Olet täällä

Ostin/Myin tänään - 15.7.2021 07.07

Morningstar on ilmaispalveluksi aika laaja ja selkeä. Ei-amerikkalaiset osakkeet joutuu klikkailemaan hakutuloksista auki vähän mutkan takaa, mutta muuten oikein mainio palvelu. Siellä on jokainen puolalainen nyrkkipajakin, jos se on pörssiin listattu.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 13.7.2021 11.31

Pugilisti kirjoitti:

 

jobans kirjoitti:

Lisätty Sandvikiä että pysyy varmasti isoimpana omistuksena cool

On kyllä hitto vieköön boomer-salkku vaikka olen vasta 35v. 

 

Hyvää hajautusta.

Vahvasti olet Jenkkilässä kiinni. Miksi?

En tietoisesti keskitä Amerikkaan, mutta plärään aika ajoin Euroopan ja Japanin pörsseistä yhtiöitä läpi ja harvoin löytyy mitään kiinnostavaa. Amerikkalaisista valinnoistani suurin osa toimii globaalisti, eivätkä ole riippuvaisia pelkästään USA:n markkinasta (vaikka toki esim. Facebookin tulot per asiakas ovat moninkertaiset USA:ssa verrattuna kehittyviin markkinoihinsa). USA:n viranomaisten vaatima 10K-raportointi tekee lisäksi tiedonhausta äärimmäisen helppoa. 

Ranskasta on tarkkailussa LVMH ja L'Oreal. Luvut näyttäneet hyviltä. Olen kuitenkin vähän varovainen kuluttajatuoteyritysten kanssa + ei motivoi lisätä rivejä salkkuun enää, joten jotain pitäisi vaihtaa pois.

Saksassa on taloutensa kokoon nähden aika ankeasti pörssiyrityksiä tarjolla. Tämä harmittaa toisinaan, koska saksalaiset tekevät kaikenlaisia vempaimia joita ilman meidänkin tehtaamme pysähtyisivät. Autovalmistajat passaan blush

Ruotsin markkinaa käyn toisinaan kurkistelemassa ja käyn jatkossakin. Aiemmin oli täältä muutakin, nyt mennään pelkällä Sandvikilla.

Hollantilainen ASML on omalla alallaan lähes monopoli ja siksi itsestäänselvyys salkkuun. Inderesin puolijohdeketjussa kun porukka on vatvonut TSMC vastaan muut -sotaa niin ASML on mainittu pari, kolme kertaa, vaikka jokainen fabriikki tarvitsee joitakin laitteita ASML:ltä tehdäkseen moderneja siruja. 

Japanista en löytänyt vielä kovin monta yritystä jonka hallintokulttuuri vakuuttaisi. Joillekin on hankalaa tehdä nettisivut edes japaniksi, saati viestiä kansainvälisille sijoittajille mistään. Tutkimukseni tällä saralla ovat kylläkin kesken. 

 

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 9.7.2021 09.01

Lisätty Sandvikiä että pysyy varmasti isoimpana omistuksena cool

On kyllä hitto vieköön boomer-salkku vaikka olen vasta 35v. 

Näytä koko viesti
Kiinalaiset osakkeet ja sijoittaminen Kiinaan - 8.7.2021 09.36

Ootko Pörssimörssäri käynyt ikinä Kiinassa ihan vaan turistina tai jopa bisneksiin tutustumassa? Kiina jotenkin näyttäytyy mulle Venäjääkin monimutkaisempana paikkana enkä oikein tiedä miten bisnes- tai muuta kulttuuria pitäisi hahmottaa. Siellä on yhtäältä ihan valtavia mahdollisuuksia, mutta sitten toisaalta, jos kriittisiä jenkkisijoittajia on uskominen, Kiinan viranomaisilla on monin tavoin aika neuvostoliittolainen suhtautuminen faktoihin. Lyhyesti tosta mainitsitkin edellisessä postauksessa.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 6.5.2021 04.54

Tutkin tuota aiemmin mainitsemaani Vontieriä hieman enemmän kuin 90 sekuntia ja ostin lisää. SEC:n Edgar-palvelu on upea, sieltä saa helposti ongittua esim. johdon palkitsemiseen liittyvät dokumentit ja sisäpiirin ostot/myynnit. Pitkäikäisemmistä yrityksistä vilkaisen aina myös onko SEC lähettänyt "pyyntöjä" korjata epäselviä numeroita tai muuta viestintää, tai onko kierrossa neljäs CFO viiden vuoden sisään tms. Vontier kun on vasta spinnattu emostaan irti niin näitä juttuja ei juuri ole. Firman hallituksessa ei kuitenkaan vaikuttanut olevan ketään käärmeöljykauppiaita, kokemusta totta kai emoyhtiön emoyhtiö Danaheristä paljon ja siihen päälle muista tylsistä/turvallisista operaatioista. Odotan tämän yrityksen olevan vähän byrokraattinen mutta samalla päätöksenteossaan hötkyilemätön, koska aina on joku komitea kieltämässä hulluimmat ideat. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 24.4.2021 04.20

