58
forum
|

Saapasmono

+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Aloitetaan omaltakin osalta pienimuotoinen sijoitusblogi. Päivitystahti tuskin päätä huimaa, mutta omia mietintöjä tulee kirjoitettua ja toivottavasti niihin tulee järkevämpää kantaa OP:n pääkopan ulkopuolelta. Napsahti tuossa kuukausi sitten sen verran vakiosta, että päätin osan pistää osakkeisiin ja päätin myös opintolainani pääsääntöisesti sijoittaa edes puolittain fiksusti. Tämä siitäkin syystä että tällä hetkellä vedonlyönnistä voitan sen verran kuukaudessa, että tulen toimeen asumistuella ja opintotuella. Opiskelijaelämä sitten rahoitetaan betseillä.

Vajaa kymmenen vuotta tein erinäisiä duunarihommia koska en jaksanut graafisen puolen ammattitutkinnon jälkeen mennä mainostoimistoon hommiin. Pokeria en koskaan osannut pelaa, mutta onnistuin muutamista turnauksista lottoamaan kuusinumeroisen profitin. Tuosta rahasta ei toki ole mitään jäljellä. Vähän yli kakskymppisenä oli muita menoeriä. Kaksi vuotta sitten mietin jotain uutta ja mielekkäämpää, ehkä sellaista työtä mitä voisi tehdä pitempään. Pääsin sisään opiskelemaan tietojenkäsittelyä Tampereen Yliopistolle ja keväällä sain kandin kirjoitettua. Sivuaineina tullut opiskeltua markkinointia, pelitutkimusta ja joitain satunnaisia kauppiksen kursseja. Nyt kun tuli 30 vuotta mittariin, päätin että olisi aika ehkä kerätä vihdoinkin jotain säästöjä. Tästä siis idea lähti. 

Oma pohja hommaan on käytännössä nolla ja tarkoitus olisi opiskella mahdollisimman paljon aiheeseen liittyen. 30 kirjan vuosivauhtia erilaisia opuksia tulee nieleskeltyä ja ottaisin mielelläni vastaan suosituksia kirjoista. Tällä hetkellä Paras sijoitus on loppupuolella ja Onnistu osakemarkkinoilla on seuraavana jonossa. 

Tällä hetkellä rahalle ei ole elämistä suurempaa tarvetta, joten tarkoitus olisi kaikki irtoava siirtää salkun puolelle. Katki on mennyt aiemminkin uhkapeleissä, joten tappio ei sinänsä aiheuta harmaita hiuksia. Väitän kuitenkin vahvasti jokaisen euron Nordnetin puolella omaavan suuremman valuen maanataiaamuna, kuin lompakossa baarissa. Tällä hetkellä salkussa on nelinumeroinen summa suomalaisia osakkeita, mutta jatkossa on tarkoitus ottaa käyttöön esimerkiksi kuukausisäästäminen ja hankkia jotain Eurostoxxin ja SP500-tyylisiä ETF-lappuja näillä. 

Olen nyt muutamat ostot tehnyt heinäkuun alun jälkeen ja pääsääntöiseti hyödyntänyt noita alle 200€ toimeksiannon 99 sentin alennuksia. 7-9€ toimeksiantokuluilla noita osakkeita ei nyt loogisella järjellä ole ostaa noin pienissä erissä. Eka satsi oli joitain satasia ja päätin etsiä itselleni kolme osaketta joista saisi mielenkiintoo seurata pörssikehitystä ja opiskella joka päivä vähän lisää. Salkkuun lähti Outokumpua, Restamaxia ja Nokiaa. Outokummussa ei suurempaa perustelua ollut. Idea oli vähän "ei tällä isosti kuokkaan voi tulla". Oli tiedossa että on tulossa heikompi osari, mutta potentiaalia firmalla olisi. Sain tuota sillon 7,30€ hintaan, joten se on ainakin vielä plussalla. Nokiaa ostin 5G-potentiaalin takia, sekä Applen ja Xiaomi-diilihuhujen takia. Tätä tankkasin myöhemmin osarin tienoilla kun sitä sai samaan hintaa kuin ensimmäistä erää, eli 5,50€. En pidä tuota hintaa pahana. Tänään lueskeltuani Nokian Bell Labsin perustaman konsortion ideasta tarjota 5G:tä jopa valmiina palveluna, vaikuttaa tuo vielä paremmalta. Sen näkee myöhemmin. Restamaxin uusista hankinnoista olen pitänyt tämän vuoden puolella. Sain osaketta alle 8€ ja vaikka huonohko alkukesä, niin uskon tuloksen parantuvan. Vielä jos alkoholilain uudistus menee läpi, voi tuosta saada jotain isompaakin aikaan. Toki ravintola-ala on äärimmäisen haastava, mutta kai tässä joskus on pakko mennä eteenpäin.

Myöhemmin tajusin rahankulutuksen taas karkaavan käsistä, joten päätin tuupata uutta rahaa sisään osakkeisiin. Päätin napata Caverionia. Tuo oli osarin lähellä ja seuraavan aamuna kun Herlin tankkasi lisää osakkeita. Laput siirtyi itselle 6,80€ pintaa ja mitä osaria näillä tiedoilla osasin tulkita, positiivisia uutisia on tiedossa jatkossa. 

Toinen osake oli Next Games. Tätä sai alle viimeisen merkintähinnan ja mielestäni ihan hyvä diili. Tässä oli pääsääntöisesti se, että itseä on kiinnostanut suomalainen pelikulttuuri jo ysäriltä lähtien ja mobiilipelien kehitystä on tullut aktiivisesti seurattua jo ikuisuus. Pelasin tuota kyseisen lafkan Walking Dead: No Man's Landia jo aiemmin ja tykästyin peliin. Toki Fallout-fanitus voi pelimekaaniikalta innostaa, mutta pelissä oli hyvät tutoriaalit, pelaaja tuotiin peliin helposti sisään ja peliin oli laitettu niin monta osa-aluetta miksi siihen haluaisi palata muutamaan kertaankin päivässä. Toistakymmentä miljoonaa latausta, 1,5 miljoonaa kuukauttaista käyttäjää ja 500k päivittäistä on mielestäni ihan hyvä. Viime vuoden WD:n seitsemännen tuotantokauden jälkeen lisätty sisältö toi selvän piikin pelaajakantaan ja kaksi vuotta vanhalla pelille mielestäni nuo MAU ja DAU ovat hyviä lukuja. WD kahdeksannen seasonin traileri on ainakin saanut hyvän vastaanoton ja tämän pitäisi taas kerran boostaa NML:n pelaajamääriä. 

Toinen todella mielenkiintoinen asia oli E3-tiedotus Blade Runnerin uuden leffan lisenssipelistä. Yhdestäkään leffasta ei ole onnistuttu vielä tekemään mobiilipeliä, joka olisi rahasampo. Toki Angry Birdsin Star Wars oli menestys, mutta siinä yhdistyi kaksi jättiläistä. Ongelmaksi nousee tässä pelissä julkaisuajankohta. Sitä ei ole vielä ilmoitettu, mutta leffa tulee elokuvateattereihin lokakuussa. Pelin julkaisun pitäis olla todella lähellä ensi-iltaa ja onnistuessaan se avaa Next Gamesille kaikki avaimet lisenssipelien kulta-arkkuun. Ongelmaksi tuossa itse leffassa nousee Ridley Scott ja Harrison Ford. Ridley Scott on viimeisen kymmenen vuotta tuottanut järkyttävää kuraa ja ohjannut vielä karmeampaa. Onneksi sentään tätä leffaa ei ohjauksellaan pilaa. Toinen on Fordin uusi papparooli. Tiedetään kuinka arvostettu uusin Indiana Jones oli Fordin kanssa. Jos NG pystyy julkaisemaan pelin lähiviikkoina elokuvan julkaisusta, se saa tarpeellisen markkinointikoneiston ja voi olla todellinen menestys. Vaikka peli olisi kuinka hyvä, leffan epäonnistuessa siitä ei voida odottaa sellaista menestystä. Oma fiilis on että itse leffa floppaa. NG:n pääsegmentti on kuitenkin 25-43 -vuotiaat miehet ja Blade Runnerin pitäisi osua leffana onnistuessaan sinne kuin häkä. Nämä on kaikki toki täysin mutuiluita, mutta my 2 cents tästä firmasta.

Remedy olisi itsellä seuraavana ostolistalla, mutta mielestäni hinnan pitäisi painua vielä lähemmäs merkintähintaa joka oli muistaakseni 5,65€. Kasvojentunnistusteknologia nVidian kanssa kuulosti todella mielenkiintoiselta idealta ja Remedy jos joku pystyy tämän toimittamaan. Lafka on kuitenkin tunnettu siitä että keksivät aina jotain uutta. Lisäksi Remedyn yksikään peli ei ole ollut floppi. 

Ekasta opintolainaerästä ostein kuun ensimmäisenä päivänä Nokian Renkaita ennen tuota osaria. Pari duunarikaveria kertoili että ihan hyviä on odotettavissa ja näköjään osarilla mentiin odotusten yli. Ei ehkä legitein tietotoimisto, mutta ainakin ennen siellä on alemmalekin tasolle info kulkenut ihan hyvin. Toki olisi odottanut ennen osaria myös tulosvaroituksen jos jotain isompaa olisi ollut syytä pelata.

