Artikkelit

Wallstreetbets, Robinhood ja osakkeiden shorttipuristelujen aikajana

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Jos 2020 oli erikoinen, on uusi vuosikin alkanut sijoitusmarkkinoilla erittäin värikkäästi. Tuulipukusijoittajat ovat haastaneet Wall Streetin suuria ja mahtavia hedge fundeja toimillaan. Aki kävi jo sunnuntaisessa kolumnissaan läpi Wallstreetbets-saagan väärinkäsityksiä. Käydään seuraavassa läpi mistä kaikki sai alkunsa ja miten Robinhoodin tarina kehittyi yhdessä WSB:n kanssa vuosien mittaan.

Robinhood nousi viime vuoden aikana enemmän otsikoihin kun amerikkalaiset tuulipukusijoittajat osallistuivat markkinahuumaan pandemiasta aiheutuneen markkinapaniikin hälvettyä. Robinhoodin kanssa samoihin aikoihin alkunsa saanut Reddit-sivuston foorumi r/wallstreetbets eli WSB kasvoi Robinhoodin rinnalla aluksi hitaasti. Pandemia sai molempiin vipinää ja tänä vuonna molempien nimet liitettiin moniin eri tulikuumiin osakkeisiin, erityisesti GameStopiin.

Gamestopin yhtiön arvo huhtikuussa 2020 oli vaivaiset 150 miljoonaa taalaa. Tänään yhtiön markkina-arvo on 6,5 miljardia dollaria, vaikka osakkeen hinta on huipuistaan pudonnut yli 80 prosenttia. GameStop ei ole ollut ainoa osake, joka on saanut huomiota viikon aikana. Se on kokenut hurjinta volatiliteettia, mutta myös esimerkiksi AMC ja Nokian osakkeet ovat kokeneet omat puristuksensa.

GameStop on tänä vuonna ollut Amerikan markkinoiden shortatuin osake. Hedge fundit ovat lisänneet painetta ongelmien kanssa tuskailevan yhtiön osakkeeseen. Yhtiön osakekannasta oli pahimmillaan 113 prosenttia shortattuna. Jos yhtiöllä on vapaassa kaupankäynnissä 100 osaketta, oli GameStopin osakkeella 113 osaketta shorttina. Kyllä vaan, tämä on mahdollista; osakkeiden lainaajat myyvät lainatut osakkeensa edelleen ja uusi ostaja lainaa ne uudelleen eteenpäin.

Viime vuoden yksi shortatuimpia ja seuratuimpia osakkeita oli Tesla. Teslan osake oli koko viime vuoden hurmosmaisessa nousussa ja shorttaajat saivat näpeilleen. Elon Musk vihaa shorttaajia ja on tuonut GameStop-tapauksen aikana mielipiteensä esille. Teslaa shortanneet hävisivät viime vuoden aikana yhteensä 40 miljardia dollaria ja Pauli Äyräs vislailee matkatessaan Teslallaan pankkiin. Myös Elon Musk pärjäsi hyvin ja miehen nettovarallisuus kasvoi yli kolme kertaa sen määrän, jonka Teslaa shortanneet hävisivät.

Tänä vuonna muutamia Wall Streetin suuria ja mahtavia hedge fundeja on kyykytetty miljardin dollarien edestä WSB-käyttäjien johtaman sijoittajajoukon toimesta. Kiusaajat joutuivat kiusatuiksi, ainakin hetkellisesti.

Osaketta shortanneiden hedge fundien tappiot ovat teoriassa rajattomat, kun osakkeita tavanomaisesti ostaneiden tappio on rajoitettu vain sijoitettuun pääomaan. Tämä on shorttaamisen suurin riski; rajoittamattomat tappiot.

