Olet täällä

Kolumnit

Kolumni: Saako Digia kuutin lihoiksi?

Jos lähtisin hiihtämään umpihankeen Digian suhteen, luovuttaisin heti. Yhtiö maksaa 103 miljoonaa (4,94€ perjantaina = neljän vuoden huippukurssi) ja tekee tulosta tänä vuonna tyyliin neljä miljoonaa. Kun yhtiö kertoo, että ”Ohjelmistomme ja palvelumme ovat merkittävä osa yhteiskuntaa. Ne on rakennettu, jotta ihmiset ulottuisivat arjessa pidemmälle ja saisivat jokaisesta päivästä enemmän irti” oletan lähtökohtaisesti lukevani satuja ja tarinoita. P/E on tukevasti yli 20 ja tarina on jenkkityyppistä hehkutusta. Kyseessä ei ole pyysinginmakuinen alihinnoiteltu yhtiö, joka tekee jotain mitä ymmärrän.

Minulla on kuitenkin Digiaa sijoitusyhtiössä, jonka trading-salkku on ollut vuodesta 1999 minua osaavammissa käsissä. Jollain perusteella se on sinne päätynyt, ja 25 vuotta tämän sijoittajan osakkeiden poimintaa seurattuani olen tullut tulokseen, että perusteet ovat olleet välillä kunnossakin.

Joten jatkoin tutkimuksia. Yhtiö tekee liikevaihtoa markkina-arvonsa verran, joten missään kuplahinnoissa se ei ole. Yhtiöllä on hilpeästi nimetty Kotimaa-segmentti, joka toimii Suomessa ja Ruotsissa. Digia on Ingmanien käsissä, joten ehkä he kokevat kotimaakseen Suomen ja Ruotsin. Tämä on normaalia ohjelmisto- ja palvelutoimintaa, josta ymmärrän kovin vähän. Sen ymmärrän ja hyväksyn, että käytännön koskaan ei ole tällä sektorilla tehty kuraa, vaikka Digian historiassa on paljon yritysostoja. Teknokuplan jälkeen vuonna 2005 yhdistyneet SysOpen ja Digia ostelivat vuosittain kaikenlaisia it-kioskeja pois listalta pyörimästä, ja on suorastaan erikoista, että tämä segmentti on pysynyt kaiken myllerryksen keskellä plussalla. Jotain osaamista yhtiössä siis täytynee olla.

Jos Kotimaa on kannattavaa it-peruskauraa (jos sellaista on olemassa), kokonaan toinen tarina on Qt-liiketoiminta. Kuutti on ”leading independent technology for cross platform development”. Tämän osuus on luokkaa neljännes Digian liikevaihdosta, mutta vahvassa kasvussa ainakin perjantaisen osarin perusteella.

Nokialta 2011 ostettu Qt perustuu avoimeen lähdekoodiin ja sen ympärillä askaroi toimiva nörttiyhteisö. Tällaisissa härpäkkeissä taiteillaan aina sen varassa, että yhteisöä ei saisi suututtaa, mutta jostain olisi kiva saada jotain rahaakin. Toisaalta jos joku alkaa maksamaan jostakin, eivät kulut juuri kasva, vaan kaikki jää viivan alle. Jos Digia räjäyttää pankin jossakin, on se juuri Qt. Voi olla, että yhtiö on ”suositelluin suomalainen ohjelmisto- ja palveluyritys”, kuten väittää, mutta Suomi on pieni maa, eikä muuksi muutu. Kuutin markkina on globaali ja Qt:n parissa askaroi paljon palkattomia vapaaehtoisia. Esimerkiksi vuonna 2014 vapaaehtoisten kolaamat apukinokset pelastivat saimaannorppien pesinnän.

Minun osaamiseni ei riitä analysoimaan, valloittaako Qt maailman ja siinä sivussa dollarilaivat rantautuvat Digian satamaan. Mutta nettisivujen selailun perusteella vaikuttaa siltä, että Digialla on käsissään vähintään kiva arpalappu.

Osaamiseni sen sijaan riittää investointipankkiirin silmin Digian katsomiseen. Jos näppärät pukumiehet veisivät hauskalla tarinalla Qt-bisneksen yksinään isompaan pörssiin, voitaisiin se helposti hinnoitella siihen samaan 100 miljoonaan, mitä koko Digia Helsingissä tänä päivänä maksaa. Osakemarkkinat ovat osin tulikuumat, eli nollakorkojen ahdistamaa sijoitusrahaa pyörii ympäriinsä epätoivoisesti etsimässä tuottavaa kotia. Qt-tarinan pitäisi olla helposti myytävissä sijoittajille, kun luvutkin näyttävät paperilla hyvältä.

Jos minä olisin Robert Ingman, jakaisin firman kahtia, ja yrittäisin tällä liikulla tuplata sen markkina-arvon. Olen varma, että tätä on joku palkkioille perso investointipankkiiri hyvin pukeutuneena ja sujuvalla ruotsilla jo Robertille esittänytkin. Mitä vanha suomenruotsalainen raha Digian kanssa aikoo tehdä, en todellakaan tiedä. Klassisesti vanha raha tekee hyviä liikkeitä, mutta rauhalliseen tahtiin. Uusi raha liikkuu paljon räväkämmin, mutta useammin venekauppiaiden kuin perusteltujen sijoituksien suuntaan.

Koska en muutaman tunnin perehtymisellä voi väittää ainakaan itselleni uskottavasti näkeväni varmasti Digian loistavaan tulevaisuuteen, en itse luultavasti aio tehdä osakkeen suhteen mitään. En osallistunut teknokuplaan, kun en ymmärtänyt, ja jätän edelleen it-sijoitukseni niiden käsiin, jotka ainakin kuvittelevat ymmärtävänsä niistä jotakin.

Digian osavuosikatsaus 14.8.2015: http://www.digia.com/Documents/digiaweb/IR_Documents/2015/Q2/Digia_Oyj_Q2_2015.pdf

Qt-kotisivut: http://www.qt.io/

Keskustele Digiasta tässä ketjussa