Lisäksi kahta osaketta odotan tulevaisuudessa merkattavaksi. GoForen anti pitäisi alkaa ilmeisesti loppuvuoden aikana ja olisi tarkoitus merkata sieltä mitä saa irti. Toinen firma on suomalainen pelifirma Seriously. Saattaa olla ettei kyseinen lafka listaudu koskaan. Best Fiends-brändi on hyvinkin toimiva ja tuossa haisee uudenlainen Rovio. Olisi mielenkiintoista päästä pienellä kiinni tuohonkin tikettiin.

Tälläisellä entryllä liikkeelle. Tulen jatkossa varmaan esittämään omia vielä heikosti sivistyneitä mielipiteitä omista mahdollisista ostoksista. Tarkoitus on kuitenkin ostella osakkeita pidemmälle aikavälille, eikä miettiä lyhyellä tähtäimellä. Koodausduunikin olisi tarkoitus löytää tässä loppuvuoden aikana, joten sieltä saanee lisää pelivaraa erinäisiin sijoituksiin. Vaikka nyt kaikki laput on osakkeissa, on tarkoitus tosiaan myös ETF-puolelle ja muihin mahdollisuuksiin sijoittaa. Opiskelu on vasta alussa, joten otan ehdottomasti blogeja, foorumeita ja kirjoja vastaan lukusuosituksena. 

0
0
10.8.2017 - 20:29 #14339

Dharma

+101
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Vissiin Psivujen saapasmono? Tervetuloa!

0
0
14.8.2017 - 10:40 #14367

Michael Scofield

+28
Liittynyt:
20.4.2017
Viestejä:
71

Hei, olisi mielenkiintoista kuulla jatkossakin ajatuksiasi noista pelifirmoista (Next Games, Remedy ja myös Roviosta, jota ollaan Reutersin mukaan myös listaamassa). Ja miksei myös vertailukohtaa noista jättiläisistä Activision Blizzard, EA ym.

0
0
21.8.2017 - 17:46 #14504

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71
Michael Scofield kirjoitti:

Hei, olisi mielenkiintoista kuulla jatkossakin ajatuksiasi noista pelifirmoista (Next Games, Remedy ja myös Roviosta, jota ollaan Reutersin mukaan myös listaamassa). Ja miksei myös vertailukohtaa noista jättiläisistä Activision Blizzard, EA ym.

Remedyhän julkaisi kovinkin positiivisen puolivuotiskatsauksen viime viikolla ja se näkyi heti osakkeessa. Remedyhän ilmoitti jo viime vuonna, että se tekee CrossFire 2-peliin yksinpeluuosuuden, mutta nyt firman osuutta pelissä on laajennettu. On kovin vaikeaa käsittää millainen suosio tuolla ensimmäisellä pelillä on, sillä sitä pelataan pääsääntöisesti Aasiassa. Pelihän on siis maailman mittakaavassa suosituin First Person Shooter. Pelillä on yli 650 miljoonaa rekisteröitynyttä pelaajaa ja se on tuottanut reilusti yli miljardi dollaria. (lähde: Smilegate). Jos Remedy saa tuosta prosenttiosuuksia, eikä pelkästään könttäsumman, voi tuo olla todellinen kultakimpale. Toisesta pelistä ei ole vielä hihkuttu paljon mitään, mutta pelithän eivät ilmesty näillä näkymin kuin 2019. Rahaa näyttäisi olevan kassassa ja iso rekry firmalla on nyt päällä. Pitkällä tähtäimellä pidän Remedyä hyvänä lappuna.

Roviosta en oikein osaa sanoa mitään. Seurasin alkuaikoina ja ensimmäisten listautumishuhujen aikaan enemmän. Nyt kärrystä pudonneena käsitykseni on, että lafka panostaa enemmän animaatioleffan puolelle kuin peleihin. Jotenkin ei jaksaisi tuohon listautumiseen uskoa. Sen verran kovia tarjouksia Roviosta on tullut nyt lähiaikoina. Palaan tuohon lähemmin, jos listautumisesta tulee jotain varmaa tietoa.

Sitten noihin jättiläisiin. Peliteollisuushan tuotti 2016 vaatimattomat 91 miljardia dollaria ja tänä vuonna homma kasvaa. Jopa eSportsin arvo pyörii eri lähteiden mukaan nyt jo miljardin tienoilla. Pääsääntöisesti Valve ja Activision Blizzard hallitsee eSports-puolta ja EA kerää omat rippeensä sitten urheilupelien puolelta. Suurin syy näiden pelien nousemiseksi maailmanlaajuisiksi eSports-menestyksiksi on palkintorahat. Näistähän suurin osa rahasta tulee pelin julkaisijalta ja sponsorit tankkaavat loput. Esimerkiksi viime viikolla uutisissa ollut suomalaisen Dota2-mestarin miljoonatulot tulivat järjestään pelaajien pusseista. Valve löi 1,6 miljoonaa dollaria palkintopottiin ja tämän jälkeen myi 9,99 - 36,99 dollarin paketteja pelaajille. Pelaamalla näiden pakettien alaisuudessa, sai peliin lisää sisältöä. Noista paketeista 25% meni turnauksen palkintopottiin ja loput 75% Valve kaapi omaan taskuunsa. $24,787,916 oli lopullisen turnauksen palkintopotti, joten jokainen voi päässään laskea millaisen mällin rahaa Valve tästä nappasi taskuunsa. Harmi että Valve on yksityinen yritys. Kasvu on vuosittain järkyttävää ja käytännössä PC-puolen monopolina he pystyvät nyhtämään pelinkehittäjien selkänahasta järkyttävät summat rahaa. Pienet julkaisijat eivät helposti eSportsiin puske, vaikka peli olisi kuinka hyvä. Jättiläiset valitettavasti dominoivat skeneä.

Square Enix

Mielestäni tämä on tällä hetkellä yksi mielenkiintoisimpia osakkeita pelifirmoista. Firma on listattuna Tokion pörssiin, joten ottaisin hyvin mieluusti infoa tuonne sijoittamisesta. Nordnetin kautta ei ainakaan näytä onnistuvan. Square Enixin potentiaaliin on omasta mielestäni kolme syytä. Life is Strange-sarja, tuleva Kingdom Hearts 3 ja Final Fantasy. LiS saa uutta sisältöä lokakuussa ja aiempia pelejä on myyty yli odotusten. Kingdom Hearts 3 piti julkaista jo tänä vuonna, mutta nyt Square Enix on siirtänyt tuon pelin julkaisua ensi vuoden alkuun. Tämä peli tulee olemaan luultavasti konsoleilla eniten koskaan myynyt peli. Ainakin sitten vuoden 2010 jälkeen. Peliä on odotettu kuin kuuta nousevaa ja SE on halunnut siirtää pelin julkaisua. Peli ei tule floppaamaan ja tämä peli tulee yksin nostamaan varsinkin Sonyn osaketta. Vaikka Sony myi 2014 SE:n osakkeensa ja peli ei ole enää PS4:lle yksinoikeusjulkaisu, tämä peli tulee silti nostamaan pleikkarin myyntiä. Uskon vahvasti, että tämä peli tulee rikkomaan jopa GTA V:n myyntiluvut. Pelillä ei ole pelkästään Aasiassa järkyttävää määrää faneja, vaan peli on myös saanut muualla vahvan jalansijan. Uudella moottorilla toteutettu Kingdom Hearts 2.8 sai hyvät arvostelut ja myi Japanissakin ensimmäisellä viikolla yli 120 000 kappalletta, eli peli myytiin lähes loppuun. Myös tuo PS4:n uudelleenjulkaisu vanhoista peleistä myi kiitettävästi, vaikka vanhan pelimoottorin sopimattomuus uusille alustoille toikin ikäviä palautteita. 

Square Enixin uusimmalla Final Fantasy XV:llä menee hyvin ja SE osoitti toimintakykynsä tuon pelin launchissa. Firmalla meni vain noin viikko totuteuttaa yli 15 gigan päivitys jokseenkin bugiseen launchiin. Lisäsisältöä pelille tulee jatkuvasti ja se sataa SE:n laariin. Vastaavasti tulevaisuudessa on tulossa remasteroitu versio Final Fantasy VII:stä, jota pidetään FF-sarjan ehdottomasti parhaana pelinä. Pelin julkaisupäivästä ei ole vielä tietoa. Näiden lisäksi SE on julkaissut vanhoista FF-peleistä uuden sukupolven konsolien versiot kaikessa hiljaisuudessa ja nekin ovat luonnollisesti myyneet reilusti. Myös nettipeli Final Fantasy XIV:n lisäosa on boostannut SE:n tulosta reilusti. Lisäosasta pelaajat maksoivat ja se lisäsi myös aktiivisten pelaajien määrää FF14-pelissä (lähde: SE). Pääsääntöisesti kuitenkin vuonna 2018 Kingdom Hearts 3 tulee olemaan se peli, joka räjäyttää pankin.

