146
forum
|

Apeezi

+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Terve!

 

 

Sijoittamisen kuin edesmenneen harrastuksen, nettipokerin, olen aloittanut aluksi lukemalla kaksikon pyysing&erola ajatuksia kirjan muodossa. Innostuin kovasti passiivisesta etf-sijoittamisesta Erolan kirjan sekä Havian taloudellinenriippumattomuus blogin perusteella. Olin täysin vakuuttunut, että olisin piensijoittana mahdottoman tehtävän edessä rahastoyhtiöitä vastaan. Edelleen uskon, että passiivinen rahastosijoittaminen ja kulujen minimoiminen on >95% ihmisistä se kaikkein paras vaihtoehto. Toisekseen uskon, että pieni vähemmistö pystyy saamaan ylituottoa seuraamalla ihmisiä, jotka pystyvät ylituottoon. Kaikkein pienimpään ryhmään kuuluvat sijoittajat, jotka pystyvät omilla osakeostoilla/myynneillä tekemään ylituottoa markkinoihin nähden.

Osakemarkkina-alue jossa uskon lyöväni indeksit on small/micro/nano cap yhtiöt. Micro-cap osakkeet ovat yhtiöitä joiden markkina-arvo on 50-300 miljoonaa dollaria. Jos rahastoyhtiö, jolla on 1B usd rahaa allokoitavana päättäisi sijoittaa vaikkapa 3% varoista erääseen yhtiöön jota omistan, jonka markkina-arvo on 170M, keskimääräinen vaihto 32,4k (2,66cad), joutuisi rahastoyhtiö ostamaan 350 vuorokauden koko vaihdon 30 miljoonalla. Pienien yhtiöiden seuraamista ja arvottamista helpottaa, että niillä on vain yksi tai muutama toimiala, joita tarvitsee ymmärtää.

Pieniin yhtiöihin sijoittamisessa on myös niille ominaisia riskejä ja ongelmia:

-Tietoa vähän ja harvoin saatavilla

-Yritysjohto saattaa toimia osakkeenomistajia vastaan

-Suoranaisia huijauksia

-Osakevaihto hyvin vähäistä

-Osake pysyy aliarvostettuna tulevaisuudessakin

-Tuttavat olisivat valmiita siirtämään laitoshoitoon kuullessaan sijoituksista..

 

 

Kommentti markkinoiden tehokkuudesta on paikallaan, koska mielästäni piensijoittaja pääsee oikealla pelikentällä ylituottoon. Demokratiasta on Churchill todennut huonolla suomennoksella: "Paras argumentti demokratiaa vastaan on 5 minuutin keskustelu keskimääräisen äänestäjän kanssa." Markkinat ovat lyhyellä aikavälillä äänstyskoneita yksittäisen yrityksen menestymisestä ja pitkällä aikavälillä "oikean" hinnan löytävä koneisto.

Olen internetsukupolvea, 90-luvulla syntynyttä, joka on kasvanut tiivissä suhteessa sosiaaliseen mediaan jo hyvän aikaa. Suuri osa sosiaalisen median tuotoksesta osakemarkkinoilla on "osake ab oy tulee nousemaan ensi kuussa y%" tai "osake on yli x €, yritys ei jaa osinkoa ja lähellä 52-viikon korkeinta" tai "osake on aina ollut kyseisellä arvostustasolla ja tulee olemaan jatkossakin" -kommentteja.

Ensimmäinen kommentoija hukkaa piensijoittajan selkeän edun rahastosijoittamiseen keskittymällä yrityksiin hyvin lyhyellä aikavälillä (en väitä etteikö yksityissijoittaja voisi päästä paremmalla näkemyksellä ylituotolle). Toinen sijoittaja tekee kunniaa saavuttaessaan noin lyhyellä merkkimäärällä niin monta asiaa, jotka on täysin epäolennaisia; osakkeen rahamääräisellä arvolla ei ole mitään väliä, osingonjaon miettiminen kyllä/ei vaihtoehdoilla ei ole mielekästä, vaan osakkeen absoluuttinen tuottomahdollisuus, jos maassa lojuu 50 seteli ja korkein tarjous on 30 euroa, niin etkö tarjoaisi 40 euroa? Kolmas kommentoija, viitsinkö edes sanoa?

 

Oma osakepominta perustuu minua reilusti parempien sijoittajien analyyseihin sekä sijoituskohteiden omaan seurantaan. Tämä onnistuu seuramalla hyvien sijoittajien blogeja/seeking alphaa. Tärkeimpänä sijoitusfilosofiassani on tunnistaa ne ihmiset, jotka pystyvät ylituottoon ja kertovat sijoituksistaan avoimesti/ilmaiseksi sekä päivittävät omistamiensa osakkeiden tilanteista.

Pyrin myös itse opiskelemaan tunnuslukuanalysointia sekä vuosiraporteista olennaisuuksien löytämistä.

Toivon herättäväni keskustelua yrityksen arvonmäärittämisestä yleisesti, yksittäisten yritysten toimialojen tulevaisuuden näkemyksistä ja yleisesti sijoittamisesta/taloudesta.

Tulen esittelemään jatkossa yrityksiä joita seuraan, mutta en välttämättä omista sekä avaamaan lisää "pienarvosijoittajan" temmellyskenttää.

 

Ensiaskeleita opintiellä

Aloitan nyt syksynä korkeakouluopinnot ja tämä mahdollistaa opintolainan käytön sijoittamisessa, ja enimmillään tulen pelkästään tällä pääsemään noin 20-30% lainoitusasteeseen riippuen tuotoista, elinkustannuksista ja ansiotöiden tekemisestä. Dharman kommentti nykyisen ja tulevaisuuden vapaasta kassavirrasta suhteesta vivun käyttöön nuorena on mielestäni osuva. Pieniin yrityksiin sijoittavalla tietääkseni ainoa mahdollisuus vivuttamiseen on sijoituslaina/kulutusluotto/opintolaina tai vastaava. Sijoitushaarukkani suurimpaan päähän saattaa optioita saada, mutta näistä tietoa ei ole vielä riittävästi.

Opintolainaan liittyy myös verovähennysoikeus mikä on (lainamäärä-2500)*0,3 suoraan pois maksettavista veroista valmistumisen jälkeen. Tietysti on mahdollista, että kuuden vuoden jälkeen opintotukea on ehditty rukkaamaan niin monta kertaa, etten ole enää oikeutetettu vähennykseen, mutta pidän sitä epätodennäköisenä näin lyhyellä ajalla.

Kela tekee rahastoihin sijoittamisesta ja aikajänteeltään opiskeluaikaa pidempää sijoittamista houkuttelevampana, koska tappioita ei voi vähentää pääomavoitoista koskien oikeutusta opintotukeen, mikä on kaiken oikeudenmukaisuuden ja järjen vastaista. Kela ei piittaa tuloverolain säädöksistä ja tekemällä -2000e sekä +2000e osakekauppoja päivittäin kelan mielestä olet miljonääri, vaikka todellisuudessa olet tilanteessa alkupääoma + 0 – kulut. Kelan hampaista purematta pääsemisestä lisää joskus myöhemmin.

10.8.2014 - 17:06

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Awilco Drillings #AWDR Oslo stock exchange

 

Awilco on Isoon-Britanniaan rekisteröity öljynporausyhtiö, joka toimii Pohjanmerellä. Yritys osti Transoceanilta 2009 kaksi öljynporauslauttaa WilHunterin sekä WilPhoenixin ja teki niihin tarvittavia uudistuksia. Awilcon maksama 300MUSD oli puolet siitä mitä Transocean piti niistä taseessaan arvona (FY2007).

Wilhunter on rakennettu vuonna 1983 ja siihen on tehty uudistuksia -99 ja -11. Se toimii 300-6000m syvyyksissä ja tämän hetkinen sopimus on Hessillä (NYSE:HES) 385k$ dayratella. Sopimus on 2015 marraskuun loppuun asti, jonka jälkeen on 9 kuukautta mahdollista jatkaa sopimusta.

WilPhoenix on rakennettu 1982 ja uudistettu 2011, voi toimia 400m-6000m syvyyksissä ja nykyinen sopimus Premier Oilin kanssa 442,5k$ dayratella.

Kuva alla yhtiön 2013 vuosiraportista kertoo tilanteen paremmin. Kahden kuukauden mittaiset huoltotoimenpiteet tulevat maksamaan 65MUSD per korjaus ja tulee tekemään hetkellisen alenemisen yhtiön maksamaan osinkoon. Näitä huoltoja tullaan jatkossakin tekemään 5-6 vuoden välein.

 

 

 

Yhtiö on ilmoittaunut maksavansa kaiken vapaan pääoman, mikä ylittää 35M käteispuskurin.

Q1 2013                         1.00 usd

Q2 2013                         1.00 usd

Q3 2013                         1.10 usd

Q4 2013                         1.10 usd

Q1 2014                         1.15 usd

Market cap:                     ~680M                             (154 NOK kurssilla ~24,70 usd)

Div yield:                         17.19%

P/E                                 4,9                                   (ekstrapolaatio Q1 2014 tuloksesta)

Insider ownership:             48,73%

Held by institutions:          33,06%

Other:                            18,21%                             (omistusosuudet 2013 vuosiraportti)

 

 

Awilcon lautat ovat 3. sukupolven öljynporauslauttoja, jotka on melkein kaikki tehty 70-80 luvuilla. Nykyään tuotetaan vain syvä meren lauttoja, joita Pohjanemerellä ei tarvita. WilHunter ja WilPhoenix ovat nuoremmasta päästä Pohjanmerellä olevista lautoista ja johto uskoo niillä olevan vielä 20 vuotta elinaikaa (vuosiraportti 2011). 

Velkaa Awilcolla on 125 MUSD 7% korolla, joka päättyy Q2 2019.

Öljyala on Iso-Britanniassa verohelpotusten kohteena ja FY2013 maksoi noin 7% veroja.

 

Riskejä:

- Öljyn kysyntä laskee, nykyisiä sopimuksia puretaan, dayratet laskee, materiaali riski - onnettomuus lautalla, UK:n veropolitiikka

 

 

Awilco on ollut jo reilun vuoden monen arvosijoittajan syynissä, enkä ole nähnyt yhtäkään kunnollista arviota siitä mikä olisi oikea hinta osakkeelta. DCF-analyysille diskonttausarvo on parhaimmillaankin vain arvaus ja mitä pidempää ennustetta tekee, niin sitä suurempi gäppi ala- ja ylälaitaan osakkeen hinnalle tulee eri skenaarioissa.

