Ostin/Myin tänään -

Pitkästä aikaa palasin osakkeiden pariin ja lisäsin Olvia salkkuun. Toivottavasti ostavat seuraavan panimonsa NATO-maasta - Valko-Venäjältä tuli ikävästi takkiin. Siviilielämä on pitänyt onneksi sen verran kiireisenä, että on jäänyt hintojen murehtiminen vähälle. 

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne -

Jään mielenkiinnolla seuraamaan kuinka pian venäläisiltä loppuvat kriittiset osat yhdestä sun toisesta koneesta ja laitteesta. Ellei vanjan tankkien ja traktorien osia tehdä vallan manuaalisilla työstökoneilla kuten 1950-luvulla, heillä alkaa koneiden kuluessa pian tulla ikävä toimituksia Fanucilta (Japani), Siemensiltä (Saksa), DMG/Mori Seikiltä (Saksa/Japani). Veikkailen, ettei Venäjällä ole kauheasti tavaraa varastossa, koska Suomeenkin vaihto-osat lennätetään aina jostain Belgiasta.

...On asia erikseen lieneekö varsinaista tuotantopotentiaalia edes ollut olemassa - venäläisten performanssitaide taistelukentillä on ollut sitä luokkaa etten tiedä tulevatko isojen poikien teollisuustuotteetkin jostain muualta ja sitten ne leimataan venäläisiksi. Tämä Twitter-ketju sivuaa teollisen riippuvuuden aihetta ja ottaa samalla kantaa Venäjän rakenteelliseen korruptioon jonka lainalaisuuksien mukaan osa tuotannostakin on poliittista feikkausta: 

https://twitter.com/kamilkazani/status/1501360272442896388

Näytä koko viesti
Miten innostuit sijoittamisesta? -

Lapsesta lähtien vitutti olla köyhästä perheestä. Lisäksi aloitin koulut 1993, eli silloin kun kaikista huolehtivan hyvinvointivaltiomme ala-asteilla oli varaa antaa yksi lyijykynä ja yksi pyyhekumi per lukuvuosi. Ihan hyvä että tällainen valtava panostus, mutta varmaan jossain Turkissakin pystytään samaan ilman että asiaa mainostetaan poikkeuksellisena saavutuksena. Olen oppinut siis suhtautumaan kansakuntamme huolehtimislupauksiin vähintäänkin huumorilla ellei peräti kyynisyydellä. 

Pelkästään näillä eväillä olisin varmaankin vain vihainen Taloussanomien kommenttipalstan trolli. Onneksi kuitenkin ilmaantui 2007-08 finanssikriisi, jolloin tilannetta ymmärtääkseni ryhdyin ensin tutkimaan kaikenlaisten huru-ukkojen talousteoreettisia blogeja, ja pitkällisen koiranpaskan filtteröinnin jälkeen alkoi kirkastua että taloudelliselle tilanteelleen voi tehdä positiivisen odotusarvon betsejä sijoittamalla tolkullisiin rahastoihin tai peräti yrityksiin. Itäsuomalaisen uhriutuvan demariuden sävyttämässä juntti-ilmapiirissä pidän tämän havainnon tekemistä hieman outouden merkkinä. Tällä tiellä kuitenkin ollaan, enkä osaa takaisin kääntyä. Jos käy niin että kaikista huolehtiva hyvinvointivaltiomme on jättänyt valuvirheitä eläkejärjestelmäämme, kuten sen että jonkin puolueen kimmokiljuset niistävät yhteiset fyrkat minua edeltäville sukupolville, en ole pelkästään kauniiden lupausten varassa, vaan minulla on omaa eläkefyrkkaa hajautettuna pitkin maailmaa. 

Indeksisijoittamisesta ja Seligsonista oli muistaakseni Kauppalehden palstalla mainintoja. Sitä myöten tieto on alkanut karttua vähän fiksummistakin lähteistä, joista ennen kaikkia Seligsonin kvartaalikatsaus on ja oli tolkun äänitorvi. Kriisin rapsakoimpina aikoina oli netissä paljon lässytystä hyperinflaatiosta, "ostakaa kultaa ja säilykkeitä" yms., ja tätä taustaa vasten muistelen edelleen lämmöllä sitä yhtä KL-keskustelupalstan kirjoittajaa (nimimerkin olen valitettavasti unohtanut), jonka mielestä taivas ei välttämättä putoakaan niskaan, vaan aika moni tylsää ja tasaista liiketoimintaa harjoittava yritys selviää ja kasvaa jatkossakin. Tuo kirjoittaja on tietämättään kalibroinut kompassiani siihen suuntaan, että kannattaa hötkyillä vähemmän ja tunteistaan huolimatta katsoa vuosikymmenten päähän. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään -

Morningstar on ilmaispalveluksi aika laaja ja selkeä. Ei-amerikkalaiset osakkeet joutuu klikkailemaan hakutuloksista auki vähän mutkan takaa, mutta muuten oikein mainio palvelu. Siellä on jokainen puolalainen nyrkkipajakin, jos se on pörssiin listattu.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään -
Pugilisti kirjoitti:

 

jobans kirjoitti:

Lisätty Sandvikiä että pysyy varmasti isoimpana omistuksena cool

On kyllä hitto vieköön boomer-salkku vaikka olen vasta 35v. 

 

Hyvää hajautusta.

Vahvasti olet Jenkkilässä kiinni. Miksi?