Take-Two Interactive

TTI on firma, joka omistaa 2K Gamesin ja Rockstar Gamesin kokonaan. Firman osake on vuodessa yli tuplannut arvonsa, mutta kiipeämiselle ei tunnu löytyvän loppua. Firma julkaisee järjestään priimaa ja järkyttävän montaa floppia ei ole tullut. Nuokin flopit löytyvät 2K:n alta, kun taas Rockstar on paukutellut GTA-sarjan tyylisiä megajulkaisuja markkinoille. GTA V tuottaa edelleen suuren nettipelaajayhteisönsä myötä. Peli julkaistiin kuitenkin 2013, joten Rockstarin pelikehittämisestä kertoo 60-100k aktiivisen onlinepelaajan määrät vieläkin pelkästään PC:n puolella. Konsolista sitten puhumattakaan.. Siinä missä huhut kertovat uuden Borderlands-pelin ilmestyvän jossain 2018-19 vaihteessa, Rockstarilta on tulossa 2018 ulos taas kerran megaluokan peli. Alkuperäinen Red Dead Redemption myi 15 miljoonaa kappaletta. Pelin toisen osan voidaan odottaa myyvän samanlaisia lukemia. Ainakin Forbesin Paul Tassi on vahvasti kanssani samaa mieltä. (url) Kyseessä on villinlännen versio GTA:sta. Ainakin näin kärjistetysti. Virallista julkaisupäivää ei ole tiedossa. 2K myös dominoi NBA-puolta konsolipeleissä. EA tippui tuosta kärrystä ajat sitten ja 2k:lle ei näytä löytyvän pysäyttäjää. 

Activision Blizzard ja EA ovat sitten näiden ulkopuolelta täysin oma asiansa ja voisin niihin paneutua myöhemmin. AB on julkaisemassa Call of Duty: World War II, joka palauttaa pelin alkujuurilleen. Odotettavissa tuostakin on megamenestystä.

0
0
21.8.2017 - 19:30 #14507

muugg

+29
Liittynyt:
2.8.2017
Viestejä:
108

Crossfirestä tuli mieleen pelin Kiinan julkaisija eli monsterifirma Tencent, jota voi pitää hyvänä omistuksena pelialan puolesta. Tencentillä on merkittäviä omistuksia mm Riot Games (league of legends), Supercell, Epic Games, myös pienempiä siivuja firmoista Activison Blizzard, Robot Entertaiment (mm orcs must die), Frontier Developments (mm elite, rollercoaster tycoon). Todennäköisesti muitakin peliyhtiöitä jäi mainitsemasta.

0
0
21.8.2017 - 20:39 #14510

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71
muugg kirjoitti:

Crossfirestä tuli mieleen pelin Kiinan julkaisija eli monsterifirma Tencent, jota voi pitää hyvänä omistuksena pelialan puolesta. Tencentillä on merkittäviä omistuksia mm Riot Games (league of legends), Supercell, Epic Games, myös pienempiä siivuja firmoista Activison Blizzard, Robot Entertaiment (mm orcs must die), Frontier Developments (mm elite, rollercoaster tycoon). Todennäköisesti muitakin peliyhtiöitä jäi mainitsemasta.

Tencentiä on pitänyt itsekin tässä tutkailla enemmän. Firman tuoteportfolio on täysin absurdi ja 13 vuodessa tuottanut osinkoineen sijoittajille +40k%. Naspers omistaa tuosta lafkasta 33% ja senkin osake on hyvässä kasvussa. Omasta mielestäni esimerkiksi Roviolla on kaksi vaihtoehtoa. Joko he myy Tencentille tai listautuu. Jotenkin vain tuntuu että tuo ensimmäinen skenaario on todennäköisempi. Tiedä sitten. 

Tencent hommasi jo muutama vuosi sitten diilin NBA:n kanssa ja noin 10 tuntia sitten julkistettiin muuten yhteistyösopimus NFL:n kanssa (url). Viisi päivää sitten uutisoitiin, että Kings of Honourin johdolla Tencentin mobiilipelipuoli kirjasi melkein 3 miljardin dollarin profitit ja että Kings of Honour on tällä hetkellä historian eniten tuottanut mobiilipeli. Samalla mobiilipelien tuotto meni ohi PC-pelaamisen. Firman WeChat-sovelluksella menee Aasiassa hyvin ja rikkonee lähikuukausina miljardin kuukautisen käyttäjän rajan. 

Tencent tosiaan omistaa Epic Gamesista tällä hetkellä 40% ja on sen suurimpia omistajia. Epic Games julkaisee omia pelejä, mutta tärkeimpänä tämän hetkisenä työnä voidaan pitää Unreal Enginen kehittämistä, jolla pyörii suurin osa high end-peleistä. Toki tällä hetkellä näyttää että Unity tulee valtaamaan VR-puolen ja sillä tehdään tällä hetkellä jo yli puolet kaikesta VR-kamasta. VR ja AR tulee olemaan lähivuosina todellisia rahasampoja, mutta noihin on liikaa startuppeja tällä hetkellä. Lisäksi rauta ei ole sillä tasolla, että VR:stä päästäisiin nauttimaan kunnolla lähivuosina. Se, kuka tulee ensimmäisen tuomaan markkinoille kuluttajahintaisen high end-tuotteen, tulee luultavasti viemään markkinoita vielä pitkään.

Mielenkiintoinen firma ja tuolla trackrecordilla en ihmettelisi vaikka kasvaisi seuraavan kolmesta viiteen vuoteen Applen ohi. Niin naurettavan kova vauhti firmalla on tällä hetkellä päällä. Näköjään rupesivat vielä viime kuussa kilpailemaan Kiinassa Baidun kanssa. Tuon kanin jos onnistuvat vetään hatusta, tullee kasvuvauhti todennäköisesti vain kiihtymään. 

0
0
30.8.2017 - 12:57 #14776

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Next Games päätti sitten mennä ja tyhjentää pajatson. Mietittiin kaverien kanssa jo Pokemon GO-aikoihin viime vuonna, että kuinka hienoa olisi zombieversio tuollaisesta AR-pelistä. En itse ihan näin nopeasti tälläistä ulostuloa olisi odottanut Lume Gamesin hommaamisen jälkeen. Nyt siis on tulossa uusi The Walking Dead-peli, joka hyödyntää Augmented Realityä. Toki pelin traileri näyttää lupailevan vähän ehkä liikoja (url). Kurssi pompannut tänään jo yli 9% ja edelleen mielestäni tuo lappu on halpa. Blade Runner-pelin julkaisupäivää ei ole vielä ilmoitettu, mutta tämä AR-peli lupailee kyllä jatkolle hyviä. Mielenkiinnolla jää odottelemaan tämän lafkan jatkoa. Harmi ettei noita lappuja ole enempää tällä hetkellä.

0
0
1.9.2017 - 13:40 #14832

Michael Scofield

+28
Liittynyt:
20.4.2017
Viestejä:
71

Aika reipasta kurssireaktiota tarjoaa Next Games varsinkin tänään. Oiskohan Remedyllä aineksia samaan kun saa kerrottua jotain uutta projekteistaan?

0
0
1.9.2017 - 14:04 #14833

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71
Michael Scofield kirjoitti:

Aika reipasta kurssireaktiota tarjoaa Next Games varsinkin tänään. Oiskohan Remedyllä aineksia samaan kun saa kerrottua jotain uutta projekteistaan?

En jotenkin usko että Remedyn osake räjähtää noin käsiin parissa päivässä. Odotan että tulevat projektit kuitenkin sataa rahaa kassaan enemmän kuin porukka edes odottaa. Applen AR-tiedotus ilmeisesti isoin syy tuohon Nextin pomppaukseen. Nyt vaa ottaa päähän etten noilla hiluil ottanut firmaan enempää painoa. Viimeisillä kaupoilla Nextin osakkeen arvo tuplaantunut kolmessa päivässä. Todennäköisesti suuri osa lapuista mennyt ulkomaille.

0
0
5.9.2017 - 12:44 #14909

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Sieltähän se Rovion listautumistiedote tuli ja itselle ainakin jäi todella kaksijaksoiset fiilikset. Roviolla on ollut huippuvuosi 2017 ja uudet pelit ovat tuottaneet odotuksia enemmän. Anti kuitenkin vaikuttaa suurimpien omistajien rahastukselta, sillä suurin osa osakkeista tulee osakemyynneistä ja llistautumiseen jää vain 30 miljoonan euron osakeanti. Rovio ei tuolla 30 miljoonalla tee käytännössä mitään ja omaan silmään näyttää vain rahastuksen peittely-yritykseltä.

Rovion pelien ja elokuvien/animaatiosarjojen tasapainottelu muutama vuosi sitten aiheutti sen, että he joutuivat potkimaan järkyttävän määrän todella päteviä pelinkehittäjiä pois. Nämä ovat perustelleet sitten omia firmoja ja menestystä on tullut. Toki Rovio pystyy jättiläisenä edelleen palkkaamaan alan parhaita työntekijöitä, mutta todella monta lahjakasta on jo muualla. Todellisuudessa Rovio ei ole uransa aikana pystynyt tekeemään Angry Birdsin ulkopuolelle mitään peliä, joka olisi ottanut tuon brändin ulkopuolelta tuulta alleen. Tämä oli yksi syy aikoinaan pelipuolen pienentämiseen. F2P-monetisaatiossa firma on kylläkin yksi maailman parhaista.

Rovio on tehnyt Q1 ja Q2 käytännössä saman liikevaihdon ja enemmän profitia kuin koko vuonna 2016. Rovio on kuitenkin niin jättiläinen, että en jotenkin usko esimerkiksi Next Gamesin tasoisiin osakepyrähdyksiin ainakaan lähivuosina. Lisäksi tuo 2019 tuleva leffa voi olla pommi. Odotuksiin nähden ensimmäinen leffa menesty hyvin ja se asetti riman todella korkealle. Jatko-osan pitää olla vähintään samaa tasoa tai parempi, muuten se voi vahingoittaa Angry Birds -brändiä. 

