Olet täällä

Konepajat

4.3.2020, 10:17
#1
Käyttäjän jiikoo kuva
OP
+43
Liittynyt:
26.10.2017, 16:28
Viestejä:
81

Juustotilille mahtuisi helposti yksi konepaja ja kurssilaskun myötä ovat taas semikiinnostavia. Palstalaisista suurin osa taitaa olla fundamiehiä, joten sopivinta onkin tarkastella vaihtoehtoja teknisemmästä näkökulmasta.

Wärreä on nähty laatuyhtiölistauksissa mutta vuosikausien laskusta herää kysymys laadun syvimmästä olemuksesta. Lappu on tukevassa laskutrendissä ja vaikka markkina (S&P500) on edelleen vahva, tästä tulee ensimmäisenä mieleen shorttaaminen ralleista. Tukea näyttää löytyvän 9€ tasoilta mutta kun katsoo vuotta taaksepäin, niin sitä näytti löytyvän 14€ altakin. Inderes näkee merkkejä paremmasta mutta tulosvaroitus koronasta ja tämä jatkaa sukellusta. Anaalien konsenus nihkeään päin. Vastaavanlaisella setupilla on tullut harrastettua pohjaongintaa esim. GE:ssä ja AGN:ssä. Tulos oli positiivinen mutta tili pieni ja koko touhun mielekkyys vaivaan nähden kyseenalainen. Jos uskoo pohjan olevan tässä, target pomppuun ~11,5 / ~20%.

 

Jos Wärre oli oppikirjaesimerkki putoavasta puukosta ja pohjaonginnan vaikeudesta, Koneen graafi kertoo busineksen luistavan ja demonstroi vielä syksyltä FED:n taseen paisutuksen. Lappu on tukevassa nousutrendissä ja seilaa suurimman osan ajasta 200 liukuvan yläpuolella. Viimeisimmästä 1.5v noususta 40=>60 on korjattu puolet alas ja kurssi keikkuu weekly channelin alareunalla. Siinä mielessä 50€ taso olisi kohtuullinen ostopaikka mutta lappuhan on edelleen fundamielessä kallis. Toisaalta jos ostaa nyt Konetta @50€, tuskin harmittaa 10v päästä. En tiedä, mutta uskon että Kiina- ja koronahuolet jäävät Koneen osalta kuitenkin tilapäisiksi – minä vuonna ovat ohi, ei aavistustakaan. Schindler on varoitellut liikevaihtomenetyksistä, Kone ei ole tainnut sanoa vielä mitään. Jos saataisiin lisää huonoja uutisia ja kurssi tippumaan 200 liukuvaan 46€ tasoille, alkaisin viimeistään siinä kohtaa miettiä ostoja pienissä erissä. Tukea voisi kuvitella löytyvän 200 liukuvan jälkeen jostain 40€ tasoilta, ostot sen mukaan.

 

Konecranesillä olen veivannut ennenkin, viimeeksi elokuussa ostot suunnilleen näiltä tasoilta. Lappu heiluu kivasti ja on pitkän aikavälin nousutrendissä. Tulkitsen sekä Inderesin että anaalien konsensuksen olevan suht neutraalin; ei olla tavattoman innoissaan mutta ei myöskään ranteet auki. Ostot 26€ tasoilta ja maltillinen target 31€, joku 20% pomppu pitäisi olla realismia.

 

Cargotecillä oli tuo pitkä ralli mutta pidemmällä aikavälillä (2016 taaksepäin) näyttäisi seilaavan jonkunlaisessa rangessa luokkaa 25-37€.  Nytkin näyttää olevan sivuttaisliikkeessä ja vaikka on saanut 24€ tasoilla, alle 26€ on ostettu aina kuopat täyteen. Siten kivasti heiluva lappu veivattavaksi, kuten KCR. Ostot 26-27€ tasoilta, target 35€, 30% pomppu. Cargotecin kommentit koronasta oli suht positiiviset ja myös anaalien konsensus vaikuttaa KCR:ää positiivisemmalta.

 

Ponssesta ei ole kokemusta, on aina tuntunut kalliilta, mutta on kuitenkin mennyt tukevasti ylöspäin. Parin vuoden aikana näyttää muodostuneen trading range luokkaa 24-32€. 200 liukuvan tasoilta jos ostelee ja ulostaa 32€ tasoilta, 20-30% pomppu voi onnistua tälläkin. Inderesin ja anaalien konsensus vaikuttaa kuitenkin vähän nihkeältä.

Näillä eväillä jos lähtisin veivaamaan, ottaisin luultavasti Cargoteciä ja harkitsisin Konetta. Jos olisin ostamassa laatua pitkään pitoon, voisin alkaa miettiä Koneen ostamista pienissä siivuissa 50€ tasoilta alaspäin.

Tämä teknisestä katsauksesta, fundapuolelta anyone?

2
+1
0
-1
2
0
12.3.2020, 09:36
+8
Liittynyt:
7.9.2018, 20:24
Viestejä:
23

Sandvik-ostoksille on tarkoitus lähteä tämän laskumarkkinan aikana. Seuraavassa hajanaisia ajatuksia yhtiöstä. 

Seligsonin Phoebus-blogissa on silloin tällöin käsitelty sitä, mitä konserni tekee ja miten menee:

https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/236/ (2011)

https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/381/ (2017)

Heikosti kannattanut Materials Technology -yksikkö hengailee vieläkin mukana. Jo vuoden 2011 Phoebus-blogissa on maininta että se olisi aihetta lempata, ja vuodelta 2019 löytyi konsernin uutinen että asiaa taas harkitaan, mutta ruotsalaiset eivät ole saaneet aikaiseksi.