Riskeistä merkittävin on mielestäni öljyn hinnan muuttuminen.

 

 

En omista tällä hetkellä kyseisen yhtiön osakkeita

 

11.8.2014 - 11:08

I. Sulasalmi

+49
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
106

Erinomainen aloitus. Olen myös nettisukupolvea, sen takia kesti kolme päivää lukea aloituspostisi, koska attention span on mitä on. Silmäilin OMXH:sta Tulikiveä. Markkina-arvo  ~17 megaa, omapääoma 21 megaa, mutta yrityksellä liikearvoa 4 megaa. Hulluja näyttää riittävän, he haluavat asua omakotitalossa ja vaimo vaatii painamaan sisustukseen puolet talon arvosta, takka mahtuu hyvin kuvaan. Liikevaihdosta puolet tulee ulkomailta. Isäni sanoi Tulikiven takoissa olevan mahdollisia ongelmia käyttämiensä materiaalien suhteen, en ole asiaan vielä perehtynyt.

11.8.2014 - 23:34

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Jos se on liian hyvää ollakseen totta, niin se ei usein ole totta.

 

Yksinkertaisten indeksiosuusrahastojen ympärille on syntynyt epämääräisiä rahastoja, jotka lupaavat tarkempaa indeksiin seurantaa ja halvempia kuluja. Näihin tuotteisiin on piilotettu uusia riskejä ja niistä puhutaan vähättelevään sävyyn.

Institutionaaliset sijoittajat olivat alunperin indeksiosuusrahastoille pääasiakkaita, mutta finannssiteollisuudessa on siirrytty tarjonnan kätkennästä kamppailuun sijoittajien rahoista indeksiä seuraavissa rahastoissa.

Indeksiosuusrahastojen määrä koko maailmassa lähde: BlackRock

Indeksiosuusrahastojen listaaminen pörssiin avasi Piensijoittaja Pietikäiselle instituutiotason sopimusehdot. Käytännössä nämä ovat aina ylivoimaisia vaihtoehtoja perinteisille pankkien tarjoamiin rahastoihin verrattuna.

 

 

Strategioita indeksien seuraamiseen

Fyysinen replikointi on perinteinen strategia, siinä rahasto ostaa eri komponentteja seuraamastaan indeksistä arvopapereiden painojen suhteessa. Toimii hyvin kun rahasto ostaa likvidejä tuotteita eivätkä ostot/myynnit muuta merkittävästi kursseja.

Swap-sopimus: Rahasto tekee johdannaissopimuksen (swap) vakuuskorin tuoton vaihdosta seurrattavan indeksin tuottoon. Toinen osapuoli antaa vakuuskorin, joka voi sisältää osakkeita, OECD-maiden velkakirjoja sekä käteistä. Euroopan Yhteisön UCITS-direktiivin mukaan vakuuskorin (substitute basket) päivättäisen arvon on oltava vähintään 90 prosenttia rahaston arvosta. Tätä mainostetaan 10 prosentin maksimaaliseksi vastapuoliriskiksi rahaston arvosta.

Otanta: Rahasto sijoittaa valikoituun osaan indeksin komponenteista, joiden kurssikehitykselle on tehty tilastollista analyysiä ja näiden komponenttien painotuksilla on havaittu pystyttävän seuraamaan indeksiään.

Johdannaiset: Rahasto seuraa indeksiään futuureilla ja optioilla, mahdollista indeksin käänteisen tuottoon sekä tuoton indeksin vivuttamisen.

 

 

 

Swap-rahastojen rakenteesta:

Tuotto perustuu sopimukseen, jonka vastapuolena on investointipankki. Rahasto sitoutuu vaihtamaan vakuuskorin tuoton indeksin tuottoon, jolloin riski indeksipoikkeamasta siirtyy rahaston omistajilta investointipankille.

  1. Rahastontarjoaja (mm. Deutsche Bank, db x-trackers) tekee swap-sopimuksen investointipankin (Swap counterparty) kanssa, joka takaa sovitulle pääomalle (rahastoyhtiön maksama raha vastapuolelle) indeksin mukaisen tuoton.
  2. Rahasto kiikuttaa pääomaa investointipankille.
  3. Investointipankki siirtää vakuuskorin (Substitute basket) rahastoyhtiölle (90% rahaston päivittäisestä rahaston arvosta)
  4. Tuottojen siirtäminen; investointipankki maksaa rahastoon indeksiä vastaavan tuoton, rahasto maksaa investointipankille vakuuskorin tuoton.

 

Vakuuskorin sisältö voi vaihtua päivittäin investointipankin optimoidessa sijoituksiaan. Alla on havainnollisettu DB x-trackersin kehittyviä maita seuraavan indeksin vakuuskorin sisältöä; kehittyneiden maiden osakkeita sekä  samojen maiden yritysvelkapapereita.

Rahastontarjoaja omistaa vakuuskorin ja investointipankin kaatuessa se voi myydä instrumentit ja paluttaa rahat sijoittajille.

 

 

Riskeistä:

Investointipankki on usein osa rahastontarjoajaa, tämä luo mahdollisuuksia optimoida pankin liiketoimintaa. Epälikvidien sijoituksien siirtäminen rahastoihin ja ostaa tilalle indeksin likvideimpiä tuotteita otanta-perusteisesti.

 

  • Sijoittajapako voi aiheuttaa likviditeettiongelman; epälikvidien instrumenttien siirtäminen rahastontarjoajalta investointipankin kautta vakuuskoriksi -> näiden papereiden myyminen nopeasti vaikeaa; usein kun epälikvidiä tavaraa myydessä nopeasti joudutaan myymään alehintaan.
  • Vakuuskorin arvonaleneminen samalla kun vastapuolella on rahoitusvaikeuksia eli vastapuoli ei pysty toteuttamaan 90% NAV, vastapuolen konkurssiriski
  • Riskienhallinta. Läpinäkymättömien sopimusten kertyminen pankkien taseisiin tuo muistoja mieleen viimeisimmästä finanssikriisistä.

 

Swap-rahastoilla voidaan luoda likvidit markkinat alueille, joissa seurattavan indeksin komponentit eivät ole likvidejä. Teoriassa näillä on edellytys luoda tilanne, jossa indeksiin on sijoitettu varoja moninkertaisesti seurattavan indeksin komponenttien yhteenlaskettuun arvoon verrattuna:

Swap-rahasto lupaa OMXH25 -indeksin tuoton ja vakuuskori täytetään muiden kehittyneiden maiden osakkeilla sekä valtionvelkakirjoilla ja rahastoa ostettaisiin useilla sadoilla miljardeilla euroilla (suurempi kuin omxh25 yritysten arvo). 

 

Yhdysvalloissa finanssivalvontavirasto SEC (Securities and Exchange Commission) on Euroopan Yhteisöä tiukempi rahastojen sisällön ja johdannaisten käytön suhteen. Yhdysvaltalaisessa rahastossa 80 prosenttia varoista täytyy sijoittaa rahaston indeksin komponentteihin. Ymmärtääkseni SEC on onnistunut käytännössä kieltämään swap-rahastojen tarjoamisen Yhdysvalloissa listatuissa indeksiosuusrahastoissa.

 

Huomaan palstalla olevan paljon ETF-sijoittajia, joiden uskon olevan tietämättömiä tässä mainituista riskeistä liittyen synteettisiin rahastoihin. En löytänyt tältä sivustolta tietoa asiasta ja ensimmäisen kerran kuultuani swappien riskeistä en ole kyseisiin tuotteisiin kajonnut.

En ole finanssialan asiantuntija, joten jos sinä olet ja huomaat asiavirheitä kommentoi tai yv niin korjaan tekstiä.

16.8.2014 - 12:48

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

What it means to be a value investor?

 

  • Yrityksen todellisen arvon määrittäminen (intrinsic value) ja sen vertaaminen markkina-arvoon (market cap) Suhtautuu osakkeen ostoon kuin ostaisi koko yrityksen.
  • Analysoi yrityksen taloudellisia kilpailutekijöitä saman toimialan yrityksiin ja arvioi kasvumahdollisuuksia eikä yritä ennustaa makrotekijöitä.
  • Useamman vuoden aikahorisontti sijoitukselle.
  • Uskoo menestystarinoiden olevan harvassa, keskitetty salkku.
  • Pysyvän tappion riskin välttäminen > minimoida osakkeen hinnan volatiliteetti.
  • Keskittyminen osakkeen absoluuttiseen tulosmahdollisuuteen, indeksin seikkailu ja vertailu epäolennaista.

 

1. & 2. Yrityksiä arvioidaan ja vertaillaan toimialan sisällä yleisimpien tunnuslukujen avulla P/E, P/B, P/S, EV/EBITDA. Yritysten arvostustasoja muokkaavat mm. pääomarakenteet, markkina-alueet ja kasvuennusteet. Antavat hyvän pohjan löytää aliarvostettuja osakkeita. Helpottaa vertailemaan aliarvostettujen osakkeiden potentiaalia, ainakin toistaiseksi aliarvostetut osakkeet ovat minulle substituutteja :).

3. Osakerahastojen portfolioiden "elinikä" on 50-60 luvuilta pienentynyt neljännekseen tai viidennekseen ja muistan lukeneeni FT/Morningstar/Bloomberg NYSE:n 9kk kierrosta (133%). Analyytikot keskittyvät seuraavan kvartaalin loppuun jolloin pitäisi saada kauniit lukemat, tai ainakin indeksiä paremmat, jotta lisää sijoittajia ja rahaa saataisiin rahaston allokoitavaksi.

4. Lyhyellä tähtäimellä (5-8v) pyrin keskitettyyn salkkuun ja myöhemmin kun rahaa on enemmän käytettävissä 20-30 osaketta kattavaan hajautettuun portfolioon, jossa toimialamaksiminsa.

