Olet täällä

Degiro - 1.7.2020 11.21

Kukaan ei varmaan estäisi ulkomaisia palveluntarjoajia osallistumasta suomalaiseen rekisterijärjestelmään, mutta onhan tällaisen pienen mikkihiirimarkkinan erityispiirteisiin panostaminen heille turhaa vaivannäköä. Täällä ei edelleenkään ole liiaksi halvemman laidan toimijoita. 

Näytä koko viesti
Intrum - 24.3.2020 01.26

Seuraavan osaritilaisuuden analyytikkopuheluista tulee varmaankin hilpeää seurattavaa. 

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 13.3.2020 08.16

Aki Pyysing kirjoitti:

Verta valuu silmistä, olen sen verran raivoissani.

Annoin itselleni kertoa, että olen rahan takia Veikkauksen vastaisessa sodassa.

Tämähän on siitä hyvä kehäpäätelmä, että minä joka olen urpo piensijoittaja Keravalta, en koskaan saisi mitään medianäkyvyyttä Veikkauksen vastaisilla argumenteilla, mutta tunnetulla pokeripelaaja Pyysingillä (joka on siitä syystä valtuutettu kommentoimaan) on jotain etäisiä kontakteja rahapelialaan, joten lyödään sillä mailalla mikä käteen löytyy! 

Näytä koko viesti
Konepajat - 12.3.2020 09.36

Sandvik-ostoksille on tarkoitus lähteä tämän laskumarkkinan aikana. Seuraavassa hajanaisia ajatuksia yhtiöstä. 

Seligsonin Phoebus-blogissa on silloin tällöin käsitelty sitä, mitä konserni tekee ja miten menee:

https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/236/ (2011)

https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/381/ (2017)

Heikosti kannattanut Materials Technology -yksikkö hengailee vieläkin mukana. Jo vuoden 2011 Phoebus-blogissa on maininta että se olisi aihetta lempata, ja vuodelta 2019 löytyi konsernin uutinen että asiaa taas harkitaan, mutta ruotsalaiset eivät ole saaneet aikaiseksi.

Harmi! Metallintyöstön kulutusterissä yhtiö on nimittäin yksi maailman innovatiivisimmista ja laadukkaimmista. Yhtiöllä on useampi alan huippubrändi, joiden tuotteet pärjäävät globaalissa kilpailussa laatu/luotettavuusaspektinsa takia, vaikkeivät aina ole huokeammasta päästä. Ihmetyksekseni kiinalaiset loistavat edelleen poissaolollaan kyseisestä kilpailusta, vaikka pääomia olisi maassa riittänyt ja teknologian luulisi olevan ainakin osittain kopioitavissa. Toisaalta ala vaatii tinkimätöntä omistautumista loputtomalle laadun parantamiselle, josta Kiina ei vielä ole tunnettu.

Työstöterien pelikenttä on siis edelleen täysin länsimaiden ja japanilaisten välinen. Sandvik myös myy teriään käytännössä joka maailmankolkkaan, josta Euroopalla noin 50% paino. Varteenotettavin kilpailija eli Iscar on muuten Buffettin hallussa, sekin tuotteiltaan laadukas yhtiö ja globaalisti näkyvä. Sandvikin katsauksissa premium-kilpailijana myöskin mainittu amerikkalainen Kennametal on jo tuoteperheeltään hieman keskinkertaisempi, tuottaa kylläkin hyviä ratkaisuja muutamaan niche-juttuun. Muut terävalmistajat ovat joko laadultaan paskempia tai keskittyneet voimakkaasti jollekin maantieteelliselle alueelle. Japanissa on pari pörssiyhtiötä. Kaikenlaisia nyrkkipajoja löytyy varsinkin Amerikasta ja saksankielisestä Euroopasta, josta globaalijätit silloin tällöin ostelevat parempia pois kuljeksimasta. 

Kaivoslaitteiden arviointiin ei riitä kompetenssi. Numeroiden valossa hyvän sään aikana ok-bisnes, mutta ei niin hyvä kuin tuo terävalmistus. Tältä osin olen ostamassa sian säkissä...

Miinuspuolia konsernista ei ole vaikea löytää: syklisillä aloillahan tämä puuhastelee. Varsinkaan kaivoslaitteita ei syklin pohjalla niin kauheasti ostella. Kulutusterät eivät ole suuria investointeja, mutta ostajalla tulisi olla niillekin jotain käyttöä eli asiakkaan tilaamia lopputuotteita (koneita ja muita investointihyödykkeitä). Teräbisneksen markkinaosuuksien menetyksestä kilpailijoille en ole lainkaan huolissani, poislukien ehkä Iscar. Homma pitäisi ihan itse tyriä esim. laatuvaatimuksista tinkimällä. 

Tämä on yksi niistä yhtiöistä jotka aion pitää vuosikymmeniä, ellei yritys tee jotain erityisen mälsää strategiavalintaa. 

