Olet täällä

Ostin/Myin tänään - 18.9.2020 07.18

Ostettu: Hurco Companies

Teollisuusautomaatiosoftaa ja -koneita valmistava pitkän linjan amerikkalainen nyrkkipaja, josta analyytikot eivät tajua mitään ja jolla on nettovelkaa: 0. Firma on erikoistunut selviytymään maailmanhistorian kusisimmista sykleistä ja myymään koneita siinä sivussa. 

Hurco Companies, Inc. is an international, industrial technology company that sells its three brands of computer numeric control (“CNC”) machine tools to the worldwide metal cutting and metal forming industry. Two of the Company’s brands of machine tools, Hurco and Milltronics, are equipped with interactive controls that include software that is proprietary to each respective brand. The Company designs these controls and develops the software. The third brand of CNC machine tools, Takumi, is equipped with industrial controls that are produced by third parties, which allows the customer to decide the type of control added to the Takumi CNC machine tool. The Company also produces high-value machine tool components and accessories and provides automation solutions that can be integrated with any machine tool.  The end markets for the Company's products are independent job shops, short-run manufacturing operations within large corporations, and manufacturers with production-oriented operations.  The Company’s customers manufacture precision parts, tools, dies, and/or molds for industries such as aerospace, defense, medical equipment, energy, transportation, and computer equipment. The Company is based in Indianapolis, Indiana, with manufacturing operations in Taiwan, Italy, the U.S., and China, and sells its products through direct and indirect sales forces throughout the Americas, Europe, and Asia. The Company has sales, application engineering support and service subsidiaries in China, England, France, Germany, India, Italy, the Netherlands, Poland, Singapore, the U.S., and Taiwan. Web Site: www.hurco.com

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 11.9.2020 10.06

Intrumin lopuistakin lapuista haluaisin eroon, muttei halua hittolainen breikata tuosta 200-220 SEK rangestaan. No, odotellaan. Olen saanut vaikutelman ettei johto ole kiinnostunut/kykeneväinen kohentelemaan debt-to-EBITDA-suhdelukua, vaikka se oli yksi viime vuosien teeseistä. Joten nyt tämä on vain hauska lottolappu josta on enää ns. house money jäljellä. Onneksi ostelin dippeihin enkä hinkunut korkeammilla kursseilla lisää. 

Odotellessani auringon nousevan lännen puolelta ostin muutaman lapun Southern Companyä, joka on tuiki tavallinen ja reguloidulla markkinalla touhuileva energiafirma. Ja rakentaa myös ydinvoimalaa nopeammalla tahdilla kuin Suomessa on onnistuttu, vaikkakin silti myöhässä. 

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 22.8.2020 08.18

Herra Moilanen kirjoitti:

halusin tänään ostaa yhden Teslan osakkeen vaimolle. kokeilin ensin Nordnettia jossa vaimon OST -tili, kulut olisivat olleet 17,68 USD joten jätin ostamatta

Sen jälkeen Degiroon josta sain saman osakkeen 0,55€ kuluilla

meinaatteko tarkistaa hintoja jossain välissä vai ryöstättekö asiakkaita niin kauan kuin mahdollista?

Mitä Nordnetin hinnoittelun kehittymiseen tulee niin en pidätä hengitystäni. Tuli vastaan kommentteja vuodelta 2013 joissa asiakkaat voivottelevat samaa aihetta. Degiro, Lynx, IB yms. ovat edelleen parhaat vaihtoehdot jos vaan mielenkiinto riittää ähertää verolappujen kanssa. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 7.8.2020 10.08

Ei ihan tänään eikä edes tällä viikolla, mutta suurin osa Intrum-lapuista veke ja sittemmin tilalle Honeywelliä ja Parker-Hannifiniä. Vaikka lentokoneiden osia ei vähään aikaan tarvita isoja määriä, muuten teollisuus porskuttaa olosuhteisiin nähden ihan kivasti ja Honeywellillä on jopa aikomuksia hankkia uusia palasia yhtiöön jos sellaisia kävelee sopuhinnalla vastaan. 

Näytä koko viesti
Mistä lähteä liikkeelle kun ei tajua - 4.8.2020 11.32

Seligson on siitäkin hyvä valinta, että asiakkaille jaettava lehti kertaa joka numerossa melkein samat perusasiat vähän eri näkökulmasta. Se ilmestyy muistaakseni neljännesvuosittain. 

Näytä koko viesti
Sijoitusaiheiset podcastit ja blogit ja muu markkina-analyysi - 25.7.2020 07.08

Itse laitan linkkien kera, koska en näe siinä mitään väärää. 

Samat löytää podcast-sovelluksista itse etsien. Tuo Jolly Swagman Podcast on tähän asti kuuntelemieni jaksojen perusteella laadukas, aika laajasti eri aiheisiin tarttuva. Juontaja tekee kotiläksynsä koskien vieraitaan, muttei teeskentele olevansa kaikkien alojen asiantuntija & antaa vieraan puhua enimmän osan ajasta.