5. Beta eli osakkeen hinnan volatiliteetti on riskisyyden käsitteenä nonbrainer, ainakin keskitetyn microcap salkun osalta. Analogi asumisen puolelta:

Kuulet naapureiltasi, että he ovat vaihtamassa maisemaa ja ovat pyytäneet asunnonhinnan arvioijaa käynnille. Heidän asuntonsa hinta on arvioijan mielestä 300k, kuten yläpuolella asuvalla ja hänen naapurillaan. Mielenkiinnosta pyydät arvioijaa asuntoosi ja hän sanoo sen olevan 100k. Teidän kaikkien asunnot on neliöiltään suurinpiirtein samansuuruisia, joihin on tehty taloyhtiön samat remontit. Olet hieman närkästynyt arvioijan mielipiteestä, et kuitenkaan jaksa murehtia asunnonhintaasi sen enempää, koska et kuitenkaan ole myymässä asuntoasi 100k:lla. Joko naapurisi saavat 100k tai sinä 300k, jos tehokkaisiin markkinoihin on uskominen.

 

 

Piristi aamupäivääni: http://alphavulture.com/2014/08/15/beximco-pharma-london-gdr-trading-at…

Näin Bangladeshin pörssissä

Last price (Aug 15, 2014): Tk43.00
Shares outstanding: 367,851,652
Market Cap: Tk15.82 billion (US$204.18 million)
P/B (mrq): 0.79x
P/E (ttm): 10.76x
EV/EBIT (ttm): 7.28x

Ja toisaalla Lontoon AIM:ssa

Last price (Aug 15, 2014): GBX13.25
Shares outstanding: 367,851,652
Market Cap: £48.74 million  (US$81.23 million)
P/B (mrq): 0.31x
P/E (ttm): 4.28x
EV/EBIT (ttm): 3.15x

 

Lontoon AIM on tietysti tosi ruma vaihdoltaan ja pieni alennus yrityksestä olisi ihan ymmärrettävää. Hinnoitteluvirhettä selittää se, että he jotka pystyy sijoittamaan Bangladeshin pörssiin, eivät todennäköisesti pääse sijoittamaan AIM:iin sekä toisinpäin. Oletan, että alphavulture on laskenut oikein, enkä jaksa lähteä itse tarkistamaan, siksikin etten brokerini kautta pääse Lontoon AIM:iin käsiksi. Kuvat yrityksen AQM:stä huikeat :).

17.8.2014 - 00:44

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

IDT Corporation (NYSE: IDT)

 

Sivuillaan yritys kuvailee liiketoimintansa seuraavanlaisesti: "IDT Corporation provides retail telecommunications and payment services to help immigrants and the under-banked to conveniently and inexpensively communicate and share resources around the world  ....  IDT also holds majority interests in two early-stage technology companies focused on high growth industries: Zedge ... and Fabrix systems."

IDT myy amerikassa asuville maahanmuuttajille mahdollisuuden soittaa, lähettää rahaa kotimaahan sekä maksaa laskuja kuten vuokria, vesi-/sähkölaskuja melkein kaikissa Yhdysvaltain osavaltioissa. Yhdellä ja samalla alustalla nimeltä Boss Revelution.

 

Telecom Platform Services (TPS) käsittää noin 97% yrityksen liikevaihdosta ja se on kasvanut tasaisesti viimeisimmät neljä vuotta. TPS koostuu kahdesta komponentista Boss Revelution ja non-boss joista ensimmäinen kasvaa kaksinumeroisilla luvuilla year-over-year ja toinen vähenee hiljalleen / pysyy nykyisessään. Boss-revelutionista on non-boss komponenttia korkeampi marginaalista liiketoimintaa.

 

Boss revelution liikevaihto noin 600M ja EBITDA noin 4,0% = 24M EBITDA                  Kasvaa 10-20% vuosittain, 9-11x EBITDA = 216-264M

TPS EBITDA = 49,8M – 24M = non-Boss TPS EBITDA = ~25,8M                   Toukokuun tuloksessa johto katsoi non-boss TPS:lle "steady performance"

Muun TPS arvo 5-8x EBITDA = 130M-200M

CPS (Consumer Phone Services) on selkeästi väistyvä bisnes ja EBITDA 1,18M. Arvo 0-5M

Yrityksen kulut noin 15M vuodessa, 5-8x -> 75-120M

Käteinen 147M

 

TPS Liiketoiminnan arvo low-end: 216 + 130 + 147 + 0 – 120 = 373M

                                   High-end arvio: 264 + 200 + 147 + 5 – 75 = 541M

 

 

Zedge

"Zedge is a platform for downloading games, apps and ringtones." Viimeiset 3 vuotta ladatuimmat-20 sovelluksissa Google Playssa.

Ladattu 100M kännykkään ja 44M aktiivista käyttäjää (huhtikuu 2014), +60% YoY. Zedge on tullut breakeven pisteeseen ja tuottaa noin 1,5M/Q liikevaihtoa. Johto tavoitteli 2014 10M liikevaihtoa joka ei näytä vielä toteutuvan. Tulossa muutama uudistus 2014 jolla pyritään saamaan puuttuva liikevaihto.

IDT Corp omistaa 69% Zedgestä ja johto on toistuvasti verrannut Sungy (GOMO) sovellukseen. Sungylla on enemmän käyttäjiä (100M aktiivista), mutta Zedgen käyttäjät ovat kehittyneistä maista toisin kuin Sungyn käyttäjät kehittyvistä maista. Suurempi arvo Zedgen käyttäjillä.

Sungy on tällä hetkellä 364M arvoltaan ja 94M aktiivista käyttäjää = 4$ per käyttäjä

---> 0,69*44/100 * 364M= 100M = Zedgen arvo

IDT corp oli aikeissa vielä alkuvuodesta myydä Zedge, mutta kun liikevaihto ei ole kasvanut kymmeneen miljoonaan, johto on päättänyt lykätä myymistä.

 

 

Kirjanpidossa All Other:

"Fabrix is propriatary video software system that allows for cost effective storage of videos. Its mainly targeted at cable companies to enable them to run cloud-based DVR systems. It basically allows you to record TV shows and rewind TV shows without needing a DVR box."

 

Q4 2013 conference callissa esitettiin muutama kysymys Fabrixiin liittyen: "How do you quantify the opportunity, or how should we quantify the opportunity? And then what do you think that it might be worth to investors at some point?"

"I mean, it's really hard for me to say. I mean, I think it's our most valuable asset... it's hundreds of millions. I mean, a single client could generate from $20 million to $100 million. So it's not impossible that it could be hundreds of millions."   -CEO Samuel Jonas

Q3 2014 liikevaihto oli 4,5M. Fabrixin liiketoiminta on todella korkean marginaalin bisnestä, joidenkin arvioiden mukaan jopa 85%.

Q3 2014 conference callista poimittua: "Fabrix has found increasing traction in the marketplace and now has 10 plants in North America and Europe for its deep storage and remote DVR solutions"  -CEO Samuel Jonas

Fabrix on nyt kivunnut breakeveniin suurten R&D kustannusten takia, kasvaa noin 30% vuosivauhtia. Tulee tekemään noin 15M liikevaihdossa tänä vuonna. IDT omistaa 88,4% Fabrixista.

IBM ja Dellin on huhuttu tarjonneen 70-100M Fabrixista muutama vuosi sitten.

Low-end arvio: 200M               (IDT):           176,8M

High-end arvio: 500M               (IDT):           442M

 

IDT Corporation Arvo Low-End: 373 + 100 + 176,8 = 649,8M     178,4%       27,99$

                        High-end arvio: 541 + 100 + 442 = 1083M          297,3%       46,64$

 

 

Share price:                15,69$

Market cap (M)            364,31

P/E                            46,15

Div yield                      4,33%

 

Long IDT

19.8.2014 - 12:24

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Lisää IDT:stä

 

IDT:llä on edellä mainittujen omistusten lisäksi vähemmän arvokkaita eriä taseessaan, joille markkinat eivät anna paljoakaan arvoa.

Real estate 520 Boad Street, Newak, New Jersey arvo Q4 2013 tilinpäätöksessä 37,7M ja tilikaudella 4,4M alaskirjaus. Rakennus ja tontti ollut jo kauan myynnissä, tehty useita alaskirjauksia. Tarvitsee vähän remppamiestä seuraavaa käyttäjää varten, ei käyttöä yritykselle. Todellinen arvo voi hyvinkin alkaa kakkosella.

Net Operative Losses (NOLs): 144M (Q4 2013) ja kokonaisuudessaan Deferred Income Tax Assets oli 189M

NOLlien todellisen arvon määrittäminen yritykselle onkin vaikeampaa puuhaa, tiedän, että se riippuu yrityksen veroasteesta ja pääoman tuotosta mutta ala- ja ylärajaa en viitsi lähteä veikkailemaan. Kokeneemmat sijoittajat ovat IDT:n kohdalla arvostaneet ne 1:1 eli 1M NOL = 1M Intrisic value

http://microcapclub.com/2013/08/value-net-operating-losses/ Hyvä havainnollistava kirjoitus NOLleista.

 

Odotan mielenkiinnolla vuosiraporttia, joka julkaistaan syys-lokakuun vaihteessa ja toivottavasti analyytikolla on muuta kysyttävää kuin, että oliko Q4 parempi kuin Q3 sen takia, että siinä on enemmän vuorokausia. Joko sijoittajat eivät tajua millaisten omaisuuserien kanssa ovat tekemisissä tai johto puhuu sontaa Fabrixista ja Zedgestä yötä päivää. Veikkaan ensimmäistä.

Otin pienin position jokin aika sitten ja saatan ostaa lisää kun Zedge lähtee uudestaan myyntiin tai Fabrix kasvaa riittävän suureksi, että muutkin ymmärtävät sen todellisen arvon.

19.8.2014 - 21:22

Turmiolan Tommi

+1515
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
601

Erittäin mielenkiintoinen aihe! Olen itsekin aloittelemassa vakavampaa sijoitusharrastusta täsmälleen samoilla ajatuksilla. Haluatko paljastaa mitä blogeja ja sijoittajia seuraat tarkimmin?

20.8.2014 - 09:58

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Mukava kuulla, että olet kiinnostunut arvosijoittamisesta harrastuksena.

otcadventures, reminiscencesofastockblogger, alphavulture ja whopperinvestments

Heitä ainakin olen pitänyt varteenotettavina, analyysin tasosta ja menneestä tuotosta päätellen. 

 

Voisin joskus myöhemmin avata vähän lisää prosessia, jota käyn läpi ennen kuin toimeksiantoa ryhdyn tekemään. Tietoa ainakin on liikaa ja sitä täytyy jotenkin suodattaa.

