno varmasti jatkuu vielä pitkään. 2020 ekasta kolmesta quarterista liikevaihtoa 1360M SEK, kun vuosi aiemmin oli 908M SEK. Voittoa vastaavasti reilu puoli miljardia kruunua, kun vuosi sitten luku oli 310M SEK. Playrion Game Studion ja suomalaisen Iceflake Studiosin hankinnat näyttävät kovasti siltä, että Paradox on vahvemmin suuntaamassa myös mobiilimaailmaan. Joulukuussa Paradox julkaisi Empire of Sin -nimisen pelin Romero Gamesin kanssa, mutta se oli ohilaukaus. Se tuskin paljoa tuo viivan alle. Yllätys tuo keskinkertaisuus kuitenkin oli siitä syystä, että Romero Gamesin takana on John Romero, joka Carmackin kanssa on tuonut tuollaiset pienet pelit maailmalle kuin Doom ja Quake. 

Paradoxin myyntiluvut selittyy hyvin uskollisella pelaajakunnalla. Peleihin tuodaan lisäosia fiksua vauhtia ja ne saavat pääsääntöisesti hyvän vastaanoton. 2021 uusista peleistä mainittavaa on Surviving the Aftermath, joka on suomalaisen Iceflake Studiosin peli. Se on vielä Early Accessissa, mutta sen 1.0 versio pitäisi tulla alkuvuodesta.

Jo tuolla vanhoissa kirjotuksissa aiemmin mainittu Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 pitäisi nyt tulla julkaisuun 2021. Ensimmäinen Bloodlines julkaistiin 2004. Peli ei todellakaan näytä trailerien perusteella graafisesti sellaiselta, mitä vuoden 2021 peliltä odottaisi. Se ei kuitenkaan pelin tärkein juttu ole. Fanit odottavat tarinalta eniten ja vaikea uskoa, että tuo sössittäisi. Pelin piti tulla julki jo viime vuonna, mutta korona sekoitti senkin. Todellisuudessa varmasti ihan hyvä, sillä tässä pelissä tuskin halutaan uusia Cyberpunkin kämmiä. Fanit odottaa peliä vuosikaudet ja sitten tarjotaan kasa bugista kuraa. Toki Vampirella ei niin suuri hype ja fanikunta ole kuin CP:llä. Jos peli onnistuu, tulee se saamaan nopeasti arvoisensa hypen. Nykyään varsinkin pelaajien puolelta ollaan todella kriittisiä, mutta kun jokin onnistuu, niin sen tietää sitten kaikki. Elokuussa Paradox päätti kuitenkin projektista pistää pihalle Creative Leadit Brian Mitsodan ja Ka'ai Cluneyn. Suurempaa selitystä asialle ei annettu. 

Paradox ei se seksikkäin vaihtoehto peliosakkeista varmasti ole, mutta hyvää tulosta talo tekee jatkuvasti. 

Tässä vaiheessa on todella vaikea sanoa millainen pelivuosi 2021 tulee olemaan. Uusi konsolisukupolvi saatiin pihalle ja ainakin muutamia todella mielenkiintoisia titteleitä on tulossa tänä vuonna. Itse odottelen ehkä eniten uusinta God of Waria, sekä uutta Resident Eviliä. Pitäisi toki varmaan vanhatkin jaksaa pelata loppuun. Jostain syystä olen pelaillut taas todella vähän. Karmea kiire hankkia pelejä ja sitten ne istuvat muoveissa odottamassa jotain päivää jolloin pelaisin niitä. 

0
0
23.2.2021 - 11:07

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Paradoxin vuosikatsaus tuli ja jostain syystä pörssi sekosi. Noh, ainakin on Paradoxit hyvässä alennuksessa (avauksen jälkeen 188 SEK). Viime vuonna taas kasvua. Jopa Q4 liikevaihto kasvoi 14%, mutta profitit -51%. 