Jään seurailemaan firmaa, mutta jätän tämän listautumisen itse väliin. Jotenkin vain haisee nyt niin pahasti menestyspiikin rahastukselta. 

0
0
5.9.2017 - 14:15 #14912

Aki Pyysing

+11688
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6540
Saapasmono kirjoitti:

Anti kuitenkin vaikuttaa suurimpien omistajien rahastukselta, sillä suurin osa osakkeista tulee osakemyynneistä ja llistautumiseen jää vain 30 miljoonan euron osakeanti. Rovio ei tuolla 30 miljoonalla tee käytännössä mitään ja omaan silmään näyttää vain rahastuksen peittely-yritykseltä.

Kun firma ei oikeasti tarvitse rahaa, mutta omistajat haluavat cashia ja noteerauksen, laitetaan siihen rutiininomaisesti pieni anti kylkeen lähinnä silmänlumeeksi tosiaan. Mie perehdyn Rovion antiin vähän tarkemmin, ennen kuin otan enemmän kantaa.

Erinomainen blogi!

0
0
5.9.2017 - 14:41 #14913

Dharma

+101
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Pelifirmoista sen verran, että näiden olisi syytä konsolidoitua, koska yksittäiset hitit määräävät niin suuresti pienten firmojen kohtalon, että riskipreemiot sijoittajille ovat korkeat.

Angry Birds -leffa yllätti minut ja miljoonat muut täysin, koska se olikin thinly-wailed-nationalistinen propagandaelokuva ja vetosi tähän, massiiviseen, genreen hyvin. Jos ylläpitävät saman (piilo)sanoman, niin peruskysyntä lienee kunnossa. Olin hyvin skeptinen leffakonseptia kohtaan, kunnes näin leffan ja tajusin, mihin kultasuoneen olivat osanneet iskeä. Varmasti tarkoin tutkittu ja screenattu juttu ja kohdeyleisö hyvin haettu.

0
0
5.9.2017 - 16:37 #14915

Dharma

+101
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Rovion IPO on top-5 news tänään USAssa. Joukossa myös mm. Takeover joka luo $34b liikevaihdon omaavan yrityksen, joten kovassa seurassa. Parree merkitä.

0
0
11.9.2017 - 11:20 #15041

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

AMC on lähtenyt jo rummuttamaan The Walking Deadia Jenkeissä ja tuonut mukaan jo ensimmäisen WD-perheen AR-tuotteen. Mountain Dewin kanssa järkätyssä kamppiksessa ihmiset voi Mountain Dewin sovelluksella keräillä zombeja ja saada niistä jonkinmoisia palkintoja (url). Mielestäni hyvä veto AMC:lta, sillä kaikille tuo AR ei ole vielä kovinkaan tunnettu juttu ja tutustuttaa käyttäjät helposti tekniikkaan. Tämä on ensimmäinen AR:n ja mainoksen yhteensitominen mitä itselle on tullut vastaan ja kaikinpuolin tämä tuntuu todella hyvältä jutulta ajatellen tuota Our Worldin julkaisua. 

Lisäksi vastaan tuli viime viikon lopussa Facebookin sivuilta Next Gamesin mainostamisen Success Story. (url). Ihan vakuuttavia lukuja, vaikkakin aikavälistä ei ole mainintaa. Uusasiakashankinta on mobiilipuolen vaikein ja tärkein alue. Varsinkin jenkkimarkkinoilla tuollaiset CTR-lukujen nousut lupaavat vain hyvää tulevaa varten. Tekeminen näyttää tällä hetkellä hyvältä ja suurkiitos AMC:n suuntaan tuosta AR-kamppiksesta. Se vain madaltaa kynnystä Our Worldin julkaisuajankohdan latausmäärissä. Itse Walking Deadin kausihan alkaa Jenkeissä 22.10.

0
0
18.9.2017 - 11:06 #15115

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Kuun alussa olisi taas aika tuuppaa rahaa salkkuun. Opiskelijana nuo salkkupanostukset riippuu paljonkin siitä että paljonko pystyy säästämään ja miten betsit kulkee. Tarkoitus olisi siirrellä pelikassasta "turvaan" rahaa aina ajoittain. Pienen nelinumeroisen summan ajattelin jakaa kahtia. Ekalla puolikkaalla ostan todennäköisesti Verkkokauppaa, sillä tulosvaroituksen jälkeen sopulit hyppäsi kalliolta ja mielestäni pitkällä aikavälillä tuo osakkeen arvo on naurettavan alhaalla. Jos sitä saa vielä alle 9€, niin tartun siihen. Verkkokaupalla on pitkältä aikaväliltä hyvä trackrecord ja kun ovat vielä tuuppaamassa lemmikkiruokamarkkinoille, se ei voi tarkoittaa kuin hyvää. Sen verran erinäisten koirarotujen kasvattajien kanssa tekemisissä olleena tuntuu tuo ruokapuoli jotenkin tutulta. Niin kauan kun Verkkokauppa ei lähde millekään Royal Canin / markettiruokalinjalle, tuo sataa firman laariin pitkällä aikavälillä. 

Next Gameskin on noussut nyt omista ostoista jo yli 100%. Ihan kiva lappu. Vaikka Nokiaa lukuunottamatta kaikki salkun osakkeet ovat plussalla, on tietty Nextin nousu suurin syy salkun kasvuun. Tekisi kyllä mieli tankata tätä toisella puolikkaalla, mutta ehkä odottelen seuraavan osarin ja sen jälkeistä pientä dippiä. Luvut ei ole sillä tasolla mitenkään, mikä osakkeen arvostus on tällä hetkellä. Pitkällä aikavälillä täysin eri asia.

Toiselle puolikkaalle on myös kaksi muuta potentiaalista paikkaa. Goforen listautuminen on tulossa käsittääkseni loppuvuodesta ja yksi vaihtoehto on säästää käteiset tuota antia varten. Toinen vaihtoehto on tuupata rahat asuntosaasto.fi. Oon firman toimarin tuntenut rapian kymmenen vuotta ja ollut tietoinen tuosta putiikista jo joitakin vuosia. Finanssivalvonnan kanssa vääntö on nyt ohi ja ekat sijoitukset on otettu sisään. Tuolla porukalla tuntuu olevan todellinen vainu löytää hyviä kohteita ja mielenkiintoa pienestä mainostuksesta huolimatta on sijoittajilta löytynyt. 

Huomenna olisi tarkoitus käydä kuuntelemassa ihan mielenkiinnosta Rovion listautumisinfo Tampere-talolle. Ajattelin siitä kirjoitella huomenissa jotain, jos vain sieltä irtoaa mitään mielenkiintoista. Antimoniste pitää käydä läpi, siellä oli kuulemma pelikohtaiset infot kuukausikäyttäjistä ja asiakkaiden keskimääräisestä rahankäytöstä.

Koska sijoittaminen aiheena on nyt alkanut kiinnostaa enemmänkin, olen miettinyt että ottaisi Tampereen yliopistolta harrastusmielessä joitain kursseja. Rahatalous-kurssi vaikutti mielenkiintoiselta ja Makrotalousteoria olisi kevään puolella. Otan ehdottomasti vastaan suosituksia kursseista, jos lukijoissa sattuu olemaan TAY:lla kauppista käyneitä. Tähän mennessä kaikki käymäni kauppiksen kurssit ovat olleet totaalista käsienheiluttelua ja olen yrittänyt löytää edes yhden kurssin, jossa joutuisi tekemään jotain. Toki suurin syy on siinä, että otin sivuaineena markkinoinnin ja siellä osa kursseista on kovinkin vähätöisiä. Yrjölän kurssit vastaavasti kovinkin viihdyttäviä ja niistä on oppinutkin jotain uutta. Markkinointia tullut luettua 2v ennen yliopistoon tulemista ihan harrastuspohjalta, joten senkin takia hieman liian tuttua kyseisten kurssien aiheet.

0
0
18.9.2017 - 13:35 #15119

FinnishDGI

+264
Liittynyt:
6.4.2017
Viestejä:
322
Saapasmono kirjoitti:

 Ekalla puolikkaalla ostan todennäköisesti Verkkokauppaa, sillä tulosvaroituksen jälkeen sopulit hyppäsi kalliolta ja mielestäni pitkällä aikavälillä tuo osakkeen arvo on naurettavan alhaalla. Jos sitä saa vielä alle 9€, niin tartun siihen. Verkkokaupalla on pitkältä aikaväliltä hyvä trackrecord ja kun ovat vielä tuuppaamassa lemmikkiruokamarkkinoille, se ei voi tarkoittaa kuin hyvää. Sen verran erinäisten koirarotujen kasvattajien kanssa tekemisissä olleena tuntuu tuo ruokapuoli jotenkin tutulta. Niin kauan kun Verkkokauppa ei lähde millekään Royal Canin / markettiruokalinjalle, tuo sataa firman laariin pitkällä aikavälillä.

