Olet täällä

Ostin/Myin tänään - 6.5.2021 04.54

Tutkin tuota aiemmin mainitsemaani Vontieriä hieman enemmän kuin 90 sekuntia ja ostin lisää. SEC:n Edgar-palvelu on upea, sieltä saa helposti ongittua esim. johdon palkitsemiseen liittyvät dokumentit ja sisäpiirin ostot/myynnit. Pitkäikäisemmistä yrityksistä vilkaisen aina myös onko SEC lähettänyt "pyyntöjä" korjata epäselviä numeroita tai muuta viestintää, tai onko kierrossa neljäs CFO viiden vuoden sisään tms. Vontier kun on vasta spinnattu emostaan irti niin näitä juttuja ei juuri ole. Firman hallituksessa ei kuitenkaan vaikuttanut olevan ketään käärmeöljykauppiaita, kokemusta totta kai emoyhtiön emoyhtiö Danaheristä paljon ja siihen päälle muista tylsistä/turvallisista operaatioista. Odotan tämän yrityksen olevan vähän byrokraattinen mutta samalla päätöksenteossaan hötkyilemätön, koska aina on joku komitea kieltämässä hulluimmat ideat. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 24.4.2021 04.20

Itse vähentelin salkun rivejä melkein puoleen tässä taannoin. Järkeilin että kaikkea ei jaksa seurailla, ja kyllä sitä hajautusta pitäisi piisata vaikka onkin enää 15 firmaa 25:n sijaan. Karsittujen joukossa oli monta ihan ok yritystä, mutta laitan fyrkat mieluiten maailman parhaisiin. Jos kurssit eivät enää ikuisesti kömmi koilliseen niin on helpompi istua niiden junien kyydissä joiden näkymistä kuvittelee tietävänsä enemmän. Jos jatketaan koilliseen, keskitetyllä salkulla voi tuntea itsensä neroksi. cool

Näytä koko viesti
Sijoitusnoviisien osakevalinnat vuodelle 2021 - 26.3.2021 10.48

No, eipä tähän härdelliin kannattaisi millään Coca-Colan osakkeella lähteäkään, ellei tuumaile että kohta maailmantalous sekoaa ja muiden laskiessa -50-99% kokis putoaa vain 30%. 

Oma heppani Camping World on heijaillut hilpeästi ees taas. 30 dollarin tasoilta kisaan ilmoitettu osake on käynyt jo reilusti yli neljänkympin ja nyt on palannut 36 dollarin tienoille. Matkailuautojen myynti, vakuuttaminen ja huolto ei taida olla niin seksikästä että tästä tulisi kisan #1 hype-lappua, mutta kassakone kilisee ja osakkeenkin trendi on vähintään loivasti ylöspäin. Laajentuu ympäri USA:ta edelleen. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 4.2.2021 10.35

Trumpin bännien tienoilla ostettu Twitteriä @$48.xx ja äskettäin pihalle @$54. Koin aiheesta kohkaamisen arvostusmielessä yhtä turhanpäiväiseksi kuin taannoiset Facebookin mainosboikotit, eli muutamassa viikossa asia unohtuu ja taas rallatellaan. Kuohkeassa markkinassa treidailu on helppoa ja mukavaa.

Kertyneillä olutrahoilla kokeilen Vontier-nimistä "tylsää ja vähän seurattua" yritystä, kuten Heikki Keskiväli muotoili:

https://twitter.com/hkeskiva/status/1357395970603048967

 

Been recently distracted by short-term market moves so time to go back to what I like the most in investing: finding companies and investing for the long-term.

It's boring, cheap, underfollowed, and called Vontier $VNT. Here’s my key takeaways of the company! 👇#StockPicks pic.twitter.com/B4KWHl0Tgh

— Heikki Keskiväli (@hkeskiva) February 4, 2021

Twiittiketjusta löytyvä Value Investors Clubin teksti avaa vähän tarkemmin mistä on kyse. Perusteesinä että aliarvostettu spin-off jolla on oikeaa liiketoimintaa eli ei mitään vetyrekkojen protoja. Bensa-asemien laitteistoja korttiterminaaleineen yms. Oma huolellinen 90 sekunnin due diligence Morningstarin palvelussa kertoi että ihan hyvät pääoman tuotot on, ja lisää lueskellaan kun jaksetaan. Mutta tuskin pitkään ihastelen tätä salkussa ellen rupea tutustumaan tähän paremmin. 

Näytä koko viesti
Degiro - 31.1.2021 12.35

Rogue kirjoitti:

 

Pörssimörssäri kirjoitti:

^ Juuri nain. Itella on Degiro kakkos-brokerina eika ole mitaan pahaa sanottavaa. Euronextin kaupat maksaa 2 EUR, pohjoismaiset 4EUR, jenkit alk 50c maarasta riippuen. Suomalaisena pitaa muistaa etta suomalaisia osakkeita  ei saa Degiron kautta omistaa.

 

 

 

Oliks toi varmasti siis niin että nimenomaan suomalaisia ei saa olla tota kautta, mutta kaikkia muita pohjoismaalaisia ja eurooppalaisia saa?

Näin on, koska muissa maissa löperömmän hallintarekisterin kautta omistaminen on ok, mutta Suomi pitäytyy omassa rekisterijärjestelmässään. Degiron säilytysyhteisönä on joku pöytälaatikko Luxemburgissa tai Hollannissa, mikä näyttää riittävän muiden maiden lainsäätäjille.