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho - 6.9.2019 07.38

David Einhorn - Fooling Some of the People All of the Time

Einhorn lähti shorttaamaan paskaksi havaitsemaansa finanssiyhtiötä/pyramidijärjestelyä ja saaga venyi vuosien mittaiseksi draamaksi. Allied Capitalin johto pärjäsi todella kauan faktoja vastaan suoranaisilla valheilla, kunnes finanssikriisin aikoihin tuli viimein seinä vastaan.

Tuulipukusijoittajan ymmärrykselläni tiivistän Alliedin liiketoiminnan seuraavasti: yhtiön kirjanpito oli todella mielikuvituksellista ja perustui paljolti logiikkaan "jätetään tappiolliset myöntämämme lainat alaskirjaamatta että tase näyttää hyvältä ja kun rahaa puuttuu, tehdään osakeanti ja markkinat ostaa". Erona Madoffin puuhiin oli se että Allied teki paljon ihan oikeaakin liiketoimintaa, normaaleja yrityslainoja ja sijoituksia, mutta monet lainat menivät esim. "huoltoasemien" rahoittamiseen paikoissa, joista löytyi asiaa tarkistettaessa romutuskuntoinen kiinteistö, ja johto oli tietoinen että huomattava osa taseesta on oikeasti täyttä rapaa. Kriittisiä ääniä oli yllättävän harvassa koska 10K/10Q-luvut näyttivät pikasilmäyksellä hyvältä analyytikoille ja yksityissijoittajat arvostivat osinkotuottoa. Lisäksi tavallista suurempi osa sijoittajista taisi olla yksityishenkilöitä, eli vähemmän ammattilaisia ylipäätään tutkimassa yhtiötä. 

Tästä jäi aika nihilistiset fiilikset sen suhteen, kuinka paljon piensijoittaja voi todella tietää sijoituskohteestaan. Toisaalta jotain voi oppiakin - luetaan ne vuosikatsausten pienet präntit ja vertaillaan muuttuuko johtajien puheet päinvastaisiksi kvartaalista toiseen... Alliedin johto siirsi puheissaan maalitolppia joka ikinen kerta kun jossain ilmeni epäkohtia. 

PS. Vaikka aihepiiri on monimutkainen ja raskas, finanssialan kirjaksi tämä on selkeää ja mukaansatempaavaa kerrontaa. 

Näytä koko viesti
Intrum - 26.10.2018 10.44

Rahamiäs kirjoitti:

Katsoin aamulla q3-rapsan läpi ja pyörittelin päätäni: melko heikot numerot hyvään q2:een verrattuna. Olin varma, että kurssi kyykkää vähintään -5%, mutta yllättäen päädyttiin parin prosentin nousuun. Ilmeisesti tulevaisuuden näkymät olivat odotuksia paremmat? Pörssin reaktioissa ei ole ollut järkeä muutenkaan kovin paljoa viime viikkoina, mutta kiva että joskus näin päin. 

 

Di.se mainitsi ennen osaria (16.10.) että ainakin Swedbankin anaalit odottavat heikkoa yksittäistä kvartaalia: https://www.di.se/live/intrum-swedbank-spar-svagt-kvartal-men-underligga...

Yksittäinen flätti kvartaali menee ohi kuin lauantaikrapula, jos kohta en riemustakaan kilju. Johto lupailee kauniita asioita 2020-luvun alkuun. 

Näytä koko viesti
Intrum - 26.10.2018 05.44

Q3-osari putkahti tänään. 

https://www.intrum.com/investors/reports-presentations/presentation-of-r...

Tulosta painoi -257 mSEK kertaluonteista järjestelykuraa liittyen Lindorff-fuusioon, Intesa-viritykseen ja Espanjan haasteisiin. Odotuksissa on vielä toiset -200 mSEK viimeiselle kvartaalille Lindorffista ja Intesasta. Liiketoiminta sinänsä porskuttaa, varsinkin Keski-Euroopassa - Pohjolassa on hitaampaa. 2020 tavoitteiden saavuttamiseksi riittää vielä töitä ja Intesa-yhteistyön pitäisi mennä vähintään kohtuullisesti että niihin päästään. 

Webcastissa toimari väisti kahteen kertaan kysymyksen "minkälainen kehitys Italiassa olisi mielestänne huolestuttavaa" cool

Näytä koko viesti
Intrum - 14.9.2018 08.01

Kappas vaan. Muistelen Stadighin ja/tai Wahlroosin todenneen ettei väkisin ostella mitä tahansa kuraa - ja tukevammalla ammattitaidolla lähtevät ostoksille kuin allekirjoittanut - joten lämmittäähän tämä mieltä. 

 

 

Näytä koko viesti
Intrum - 7.9.2018 08.52

Tätä on tullut osteltua sen jälkeen kun kurssi kyykkäsi tuolta 300 SEK tasoilta reilusti. Lindorff-mergerin lisäksi kioski osti Italiasta velkoja, joista Herra tietää mitä ne sisältää. Onneksi on aikaa odotella ja positio on vasta käytetyn Corollan verran. Huonossakin tapauksessa perinteikkäästä largecapista jäänee jäljelle muutakin kuin tuhkat. 

Näytä koko viesti