Itsekin olen pyöritellyt Verkkokauppaan sijoittamista silloin tällöin mielessä. On kuitenkin aina kaatunut siihen 100% subjektiiviseen seikkaan, etten itse nykyään koskaan tilaa sieltä mitään, enkä tajua miksi kukaan muukaan ostaa. Muista suomalaisista verkkokaupoista ja/tai Saksan Amazonista saa samat tavarat ja enemmän yhtä nopeasti / lähes yhtä nopeasti edullisemmin. Aiemmin pidin sivujen rakenteesta ja siitä miten kaikki löytyi helposti Verkkokaupan sivuilta, mutta nykyään satunnaiselle kävijälle nekin tuntuvat hankalalta. Minulla voisi olla eri näkökulma asiaan, jos asuisin Helsingissä ja kävisin myymälässä. Ja joku sieltä tietenkin todistettavasti ostaa jotakin. 

Toisaalta tietenkin olen sitä mieltä, että jos riittävän halvalla saa (tai annetaan riittävästi rahaa kylkiäisinä), niin silloin kannattaa ostaa ihan kirjaimellistakin paskaa. Pitääkin katsoa taas tarkemmin miltä Verkkokaupan hintataso näyttää.

EDIT: Tarkennuksena vielä, etten viimeisessä kappaleessa tarkoita sitä, että Verkkokauppa olisi kirjaimellista paskaa.

0
0
27.9.2017 - 09:49 #15225

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

En sitten jaksanutkaan käydä Rovion infossa, koska olin ehtinyt jo vetämään yli kymppituntisen päivän yliopistolla ja olin aivan piipussa. Aivan järkyttävää merkkausryysistä Rovion osake ilmeisesti ei nyt napannut, vaikkakin toisena mahdollisena päivänä iltapäivästä anti lyötiinkin kiinni ja se on nyt ylimerkitty. Nähtäväksi jää, että mihin tuo osake asettuu. Seurataan.

FinnishDGI kirjoitti:

Itsekin olen pyöritellyt Verkkokauppaan sijoittamista silloin tällöin mielessä. On kuitenkin aina kaatunut siihen 100% subjektiiviseen seikkaan, etten itse nykyään koskaan tilaa sieltä mitään, enkä tajua miksi kukaan muukaan ostaa. Muista suomalaisista verkkokaupoista ja/tai Saksan Amazonista saa samat tavarat ja enemmän yhtä nopeasti / lähes yhtä nopeasti edullisemmin. Aiemmin pidin sivujen rakenteesta ja siitä miten kaikki löytyi helposti Verkkokaupan sivuilta, mutta nykyään satunnaiselle kävijälle nekin tuntuvat hankalalta.

Verkkokaupan nettisivun nykyinen käytettävyys on kylläkin luokkaa syöpä. Itse tein kandini aiheesta konversio-optimointi mobiilisuunnittelussa ja ehkä eniten käytin omien ratkaisuiden miettimisen pohjana juuri Verkkokaupan tuotesivua ja mitä kaikkea siinä on vialla. Vanhassa sai esimerkiksi läppäreistä todella nopeasti tehtyä rajaukset valmistajalla ja muulla relevantilla informaatiolla. Nyt nämä rajaukset on tungettu kovin epäloogiseen paikkaan. 

Verkkokauppa jää itseltä nyt kuitenkin alkukuusta kokoonaan ostamatta ja tähän yksinkertaisena syynä on Seppälän siirtyminen toimarin tontilta. Tämän Panu Porkan historia vaikuttaa omaan silmään vähän heikolta, tosin en ole ehtinyt vielä täysin paneutua kaikkeen mitä kerennyt tekemään. Seppälä kuitenkin rakensi alusta loppuun koko brändin ja vaikkakin jää hallitukseen isoimpana omistajana, silti olisin halunnut nähdä jatkossa toimarina. En tiedä miten Suomalaisella kirjakaupalla on tänä vuonna mennyt. Porkka on tämän vuoden toiminut lafkan toimarina ja ehkä kyseessä on vain ollut "haaste". Koska omat faktat on vielä vajaavaiset, en lähde kaveria haukkumaan. Takaraivossa on vain fiilis, että Verkkokauppa on syytä jättää nyt ostamatta.

Nintendo

Pistetääs taas pitkästä aikaa vähän omaa näkemystä pelifirmoista. Piti jo pari viikkoa sitten kirjoittaa tästä ja turhautumisestani Nintendoon. Suurin syy oli firman julkaisemat retrokonsolit ja päätös tehdä niistä rajoitettu erä. Super Nintendon (SNES) retrokonsoli oli itselläni ostoslistalla, mutta myöhästyin pelikauppojen julkaisusta päivän, koska tästä ei pahemmin tiedotettu. Tämän jälkeen jokaisessa paikassa oli ilmoitus, että konsoli on loppuunvarattu ja sitä ei ole saatavilla. Kyse on siis pienikokoisesta, vanhan konsolin näköisestä laitteesta, johon on upotettu toistakymmentä legendaarista peliä. Nämä pelit ovat lapsuudessani olleet kovassa pelailussa ja nostalgia tässäkin osoittautui oikeaksi liikkeeksi Nintendolta. Koko maailmasta varattiin konsolit välittömästi loppuun. Noita pelejä on vaikea saada vanhoina versioina ja niiden toimivuudesta ei voi ikinä olla varma. 

Päätin kuitenkin ennen juttua käydä katsomassa Nintendon nykyistä kurssikehitystä ja pientä kulmakarvojen nostelua aiheutti hintapomppaus 35 420 jeniä (7.9.) -> 42 890 jeniä (20.9.). Nyt kurssi makaa viikko piikin jälkeen hieman alle 41k. Löysin tuohon muutaman syyn. Jotain muutakin ilmeisesti otti päähän tuo retrokonsolien saatavuuden rajoittaminen ja Nintendo on nyt järkyttävän palautemäärän jälkeen päättänyt pistää markkinoille lisää molempia jo julkaistuja konsoleita. Tämän lisäksi Nintendo Switch myi taas kerran enemmän kuin PS4 ja Xbox One Jenkkilässä. Tämä oli jo neljäs kerta kuuden kuukauden sisään ja nyt näyttää vahvalta Nintendon meno. Edelliset konsolit ovat jokseenkin flopanneet, mutta pienen kokonsa ja liikuteltavuutensa ansiosta Switch on ilmeisesti lyönyt yhdysvaltalaisten sydämiin. Suurin ongelma on kuitenkin se, että Nintendo on ilmoittanut jo ettei se pysty toimittamaan tarpeeksi konsoleilta joulua varten. Ilmeisesti menestys on yllättänyt jopa heidät. 

Pakko kyllä tykätä tästä uuden johdon toimintatavasta. Pitkästä aikaa Nintendo kuuntelee mitä faneilla on sanottavaa ja tekee päätöksiään sen mukaan. Nintendolla tapahtuu kokoajan ja paljon. Käsikonsoleitakin julkaistaan jatkuvasti, mutta ne ovat pääsääntöisesti teemajulkaisuja ja itse uutta rautaa noissa laitteissa ei ole. Lisäksi Nintendo julkaisi muutama kuukausi sitten tiedon että uusi Pokemon-mobiilipeli on tulossa. Nintendon osake houkuttaa, mutta joulun laitetoimitusvaikeudet hieman pelottavat. Se voi jättää paljon rahaa asiakkaiden taskuun. Mutta jos Switchin markkinaosuus jatkaa kasvuaan, pitkällä juoksulla Nintendon osake näyttää hyvältä. Firmassa tehdään paljon hyviä asioita tällä hetkellä.

0
0
27.9.2017 - 11:51 #15229

Jack Reacher

+673
Liittynyt:
8.3.2017
Viestejä:
401

Verkkokaupan sivujen käytettävyydessä tosiaan parantamisen varaa. Tosin verrokkiryhmässä "kotimaiset verkkokaupat" ei kuitenkaan olla mielestäni mitenkään pinkan pohjimmaisena. Henkilökohtaisesti minua korpeaa ko. lafkassa eniten rajoitetut huipputarjoukset joiden ainakaan omasta ip-osoitteestani ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia mennä ostamaan Verkkokaupasta tuntiin yhtään mitään. Niiden aikaan on Verkkokauppa - todennäköisesti aina nurin. 

0
0
2.10.2017 - 18:40 #15284

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Rovio oli näköjään tullut viitisen prosenttia alas yli 25 miljoonan vaihdolla. Maanantain lopulta sulki 2.87% pakkasella yli 30 miljoonan vaihdolla. Saa nähdä paljonko tuosta poljetaan ilmaa vielä pois. Ainakaan alkuun ei näytä fiilikset firmasta olevan kovinkaan väärässä. Jos putoaminen jatkuu, muuttuu tuo osake pikkuhiljaa jopa mielenkiintoiseksi. Tässä pari päivää nyt testaillut tuota Battle Bayta Roviolta ja ongelmia pelistä löytyy. Ohjattavuus on ehkä hieman hankalaa ja serverit ei ilmeisesti toimi täysin kunnolla. Itsellä ainakin ihmeellisiä teleportauksia on tapahtunut lähes jokaisessa pelissä. Listalleottoesitteessä Rovio sanoo että Battle Baylla voisi olla eSports-puolella potentiaalia, mutta pitkä matka on vielä edessä. Tosiasia on se, että Roviolla on kuusi peliä noin top 100:ssa eniten tuottavissa mobiilipeleissä ja nämä tuottavat jopa 80% Games-puolen tuloista. Battle Bayn lisäksi Roviolla on vain kaksi peliä Angry Birds -brändin ulkopuolelta. Toinen näistä on tuo Love Rocks Shakira, jota ei kiinnosta edes testata. 