 

21.8.2014 - 14:04

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Katselma peräpeiliin

 

Käteisen määrällä salkussa sijoittajia voisi jakaa muutamaan päätyyppiin. Osa uskoo tietävänsä milloin markkinat ovat kalliit ja vastaavasti halvat, tällöin he pitävät suuremman osan pääomasta käteisenä "kalliina aikana" ja suuremman osakepainon "halpana aikana".

Toiset pitävät koko salkun pääoman osakkeissa ajasta ikuisuuteen. He eivät usko pystyvänsä ennustamaan osakemarkkinoiden suurta kehityskulkua ja täten määrittämään markkinoiden kalleutta/halpuutta.

Kolmantena sijoittajat pitävät suhteellisen pientä (5% molemmin puolin) käteistä salkussaan, jotta pystyisivät reagoimaan tilaisuuden tullen mahdollisimman nopeasti markkinoiden ollessa hänen mielestään riittävän paljon väärässä.

Neljäntenä olen tunnistanut sijoittajia, jotka pitävät suhteellisen suurta käteisosuutta, koska eivät löydä riittävän hyviä sijoituskohteita, mutta eivät myöskään uskalla mennä all-in hyvienkään osakkeiden kanssa.

Minä sijoitun toiseen ryhmään teoriallisten ja käytännöllisten ongelmien takia. Uskon olevani huono ennustaja sekä pitäydyn kaupankäyntikulujen rajoittamisessa "järkevälle" tasolle.

 

Vuoden 2008 finanssikriisiä vastaavaa pörssilaskua ei ole viimesen vajaan 200 vuoden aikana tapahtunut kuin muutaman kerran. Jos takaisesta kehityksestä voidaan päätellä tulevaisuuden suuntaviivoja elämälleni osuu 0-2 vastaavaa osakemarkkinoiden laskua.

 

  • 134 posiitivista ja 55 negatiivista vuotta (71%pos.)
  • 14% (26/189) -10% tai alle
  • 4,8% (9/189) -20% tai alle

 

Jotkut yritykset pystyvät luomaan arvoa osakkeenomistajille, vaikka osakemarkkinoiden yleinen kehitys olisi kohti kaakkoa. Pitäydyn jatkossakin pitämään salkussani hyviä yhtiöitä ja keskittymään osakkeitteni toimialaan sekä yrityksen tulevaisuudennäkymiin.

 

Ihmiset tuppaavat yliarvioimaan lähiajan tapahtumia suhteessa tulevaisuuteen. Alla ote Warren Buffetin kirjeestä osakkeenomistajille (Berkshire Hathaway) vuonna 2001:

“Last year, we commented on the exuberance — and, yes, it was irrational — that prevailed, noting that investor expectations had grown to be several multiples of probable returns. One piece of evidence came from a Paine Webber-Gallup survey of investors conducted in December 1999, in which the participants were asked their opinion about the annual returns investors could expect to realize over the decade ahead. Their answers averaged 19 percent.”

19% vuotuinen tuotto seuraavalle vuosikymmenelle?!?  

No, result-wise he näyttävät olleen noin 20% väärässä. Ei kovin hyvää ennustamista.

Joulukuussa 1999 markkinat olivat nähneet 5 vuotta peräkkäin 20%+ vuosia, kehitystä jota aikaisemmin ei oltu nähty.

 

Quantitive Value kirjasta:

In the decade to December 31, 2009, the Wall Street Journal reported that the best-performed U.S. diversified stock mutual fund according to fund-tracker Morningstar was Ken Heebner's CGM Focus Fund. Over the decade, the fund had gained 18.2 percent annually, beating its closest rival by 3.4 percent per year, which is exceptional. The typical investor in Heebner's fund, however, lost 11 percent annually. Investor returns, also known as “dollar-weighted returns,” take into account the capital flowing into and out of the fund as investors buy and sell. The investor returns were lower than the fund's total returns because investors bought into the fund after it had a strong run and then sold as it hit bottom. Heebner's fund surged 80 percent in 2007, and then investors poured in $2.6 billion. The following year, the fund sunk 48 percent, and investors yanked out more than $750 million. Said Heebner:
A huge amount of money came in right when the performance of the fund was at a peak. I don't know what to say about that. We don't have any control over what investors do.

 

Edeltävän vuosikymmenen menestynein Morningstarin noteerama rahasto tuotti vuosikymmenen parhaimman tuoton ja keskimääräiselle sijoittajalle -11% vuodessa.

 

Edit: Kiriootusvirheiden korjailua

25.8.2014 - 08:43

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Alla muutamia linkkejä viime viikolta.

Viime viikoilla olen tutustunut etanolibisnekseen ja 2 kohdetta tarttui mukaan; PEIX ja MGPI, etanolin valmistus on ensimmäistä kertaa voitollista toimintaa miesmuistiin ja useampi tekijä ajaa PEIX:n ylitse muiden vaikka se on arvostettu P/E tasoltaan 50-70% alemmaksi kuin kilpailijansa.

 

 

Ian Casselilta myymisen vaikeusdesta

http://microcapclub.com/2014/08/the-conviction-to-hold/

" believe most investors focus too much on selling strategies and not enough time on knowing what they own... Selling strategies such as, “Sell half after a stock doubles” or “When a position reaches 10% of the portfolio, sell it down to 8%” are meant for lazy investors.... The truth is if you know what you own at all times, you’ll know when to sell."

 

http://alephblog.com/2014/08/21/the-victors-write-the-history-books-eve…

 

Wexboy näyttää step-by-step yrityksen kirjanpitotaseen uudelleen analysointia.

http://wexboy.wordpress.com/2014/08/24/ntr-plc-wind-of-change/

 

 

 

 

9.9.2014 - 09:29

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

OTC-markkinat

 

OTC-markkinat (engl. Over-The-Counter Market) ei ole pörssi (stock exchange), vaan joukko osakevälittäjiä, jotka käyvät kauppaa suoraan toistensa kanssa. Elektronisella aikakaudella tämä onnistuu helpommin kuin puhelinsoitolla tai lehtimainoksella. Kaupankäynnille on useita markkinapaikkoja, joissa välittäjät voivat ilmoittaa hintatarjouksia.

"Tiskin yli" -markkinoilla voidaan vaihtaa suurta kirjoa finannssialan tuotteista, mutta kirjoitan alempana vain Yhdysvaltain osakekaupasta.

OTC-markkinoilla vaihdettavia osakkeita kutsutaan usein pink sheeteiksi, eli vaaleanpunaisiksi lapuiksi. Nimi juontaa aikaan ennen elektronista kaupankäyntiä, jolloin hintatarjoukset painettiin vaaleanpunaisille papereille.

 

Minkälaisia osakkeita tiskin yli sitten vaihdetaan?

1. Suuri Yhdysvaltalainen yritys, jonka likviditeetti on korkea. Markkina-arvo small-mid-cap rajalla. Pääsisi suureen pörssiin, mutta haluavat säästää rahaa (halvempaa ilmoittaa OTC markets groupille kuin NYSEen)

2. Ulkomaiset yritykset, jotka raportoivat omaan maahansa, mutta eivät halua raportoida SEC:lle (ylimääräistä vaivaa). Esimerkkinä vaikka tuttu ja turvallinen Nokia.

3. Pieniä rahoitusalan yrityksiä, jotka raportoivat jollekkin rahoitusalan "regulaattorille", eivätkä vaivaudu raportoimaan erikseen SEC:lle

4. Kirjava joukko Yhdysvaltalaisia yrityksiä, jotka raportoivat hyvin vaihtelevasti; puolivuosittain, vuosittain, vain osakkeenomistajille jne.

 

Käytännössä moni nykyisin hyvin suuri yritys on yrityksen alkuvaiheessa listautunut OTC-markkinoille ja myöhemmin listautunut suurempaan pörssiin (Berkshire Hathaway, Walmart)

 

 

Kaupankäynti

 

OTC-markkinoilla kaupankäyntikomission pitäisi olla alhaisempi ellei välittäjäsi vedä välistä, koska kulut välittäjällesi ovat OTC-markkinoilla alhaisemmat. Esimerkiksi Interactive Brokersilla OTC-osakkeiden kulut ovat alhaisemmat.

Vuonna 2008 16% Yhdysvaltain osakekaupasta käytiin OTC-markkinoilla ja huhtikuussa 2014 noin 40% (http://www.bis.org/publ/otc_hy1311.pdf)

OTC-osakkeiden spreadit eli osto- ja myyntitarjouksen erotus on suurempi kuin pörsissä listatuissa yhtiöissä, tämän takia "todelliset" kaupankäyntikulut nousevat suuremmiksi kuin isossa pörssissä.

 

Viranomaisvalvonta

 

On selvää, että markkinoilla, joissa on vähemmän viranomaisvalvontaa, mahtuu enemmän huijauksia ja yritysten ollessa pieniä eivät saa samanlaista huomiota julkisuudessa. Omalla rationaalisella ajattelullaan ja riskin tiedostamisella pystyy välttämään jo paljon. Syytä huomata, ettei viranomaisvalvonta ole tae siitä, etteikö huijauksia voisi tapahtua myös isossa pörssissä (Enron skandaali 2000-luvun alku), joka jäi kiinni journalistin ja analyytikon yhteistyöllä.

 

22.9.2014 - 10:22

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Heads I win, tails I do not lose.

 

#IDT

Reilu viikko takaperin perjantaiaamuna 12.9. IDT Corp julkisti ennen markkinoiden avausta myyvänsä Fabrixin 95Musd hintaan Ericcsonille. Kurssi avasi reilun 4% nousuun nysen auettua, vaikka ainakin minulle myynti oli melkoinen pettymys.

Yhtiö ilmoitti omistusosuuden olevan 78% Fabrixista, vaikka 10-Q raportti heinäkuulta kertoi omistuksen olevan 88,4%.. 10% prosenttiyksikön muutos vastaa noin 10M ennen veroja joka vastaa 2/3 osaa vuoden capexista tai 2,7% markkina-arvosta.

Olin asettanut low end arvion Fabrixille noin kaksinkertaiseen summaan, perustuen tietävempien ihmisten näkemyksiin ja ennen kaikkea nuoren (33v) CEO:n Shmuel Jonaksen puheisiin conf callissa, jotka alleviivannut aiemmassa kirjoituksessa.

