Mikrosäästäjän minimalistisen elämän ja vapauden tavoittelua

+15
Liittynyt:
3.5.2021 - 11:11
Viestejä:
2

Moro kaikille. Ajattelin pistää blogin tapaista pystyyn, omaksi iloksi ja muiden suruksi. Hyvin pienimuotoista sijoittamista ilman sen kummempaa plääniä on tullut harrastettua reilu kymmenen vuotta, mutta aina tullut joku rahareikä vastaan jolloin joutunut ns. tyhjentämään pajatson. Onneksi kuitenkin pajatso on ollut olemassa noissa tilanteissa vaikka pienille säästöilleen on saanut heittää hyvästit. Nyt on tiukka fokus 10-vuoden päähän, jolloin viimeinenkin muksu (toivottavasti) lähtee pesästä ja asumiskuviot kevenee rahallisesti. Säästössä on n. 20 k osakkeissa ja n. kymppi rahastoissa ja vaimolla sekalaisia säästöjä n. kymppiK. Rahastoihin säästellään vaimon kanssa kuukausittain vähintään 300 €, yleensä 500-600 € ja osakkeita ostelen silloin tällöin kun saan vähintään tonnin-pari kasaan ja sopiva ostokohta löytyy. Työskentelemme molemmat sos. ja terv. alalla, joten tuo on aika maksimi minkä pystyy perheellisenä säästämään. Muksuja on kolme ja koiria kaksi, joten rahaa palaa muihinkin kuin omiin kuluihin. Omat kuluni liittyvät lähinnä hyviin oluisiin. Muutama luotto on liikaa kun vaimon kanssa opiskeltiin aikuisiällä ja Oy perhe Ab:ta piti pyörittää samanaikaisesti. Nämä ovat kuitenkin parin vuoden päästä kuitattu. Asuntolainaa on kiinni kolmiossa, joka on vielä hetken vuokralla. Huomenna tulee välittäjä ihmettelemään paljonko tuosta betonimöykystä irtoaa. Itse kämppä on ollut murheenkryyni meille, kymmenen vuotta asuttiin siinä aikoinaan ja kaksi hyvin kallista remonttia osui kohdille, putki sekä julkisivu. Viimeiset pari vuotta ollut vuokralla ja nyt siis menee A) myyntiin jos päästään edes velattomaan tilanteeseen kämpän suhteen tai B) takaisin vuokralle. Riippuu välittäjän arviosta. Seiniin en enää tämän elämän aikana aio sijoittaa kuin osakkeiden kautta. Mökki toki löytyy mutta se on huomattavasti halvempi tarina. 

Suunnitelma on siis 10 vuoden päästä asua talvet lämpimässä ja halvassa maassa 4-6 kuukautta ja tulla kevät-syksy asustelemaan mökille ja tekemään töitä. Mökki on edullinen kuivanmaan talo ja tarkoitus vielä tässä kymmenen vuoden aikana rempata pikkuhiljaa asuttavampaan kuntoon, mitään loistokartanoa tuosta ei ole tulossa, less is more minun kirjoissani. Tilanteen mukaan ulkomaillakin voisi työskennellä jos jotain sopivaa löytyy. Urheiluautot ja shamppanjat eivät ole koskaan kiinnostaneet, joten uskon että pärjäämme vaimon kanssa hyvin kevyellä kulurakenteella kunhan rakkaat lapsukaiset saatetaan eteisen kynnyksestä ulos. Jonkunnäköisiä alustavia laskelmia on tietty tehty mutta suuren linjan tavoite olisi että 10-vuoden päästä olisi n. 100 000 säästössä, josta voisi kattaa kaikki yllättävät tai isommat menot ja puolen vuoden Suomen palkoilla elää omalla mökillä edullisesti sekä rahoittaa talviasumisen jossain huokeassa ja lämpimässä.  