En ainakaan nopealla silmäilyllä löytänyt mistään itse Battle Bayn MAU- ja DAU-lukuja. Nuo olisi kovinkin mielenkiintoista tietää, sillä peli on ollut reilun neljä kuukautta nyt ulkona. Battle Bayn onnistuminen lupaisi Rovion osalta hyvää ja osoittaisi vihdoinkin, että yritys pystyy luomaan Angry Birdsin ulkopuolella toimiva pelejä. Niin kauan kun Rovion bisnes pyörii pelkästään AB:n ympärillä, en ajatellut itse koskea tuohon osakkeeseen. Ainakin somen puolella Battle Bay -brändillä on matkaa. AB:n sivusta tykkää lähes 25 miljoonaa, kun BB:llä vastaava luku hieman yli 20k. Toki Angry Birds on vanha brändi ja sen tunnettuus maailmalla on suuri. Pakko myöntää etten itsekään ennen listautumista ollut kuullut Rovion Battle Bay-pelistä, mutta se johtui lähinnä siitä etten ole firmaa aktiivisesti seurannut sitten Angry Birds 2:n.

0
0
4.10.2017 - 15:04 #15306

Michael Scofield

+28
Liittynyt:
20.4.2017
Viestejä:
71

Rovioon liittyen.. yhtään niiden peliä en ole pelannut ja tuskin tulen pelaamaankaan, mutta ottaen huomioon Rovion resurssit ja tapahtuneen listautumisen, niin voisiko olettaa että Rovio on saanut tai saa rekryttyä kovatasoista pelintekijää, joka ennemmin tai myöhemmin realisoituu myös hyvinä peleinä ulos. Käsittääkseni tätä osaamista löytyy Suomesta ja Suomi kaiketi saa houkuteltua ulkomaistakin osaamista tänne.

Osaatko Saapasmono ottaa kantaa Rovion houkuttelevuuteen työnantajana kovimpien pelinikkareiden keskuudessa? Kai nekin rahasta pitää, jota Rovio ehkä pystyy tarjoamaan erilaisten kannustimien muodossa, jopa paremmin ja nopeammin kun pienemmät studiot.

0
0
9.10.2017 - 11:40 #15341

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71
Michael Scofield kirjoitti:

Osaatko Saapasmono ottaa kantaa Rovion houkuttelevuuteen työnantajana kovimpien pelinikkareiden keskuudessa? Kai nekin rahasta pitää, jota Rovio ehkä pystyy tarjoamaan erilaisten kannustimien muodossa, jopa paremmin ja nopeammin kun pienemmät studiot.

Tuossa itseasiassa aiemmin asiaa käsittelinkin. Tuo tasapainoilu pelien ja animaatioiden välimaastossa aiheutti muutamia vuosia sitten suuret irtisanomiset pelipuolella ja entisistä työntekijöistä monet perustivat oman firman. Esimerkiksi Kopla Gamesin alkuperäisjäsenet olivat kaikki käsittääkseni entisiä roviolaisia ja nyt tekevät omia pelejä Flaregamesin alla. Saivat aikoinaan jopa Suomen historian suurimman seedrahoituksen peliyhtiönä (700k euroa) juurikin Flarelta ja heti Nonstop Knightin julkaisemisen jälkeen Flare osti Koplan, tai ainakin suurimman osan osakkeista. Tuota peliähän ladattiin ensimmäisen kolmen päivän aikana 2 miljoonaa kertaa ja ennen Aasian launchia senkin pelin latausluvut oli jo seitsemässä miljoonassa. Myöhemmin tuosta tehtiin mm. Chuck Norris-peli käytännössä samalla pelimoottorilla.

Rovio toki pysyy varmasti houkuttelevan työnantajana, mutta jonkinlaista epävarmuutta varmaan historia potentiaalisten työntekijöiden silmissä aiheuttaa. Rovion rekrytilannetta en ole pahemmin seurannut. Jos esimerkiksi katsotaan Supercellin toimintaa, niin hehän ei pitkään aikaan rekrynnyt ketään. Työntekijöitä Supercellillä oli "vain" 180, vaikka pelit tuottivat yhdeksän numeroista tulosta vuodessa. Pienemmälläkin tiimillä saadaan kyllä pelejä aikaan ja tekijöistä en usko sen olevan kiinni. Ideointi ja lopulta toteutus on kuitenkin se suurin menestymisen tie. Rovio pystyy omilla peleillä saamaan uusille peleilleen käyttäjiä, sillä se voi mainostaa halvalla ristiin juurikin omissa tuotoksissaan. Loppuviikosta Rovio nousikin jo merkkaustason yläpuolelle. Tänään taas ollaan menossa alaspäin. Tosiasiahan on kuitenkin se, että jos Rovio pitää kiinni luvatusta 30% osinkojaosta, tulee tuo lappu olemaan pitkässä juoksussa osinkojen osalta tuottava. Varsinkin jos se pystyy tuottamaan noita Battle Bayn tasoisia pelejä ja onnistuu niiden kanssa.

0
0
17.10.2017 - 11:49 #15411

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Läpsytelläänpä taas peleistä hieman. Elokuun lopulla puhelin Square Enixistä juuri heidän osarinsa jälkeen ja jengi näyttää osakkeesta diggaavan. Eikä ihme, sillä julkaisivat mm. omasta mielestäni parhaan Final Fantasyn, eli IX:n PS4:lle ihan yhtäkkiä. Näyttäisi, että kaikki suosituimman Final Fantasyt ollaan kääntämässä uusille konsoleille ja myöhemmin on tulossa ns. oikea remake Final Fantasy VII:stä. Lisäksi Kingdom Hearts 3 on ensi vuoden puolella listalla. Tuosta 21.8. päivän postauksesta kurssi on noussut 3900 -> 4385 jeniin. Square Enix näyttää jatkavan kiitoaan, mutta nyt tämän hetken mielenkiintoisin firma on varmasti Activision Blizzard.

Activision Blizzard

Activision Blizzard on tullut kuukauden verran alaspäin. Suurta droppia ei ole tapahtunut, mutta pudotusta on $65,24 -> $61,48. Suurin syy on ollut ehkä Destiny 2:n pienoiset ongelmat. Tai no, ei kovin pienikään, sillä tarpeeksi pitkään pelanneilla loppui pelistä pelattava. Tuo ajaa Destinyn tyylisestä pelistä pelaajat pois ja rahat jää saamatta. Bungiella on nyt kiire tehdä peliin uusi DLC ja se on tulossa näillä näkymin joulukuussa. 

Noh, onneksi marraskuun 3. julkaistaan Call of Duty: WW2. Pääsin pelaamaan tuota pelin betaa ja vaikka siinä ei ollut kaikki mahdollinen auki, peli vaikutti todella hyvältä. Itse tykkäsin CoD 2:sta yli kymmenen vuotta sitten ja tämä peli toi itselleni samanlaisia fiboja. CoDia on vaivannut viime vuodet joka vuotinen julkaisutahti. Lisäksi peliä on viety ajassa eteenpäin jatkuvasti ja edellisessä jo hypittiin seiniä pitkin ja käytössä oli jetpack. Pelin kiinnostus PC-puolella oli täysin olematon ja CoD myi vain konsolipuolella. Peli iskee varmasti myös itseni kaltaisiin "vanhempiin" pelaajiin, jotka ovat pelanneet ensimmäisiä Call of Duteja. Nyt kun kenttiä on hieman tasoitutettu ja teemana on jälleen yli kymmenen vuoden jälkeen toinen maailmansota, tulee vanhat fanit palaamaan sarjan pariin. Itse ainakin harkitsen PC:ni päivittämistä, jotta pääsen pelaamaan tätä peliä. Lisäksi tämä peli omaa mielestäni suuren eSports-potentiaalin ja kun takana on Activison Blizzard, he tulevat varmasti ajamaan CoDin yhdeksi suurimmista eSports-peleistä. Investointipankki Piper Jaffray oli kysynyt yli 3600 jenkkiläiseltä teiniltä, mikä on heidän ykköslahjatoive jouluna jos peleistä on kyse. CoD:WW2 vei vaatimattomat 29% äänistä, kun TTI:n Red Dead Redemption sai vain 10% äänistä.

Activision Blizzardilla on vahva asema eSports-skenessä ja CoD tulee laajentamaan firman peliportfoliota. Varsinkin sotapeleissä eSports-puolella CoD syö elävältä Battlefield 1:n, koska kentät ovat pienempiä ja peli on nopeampi. Edellinen CoD myi 50% vähemmän kuin aiempi, joten tämä peli on AB:lta täysin oikea korjaus. Jos ja kun tämä peli menestyy, toivon todellakin ettei AB lähde tunkemaan 2018 joulumarkkinoille uutta CoDia, vaan keskittyy tämän pelin ja skenen kehittämiseen. 

0
0
17.10.2017 - 12:56 #15412

Michael Scofield

+28
Liittynyt:
20.4.2017
Viestejä:
71

Mitä mieltä oot Rovion ja Iron Maidenin yhteystyöstä, onko merkittävä avaus? Hesarissa oli asiasta tarinaa..

0
0
17.10.2017 - 13:26 #15414

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71
Michael Scofield kirjoitti:

Mitä mieltä oot Rovion ja Iron Maidenin yhteystyöstä, onko merkittävä avaus? Hesarissa oli asiasta tarinaa..

