Artikkelit

Bull- ja Bear-sertifikaatit

Jaa Twiittaa

Mitä ovat Bull- ja Bear -sertifikaatit?

Bull- ja Bear-sertifikaatit eroavat merkittävästi muista johdannaisista siinä mielessä, ettei niillä ole toteutushintaa. Sertifikaattien arvo riippuu ainoastaan kohde-etuuden tämän päivän arvon suhteesta kohde-etuuden edellisen kaupankäyntipäivän päätöshintaan. Ne ovat verrattavissa vivutettuihin ETF-rahastoihin, jotka toimivat samalla periaatteella. Erotuksena on se, että ETF on rahasto, kun taas Bull/Bear on sertifikaatti, eli pörssin listoille lanseerattu arvopaperi.

Esimerkiksi Bull X2 tuote nousee nimensä mukaisesti (Bull-markkina = nouseva markkina) kaksinkertaisesti kohde-etuuteensa nähden. Jos kohde-etuus on 1%:n nousussa, on BULL X2 vastaavasti 2% nousussa. Ja sama vipu toimii tietysti myös vastakkaiseen suuntaan, eli tappiot kertaantuvat myös tuplasti. Vastaavasti Bear-sertifikaatilla voi hyötyä laskevista markkinoista. Vipuvaikutuksia löytyy eri vahvuisia, maltillisesta tuplavivusta aina 15-kertaiseen vipuun asti, riippuen kohde-etuudesta.

Bull/Bear-sertifikaatteja voidaankin verrata vivutettuihin rahastoihin, mutta sillä erotuksella että ne ovat investointipankin liikkeellelaskemia arvopapereita eivätkä rahastoja ja niillä voidaan käydä kauppaa jatkuvasti muuttuvin hinnoin. Sertifikaateista peritään hallinointipalkkio, muttei merkintä- tai lunastuspalkkiota. Niillä käydään osakkeiden tapaan kauppaa pörssissä, joten luonnollisesti välittäjän palkkion sijoittaja joutuu pussistaan maksamaan.

Sertifikaattien suosio kasvaa jatkuvasti, sillä niiden hinnoittelu on läpinäkyvää ja suhteellisen helppo ymmärtää ja ne liikkuvat suhteellisen maltillisesti verrattuna muihin johdannaisiin. Korkeasti vivutetut sertifikaatit eivät sovellu pitkäaikaisiin sijoituksiin, sillä kohde-etuuden toteutunut volatiliteetti nakertaa sertifikaatin arvoa tasaisesti. Korkean vivun sertifikaatit ovat siis päiväkauppiaan työkalu. Bull/Bear-sertifikaatteja löytyy myös ilman vipua, eli ne seuraavat kohde-etuuden muutoksia yhden suhde yhteen. OMXH15-indeksiin lanseerattu Bear-sertifikaatti toimii oivana tuotteena niille sijoittajille, joilla on kattava valikoima Helsingin pörssin osakkeita ja haluavat suojata sijoituksena epäsuotuisaa indeksikehitystä vastaan.

Bull/Bear-sertifikaattien kohde-etuusvalikoima on todella kirjava; niillä voit spekuloida usealla kotimaisella osakkeella, kansainvälisillä indekseillä, kansainvälisillä kuumilla osakkeilla, raaka-aineilla ja jopa volatiliteetti-indekseillä. Kohde-etuuksia on siis todella laaja valikoima. Liikkeellelaskijat pystyvät tarjoamaan sertifikaatteja laajaan kohde-etuusvalikoimaan, joten jos haluamaasi tuotetta ei löydy pörssin listoilta, kannattaa ottaa liikkeellelaskijoihin yhteyttä ja pyytää heitä listaamaan haluamasi tuote.

Lue lisää Bull- ja Bear-sertifikaateista ja muista johdannaistuotteista Piensijoittajan johdannaismarkkina -artikkelista.

Johannes Ankelo,
Sijoitustieto.fi