 

Tämän jälkeen käteistä tulee olemaan 55-60% yrityksen tämän päiväisestä markkina-arvosta. Yleensä en tykkää ideasta ostaa palaa yrityksestä saadakseni palaa tilillä olevasta käteisestä, vaikka downsidepotentiaalia vähentää merkittävästi. Johdolta on aiemmin kysytty aikomuksista ostaa osakkeita takaisin tai korottaa osinkoa. Lyhyellä aikavälillä kertoivat mahdollisesti nostaa osinkoa vs takaisinosto. Viime vuodellakin jaettiin nk. special dividend normaalin kvartaalittaisen osingon päälle.

 

En ole pelkästään pettynyt myynnin summasta, vaan siitä tosiasiasta, että johto panostaa täysin Boss revelutionin kehittämiseen ja kaikki muut assetit ovat valmiita myynnille kun saavuttavat noin 100M markkina-arvon.

IDT julkaisi uuden investor presentationin 8. kuluvaa kuuta, josta allaolevat kuvat on otettu.

 

Boss Revelutionissa kiinnostavin osio on tällä vuodella aloitettu ulkomainen rahaliikenne. Liiketoimintamallina on siis tarjota kaikki tarpeet kattava malli Yhdysvaltalaisille maahanmuuttajille, jolla pitää yhteyttä (puhelut) kotimaahan, rahaliikenne (lähettää rahaa kotimaahan), maksaa laskut (koska vaikea saada pankkitunnuksia maahanmuuttajalla). IDT on 5. suurin ulkomaisten puheluiden siirtäjä minuuttimäärällä mitattuna. Puhelintoiminnan ympärille kytkeytyvät muut toiminnot ovat korkea marginaalisempia, joista se tuotto/kasvu on haettava.

"Expect to become EBITDA accretive FY2017-2018."

 

 

En ole myymässä IDT:tä, mutta low ja high end arvot vaativat korjauksia.

1.10.2014 - 09:58

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

"A great business at a fair price is superior to a fair business at a great price." Charlie Munger

 

Tarkastellaan kahta yritystä A ja B, jotka tuottavat kapealla markkina-alueellaan ja pysyvällä kilpailuedulla 20% tuottoa verojen jälkeen.

Yritys A uudelleeninvestoi 100% verojen jälkeisestä tuloksesta 1 USD/osake.

Yritys B uudelleeninvestoi 50% ja maksaa osinkoa 50% tuloksesta 1USD/osake.

 

A: Oletetaan ostohetkellä P/E:n olevan 25 ja siten hinnan 25usd.

Vuoden 1 EPS: 1,0usd

Vuoden 15 EPS: 1,2^15 = 15,40usd

15 vuoden kuluttua osakkeen hinta eri P/E luvuilla: 10 P/E = 154,0 usd (12,9% p.a.)

                                                                                  15 P/E = 231,0 usd (16,0% p.a)

                                                                                   20 P/E = 308,0 usd (18,2 % p.a.)

 

B: Oletetaan sama P/E ja hinta

Vuoden 1 EPS: 1,0usd

Vuoden 15 EPS:  1,1^15 = 4,17 usd

15 vuoden kuluttua osakkeen hinta eri P/E luvuilla: 10 P/E = 41,7 (5,5% p.a.)

                                                                                  15 P/E = 62,66 usd (8,3% p.a)

                                                                                   20 P/E = 83,54 usd (10,4 % p.a.)

 

En laiskuuttani jaksanut laskea paljonko yritys B on maksanut osinkoa 15 vuoden aikana, dollarimääräinen voitto/tappio ei ole tämän tarkastelun pointti.

Jos yritys pystyy pitkällä aikavälillä tuottamaan tuottoa sijoitetulle pääomalle, mitä muualta on vaikea saada osingon maksaminen tuhoaa osakkeenomistajan arvoa verrattuna tilanteeseen, että yritys sijoittaisi kaiken omaan liiketoimintaansa.

Ihanteellisesti tilanne olisi:

  • Yritys pystyy tuottamaan korkeaa sijoitetun pääoman tuottoa ROIC
  • Yritys pystyy sijoittamaan suuren osan tuloistaan yhtä suurella tuotto-odotuksella
  • Yritysjohto toimii maksimoidakseen osakkeenomistajan arvon

 

Mitä tekemistä tällä on todellisuuden kanssa? 

On hyvin vaikeaa ellei mahdotonta ennustaa 10-20 vuoden päähän sijoitetun pääoman tuottoa ja löytää pysyvän kilpailuedun muihin yrityksiin omaavaa yritystä.

Pitkällä aikavälillä ostohetken arvostustasolla (p/e 10,15,20,25) on vähemmän merkitystä kuin yrityksen laadulla.

 

 

Helpointa lienee hyvän yritysjohdon tunnistaminen. Berkshire Hathaway ei ole Warren Buffetin aikana jakanut osinkoa vaan vaihtoehtoisesti ostanut joko omia osakkeitaan takaisin tai sijoittanut muihin yrityksiin eli maksimoinut osakkeenomistajien arvoa.

Buffetin vuosittaiset kirjeet osakkeenomistajille on mukavaa luettavaa, suosittelen.

3.10.2014 - 18:13

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Some Simple Statistics

 

 

Yhdysvaltain osakemarkkinoilla on 18726 julkisesti vaihdettua yritystä (OTC mukaan lukien). Kaikki alla oleva data saatu S&P CapIQ (5.2.2014). Vähensin kokonaismäärästä alle 1M markkina-arvoltaan yritykset (2016), koska harvemmin näillä on operatiivisia toimintoja ja jäljelle jää 16710.

Kokonaisuudessaan näiden <300M markkina-arvolla olevien micro- ja nano cap osakkeiden arvo on noin 300B$ ja sisäpiiri omistaa 1/3. Pelkästään BKSH yksinään voisi ostaa noin puolet (49,4%) Yhdysvalloissa julkisesti vaihdetuista yrityksistä. Yllä taulukkolaskennan taidonnäyte. LTM = Last Twelwe Months.

 

Biljardin peluu oli yksi nuoruuden suosikki ajanvietteistä ja olin parhaimpia pelimuodosta riippumatta omalla maakunnalla. Kuten golffissa, myös biljardissa pelataan kilpailuja tasoituksin, vaikkapa amatööritasolla 7 voittoon pelatessa tasoitukseni olisi ollut 1 (0-4 asteikko) ja maailman parhaita vastaan 2 tai 3.

Sijoittamisessa niin ikään pärjätäksesi ei tarvitse olla kaikkia muita parempi kaikessa, riittää, että sijoitukset (yritys/toimiala/arvostustaso) ovat riittävästi parempia kuin muiden (miinus komissiot).

 

Pitkällä aikavälillä menestyneimmät sijoittajat kuten Buffett, Peter Lynch, Joel Greenblatt ym ovat aloittaneet sijoittamisen microcapeista. Ja omaisuuden karttuessa heidän on pitänyt siirtyä ruokaketjussa ylöspäin, koska 1% 50Musd market capin yrityksestä on vain liian vähän 100M+ fundille. Ottaen huomioon pienten yritysten historiallisen epätehokkuuden markkinana, mielestäni kaikki muu kuin small/micro- cap (tai indeksi-) sijoittaminen olisi minun tieto-/taitotasolla gämbläystä.

 

2005 Buffettilta kysyttiin: According to a business week report published in 1999, you were quoted as saying: “It’s a huge structural advantage not to have a lot of money. I think I could make you 50% a year on $1 million. No, I know I could. I guarantee that.”…would you say the same thing today?”

Buffett: “Yes, I would still say the same thing today. In fact, we are still earning those types of returns on some of our smaller investments. The best decade was the 1950s; I was earning 50% plus returns with small amounts of capital. I could do the same thing today with smaller amounts. It would perhaps even be easier to make that much money in today’s environment because information is easier to access. You have to turn over a lot of rocks to find those little anomalies. You have to find the companies that are off the map – way off the map.”

 

Pelkästään market cappiin tuijottaminen ei ole tuottanut (suurta) autuutta, vaan olennaisesti ylisuuriin tuottoihin on liittynyt vähäinen likvidisyys. Ao. tutkimuksessa likvidisyyden mittarina on käytetty osakkeen keskimääräistä päivävaihtoa.

Tutkimus josta luvut koottu: https://corporate.morningstar.com/ib/documents/MethodologyDocuments/Res…

3500 yritystä per neljännes ja vajaa 40 vuotta. Tiedä sitten mitä seuraavat 40 tai 60 vuotta tullessaan.

19.10.2014 - 22:17

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Sunnuntaimakroilua ja hajanaisia ajatuksia Seeking Alphasta.

 

http://www.researchaffiliates.com/AssetAllocation/Pages/Core-Overview.a…

Mielenkiintoinen työkalu vertailla yleisempien assettien tuotto-odotuksia ja volatiliteetteja maailmanlaajuisesti (Venäjän shiller P/E 5,1)

 

http://blogs.ft.com/andrew-smithers/2014/10/valuing-japanese-shares-par…

Japanin ja Yhdysvaltain osakemarkkinoiden vertaamisen vaikeudesta

 

http://aswathdamodaran.blogspot.de/2014/10/go-pro-camera-or-smartphone-…

Eräs rahoituksen professori etsii GoPron osakkeelle oikeata hintaa.

 

 

Seeking Alpha on ilmainen foorumi/kanava keskustella Yhdysvalloissa vaihdetuista osakkeista. Käyttäjät voivat kirjoittaa artikkeleita, jotka ylläpito lukee ja julkaisee kunkin osakkeen seurantasivulla. Artikkelit on jaettu kolmeen luokkaan nk. "tavallisiin", pro -tickerillä ja pro top idea -tickerillä, joista kirjoittajalle maksetaan halvimmassa luokassa muutamia kymppejä ja pro luokassa pari sataa.

Menneillä viikoilla on julkaistu monia artikkeleita osakkeista, joita on salkussa / olen seurannut jo tovin. IDT:stä julkaistiin pro -tickerin alla aika kehno sepustus, jonka pääpointit olen täällä maininnut muutama viikko sitten ennen ko. artikkelia; EV/EBITDA = 3 vaikka Zedgen (mobiilisovellus), NOLlien ja kiinteistöomistuksien arvo olisi 0$. Kirjoittaja vetää hatustaan Zedgelle arvoksi 1usd/aktiivikäyttäjä perustelematta sitä mitenkään vaikka ko. sovellus ei ole mikään uniikki ja vastaavia löytyy pörssistä aivan erilaisella arvostustasolla aktiivikäyttäjää kohden. Kolmosen ev/ebitda yritykselle, jonka pääliiketoiminta on kasvanut viimeisen 18 kvartaalin aikana YoY liikevaihto ja ebitda mittarein 17 kertaa on mielestäni alhainen.