Harmi! Metallintyöstön kulutusterissä yhtiö on nimittäin yksi maailman innovatiivisimmista ja laadukkaimmista. Yhtiöllä on useampi alan huippubrändi, joiden tuotteet pärjäävät globaalissa kilpailussa laatu/luotettavuusaspektinsa takia, vaikkeivät aina ole huokeammasta päästä. Ihmetyksekseni kiinalaiset loistavat edelleen poissaolollaan kyseisestä kilpailusta, vaikka pääomia olisi maassa riittänyt ja teknologian luulisi olevan ainakin osittain kopioitavissa. Toisaalta ala vaatii tinkimätöntä omistautumista loputtomalle laadun parantamiselle, josta Kiina ei vielä ole tunnettu.

Työstöterien pelikenttä on siis edelleen täysin länsimaiden ja japanilaisten välinen. Sandvik myös myy teriään käytännössä joka maailmankolkkaan, josta Euroopalla noin 50% paino. Varteenotettavin kilpailija eli Iscar on muuten Buffettin hallussa, sekin tuotteiltaan laadukas yhtiö ja globaalisti näkyvä. Sandvikin katsauksissa premium-kilpailijana myöskin mainittu amerikkalainen Kennametal on jo tuoteperheeltään hieman keskinkertaisempi, tuottaa kylläkin hyviä ratkaisuja muutamaan niche-juttuun. Muut terävalmistajat ovat joko laadultaan paskempia tai keskittyneet voimakkaasti jollekin maantieteelliselle alueelle. Japanissa on pari pörssiyhtiötä. Kaikenlaisia nyrkkipajoja löytyy varsinkin Amerikasta ja saksankielisestä Euroopasta, josta globaalijätit silloin tällöin ostelevat parempia pois kuljeksimasta. 

Kaivoslaitteiden arviointiin ei riitä kompetenssi. Numeroiden valossa hyvän sään aikana ok-bisnes, mutta ei niin hyvä kuin tuo terävalmistus. Tältä osin olen ostamassa sian säkissä...

Miinuspuolia konsernista ei ole vaikea löytää: syklisillä aloillahan tämä puuhastelee. Varsinkaan kaivoslaitteita ei syklin pohjalla niin kauheasti ostella. Kulutusterät eivät ole suuria investointeja, mutta ostajalla tulisi olla niillekin jotain käyttöä eli asiakkaan tilaamia lopputuotteita (koneita ja muita investointihyödykkeitä). Teräbisneksen markkinaosuuksien menetyksestä kilpailijoille en ole lainkaan huolissani, poislukien ehkä Iscar. Homma pitäisi ihan itse tyriä esim. laatuvaatimuksista tinkimällä. 

Tämä on yksi niistä yhtiöistä jotka aion pitää vuosikymmeniä, ellei yritys tee jotain erityisen mälsää strategiavalintaa. 

0
+1
0
-1
0
0
16.10.2020, 22:35
+8
Liittynyt:
7.9.2018, 20:24
Viestejä:
23

Eipä ole Sandvikia osteltu kun tunnusluvut huitelevat taivaissa. No, ei se mitään. Ihan riittävästi on lappuja nytkin.

Yleisesti ottaen metallintyöstöalalla taitaa olla erittäin V-muotoinen koronasesonki ainakin tähän asti:

 Metalworking business index

Graafi on The Gardner Business Index -kyselytutkimuksesta, jossa kysellään eri kokoisilta metallintyöstön parissa operoivilta pajoilta meneekö huonommin vai paremmin kuin edellisessä kuussa. Lukema 50 on tasan tarkkaan 'ei huonommin eikä paremmin', eli jos tästä ei enää sukelleta, on pahin ohi ainakin näille yrityksille. 

https://www.mmsonline.com/blog/post/metalworking-index-posts-no-change-m...

0
+1
0
-1
0
0
17.10.2020, 09:54
+272
Liittynyt:
17.8.2020, 18:12
Viestejä:
506

Sandvik julkaisi juuri Q3 raportin ja siinä olikin mielenkiintoinen kuva yleisestä kehityksestä maailmalla. Antaa suuntaa muihinkin pohdiskeluihin:

Lähde: https://sandvik-live.creo.se/201016/interim_report_q3_2020

Raaka-ainehinnat heiluvat sinne ja tänne, mutta kaivannaisteollisuus on nähdäkseni hyvässä vauhdissa teollisen kysynnän muutosten - akkuteollisuus, aurinkoenergian laitteet yms. - johdosta. Kasvu suuntaa eteläiseen Afrikkaan ja Aasiaan.

Sandvik on aina ollut hintava ja syystäkin. Raportissa on selkeät perusteet - pari leikettä alla:

Kassavirta- ja velkatilanne kertovat, ettei yhtiöllä ole mitään ongelmia selvitä tästä taudista ja sen jälkeisistä finanssikriisestäkään melko vähin kolhuin. Tuossa velkakaaviossa on hyvä huomata eläkevelka eriteltynä. Suomalaistenkin olisi hyvä noteerata kotimaisia yrityksiä mollatessaan mistä eläkerahat tulevat - loppujen lopuksi eläkeyhtiöiden sijoituksista yritystoimintaan ja kiinteistöihin.

2
+1
0
-1
2
0