Eipä tuossa ole mitään erikoista. Vuosia taaksepäin Rovio teki mm. NFL-seura Philadephia Eaglesille oman Angry Birds pelin. Visit Finlandin kanssa tehtiin myös palkittu peli ja nyt olivat hommanneet viime kuun lopussa Evertonin pelipaitojen hihasta mainospaikan. En usko, että tuolla Eddie-setillä on suurta (tai ainakaan suuresti näkyvää) vaikutusta.

0
0
3.11.2017 - 15:13 #15628

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Eipä ole ollut hetkeen mitään kirjoitettavaa. Salkku otti Nokia-dipissä hittiä, mutta plussalla ollaan vielä. Elämässä tapahtui asioita, jonka takia jäi viime kuussa suuremmat osakeostot nappaamatta. Näillä näkymin seuraava täsmäisku sijoittuu vasta tammikuulle.

Next Gamesin osari tuli ja tykkäsin luvuista. Walking Dead: NML käyttäjämäärät ovat edelleen kasvussa ja kyseessä alkaa mobiilirintamalla olemaan kuitenkin jo aika vanha peli. Vahvaa tekemistä. Ensimmäisen postauksen mutuilut osuivat nappiin. Uudesta Blade Runner-leffasta ei tullut megamenestystä ja peliä ei saatu ulos ensi-iltaan. Peli ilmeisesti julkaistaan reilusti myöhemmin, mutta elokuvasta tuo peli ei saa suurempaa nostetta. Voi olla hankala markkinoida tuota peliä, kun tuo itse leffa tullaan hautaamaan harrastajien leffahyllyyn nopealla aikataululla. Vastaavasti TWD: Our World on jo menossa testaukseen, mikä tarkoittaa että peli ilmestynee jo keväällä. Pitääpä selvittää että onko tuon pelin beta-testaukseen mitenkään mahdollista päästä mukaan. 

Edellisessä päivityksessä läpi käyty Activision Blizzard on ottanut tuosta 17. päivän postauksesta ihan kivaa uppia. Suurin ponnistus tuli, kun CODin pelivideovuodot alkoivat muutama päivä ennen julkaisua. Peli oli sen verran suosittu, että launchissa AB:n servut kyykkäsivät täysin ja hommaa selvitellään. Kurssin arvo on noussut 61,66usd -> 65,45. Toki parisen viikkoa on todella lyhyt aika, mutta uskon varsinkin CODin joulumyynnin nostavan Blizzun osakkeita entisestään. 

Myös Square Enixin osake raketoi. 21.8. tuli tuosta kirjoiteltua ja osaketta sai 3900 yeniin. Nyt kurssi on rikkomassa jo 5000 rajaa. Kiito tulee jatkumaan myös ensi vuonna varsinkin Kingdom Heartsin siivellä. Harmittaa toki ettei omasta salkusta tuota lyödy. Suurin syy on toki se, etten löytänyt mitään fiksua reittiä sijoittaa suoraan Tokion pörssiin. Varsinkin Tokion ja Hong Kongin pörssissä olevat peliyritykset kiinnostaa. Kertokaapa ihmeessä, miten pääsen näihin käsiksi?

0
0
3.11.2017 - 21:10 #15642

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Jaahas. Meni aamulla näköjään Goforen listautumistiedote ohi. Oon odottanu tätä kun kuuta nousevaa ja toki se tuli tälläiseen väliin ettei ole varaa lähteä merkitsemään. Juuri kolme viikkoa sitten kaverilta kyselin listautumisesta. En saanut vastausta edes että tuleeko listautuminen tämän vuoden puolella. Luotin että menee tammikuulle ja pääsen mukaan hippaan.

Firma on erityisen tuttu. Ekan yliopiston yritysexcun tein juurikin goforelle ja tuolloin työntekijöitä oli 60. Tämä oli 2016 keväällä. Firma hankki leadinin alkuvuodesta, samoihin aikoihin kun itse olin 6kk erästä kurssia tuolla suorittamassa. Keskiviikkona oli edellinen excu ja nykyään työntekijöitä on jo yli 350. Firma tekee todella paljon julkisen puolen projekteja ja duunia riittää. Avainluvut toki ei hirveää profitia näytä, mutta kaikki raha on suunnattu kasvuun.

Ylimerkintä on varmaa. Syö suuresti miestä etten pääse merkintään mukaan. Kaiken sen lisäksi että firma on jatkossakin laadukas, toimitusjohtalla on maailman paras harrastus. Hän istuu Ilves-Hockey Oyn hallituksessa.

Edit: Katson BlizzConin streamia. Blizzu tuo wowiin alkuperäisversion servut takas. Pelaajat toivonut tota jo vuosia. Rahasadetta ei voi vaan estää. Dumppaan maanantaina Nokiat tappiolla ja hyppään Activision Blizzardin kelkkaan.

0
0
3.11.2017 - 22:16 #15643

muugg

+29
Liittynyt:
2.8.2017
Viestejä:
108

SquareEnix on listattu lisäksi ainakin Frankfurtin pörssissä, eli esim degiron kautta onnistuu. Tokio ja Hongkong onnistuu nettisivujen mukaan myös degirossa (en ole testannut), mutta kurssidataa eivät saa näytille jostain syystä. IB/Lynx pitäisi tietysti toimia.

GoForea mahdollista merkata ilmeisesti 13.11. asti eli yli viikko aikaa, ehkä jotenkin ehdit mukaan.

edit: wow vanilla serverit on sellanen pommi että huhheijaa, pelaajien keskuudessahan tuota on tosiaan kinuttu vuosia, joten luulisi taloudellisestikin olevan merkittävä veto. Lopetin itse wowit heti tbc-lisäriin, mutta nyt taitaa olla pakko ostaa peli takaisin
edit2: vanilla servereissä suurin voittaja ovat tietenkin pelaajat. taloudellisesti idea on saada ne vanhimmat ja matkalla tippuneet wowin pelaajat ostamaan peli takaisin ja maksamaan subscriptionia. koen kuitenkin että tämä kohderyhmä on lopulta sen verran rajallinen, että vaikka tulosta varmasti tuo, ei se täysin räjäytä pankkia kuitenkaan pidemmän päälle

0
0
30.1.2018 - 09:20 #17819

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Eipä ole hetkeen tullut kirjoiteltua, mutta eipä ole tullut lisäyksiä tehtyäkään. Tässä kuussa oli muutto ja se söi käytännössä kaikki rahat, mitä olin suunnitellut sijoittavani. Kuitenkin sijoitus omaan itseeni ja pitkällä aikavälillä jaksamisessa ja muussa suurempi value. Kotikaupungissa kuitenkin pysyttiin. Tammikuussa paloi muutenkin omaan tasoon nähden poskettomasti rahaa, vaikka piti niin elää säästeliäästi 2018. Tarkoitus kuitenkin tänä vuonna on sijoittaa kaikki mahdolliset irtoavat pennit.

Next Gamesin vuosijulkaisu tuli ja tänään voisi odottaa osakkeen dippaavan hieman. 6.4 millii tukkaan, liikevaihto kasvoi 4,5%, DAU- ja MAU-luvut laskivat hieman ja ARPDAU laski 0,21€ -> 0,20€. Eiköhän tarpeeksi moni vedä suoraan näistä johtopäätökset ja kohta osaketta saa taas hieman halvemmalla. Rapsan luettuani oli vähän kaksijakoiset fiilikset:
Positiiviset asiat:
-Walking Dead: Our World on soft launchissa ja peli tulee ilmeisesti jo Q1
-Blade Runner tulee Q2 loppuun mennessä
-Putkessa kaksi uutta peliä, joita ei ole julkaistu.
-Firma kasvaa ja tappiot selittyy tällä
-Yli puolet pelaajista jenkeistä
-The Walking Dead uusittiin yhdeksännelle kaudelle, vaikka kahdeksas on vielä kesken.

Arveluutavat asiat:
-Blade Runner-elokuvan menestys oli yhtä huono kuin blogin avauksessa ounastelin. Peli ei ehtinyt ensi-iltaan ja tarvitsee nyt enemmän rahaa markkinointiin.
-En tiedä tekikö NG virheen julkaistessaan keskeneräisestä pelistä (Our World) Gameplay-videon syksyllä. Tuo ei vielä vakuuttanut, mutta kehitys oli kesken.
-Vaikka tiimi on vakuuttava, onko lisenssipelit sittenkään oikea muoto, jos ajoitukset menee pieleen.

Nextillä on kuitenkin sen verran vahva tiimi, että uskon kuitenkin pelien menestyvän. Pakko arvostaa työtä aiemman Walking Deadin takana, sillä mielestäni nuo pelaajamäärät ovat kovin kiitettävät jo kaksi vuotta vanhalle pelille. AMC:ltä tulee Walking Deadin kanssa vielä parisen  vuotta vetoapua vähintään. Ehkä enemmän tuli löydettyä positiivista tuosta rapsasta. Ajattelin lisäillä Nextiä salkkuun vielä. Tuskin ihan samanlaista raketointia ole luvassa kuin Our Worldin julkaisussa, mutta tuskin tuosta parissa vuodessa pahasti tukkaan tulee.

 

Vuonna 2018 ajattelin painaa sokkona vaan pelifirmoihin rahat. Kehitys on naurettavaa. Square Enix kävi jo parhaillaan loppuvuodesta melkein 5700 jenissä. Nyt olen iloinen, että kurssi tulee alas. Frankfurtin pörssin kautta pääsee tuohon kuulemma käsiksi (tarkastetaan). SE tulee olemaan oma hankintani tälle vuodelle. Kingdom Hearts 3 ja Final Fantasy VII odottaa putkessa. Firma tekee kokoajan fiksua jälkeä ja mielestäni tuossa osakkeessa voi olla vielä ilmaa. 