 

Sosiaalisella medialla on valtaa pienissä yrityksissä niin hyvässä kuin pahassa, anonyymisisti pitäytyvät analyytikot kirjoittivat parikymmen sivuisen shorttausraportin väittäen Kalifornian kieltävän alkuvuodesta 2015 #BBSI:n pääliketoiminnan. He olivat väkisin väärinymmärtäneet jo pidemmän aikaa sitten julkitulleen uuden lainsäädännön työntekijävälittäjäyritysten maksuista sekä lainanneet väärin konferenssipuheluiden lauseita, vaikka jokainen pystyi tarkistamaan SA:n conf call transcript -palvelusta mitä CEO oli tarkalleen sanonut. Lopuksi he pyörittelivät muutamia arvostuslukuja ja vetävät kuin taikuri jäniksen hatusta väittäen osakkeen olevan 50% yliarvostettu.

BBSI:n osake laski noin 58$->39,5x$ kahdessa viikossa ja on tällä hetkellä palautumassa noilta tasoilta kunhan sijoittajat jaksavat käydä tarkistamassa faktat. Market datasta oli nähtävillä, että short floatti moninkertaistui noin viikkoa ennen Copperfield Reserachin raporttia.

20.10.2014 - 20:53

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Eikös tässä ole juuri samalla tavalla mm. Technopolista vivutettu suomalaisilla palstoilla jo vuosia?

24.10.2014 - 17:49

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

-What has worked in investing? -Value investing.

 

Arvo-osakkeet on kautta 1900-luvun yliperformanneet indeksien yleiskehityksen. Merkitsevää eroa ei ole ollut onko arvo-osakkeen mittarina käyttänyt alhaista P/B (price to book value) tai P/E (price to earnigns). Alhaisen likividiteetin yhteys ylituottoon, minkä esittelin aiemmin on huomattavasti uudempi havainto.

Arvosijoittamisen "kehittäjänä" pidetään Benjamin Grahamia, joka kirjoitti Security Analysis -kirjan vuonna 1934 ja esitti NCAV-osakepoimintamenetelmän (net current assets value), mikä on hieman kehittyneempi versio P/B luvusta.

"It always seemed, and still seems, ridiculously simple to say that if one can acquire a diversified group of common stocks at a price less than the applicable net current assets alone—after deducting all prior claims, and counting as zero the fixed and other assets—the results should be quite satisfactory.” Intelligent Investor B. Graham 1973 edition

Mielestäni teoria markkinoiden tehokkuudesta olemassa olevan tiedon valossa on sama kuin teoria maapallon littanuudesta, jossa maailmanympäripurjehdus on vain merkki "anomaliasta".

 

Kuvat ja tekstit seuraavista lähteistä: http://www8.gsb.columbia.edu/sites/valueinvesting/files/files/what_has_… ja http://www.brandes.com/docs/default-source/brandes-institute/value-vs-g…

Ylempi on kokoelma eri tutkimuksia ja he päätyvät seuraavien mittareiden välillä olevan korrelaatiota ylituottoihin.

1. Low price in relation to asset value (P/B, NCAV)
2. Low price in relation to earnings (P/E, DivY%)
3. A Significant pattern of purchases by one or more insiders (officers and directors)
4. A significant decline in a stock's price
5. Small market capitalization

Global phenomenom päätyy:
Valuation metrics
Geography
Market capitalizations

(Sieltä löytyy myös Suomi 1981-2012, jos kiinnostaa)

Anonyymi pohti omassa blogissaan, ettei ole hyödyntänyt yo. tietoa omassa passiivisessa sijoitusstrategiassaan. En ole ETF-maailman tarjontaan peryhtynyt muutamaan vuoteen ja muistikuvissani parhaiten pienten yhtiöiden "anomaliaa" kuvaisi Russell2000 indeksi tai 3000, joka uudempi. Russell2000:lla on 30v elämää jo takana ja "juhlapdf:ssä" kirjoitetaan: "Correlation between the Russell 1000 and the Russell 2000 was 0.95
over the five-year period ended Dec. 31, 2013, but 0.85 when extended to a 15-year period." ja "Although small and large stocks may move similarly indirection, they have historically tended to move at meaningfully different magnitudes."

 Alla 1 ja 5v kuvaajat

 

Tuli otettua ETF-kuvaajia eikä indeksejä, enkä jaksa ottaa uusia kuvia. Uskon, että idea välittyy näistäkin.

 

Kaiken tämän bully-puheen jälkeen tulee huomata, että Russell2000 kuvaa micro-cappeja varsin huonosti. Olen aiemmin likviditeetin yhteydessä kirjoittanut miten v. 2014 US osakkeet on jakautunut markkina-arvon mukaan. Russellin sivuilta kakstonnisen tilastoja: Mean market cap: 1,707B$, Median: 0,69B$, Largest market cap: 7,185B$

Jos joku tietää indeksin, joka oikeasti seuraisi paremmin market capin pienimpiä kymmenyksiä, niin kommenttia alle.

 

1.11.2014 - 17:01

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

 "Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful."

 

Öljysektori on lasketellut viimeisen kuukauden kovasti ja markkinoiden pelko myy kanadalaista liuskeöljypeluria halvalla, aivan liian halvalla.

Lightstream Resources on noin 4 vuotta vanha ja suurimpia maa-alueiden omistajia Kanadan Bakkenilla ja Cardiumilla. Firma on halpa nykyisellä tuotannollaan ja tarjoaa upside potentiaalia tuotantoon kehittämättömillä alueilla (mm. Swan Hills).

Pohjois-Amerikkalaisille tuottajille kuuluu useammastakin syystä vähemmän riskipreemiota: (1) pienempi exploraatiorski, (2) pienempi valtiollinen riski (Argentiina, Egypti ym), (3) Pienemmät infrastruktuuririskit

Liuskeöljyfirmat kirjaa taseeseensa 2P reserveihin noin 5% siitä öljystä mitä on maa-alueella eli nykyisellään vain 5% öljystä uskotaan olevan mahdollista ottaa irti maasta. Toimintatapojen ja EOR-menetelmien kehittyessä nämä tarjoaa entistä enemmän mahdollisuuksia ylöspäin. Vaihtoehto A: osta maa-alue, poraa reikä maahan ja tuo infrastruktuuri mustan kullan myymiselle taikka B: paineista jo tuottavaan kaivoon typpi-hiilidioksidi kaasusekoitusta. Parantuvat menetelmät eivät ainoastaan tuota enemmän, ne tuottavat sen vielä halvemmalla.

 

Sijoitettaessa näihin imo kannattaa tarkastella seuraavia seikkoja:

Paljonko yritys on maksanut maa-alueistaan?

Mikä osuus reserveistä on 2P (probable  >50% tn) ja 3P (probable  >10% tn)?

Recycle ratio = öljyn myyntihinta / kaikki kulut (>3=erinomainen, >2= hyvä, <2= tyydyttävä)

Takaisinmaksuaika (payback period) = alle 2 hyvä, alle 1 erinomainen

 

Sijoittajat ovat huolissaan LTSn liiketoimintamallista; toimivat korkealla velkavivulla ja ovat maksaneet osinkoa tappiolla. Operatiivinen vipu on alkanut tehdä tehtäväänsä ja se tuotantomäärä, johon 2010 käytettiin 900M$, tarvitsee 2014 käyttää enää 550-600M. 2010 Decline rate oli 40%, 2014 asettuu 28-29% ja laskee edelleen 2-3 %-yksikköä vuodessa.

Luvut miljoonia paitsi kaivot ja netbackit.

(Y/Yd) on muutos vuositasolla kannattavuuden muutos vuodentakaisesta. Lightstream on parantanut kannattavuuttaan viimeimmässäkin kvartaalissa vaikka öljynhinta on ollut selvästi alhaisempi vuodentakaisesta.

LTS pärjää hyvin kilpailijoilleen, eikä ole ensimmäinen konkurssiin meinjä, vaikka öljy pysyisi nykyisellä tasollaan. Mitä alhaisempi takaisinmaksuaika on, sitä nopeammin yritys pystyy sijoittamaan rahaa tuotannon laajentamiseen, joka on tärkeää kun aloitustuotannosta vuoden jälkeen putkeen tulee kolmasosa.

Aikaisemmin tänä syksynä LTS myi keskivertoassettejaan 8,5% tuotannostaan tai 2P reserveinä 7%

Hinta oli kokonaisuudessaan 729M$ = 115,4k$ / boepd  tai reserveinä 39,12$/boe

Q4 2014 tuotannolla (36-37k) jäljellä olevan tuotannon arvo flowing barrell mittarilla on: 36,5k * 115,4k$ - 1,5B$ (velka) = 2,71B$

ja vastaavasti 178M 2P reserveinä: 178M*39,12$/boe - 1,5B$ (velka) = 5,46B$

Perjantain hinnalla 2,98c$ markkina-arvo on 597M ja osinko 16,1%. Ylläolevat laskukaavat on varsin konservatiivinen arvio, koska yrityksellä on 670 000 acrea kehittämätöntä maa-aluetta. Tuotannon myyminen laski kursseja kovasti, vaikka ne toivat esiin kuinka halpa osake on ja laskivat velan määrää. Perjantaina tullut osari oli hyvin neutraali; kurssi -8%. Solid.

Multibaggeri nykyisestä mistä suunnasta tahansa sitä katsoo. 

1.11.2014 - 18:33

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Kanadan liuske suljetaan ensimmäisenä. Isot yhtiöt laittaneet jo kiinni. Sanoisin, että kaikkein riskialttein kohde alalta.

2.11.2014 - 08:42

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Uskon, että tiedät miten operatiivinen netback lasketaan, mutta kerrottakoon se myös muille;

Operating netback = (sales - (royalties+transport expenses + production expenses) / production)

Nappasin ylläolevan kuvan Lightstreamin kilpailijan (CPG) investor presentationista ja jos Kanadan liuske olisi kaikkialla Kanadassa yhtä kannattamatonta, näyttäisi tuo pylväsdiagrammi erilaiselta, eikö? CPG:llä on 13,3% tuotannosta Yhdysvalloissa ja loput Kanadassa.