Cohodes ja Hempton ovat shorttaustarinoineen viihdyttäviä ja toivottavasti opettavaisiakin. Hemptonin kommentit tuttavastaan Cohodesista korostavat useaan otteeseen sitä, että oikeassa oleminen voi tulla kalliiksi jos salkun tasapaino ja ajoitus on pielessä. Kaikenlaista muutakin anekdoottia mahtuu näihin kuuteen tuntiin (!), kuten miksi ei pidä luottaa johtajiin jotka käyttävät peruukkeja. 

 

Näytä koko viesti
Degiro - 1.7.2020 11.21

Kukaan ei varmaan estäisi ulkomaisia palveluntarjoajia osallistumasta suomalaiseen rekisterijärjestelmään, mutta onhan tällaisen pienen mikkihiirimarkkinan erityispiirteisiin panostaminen heille turhaa vaivannäköä. Täällä ei edelleenkään ole liiaksi halvemman laidan toimijoita. 

Näytä koko viesti
Intrum - 24.3.2020 01.26

Seuraavan osaritilaisuuden analyytikkopuheluista tulee varmaankin hilpeää seurattavaa. 

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 13.3.2020 08.16

Aki Pyysing kirjoitti:

Verta valuu silmistä, olen sen verran raivoissani.

Annoin itselleni kertoa, että olen rahan takia Veikkauksen vastaisessa sodassa.

Tämähän on siitä hyvä kehäpäätelmä, että minä joka olen urpo piensijoittaja Keravalta, en koskaan saisi mitään medianäkyvyyttä Veikkauksen vastaisilla argumenteilla, mutta tunnetulla pokeripelaaja Pyysingillä (joka on siitä syystä valtuutettu kommentoimaan) on jotain etäisiä kontakteja rahapelialaan, joten lyödään sillä mailalla mikä käteen löytyy! 

Näytä koko viesti
Konepajat - 12.3.2020 09.36

Sandvik-ostoksille on tarkoitus lähteä tämän laskumarkkinan aikana. Seuraavassa hajanaisia ajatuksia yhtiöstä. 

Seligsonin Phoebus-blogissa on silloin tällöin käsitelty sitä, mitä konserni tekee ja miten menee:

https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/236/ (2011)

https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/381/ (2017)

Heikosti kannattanut Materials Technology -yksikkö hengailee vieläkin mukana. Jo vuoden 2011 Phoebus-blogissa on maininta että se olisi aihetta lempata, ja vuodelta 2019 löytyi konsernin uutinen että asiaa taas harkitaan, mutta ruotsalaiset eivät ole saaneet aikaiseksi.

Harmi! Metallintyöstön kulutusterissä yhtiö on nimittäin yksi maailman innovatiivisimmista ja laadukkaimmista. Yhtiöllä on useampi alan huippubrändi, joiden tuotteet pärjäävät globaalissa kilpailussa laatu/luotettavuusaspektinsa takia, vaikkeivät aina ole huokeammasta päästä. Ihmetyksekseni kiinalaiset loistavat edelleen poissaolollaan kyseisestä kilpailusta, vaikka pääomia olisi maassa riittänyt ja teknologian luulisi olevan ainakin osittain kopioitavissa. Toisaalta ala vaatii tinkimätöntä omistautumista loputtomalle laadun parantamiselle, josta Kiina ei vielä ole tunnettu.

Työstöterien pelikenttä on siis edelleen täysin länsimaiden ja japanilaisten välinen. Sandvik myös myy teriään käytännössä joka maailmankolkkaan, josta Euroopalla noin 50% paino. Varteenotettavin kilpailija eli Iscar on muuten Buffettin hallussa, sekin tuotteiltaan laadukas yhtiö ja globaalisti näkyvä. Sandvikin katsauksissa premium-kilpailijana myöskin mainittu amerikkalainen Kennametal on jo tuoteperheeltään hieman keskinkertaisempi, tuottaa kylläkin hyviä ratkaisuja muutamaan niche-juttuun. Muut terävalmistajat ovat joko laadultaan paskempia tai keskittyneet voimakkaasti jollekin maantieteelliselle alueelle. Japanissa on pari pörssiyhtiötä. Kaikenlaisia nyrkkipajoja löytyy varsinkin Amerikasta ja saksankielisestä Euroopasta, josta globaalijätit silloin tällöin ostelevat parempia pois kuljeksimasta. 

Kaivoslaitteiden arviointiin ei riitä kompetenssi. Numeroiden valossa hyvän sään aikana ok-bisnes, mutta ei niin hyvä kuin tuo terävalmistus. Tältä osin olen ostamassa sian säkissä...

Miinuspuolia konsernista ei ole vaikea löytää: syklisillä aloillahan tämä puuhastelee. Varsinkaan kaivoslaitteita ei syklin pohjalla niin kauheasti ostella. Kulutusterät eivät ole suuria investointeja, mutta ostajalla tulisi olla niillekin jotain käyttöä eli asiakkaan tilaamia lopputuotteita (koneita ja muita investointihyödykkeitä). Teräbisneksen markkinaosuuksien menetyksestä kilpailijoille en ole lainkaan huolissani, poislukien ehkä Iscar. Homma pitäisi ihan itse tyriä esim. laatuvaatimuksista tinkimällä. 

Tämä on yksi niistä yhtiöistä jotka aion pitää vuosikymmeniä, ellei yritys tee jotain erityisen mälsää strategiavalintaa. 

Näytä koko viesti