Näytä koko viesti
Sijoitusnoviisien osakevalinnat vuodelle 2021 - 25.12.2020 11.00

Enpä usko että salkkuosakkeista mikään raketoi +100%, ja kovin monia salkun ulkopuolisia ei jaksa seurata, mutta tuupataan pelikentälle vaikka Camping World Holdings (NYSE:CWH). Tällä hetkellä $29.19.

SEC:n nettisivujen mukaan toimitusjohtaja ostaa säännöllisesti lisää omaan salkkuunsa, eli vois sitä huonommassakin kyydissä olla. 

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 19.11.2020 01.44

Bingo53 kirjoitti:

Raython Technologies näyttäisi olevan käännepisteessä. Yhtiö on jakautunut ja toisaalta ostanut toisia yhtiöitä. Sijoitusraha on löytämässä taas vahvat ja arvokkaat tuotantoyhtiöt - alkaako kuplaraha kyllästyttää?

Kuuntelin lämpimikseni Raytheonin tulospuhelua äskettäin ja yhtiössä suhtaudutaan tulevaisuuteen ihan luottavaisin mielin. Itselleni mieleenpainuvin uutinen puhelussa oli, että yhtiö aikoo trimmata kiinteistöneliöistään pois jopa 25%, koska korona-aikana ovat todenneet ihmisten olevan etätöissäkin hyvin tehokkaita. Eivät liene ainoa yhtiö joka lähtee tälle linjalle? Onneksi ei ole rahoja commercial real estate -REITeissä...

Kommentit kiinteistöistä on referoitu tähän uutiseen: https://www.bizjournals.com/washington/news/2020/10/27/raytheon-to-slash...

Näytä koko viesti
Sijoitusaiheiset podcastit ja blogit ja muu markkina-analyysi - 31.10.2020 11.20

Kerrankin osui sijoituspodcastissa vastaan vieras, jonka mainostama tuote on jotenkin relevantti. Kyseessä on äppi nimeltä Borsa Earnings Calls, jonka kautta pystyy podcast-tyylisesti etsimään ja kuuntelemaan tulosjulkistuspuheluita. Helpottaa asioiden seuraamista, kun ei tarvitse erikseen loikkia jokaisen yhtiön omille IR-sivuille. Vaikka erilaiset markkinapodcastit ovat kivaa viihdettä, niin harvoin niistä on tullut viime aikoina opittua mitään uutta. Konffapuheluista saattaisi jäädä jotain hyötyäkin seuratessa tuttuja ja tuntemattomia yhtiöitä, varsinkin jos lopun Q&A-osiossa esitetään fiksuja kysymyksiä. 

Löytyi ainakin Androidille Play-kaupasta vaivattomasti. Laitoin kehittäjille välittömästi toivomuksen äänentason voimistajasta, koska useimmat puhelut nauhoitetaan näemmä tyynyn läpi ja hiljaisessakin ympäristössä on joskus vaikea saada selvää kun tulee jo puhelimen maksimi vastaan. Muuten ei ole toiminnallisuudesta valittamista. 

Kaukainen haaveeni on että jossain joku kehittää text-to-speech-äppiä, joka kaapii kaikkien yritysten 10K-rapsojen tekstiosiot äänitiedostoiksi samanlaiseen helposti selattavaan listaan kuin tämä Borsa on nyt tehnyt tulospuheluille. 10K-teksteissä on monesti tullut vastaan aika hyviä yleiskuvauksia yritysten toimialasta, vaikka itse yritykseen sijoittaminen ei olisi loppujen lopuksi innostanut. 

Näytä koko viesti
Konepajat - 16.10.2020 10.35

Eipä ole Sandvikia osteltu kun tunnusluvut huitelevat taivaissa. No, ei se mitään. Ihan riittävästi on lappuja nytkin.

Yleisesti ottaen metallintyöstöalalla taitaa olla erittäin V-muotoinen koronasesonki ainakin tähän asti:

 Metalworking business index

Graafi on The Gardner Business Index -kyselytutkimuksesta, jossa kysellään eri kokoisilta metallintyöstön parissa operoivilta pajoilta meneekö huonommin vai paremmin kuin edellisessä kuussa. Lukema 50 on tasan tarkkaan 'ei huonommin eikä paremmin', eli jos tästä ei enää sukelleta, on pahin ohi ainakin näille yrityksille. 

https://www.mmsonline.com/blog/post/metalworking-index-posts-no-change-m...

Näytä koko viesti
Tupakkateollisuus - 16.10.2020 06.34

Bloombergin uusimmassa Odd Lots -podcastissa tehtiin katsaus tupakkateollisuuden menneisyyteen ja vähän nykyhetkeenkin. Mukana kaksi asiantuntijavierasta. Todella laadukas jakso ja mielenkiintoista kuunneltavaa, vaikka omia rahoja ei ole kiinni tämän alan osakkeissa. 

Kun on sykleistä välinpitämätön, addiktiivinen tuote ja samaan aikaan jyrkkä regulaatio tekee uusien kilpailijoiden ilmestymisen miltei mahdottomaksi, on etabloituneilla röökiyhtiöillä pullat olleet hyvin uunissa. 

https://www.bloomberg.com/podcasts/odd_lots

Näytä koko viesti