Laitoin jo alkuperäiseen viestiin pylväsdiagrammin LTSn operating netbackista suhteessa kanadalaisiin kilpailijoihin, eikä minun mielestä ole reilua vertailla näitä apples to apples pelkän maan perusteella.

Laskin break-even pisteeksi noin WTI 70usd/bbl, että nykyinen tuotanto ylläpidetään; poistoiksi 2014 exit tuotannon, uudet korkokulut velan alasajon jälkeen ja pistin kuuden kvartaalin keskiarvon production+transport kuluista.

Tuon laskeminen ei ole mitään rakettitiedettä, mutta luotan silti noihin diagreimmihin enemmän kuin omiin taitoihini :).

2.11.2014 - 09:23

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Tiedät varmasti perustelusi erinomaisesti, mutta huomattavan riskipitoinen sijoitus  kyllä.

 

 

6.11.2014 - 15:13

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Olen alkuviikosta saanut hiukan lepoa kouluhommista ja sain aikaiseksi kuunnella ajatuksen kanssa LTS:n Q3 webcastin ja luettua muutaman muun kilpailijan conf. callien transcriptit sekä vertailtua Kanadan toimijoita EV/boepd mittarilla.

 

Conf callista: Kovin flunssainen ja pahoinvoivan kuuloinen analyytikko-Sam kysyy, miten nämä syksyllä myydyt tuotantoalueet eroavat muusta tuotannosta, koska markkinat eivät anna selvästikkään samanlaista arvoa muulle yrityksen tuotanolle. Vastaus; ei oikeastaan millään, decline ratio oli hieman alhaisempi kuin keskimäärin (ts. parempi), mutta tuotantokustannukset myös korkeammat kuin keskimäärin.

Eräs toinen analyytikko kysyy CEO:lta millä hinnalla hän olisi valmis myymään Lightstreamin. Kysymys, jota minäkin olen viime viikot pohtinut, mutta järjetöntä tuohon olisi vastata mitään summaa, koska kuten pokassakin, edgeä katoaa kanssapelaajiin merkittävästi avoimin kortein pelatessa.

Reservien book valueta kyseltiin myös ja se on noin 10usd/osake eli semmoinen 4x nykyinen hinta. Se kyllä löytyy sieltä viimeisimmästä vuosiraportista, mutta hyvä, että kysyit...

Break-even öljyn hintaa pohdittiin ja John Wrightin avaama kulurakenne hyvin samanlainen millä laskin tuon reilun 70usd/bbl.

 

Yleisesti sekä LTS:n ja kumppanien johdoilta kysyttiin, millä öljyn hinnalla laitetaan closed lappu luukulle ja käytännössä kaikki toistivat, ettei se ole ihan niin yksinkertaista. Nappasin Marathon Oililta kuvan, joka kertoo mistä kyse imo:

Isosti eroava asia kulurakenteessa on poistot (DD&A) ja mikäli öljyn hinta laskisi 60usd/bbl ja sen olettettaisiin pitäytyvän siellä pitkälle tulevaisuuteen, ei uusia alueita kehitetettäisi ja maksettaisiin kuluina korot ja operatiiviset kulut. LTS:n tapauksessa vuotuinen tuotanto laskisi noin 27-29% ("base decline ratio") vuositasolla.

 

EV/boepd

EV=Enterprise value  "kaavana" (markkina-arvo+velat-käteinen) eli hinta, minkä yritys joutuisi maksamaan ilman goodwilliä fuusiosta. Helpottaa vertailua erilaisten pääomarakenteiden kanssa.

Yhdelletoista kilpailijalle EV/boepd tämän päivän hinnalla ja viimeisimmällä tuotantomäärällä mediaani 83 758 ja keskiarvo 86 065

Muita halpoja oli PWT ja PGF, mutta eroavaisuutta maakaasun määrän suhteen (yleisesti korkeampi öljy-osuus parempi) ja pääomarakenteessa.

Lightstreamin EV/boepd on 54 575 usd

 

En ole vielä keksinyt, miksi Lightstreamin tuotantoalueet, jotka ovat kannattavempia kuin keskimäärin kilpailjoilla tulisi olla kuvatunlainen alennus kilpailijoihin enkä yllättyisi vaikka MRO/CPG olisi aikeissa ostaa kokonaan ko. lafkan. Kritiikki on aiempina vuosina kohdistunut kannattamattomuuteen, osingonjakoon sekä korkeaan velan määrään. Näistä on nyt 2/3 korjattu.

Vaikka jauhan jo kolmatta kertaa samasta aiheesta, niin tiedän jo mihin toiseen öljy-yhtiöön LTS:n osakkeet vaihdan jos/kun öljyn hinta kohoaa, OPECin kokouksen + Iranin ydinaseohjelman neuvotteluiden seurauksena. 

 

 

Volatiliteettiä on tällä viikolla riittänyt; LTS laski ma-ti 18 tunnin aikana 17% ja ti-ke noussut maanantain avauksen tasolle. Minulla ei ole mielenkiintoa seurata kursseja päivittäin, normisti kurkkaan 1-2x / ma-pe ja sitten 1xviikonloppuna ja nyrkkisääntönä voisin sanoa, että ainakin minulle yksittäinen positio olisi liian suuri jos joutuisin päivittäin kursseja kurkkimaan.

Henkilökohtaisessa sijoitussuunnitelmaa muodostaessa mietitään erilaisin kysymyksin minkälaista volatiliteettiä sietää/sijoitusaikaa/tarkoitusta, mutta harva aloittava sijoittaja sitä oikeasti tietää ennen kuin doomsday osuu kohdalle ja moni onnistuu myymään tai peruuttamaan säästösuunnitelmansa kuopan pohjalla. Ei näin.

Nuoresta iästä huolimatta kokemusta on kertynyt tuotto-odotuksen ja varianssin yhteydestä muualtakin kuin kirjallisuudesta ja sen takia uskon, että olen ihan sujut sijoitusteni volatiliteetin kanssa ja tunnen ennen kaikkea itseni sen suhteen. Pokassa käytiin ATH mid stakesissa jo  ennen täysi-ikäisyyttä ja ylikertoimeen tipsattua hetken snookeria samoihin aikoihin (niihin aikoihin Ronnieta vastaan pysty pelaan aina +EV Pinnaclella, lol).

6.11.2014 - 16:22

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Iranin neuvotteluillanon paljon enemmän upsidea tarjonnan lisäyksestä kuin supistumisesta. siten kontribuutio herkästi alemman hinnan puolesta.

10.11.2014 - 23:04

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Lightstreamin sisäpiiri meni ostamaan viime viikolla >500k osaketta yleisiltä markkinoilta (ainoat ostot viimeisten 6kk aikana). CEO J. Wright yksinään 200k. Lähde Canadianinsider.com. Tykkään.

 

NYSE:IDT

Joka kerta avatessani välittäjän clientin Fabrixin myymisen (Ericssonille) jälkeen olen joutunut perustelemaan itselleni tarjoaisiko jokin seuraamastani muista osakkeista parempaa riskikorjattua tuotto-odotusta kulut huomioiden. Q4 F2014 raportin jälkeen jäin odottelemaan ylimääräistä osinkoa, jota on aiempinakin vuosina jaettu; yritys ilmoitti 2-3vk tulosjulkistuksen jälkeen 4,4% (minun ostohinnalla) ylimääräisestä osingosta ja kurssi nousi viikossa tuota enemmän niin päätin myydä.

Johto ei keksinyt tälläkään kertaa oikeastaan mitään tekemistä sille 200Musd mikä makaa pankkitilillä. Mielestäni edelleen aliarvostettu, mutta tällä hetkellä parempaa riskikorjattua tuottoa tarjolla muualta. Myyty.

 

Ylipäätään tavoitehinta-ajattelu on hyvä tapa vertailla osakkeiden houkutteluvuutta, mutta koska sijoitushorisonttini ei ole rajattu mihinkään suppeaan alueeseen maantieteellisesti tai toimialuein, riittää aliarvostettuja osakkeita aina vaan. Tuotto-odotus on eri tapahtumien tulokset (+/-) kerrottuna niiden todennäköisyydellä ja pyrin löytämään kohteita joissa upsidepotentiaalia on 2-3x ja worst case skenaario -20 - -30% 1-2v ajalla.

IDT (Fabrix) oli bad beat ja tuotoksi muodostui vain 12-13% noin 4kk pitoajalle.

16.11.2014 - 13:10

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

http://www.businessinsider.sg/jim-rogers-on-oil-russia-investing-mistak…

Yllä on yksi parhaimmista menestyneiden sijoittajien haastatteluista mitä lukenut. Haastattelijana toimii Henry Blodget, joka on businessinsiderin CEO ja historiaan kuuluu mm. Merril Lynchin internetsektorin pääanalyytikon paikka dotcom kuplan ajoilta. He keskustelivat mm. markkinoiden valuaatiosta, öljystä, Aasiasta ja sijoittamiseta.

Lainaan mielestäni parhaimpia kommentteja Jim Rogersilta, koska tuskin te tuota jaksatte lukea.

"HB: When you look back at your career, are there specific experiences, either mistakes or successes, that you feel have shaped you as an investor?"
"JR: I, like many people, didn’t know much when I was young. I thought I knew everything. At one point, I decided the market was going to collapse. I went and put all my money, which wasn’t much, into puts. And lo and behold, the market collapsed, the worst drop since 1938. I tripled my money when everybody else was going broke. And I thought, ‘Boy am I smart.’ I sold my puts the day the market hit bottom, waited for the market to rally. This time I sold short, didn’t want to pay the premium, and two months later, I was wiped out completely. I didn’t have anything left. I couldn’t meet the margin call. One thing you better learn is about the margin clerk. He doesn’t care. He’s going to give you a margin call. The six stocks I shorted eventually went bankrupt in the next two to three years. But in the meantime, they had gigantic rallies. It never occurred to me that a company on the way to bankruptcy could go up, could double."