Edellisessä päivityksessä tuli puhuttua Blizzardista ja siinä näyttäisi käyvän ihan hyvät. Johonkin 63usd pintaan ostelin ja nyt osake porskuttaa +72,50usd. Jos tuota EA:n aiheuttamaa mikromaksuhätäpaniikkihässäkkää ei olisi tullut, voisi osake olla korkeammalla. Hyvin kertoi jenkkisijoittajien tietotasosta pelifirmoista. Blizzardin mikromaksut ovat kuitenkin täysin erilaisella alueella, kuin EA:n pay-to-win -peleissä. 

Take-Two Interactive olisi ollut Red Dead Redemptionin takia mielenkiintoinen osake, mutta se on noussut joulukuun alusta jo 20%. Vaikka RDR2 tulee edelleen nostamaan kurssia, niin mielestäni vähän turhan hintava osake itselle.

 

0
0
15.3.2018 - 15:14 #18693

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Next Games toista päivää putkeen +10% nousussa. Pääsääntöisesti syynä julkaistu TWD: Our Worldin gameplay-trailer (linkki) ja ilmoitus yhteistyöstä Google Mapsin kanssa. Youtubesta löytyy enemmänkin gameplay-videoita, sillä peli on ollut Philippiineillä jo softlaunchissa. Pakko myöntää, että peli on jopa paremman näköinen mitä odotin. UI pelissä on kovin fiksun oloinen ja vaikuttaa todella helppokäyttöiseltä. 

Pelinhän pitäisi tulla seuraavan parin kuukauden sisällä globaaliin julkaisuun ja varmasti tuo osake vielä kiipeää lähiaikoina. Se on sitten eri asia, että miten tuo peli kantaa. Pokemon Gossa se paras piikki oli ensimmäiset kuusi viikkoa ja tämä nyt tuskin ei ihan samoihin latausmääriin pääse. Kassaan rahaa sen voi kyllä odottaa tuovan ja ensimmäiset tulokset pelin julkaisun jälkeen tulee olemaan todella mielenkiintoista luettavaa.

Rovio myös hyvässä nousussa pohjadipin jälkeen. Omaan salkkuun se tulee eksymään seuraavassa ostossa ja varmasti ennen 2020 en sitä salkusta tule pudottamaan. Omavaraisuusaste hyvää luokkaa, 10 peliä putkessa ja Hatch tulee potentiaalisesti rikkomaan mobiilipelaamisen täysin. Hatch on käytettävyydeltään todella hyvä ja tuo ensimmäistä kertaa yhteisöllisyyttä mobiilipelaamiseen. Tuo myös mahdollistaa kätevästi jatkossa peliturnausten järjestämisen, joten Hatch voi olla yksi suurempi pioneeri mobiilipelaamisen murtautumisesta eSports-skeneen.

Blizzard kävi jo melkein 80 usd:ssa, mutta dippasi sieltä hieman alas. Tää vuosi on lukujen valossa ollut Blizzulle hyvä vuosi ja Overwatch League on onnistunut odotuksiin nähden jopa paremmin, kuin kukaan olisi uskonut. Yllätti jopa Activision Blizzardin itsensä. Mikään osinkojyrähän tuo ei ole, mutta osakkeen kurssinousuun on vieläkin varaa.

Oon aina halunnut käydä E3-messuilla, mutta ei ole tullut lähdettyä. Kyseessä siis maailman ykköstapahtuma pelipuolella (https://www.e3expo.com/). Halpa reissuhan kyseessä ei olisi, sillä pelkästään kolmen päivän messupassi on 250usd ja paikkana Los Angeles. Vaikka houkuttaisikin lähteä, niin taidan vain katsoa kyseisen eventin streameina kotosuomessa ja painaa tuosta reissusta säästetyt rahat osakesalkkuun. Odotan esimerkiksi Square Enixiltä todella paljon tämän vuoden E3:sta. 

Pöytäkone lähtee vihdoinkin päivitykseen alkukuusta ja tuli hommattua myös Oculus Riftin VR-lasit. Ehkä se on aika syventyä tuohonkin puoleen. Pari vuotta sitten ollut kovin VR-buumi näytti jo hieman kuolleen pystyyn, mutta nyt näyttäisi olevan kovasti menoa VR-puolella taas. Lasitkin rupee olemaan siedettävissä hinnoissa, sillä itsekään en maksanut noista laseista ohjaimineen kuin hieman alle 500€.

0
0
22.3.2018 - 11:14 #18868

Saapasmono

OP
+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Pelipuolelta toissapäivältä mielenkiintoisia uutisia. Ensinnäkin Rovio on tehnyt Segan kanssa yhteistyösopimuksen Hatchiin. Nyt siis isoista julkaisijoista kelkassa on Square Enix, Ubisoft, Bandai Namco ja suuri määrä indietaloja. Hyvät diilit siihen nähden, että Hatch on betassa vasta 16 maassa Euroopassa. Toki ihan pieniä streamausongelmia betassa on ollut, mutta 5G ratkaisee ne täysin tulevaisuudessa. Hatch pitää kylläkin julkaisuun saada sulavasti toimimaan myös 4G-verkoissa. 

Ubisoft on tuossa listassa siitä mielenkiintoinen, että Vivendin takeover epäonnistui ja he myivät koko 27,27% osuutensa Ubisoftista. Tämä avasi Tencentille paikan napata kiinni ja nyt Tencent omistaa myös Ubisoftista 5%. Lisäksi Tencent tulee hoitamaan Ubisoftin Kiinan levityksen. Tencentillä on käsittääkseni Roviostakin osakkeita, joten olisi mielenkiintoista nähdä, että miten Hatch pärjäisi Aasiassa.

Tencent tuntuu tekevän jatkuvasti vain fiksuja ostoksia ja tuo portfolio on absurdi. Ehkä suurimpana vaikuttajan tällä hetkellä pelimaailmassa on Battle Royal-pelit. PUBG on järkyttävässä nosteessa ja Tencent julkaisi siitä juuri kaksi mobiilipeliä, jotka pomppasivat suoraan Kiinan listojen kärkeen. Lisäksi he omaavat Epic Gamesista 40%, mikä tarkoittaa sitä, että heillä on myös osuudet Fortnitestä. Myös Fortnitestä on tulossa mobiilipeli. Tai itseasiassa siitä tuli jo ios-versio jenkkeihin. Senkin suosio oli järkyttävä. Itseasiassa viime yönä Fortnite nousi pitkään listoja hallinneen Candy Crush Sagan ohi tuottavimmaksi mobiilipeliksi! PUBG toki meni ohi latausmäärissä, mutta kilpailu tulee olemaan lähiaikoina kovaa. Eipä olisi ikinä uskonut, että FPS-pelistä voidaan tehdä näinkin hyvä mobiiliversio. 

Fortnite on yksi eniten streamattuja pelejä tällä hetkellä ja viime viikolla uutisoitiin twitch-streamaajasta nimeltä Tyler "Ninja" Blevins. Hän on tällä hetkellä yksi Fortniten parhaista pelaajista ja rikkoi kaikki twitchin ennätykset, kun sai Draken mukaan streamiinsa. Somekanavien kanssa tulot ovat hänellä tällä hetkellä peräti 500 000 dollaria kuukaudessa. Fortnitehän on ilmainen peli, mutta jos haluaa saada parempia lootteja (skinejä, pelivaluuttaa yms), voit ostaa noin 10€ maksavan gamepassin, joka on voimassa kaksi kuukautta. 

Puhumattakaan sitten kaikesta muusta, mitä Tencent tekee. Vaikka Tencentin osake tuntuu kalliilta, se silti houkuttaa. Toki he tekevät tänä vuonna suuria investointeja maksumenetelmiin ja videopalveluihin, joten rahallinen tulos on tuskin niin jäätävä kuin 2017. Tämä toki vaikuttaa osakkeeseen lyhyellä juoksulla, mutta auttanee pitkässä juoksussa. Naspers myös ilmoitti vähentävänsä Tencentin omistusta 33,2% -> 31,2%. Eiköhän tuossa kurssissa nähdä parin päivän sisällä pieni paniikki.

Tuossa kun pyrin asioihin tutustumaan, että miten pääsisi Tokion ja Hong Kongin pörssiin sijoittamaan, niin molemmat näyttäisi löytyvän Degirosta. Millaisia kokemuksia jengillä on tuosta puljusta? Ainakin pörsseistä menee vuosittain jonkinlainen maksu, maksimissaan 2,50€. Lisäksi miten verokäytännöt eroaa esimerkiksi Hong Kongissa ja Tokioissa, jos vertaa esimerkiksi Frankfurtin pörssiin josta löytyisi samoja osakkeita? Hong Kongissa ilmeisesti verotuskäytäntö kovin erilainen. Onko mitään hyötyä sijoittaa suoraan näihin pörsseihin Degiron kautta, vai kannattaako napsia vain jostain eurooppalaisesta tai jenkkipörssistä noiden osakkeiden "vastaavat"? Seuraavat pari vuotta osakkeet ovat omalta osalta vielä kovin nappikauppaa, mutta yritän miettiä asioita pitkällä tähtäimellä.

0
0