28.7.2021 - 15:54
#72847
+89
Liittynyt:
25.6.2014 - 20:47
Viestejä:
54

Kuulostaa mielenkiintoselta! Itellä samankaltaisia haaveita, mutta ainakin kymmenen vuotta kauempana. Seurantaan menee! 

28.7.2021 - 23:15
#72863
+5579
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
2741

Kiinnostavaa ja onnea suunnitelman kanssa! Tykkään tosta, ettei ole perinteinen "X vuotta ja Y rahaa ja sitten 100% vapaaherraksi" vaan on tuollainen balansoitu malli joka monille varmaan toimii paremmin long run.

Onko mitään hajatelmia jo tässä vaiheessa, että mitkä paikat maailmassa kiinnostavat eniten paskasäillä?

Viisaita ovat ne, jotka eivät nosta kulujaan tulojen mukaan vaan aidon tarpeen tai kiinnostuksen (sulla oluet) pohjalta.

29.7.2021 - 00:18
#72865
+1904
Liittynyt:
20.7.2016 - 19:14
Viestejä:
1535

Mielenkiintoinen alku blogille!

Tuo puoli vuotta Suomessa ja puoli vuotta edullisessa hyvän ilmaston maassa kuulostaa kyllä tutulta tavoitteelta, itseäkin kiinnostaa onko jo mitä paikkoja ajateltuna?

29.7.2021 - 12:08
#72878
+511
Liittynyt:
2.4.2018 - 12:41
Viestejä:
332

Onnea matkaan! Toivottavasti saatte hyvän tarjouksen siitä kämpästä, asunto jota ei halua omistaa on melkoinen kiviriippa.

29.7.2021 - 13:16
#72885
+149
Liittynyt:
13.2.2020 - 08:34
Viestejä:
113

Yleensä putki- ja julkisivuremontti ei tule yllätyksenä. Nyt kuitenkin kalliit remontit tehty. Onko kämpän vuokraaminen kassavirtapositiivista? Oletko tiedustellut pankeista lainojen uudelleenjärjestelyä (yhdistäminen ja maksuajan pidentäminen)? 
Paljonko asuntojen hinnat muuttuneet alueella 10 vuoden aikana? Kuten Kekkoslovakki yllä totesi: kivirekeä on raskas vedellä. Olen lukevinani rivien välistä, että asuntosi sijaitsee muuttotappiopaikkakunnalla. Kämppä lihoiksi vaan, jos tuntuu että se vapauttaisi henkistä kapasiteettia.

Suunnitelmasi tuntuvat maanläheisiltä ja määrätietoisella tekemisellä varsin helpohkosti saavutettavissa olevilta. Onnea yritykseen, jään seuraamaan sivusta. 👍

29.7.2021 - 17:46
#72901
OP
+15
Liittynyt:
3.5.2021 - 11:11
Viestejä:
2

Kiitosta viesteistä. Välittäjä kävi tänään tosiaan kurkaamassa ja sen verran tuosta saattaisi saada että myyntiin menee, pienellä voitolla jopa, mutta itse olen siis valmis myymään +-0 hinnallakin jos sikseen tulee. Heiska ihan oikeilla jäljillä että ainakaan Helsingin keskustassa tämä kämppä ei sijaitse, palailen sijainteihin sitten joskus kun nimet on papereissa. Ihan toivottomasta paikasta sentään ei ole kyse laugh. Asia on kuitenkin joskus stressannut aika lailla, mutta nyt kun ollut kämppä pari vuotta vuokralla niin ei ole tarvinnut  asiaa ajatella. Plus-miinus-nollalla tuota vuokrattiin, lyhenipä laina edes tuona aikana ja olemattomat korot ovat kyllä olleet ystävänä. En myöskään aio ajatella koko asiaa sen jälkeen kun luovutan välittäjälle avaimet, saattaa kuitenkin hetki mennä ennenkuin on myyty. Putkiremppa oli juu jotenkin tiedossa, että jossain tulevaisuudessa tulee eteen mutta se tulevaisuus tulikin aika nopeasti kun aikoinaan kämppä ostettiin. Julkisivuremppa.... no tuli itselle vähän ylläri-pyllärinä, talo oli maalattu jokunen vuosi ennen kuin ostettiin ja jotenkin ajattelin että noihin ulkoseiniin ei ihan heti kosketa. Toisin kävi ja hintakin hieman yllätti. Muttamutta, toi oli tollainen live-and-learn experience, itse asunnossa viihdyttiin hyvin kyllä se kymmenen vuotta kunnes kävi liian ahtaaksi. 