Paradoxin 2020:

Liikevaihto 1793,8 MSEK (39% nousu)
Profit 632,1 MSE (33% nousu)
Verojen jälkeen 490.6 MSEK
EPS 4.64 SEK (Edellinen 3.54)

Crusader Kings III porskuttaa. Se on hakannut jatkuvasti ennätyksiä. Empire of Sin myös julkaistuun, joka nyt ei ollut mitään kovin kultaa. Koska näistä kahdesta pelistä maksetaan kulut etupainotteisesti ekan kaksi quarteria, sen takia Q4 profitit tippui edelliseen vuoteen verrattuna. Mutta eipä moni peliosakkeisiin sijoittavat tuotakaan ymmärrä. 

Putkesssa on useita pelejä, joista ei ole vielä uutisoitu, mutta ne julkaistaan vasta myöhemmin 2021 tai 2022. Isoin pettymys on Vampire: the Masquerade - Bloodlines 2 siirtyminen vuodelle 2022. Toki Paradox antoi Hardsuit Labsille projektista kenkää ja alkuperäisen pelin tekijätkään eivät ole mukana peliä tekemässä. Saa nähdä mitä sieltä sitten tulee. Tarinan puoli käsittääkseni oli aika valmiina, mutta jotain siellä tapahtui mikä aiheutti välirikon. 

Paradox kasvoi viime vuonna 4 milijoonan MAU -> 5 miljoonaan ja tällä hetkellä Paradoxin accounteja on rekisteröitynä 18 miljoonaa, joka on 50% edellisestä vuodesta enemmän. Myös pelinkehitykseen käytetty raha nousi 920 MSEK, eli nousua 59%. 

Vaikka Bloodlines 2 nyt tuleekin olemaan varmaan odotettua hieman erilaisempi peli, pysyy itsellä kyllä luotto lafkaan. Pääsääntöisesti Empire of Sin on käytännössä ainoa floppi. Firma tekee joka neljännes ja joka vuosi uutta ennätystä ja firma pyörii iloisesti plussalla. Mielenkiinnolla odottelen mitä nuo putkessa olevat pelit tulevat olemaan. Silti BL2 siirtyminen 2022 selkeästi huonontaa tänä vuonna Paradoxin osakkeen mahdollisuuksia arvon nousuun.

0
0
18.1.2023 - 15:55

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Huomenta ja hyvää päivää. 

Kaksi vuotta ollut kirjoittelusta taukoa. Syynä luonnollisesti laiskuus ja sijoitusten vähyys. Nyt kuitenkin pitkästä aikaa alkaa elintaso palata järkevään tasoon. Näin myös kirjoittelu tulee jatkumaan toivottavasti aktiivisempana. Tavoite olisi saada vuonna 2023 viisinumeroinen määrä euroja kasvamaan. 

Toiminimellä tulee nykyään tehtyä kaikkea laillista ja lisäksi pistettiin viime vuonna pystyyn Hillopurkki Oy kaverin kanssa. Todettiin Suomessa verkkokauppojen määrän vain kasvaneen korona-aikana, mutta kovin keskinkertaisella tasolla mennään. Puhtaasti konversio-optimointiin keskittyviä puljuja on todella vähän. Ei enempää kuin yhden käden sormilla laskettavissa. 

Molemmat ollaan hyvinkin samanlaisia tyyppejä. Semmosia "Voi tän huomennakin tehdä". Alku olikin vaikeaa luonnollisesti, mutta kun saatiin kivi pyöriin niin homma toimii kun on toinen kokoajan potkimassa "Tee sää toi". Mitään jättitulosta ei vielä tehdä, mutta eiköhän ihan hyvään tulokseen kahden miehen nyrkkipajalla päästä tänä vuonna. 