"HB: You’re very humble about your timing ability. Have you met anybody who can time it well in a regular enough fashion that they don’t blow themselves up?" "JR: There are great traders. I try to differentiate between traders and investors. Roy Neuberger, whom I once worked for, was astonishing. I just could not conceive of how good he was at short-term timing and trading. Mike Steinhardt was an awfully good trader and timer of making investments. Mike might disagree, but I always viewed him as more of a trader than investor because he did have such a good sense of market timing"

"HB: You’ve referred to the 26-year-old investor who thinks they know everything, thinks they are incredibly smart, and many of them are incredibly smart. What’s your best advice for young, smart professionals who clearly have a lot left to learn?" "JR: Two things. One, they have to understand the numbers and the accounting. They have to read the 10ks and the notes to the 10ks. That’s true no matter how wonderful the story is, and it might be wonderful. But they had better understand the numbers or they won’t last too long as investors. And secondly, understand history. Go back and read about previous markets, bull and bear, read about the ’20s and the ’30s. Read about the Panic of 1907. Read about all this stuff because it’s exactly the same!"

 

 

 

"The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool." - Richard P. Feynman

Minulla ei ole tähänkään mielestäni riittävän hyvää inputtia niin lainattakoon maailmanlaajuisesti muiden rahoja sijoittavaa Axel Krohnea. Hänen fundinsa on tuottanut 3/2004 jälkeen 18,4% p.a. AUM~26,7M.

"Fellow Braveheart Investors:
I have reviewed our performance in the second quarter (Q2 2014) and observed that the best performing stocks in the Krohne Fund portfolio were based in Ukraine (+40%) and Russia (+25%) ... When I mentioned some cheap Russian stocks in the March Krohne Report, I received a few emails from investors bagging me not to invest in Russia. This was a new experience, because typically all of you investors have a high tolerance for investing in crazy places, and before that I had never received a comment from anyone asking me not to invest anywhere – not even in Iraq or Rwanda, for example."

KL:n keskustelupalstaa en ole muutamaan vuoteen lukenut (Silloin kuin luin, en saanut iän puolesta vielä edes sijoittajaa. Onneksi.), mutta muistan miten moni vakavasti selitti, että miten hänen 6 OMXH osakkeen hajautettu portfolio on tuottanut/laskenut enemmän/vähemmän kuin yleiskehitys. Keskittäminen on mulle sijoitustapana ihan ok, mutta älkää huijatko itseänne vaikka hän olisi ainoa, joka teidän oman huijauksenne uskoisi.

17.11.2014 - 12:41

Aki Pyysing

+13639
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7035

"One thing you better learn is about the margin clerk. He doesn’t care."

Heh. Monet margin callit olen saanut ja vielä enemmän vierestä seurannut kavereita, jotka eivät vastaa puhelimeen. Tämä oli hyvin sanottu. Hyvin olit myös poiminut tuolta helmiä.

17.11.2014 - 15:07

fausto

+18
Liittynyt:
15.11.2014
Viestejä:
26

Fiksua tekstiä, ehdottomasti seurantaan. Oletko itse tehnyt analyysit blogiisi, vai referoinut mainitsemistasi linkeistä, vai molempia? Kummin tahansa, todella mielenkiintoista ja hyvin perusteltua luettavaa.

 

Itse vasta aloittelemassa toivottavasti pitkää sijoitustaivalta ja ajatusmallini ovat hyvin saman suuntaisia.

 

Saako udella mitä välikättä olet käyttänyt Amerikkaan sijoittaessasi?

17.11.2014 - 17:06

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

IDT Corp ja Lightstreamin suhteen 50/50 omaa/"varastettua" matskua. Molemmista olen laaduikkaimat tulkinnat löytänyt touko-/kesäkuu ajoilta ja molempien lafkojen tilanne on muuttunut sen jälkeen merkittävästi. Avauspostissani ehkä hieman väärin annan ymmärtää, että oma panostukseni olisi nolla, käytän vain somea hyväkseni, jotta joku suodattaisi minun puolestani noista jenkkilän 10 000 pienimmästä firmasta niitä halvimpia jonka jälkeen punnitaan ymmärränkö bisneksen täysin. Yritän löytää vastauksia kysymyksiin miksi tämä on aliarvostettu ja mikä hinnan ja arvon välisen eron kaventaisi sekä olenko sujut riski-/tuottoprofiilin kanssa jne.

Mikäli tulkitset molempia IDT Corp ja Lightstream analyysejä oikein, huomaat, että en kummassakaan yritä ennustaa markkinoita paremmin tulevaisuuden tuloja vaan tuon esille miksi minun mielestäni molemmat myyvät itseään liian halvalla sen hetkiseen assettien arvoonsa nähden. 

 

Käyttäisin Interactive Brokersia, mutta he vaativat osakesijoittajalta 100 todennettua osakekauppaa ennen tilin avaamista sekä muistaakseni >30k usd vuosituloja. IB on selvästi halvin, mutta komissiostruktuuri todella monimutkainen.  Lähetin muutaman kerran myös Just2Tradella sähköpostia, mutta he eivät ikinä vastanneet viesteihini.

Käytän Saxobankkia toistaiseksi, koska rahan siirtäminen ja tilin avaaminen oli helppoa sekä osakemarkkinavalikoimat laajat. En kuitenkaan pääse käsiksi kaikkiin pink sheetteihin käsiksi, koska Saxobank ei niitä tarjoa.

Tein ensimmäisen sijoitukseni vajaa 5 kuukautta sitten ja yllättävän nopeasti omasta mielestäni tähän hommaan (balance sheet ja income statement analysointiin) pääsi sisään. Ts. toivoa on vielä.

Onnea myös sinulle sijoitustesi kanssa.

25.11.2014 - 12:37

Apeezi

OP
+114
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
139

Ajatuksia sijoittamisprosessista

 

Mainitsin edellisessä viestissä muutamia seikkoja joihin haluisin löytää vastauksen ennen ostopäätöstä. Katalyytit (sanakirja: nopeuttavat kemiallista reaktioita ilman, että katalyytin pitoisuus muuttuu) ovat tapahtumia, jotka voivat muuttaa osakkeen arvoa (intrinsic value=kaikkien kassavirtojen diskontanttu nykyarvo) tai tuoda osakkeen hinta lähemmäksi osakkeen arvoa. Katalyytit on perinteisesti jaettu sisäisiin ja ulkoisiin: 

Markkinoilla osakkeiden hinnan useimmiten muodostavat fiksut ja energiset ison rahan päällä istuvat herrat ja rouvat ja mielestäni ylisuuriin tuottoihin päästäkseen on päästävä myös heidän päänsä sisälle. Jotta hinnan ja arvon välinen kuilu korjaantuisi täytyy tapahtua x ja y tapahtumat, että muutkin ymmärtävät mikä osakkeen arvo todellisuudessa on. Toisin sanoen pitää pystyä perustelemaan miksi osaketta xyz myydään tämmöisellä alennuksella ja mikä korjaa tilanteen, olisi se sitten neljännesvuositulosjulkistus, uuden tuotteen julkaisu tai assettien myyminen yli kirjanpitoarvon.

Eräs blogittajista joita seuraan on siirtynyt maksulliseen newsletter -tyyppiseen ratkaisuun kuluneen syksyn aikana ja hän on hyvinkin Ben Graham tyyppinen ei-ennustava sijoittaja. Hän kritisoi katalyyttiajattelua viikonloppuna seuraavasti: "But outside of tiny stocks and forgotten foreign markets catalysts are about as rare as NYSE listed net-nets.  Theoretically they're possible, but they seem to have all disappeared in the 1950s."

Vaihtoehtoisesti joko minä ja Nate ymmärrämme eri tavalla katalyytin tai hän perustelee kaikkien muiden markkinoiden kuin "tiny stocks and foreign markets" olevan täydellisiä. Mikäli kaikki sijoittajat pystyisivät täydellisesti diskonttaamaan kaikki tulevaisuuden kassavirrat nykyarvoonsa (vai pitäisikö sanoa riittävän hyvin?) ei ylituottoihin näiden markkinoiden ulkopuolella pääsisi. Tiedän kuitenkin, että ensimmäinen vaihtoehto on oikea ja tämäkin puheenvuoro on enemmänkin kritisointi "ennustamista" kohtaan sekä jonkun tyyppinen legitimointi sille, että sijoituksella ei tarvitse olla selkeää hinnan ja arvon välistä gäppiä sulkevaa tapahtumaa.

Katalyyttien havaitseminen vastaa myös kysymyksiin milloin arvonmuutosta on syytä odottaa. Sijoittaisitko kohteeseen A jonka tuotto on 30% kuukauden päästä vai 50% vuoden päästä?

 

Uskon löytäneeni vahvan katalyytin freerollaushinnalla, yritys on äärimmäisen pieni, perustettu 1991, pörssissä >10v, core bisnes äärimmäisen epäseksikästä sekä aliarvostettu muihin toimialan yrityksiin nähden, suuri sisäpiiriomistus, uusi tuote jolla kaikki tarvittavat luvat suurelle levikille (+ mediaseksikäs +luontoystävällinen +1. vastaava tuote maailmassa), CEO ilmoitti conf callissa ohimennen, että aikovat tehdä jatkosopimuksen ensi vuodelle joka 2-3x aiemman suuruinen (viime kesällä tehty, nosti hintaa samana päivänä 40%) ja big scale testauksen onnistuminen avaa markkinat muille vastaavista vaivoista kärsiville julkisorganisaatioille. Tuotetta on kehitetty yli 10v ja toimii kiistattomasti small-scale ja katalyyttinä on virallisten testitulosten julkaiseminen Yhdysvaltalaiselta viranomaiselta aikajänteellä viikkoja-muutama kuukausi. Niin ja tosiaan se conf callin jälkeinen kurssireaktio oli ~0% suuntaansa.

P/E (ttm) 5,7 ja P/TB 1,33

Insider ownership 48%

 

 

Lightstreamin sisäpiiriostot jatkuivat vielä viime viikolla. Jollain ulkopuolisella oli kiire ostaa torstaina (+15%) ja perjantaina (+22%) samaan aikaan kun öljyhinta odotteli OPEC tapaamista. Vaihto (lähde Bloomberg) oli noin 10x mitä 6kk keskiarvo (toki hinta on 50% 6kk keskiarvosta eli taalamääräinen vaihto oli about 5x). Yllä perustelin kuinka fiksusti sijoittajat ja markkinat yleisesti ottaen toimii, mutta aika ajoin usko noihin juttuihin on koetuksella.