Vapaaherraksi ryhtyminen ei tosiaan kiinnosta, eikä se meidän tuloilla olisi realististakaan. Veikkaan myös että pää ei kestäisi tai sitten kestäisi vain alkoholin avulla. Tykkään muutenkin duunistani mutta huomaa että kilometrit tulee joissain jutuissa vastaan ja kymmenen vuotta lisää niin voin vain kuvitella että ei tämä helpommaksi muutu. Toinen suuri syy tälle idealla on isäni puolelta tullut verenperintö, vanhemmat miespuoliset sukulaiset ovat aikalailla harvinaisuus isäni suvussa. Ajattelen, että jos en eläkkelle asti ehdi niin talvet pois rännästä on aika optimaalinen tilanne viiskymppisenä. Oma isäni kuoli 42-vuotiaana ja itellä tulee toi luku täyteen nyt syksyllä, jotenkin outo ajatus että kohta oon vanhempi kuin isäni.  

Minne sitten? Anywhere baby! Omat kriteerit ovat ainoastaan lämpö ja edullisuus, ainakin noin suuressa linjassa. Tiedän että vaimon listalla on Kreikka ja Turkki. Itseä ei varsinaisesti haittaisi jos löytyy futisstadion läheltä. Ite mietin että miksi tyytyä yhteen maahan, talven aikana pari maata ja seuraavana talvena sitten toiset pari. Toki jos jollain lomamatkalla (olettaen että sellaisille joskus vielä pääsee) tässä kymmenen vuoden sisään rakastutaan johonkin maahan niin olisi kyllä aika makeaa opetella hieman kieltä, jos olisi tieto, että siellä tullaan olemaan pidempiä aikoja. 

29.7.2021 - 18:33
#72903
+2014
Liittynyt:
14.7.2016 - 14:27
Viestejä:
1871

Ajatuksen tasolla mietitty myös tällaista että syksy pois Suomesta. Ei ole ajankohtaista vielä 10v, mutta aina sitä miettiä voi :) Jostain syyskuusta sinne jouluun ainakin voisi olla pois. Kunnon talvesta ihan tykkään, mutta loskapaska on aika karmivaa. Toki ei täällä Etelä-Suomessa välttämättä kunnon talvea nähdä edes tammikuussa..

Luulen että meille se synkin aika tulisi vietettyä Etelä-Afrikassa. Kahden lomareissun jälkeen tykästynyt maahan erittäin paljon. 

Eiköhän systemaattisella säästämisellä ole ihan realistinen tavoite toi 100k. Voi mennä vahingossa ylikin :) tsemppiä!

29.7.2021 - 19:14
#72905
+3016
Liittynyt:
25.6.2014 - 10:25
Viestejä:
2229

Itse aiheeseen varsinaisesti puuttumatta, eikös tämän pitäisi olla tuolla blogien puolella?

29.7.2021 - 21:54
#72911
OP
+15
Liittynyt:
3.5.2021 - 11:11
Viestejä:
2
hauturi kirjoitti:

Itse aiheeseen varsinaisesti puuttumatta, eikös tämän pitäisi olla tuolla blogien puolella?

Jep, neitsyt-blogi niin hetihän se meni väärään paikkaan! Pystyyköhän yp-siirtelemään vai mitenkäs toimii...