Viime vuonna ainoa sijoitus omalla kohdalla oli lähteä mukaan korjausturva.fi -palveluun. Palvelun idea on siis kattaa auton teknisen vian korjaukset ja tarjota korjauksen ajaksi sijaisauto ilman omavastuuta. Pari kilpailijaa alalla on, mutta niiden ainoa kosketuspinta asiakkaisiin on autokaupan yhteydessä. Korjausturvan taas vastaavasti kuka tahansa pystyy ottamaan autollensa missä vaiheessa vain. Kunhan auto täyttää vaatimukset (Alle 180ktm, alle 10v vanha ja alle 200kw tehoinen) pystyy tuon palvelun ottamaan yhdestä kolmeen vuoteen kerralla, kunhan se menee ilmaisesta kuntotarkistuksesta läpi. Eikä tuo mikään tuhottoman kallis kuluttajallekaan ole, kun yleisimmissä malleissa hinta pyörii alle 40e/kk luokassa. Teoreettinen value omalle sijoitukselle on jo ihan hyvin noussut, koska uusikin rahoituskierros on ollut. Potentiaalia omasta mielestä on paljon ja oon itse ollut mukana markkinointiviestin ja konversioiden parantamisen kanssa vajaan vuoden verran. Mukava haaste siis henkilökohtaisestikin. 

Tänä vuonna sijoituksista varmaan menee 100% pörssiin. Muutama firma tuossa on listattuna jo ostoslistalle suomalaisista Q1 ja Q2. Jotenkin on perstuntuma, ettei tässä ole vielä nähty markkinoilla pahinta vaikka mediassa joka toinen päivä toitotetaan pahimman olevan ohi ja joka toinen että mettään mennään. Noista firmoista kirjottelen myöhemmin lisää näkemyksiä. Kohtuullisen varovaisia valinnat ovat, mutta pitkällä tähtäimellä omasta mielestä ihan hyviä firmoja. Peliosakkeet jäänee tänä vuonna kokonaan ostamatta, ellei jotain mielenkiintoista löydy. Markkina on jotenkin erikoisessa vaiheessa pelifirmojen osalta mielestäni ja mitään kovin mullistavaa ei ole ollut näkyvissä. 

Nordnetin OST on itsellä tyhjänä, mutta se pitäisi vaihtaa OP. En vaan pääse Nordnetiin sisään, kun en muista passua ja mobiilisovelluksen QR-setti toimii ihan päin sitä itseään. Eikös ollut niin ettei nykyään tyhjästä OST:sta tule sakkoja, jos jostain syystä ei vanhaa tyhjää ole saanut suljettua?

0
0
18.1.2023 - 17:42

Aki Pyysing

+12354
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6734
Saapasmono kirjoitti:

Nordnetin OST on itsellä tyhjänä, mutta se pitäisi vaihtaa OP. En vaan pääse Nordnetiin sisään, kun en muista passua ja mobiilisovelluksen QR-setti toimii ihan päin sitä itseään. Eikös ollut niin ettei nykyään tyhjästä OST:sta tule sakkoja, jos jostain syystä ei vanhaa tyhjää ole saanut suljettua?

"Veronkorotusta ei määrätä, jos sinulla on ollut verovuoden aikana voimassa selvän erehdyksen vuoksi samanaikaisesti useampia osakesäästötilejä."

Sulkisin siis sen Nordnetin OSTin ennen kuin lähtisin urheilemaan toisella tilillä. Voi olla, että verottaja hyväksyy tapauksesi selväksi erehdykseksi. Mutta passun kadottamista ei välttämättä tulkita epähuomiossa avatuksi toiseksi.

0
0
19.1.2023 - 09:08

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71
Aki Pyysing kirjoitti:

Sulkisin siis sen Nordnetin OSTin ennen kuin lähtisin urheilemaan toisella tilillä. Voi olla, että verottaja hyväksyy tapauksesi selväksi erehdykseksi. Mutta passun kadottamista ei välttämättä tulkita epähuomiossa avatuksi toiseksi.