En tietoisesti keskitä Amerikkaan, mutta plärään aika ajoin Euroopan ja Japanin pörsseistä yhtiöitä läpi ja harvoin löytyy mitään kiinnostavaa. Amerikkalaisista valinnoistani suurin osa toimii globaalisti, eivätkä ole riippuvaisia pelkästään USA:n markkinasta (vaikka toki esim. Facebookin tulot per asiakas ovat moninkertaiset USA:ssa verrattuna kehittyviin markkinoihinsa). USA:n viranomaisten vaatima 10K-raportointi tekee lisäksi tiedonhausta äärimmäisen helppoa. 

Ranskasta on tarkkailussa LVMH ja L'Oreal. Luvut näyttäneet hyviltä. Olen kuitenkin vähän varovainen kuluttajatuoteyritysten kanssa + ei motivoi lisätä rivejä salkkuun enää, joten jotain pitäisi vaihtaa pois.

Saksassa on taloutensa kokoon nähden aika ankeasti pörssiyrityksiä tarjolla. Tämä harmittaa toisinaan, koska saksalaiset tekevät kaikenlaisia vempaimia joita ilman meidänkin tehtaamme pysähtyisivät. Autovalmistajat passaan blush

Ruotsin markkinaa käyn toisinaan kurkistelemassa ja käyn jatkossakin. Aiemmin oli täältä muutakin, nyt mennään pelkällä Sandvikilla.

Hollantilainen ASML on omalla alallaan lähes monopoli ja siksi itsestäänselvyys salkkuun. Inderesin puolijohdeketjussa kun porukka on vatvonut TSMC vastaan muut -sotaa niin ASML on mainittu pari, kolme kertaa, vaikka jokainen fabriikki tarvitsee joitakin laitteita ASML:ltä tehdäkseen moderneja siruja. 

Japanista en löytänyt vielä kovin monta yritystä jonka hallintokulttuuri vakuuttaisi. Joillekin on hankalaa tehdä nettisivut edes japaniksi, saati viestiä kansainvälisille sijoittajille mistään. Tutkimukseni tällä saralla ovat kylläkin kesken. 

 

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään -

Lisätty Sandvikiä että pysyy varmasti isoimpana omistuksena cool

On kyllä hitto vieköön boomer-salkku vaikka olen vasta 35v. 

Näytä koko viesti
Kiinalaiset osakkeet ja sijoittaminen Kiinaan -

Ootko Pörssimörssäri käynyt ikinä Kiinassa ihan vaan turistina tai jopa bisneksiin tutustumassa? Kiina jotenkin näyttäytyy mulle Venäjääkin monimutkaisempana paikkana enkä oikein tiedä miten bisnes- tai muuta kulttuuria pitäisi hahmottaa. Siellä on yhtäältä ihan valtavia mahdollisuuksia, mutta sitten toisaalta, jos kriittisiä jenkkisijoittajia on uskominen, Kiinan viranomaisilla on monin tavoin aika neuvostoliittolainen suhtautuminen faktoihin. Lyhyesti tosta mainitsitkin edellisessä postauksessa.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään -

Tutkin tuota aiemmin mainitsemaani Vontieriä hieman enemmän kuin 90 sekuntia ja ostin lisää. SEC:n Edgar-palvelu on upea, sieltä saa helposti ongittua esim. johdon palkitsemiseen liittyvät dokumentit ja sisäpiirin ostot/myynnit. Pitkäikäisemmistä yrityksistä vilkaisen aina myös onko SEC lähettänyt "pyyntöjä" korjata epäselviä numeroita tai muuta viestintää, tai onko kierrossa neljäs CFO viiden vuoden sisään tms. Vontier kun on vasta spinnattu emostaan irti niin näitä juttuja ei juuri ole. Firman hallituksessa ei kuitenkaan vaikuttanut olevan ketään käärmeöljykauppiaita, kokemusta totta kai emoyhtiön emoyhtiö Danaheristä paljon ja siihen päälle muista tylsistä/turvallisista operaatioista. Odotan tämän yrityksen olevan vähän byrokraattinen mutta samalla päätöksenteossaan hötkyilemätön, koska aina on joku komitea kieltämässä hulluimmat ideat. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään -

Itse vähentelin salkun rivejä melkein puoleen tässä taannoin. Järkeilin että kaikkea ei jaksa seurailla, ja kyllä sitä hajautusta pitäisi piisata vaikka onkin enää 15 firmaa 25:n sijaan. Karsittujen joukossa oli monta ihan ok yritystä, mutta laitan fyrkat mieluiten maailman parhaisiin. Jos kurssit eivät enää ikuisesti kömmi koilliseen niin on helpompi istua niiden junien kyydissä joiden näkymistä kuvittelee tietävänsä enemmän. Jos jatketaan koilliseen, keskitetyllä salkulla voi tuntea itsensä neroksi. cool

Näytä koko viesti
Sijoitusnoviisien osakevalinnat vuodelle 2021 -

No, eipä tähän härdelliin kannattaisi millään Coca-Colan osakkeella lähteäkään, ellei tuumaile että kohta maailmantalous sekoaa ja muiden laskiessa -50-99% kokis putoaa vain 30%. 

Oma heppani Camping World on heijaillut hilpeästi ees taas. 30 dollarin tasoilta kisaan ilmoitettu osake on käynyt jo reilusti yli neljänkympin ja nyt on palannut 36 dollarin tienoille. Matkailuautojen myynti, vakuuttaminen ja huolto ei taida olla niin seksikästä että tästä tulisi kisan #1 hype-lappua, mutta kassakone kilisee ja osakkeenkin trendi on vähintään loivasti ylöspäin. Laajentuu ympäri USA:ta edelleen. 

Näytä koko viesti