Itse vähentelin salkun rivejä melkein puoleen tässä taannoin. Järkeilin että kaikkea ei jaksa seurailla, ja kyllä sitä hajautusta pitäisi piisata vaikka onkin enää 15 firmaa 25:n sijaan. Karsittujen joukossa oli monta ihan ok yritystä, mutta laitan fyrkat mieluiten maailman parhaisiin. Jos kurssit eivät enää ikuisesti kömmi koilliseen niin on helpompi istua niiden junien kyydissä joiden näkymistä kuvittelee tietävänsä enemmän. Jos jatketaan koilliseen, keskitetyllä salkulla voi tuntea itsensä neroksi. cool

Näytä koko viesti
Sijoitusnoviisien osakevalinnat vuodelle 2021 - 26.3.2021 10.48

No, eipä tähän härdelliin kannattaisi millään Coca-Colan osakkeella lähteäkään, ellei tuumaile että kohta maailmantalous sekoaa ja muiden laskiessa -50-99% kokis putoaa vain 30%. 

Oma heppani Camping World on heijaillut hilpeästi ees taas. 30 dollarin tasoilta kisaan ilmoitettu osake on käynyt jo reilusti yli neljänkympin ja nyt on palannut 36 dollarin tienoille. Matkailuautojen myynti, vakuuttaminen ja huolto ei taida olla niin seksikästä että tästä tulisi kisan #1 hype-lappua, mutta kassakone kilisee ja osakkeenkin trendi on vähintään loivasti ylöspäin. Laajentuu ympäri USA:ta edelleen. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 4.2.2021 10.35

Trumpin bännien tienoilla ostettu Twitteriä @$48.xx ja äskettäin pihalle @$54. Koin aiheesta kohkaamisen arvostusmielessä yhtä turhanpäiväiseksi kuin taannoiset Facebookin mainosboikotit, eli muutamassa viikossa asia unohtuu ja taas rallatellaan. Kuohkeassa markkinassa treidailu on helppoa ja mukavaa.

Kertyneillä olutrahoilla kokeilen Vontier-nimistä "tylsää ja vähän seurattua" yritystä, kuten Heikki Keskiväli muotoili:

https://twitter.com/hkeskiva/status/1357395970603048967

 

Been recently distracted by short-term market moves so time to go back to what I like the most in investing: finding companies and investing for the long-term.

It's boring, cheap, underfollowed, and called Vontier $VNT. Here’s my key takeaways of the company! 👇#StockPicks pic.twitter.com/B4KWHl0Tgh

— Heikki Keskiväli (@hkeskiva) February 4, 2021

Twiittiketjusta löytyvä Value Investors Clubin teksti avaa vähän tarkemmin mistä on kyse. Perusteesinä että aliarvostettu spin-off jolla on oikeaa liiketoimintaa eli ei mitään vetyrekkojen protoja. Bensa-asemien laitteistoja korttiterminaaleineen yms. Oma huolellinen 90 sekunnin due diligence Morningstarin palvelussa kertoi että ihan hyvät pääoman tuotot on, ja lisää lueskellaan kun jaksetaan. Mutta tuskin pitkään ihastelen tätä salkussa ellen rupea tutustumaan tähän paremmin. 

Näytä koko viesti
Degiro - 31.1.2021 12.35

Rogue kirjoitti:

 

Pörssimörssäri kirjoitti:

^ Juuri nain. Itella on Degiro kakkos-brokerina eika ole mitaan pahaa sanottavaa. Euronextin kaupat maksaa 2 EUR, pohjoismaiset 4EUR, jenkit alk 50c maarasta riippuen. Suomalaisena pitaa muistaa etta suomalaisia osakkeita  ei saa Degiron kautta omistaa.

 

 

 

Oliks toi varmasti siis niin että nimenomaan suomalaisia ei saa olla tota kautta, mutta kaikkia muita pohjoismaalaisia ja eurooppalaisia saa?

Näin on, koska muissa maissa löperömmän hallintarekisterin kautta omistaminen on ok, mutta Suomi pitäytyy omassa rekisterijärjestelmässään. Degiron säilytysyhteisönä on joku pöytälaatikko Luxemburgissa tai Hollannissa, mikä näyttää riittävän muiden maiden lainsäätäjille.

Näytä koko viesti
Sijoitusnoviisien osakevalinnat vuodelle 2021 - 25.12.2020 11.00

Enpä usko että salkkuosakkeista mikään raketoi +100%, ja kovin monia salkun ulkopuolisia ei jaksa seurata, mutta tuupataan pelikentälle vaikka Camping World Holdings (NYSE:CWH). Tällä hetkellä $29.19.

SEC:n nettisivujen mukaan toimitusjohtaja ostaa säännöllisesti lisää omaan salkkuunsa, eli vois sitä huonommassakin kyydissä olla. 

Näytä koko viesti