Varmaan fiksuin ja riskittömin tapa. Täytynee Nordnetin kanssa sitten tapella jostain tuo passu. Mobiilissa pääsen kikkaileen sisään pankkitunnareilla, mutta kun yritän QR-vahvistuksella deskarista, se heittää limboon. Puhelimella sitä luonnollisesti ei saa ja mobiilisovelluksessa ei pysty lähettämään viestejä.

0
0
7.3.2023 - 12:44

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71
Saapasmono kirjoitti:

Noista firmoista kirjottelen myöhemmin lisää näkemyksiä. Kohtuullisen varovaisia valinnat ovat, mutta pitkällä tähtäimellä omasta mielestä ihan hyviä firmoja.

Tänään näköjään Netum lensi kaikilta tutkan alla. Kauppalehdessäkin ainoa maininta oli Pörssikatsauksen alalaidassa. Tokihan firma on kovin tylsä, mutta pitkässä juoksussa varmaan yksi parhaita IT-firmoja Suomen pörssissä. Tänään julkaistut lukemat: 

 • Liikevaihto kasvoi 30,1 % vertailukaudesta ja oli 29,1 (22,4) miljoonaa euroa 
 • Käyttökate (EBITDA) oli 2,8 (3,4) miljoonaa euroa eli 9,7 (15,2) % liikevaihdosta
 • EBITA oli 2,5 (3,1) miljoonaa euroa eli 8,5 (14,0) % liikevaihdosta
 • Vertailukelpoinen EBITA oli 2,6 (3,1) miljoonaa euroa eli 8,8 (14,0) % liikevaihdosta
 • Liikevoitto oli 0,8 (1,9) miljoonaa euroa eli 2,6 (8,5) % liikevaihdosta

Firman ison ongelma on ollut henkilöstörekry, mutta nyt yritysostoilla henkilöstö on kasvanut 2020 vuodesta 130 -> 217 -> 276. Pyysing puhui omassa Gofore-kolumnissaan yhtiön P/S-arvosta. Noh, Netumilla se on 1,49, jos en väärin laskenut. 43,39M markkina-arvo ja liikevaihto viime vuonna 29,1M euroa. 

Lafkahan on tosiaan kasarilla perustettu Porissa. Nykyään iso osa toiminnasta mm. Tampereella. Itselle yritys tuli tutuksi, kun olin yliopistolla ainejärjestön yritysvastaavien porukassa. Lafkalla on aivan tajuton määrä julkista legacyä hoidettavana. Ne on sellaisia projekteja, jotka ei todellakaan karkaa yrityksestä mihinkään. Yrityksen liikevaihdosta vain viidennes tuli yrityssektorilta, joten pohja on äärimmäisen hyvässä kunnossa. 

Vaikka ei tämä mikään lyhyen ajan raketti ole, niin nään muutaman vuoden tähtäimellä yrityksen osakkeen arvon reilusti tuota 3,69€ korkeammalla. 2025 lv-tavoite yrityksellä 50 miljoonaa euroa ja en nää kyllä mitään erityistä syytä, miksi tuo ei tapahtuisi. 

0
0
7.3.2023 - 12:59

Farseer

+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Netum on sinänsä mielenkiintoinen firma, osakeannista saatu jämäpositio on edelleen salkussa. Alusta asti rajat position harkintaan on ollut 3,20 (listautumishinta) ja jämistä luopumiseen 4,80 euroa (jossain kohtaa taisi olla vähän yli 5 euroa).

Legacy-puoli on houkutteleva, mutta muuten pörssin IT-firmat ovat olleet viime vuosina keskimäärin aika edullisesti arvostettuja. En halua maksaa kasvusta liikoja, joten oma positio alalla on nyt Vincitissä (aiemmin oli Tiedossa). Tase molemmilla on vissiin erinomaisessa kunnossa.

Inderesillähän tämä on seurannassa ja 2025e liikevaihdolle 40M€ ja oikaistu EPS 0,33€. 

0
0