Viime viikkojen ja kuukausien aikana WSB-käyttäjät analysoivat Game Stopin osakkeen olleen ylimyyty ja näin ollen voisivat pakottaa shorttaajat ahtaalle ostaessaan osaketta joukolla. WSB aloitti ostamisen ja osakkeen hinta nousi 2,57 dollarista korkeimmillaan lähes 500 taalaan. Huipuista on tultu rajusti alas, mutta siltikin osakkeen tuotto tältä vuodelta on lähes 400 prosenttia.

Mitä matkan varrella tapahtui?

Tammikuussa 2012 r/wallstreetsbets-alafoorumi avataan Redditiin Jaime Rogozinskin toimesta.

Myöhemmin vuonna 2012 WSB:n kulttuuri alkaa muotoutua. Foorumi houkuttelee joukkoonsa ihmisiä, jotka eivät ole kiinnostuneita tylsistä sijoituskohteista kuten indeksirahastot tai arvo-osakkeet. Yksi vuoden 2012 suosituimpia kommentteja foorumilla on “Hajauttaminen on idiooteille”, jonka Shark Tankista tuttu Mark Cuban on kirjoittanut blogissaan.

Huhtikuussa 2013 Robinhood perustetaan San Franciscossa. Aluksi sen kautta voi ainoastaan seurata osakkeiden hintoja, mutta yhtiön tavoitteena on tarjota kaupankäyntiä ilman välityspalkkiota. Yhtiön kohderyhmänä ovat mobiilisovellusta käyttävät nuoremmat potentiaaliset sijoittajat ja Robinhood nouseekin suosikiksi WSB-foorumilla. Myöhemmin samana vuonna Robinhood saa välittäjälisenssin.

Helmikuussa 2014 WSB-foorumilla on noin 5000 käyttäjää ja palstalla keskustellaan osareista, miten treidata uutisia ja kirjoitetaan tarinaa nuorukaisesta, joka hävisi yli 100 000 dollaria treidaamalla Twitterin osaketta.

Vuoden 2014 joulukuussa Robinhood julkaisee trading-sovelluksensa Iphonen käyttäjille.

Huhtikuussa 2015 WSB:n kulttuuri alkaa muotoutua riskihakuiseksi YOLO-lausahduksella, “elät vain kerran”.

Elokuussa 2015 Robinhoodin sovellus on tarjolla sekä IOS:n että Androidin käyttäjille ja käyttäjämäärä kasvaa kolminkertaistuu 176 833 aktiiviseen sijoittajaan. WSB-palstalle kirjoittaa tässä vaiheessa 18 000 käyttäjää.

Tammikuussa 2017 WSB:llä on 100 000 ja Robinhoodilla 200 000 aktiivista käyttäjää.

Huhtikuussa 2017 Robinhoodin arvostetaan 1,3 miljardiin dollariin yhtiön kerätessä sijoittajilta pääomaa. Yhtiön yli miljardin dollarin arvostus tekee siitä yhden Piilaakson yksisarvisista, eli huippumenestyksekkäistä start-up-firmoista.

Joulukuussa 2017 Robinhood aloittaa optiokaupankäynnin tarjoamisen.

Toukokuussa 2018 Robinhood arvostetaan 5,6 miljardiin dollariin uudella rahoituskierroksella. Yhtiöllä on tässä vaiheessa 664 775 aktiivista päivittäistä käyttäjää.

Lokakuussa 2018 WSB-palstalla on yli 300 000 käyttäjää, eli saman verran kuin Bloomberg-päätteen käyttäjiä. WSB alkaa saada näkyvyyttä mediassa.

Marraskuussa 2018 Wall Street Journal julkaisee artikkelin, jossa Robinhoodin kerrotaan myyvän “order flow”ta, eli tarjousvirtaansa, elektronisen kaupankäynnin jätille, Citadel Securitiesille. Tämän johdosta robinhoodilaiset saavat hieman huonomman osakehinnan kaupoilleen ja jätit tekevät rahaa tehokkaammalla kaupankäynnillä. Robinhood on ilmoittanut kiistanalaisesta, mutta laillisesta bisnesmallistaan jo vuonna 2013.

Kesäkuussa 2019 Gamestopin osakkeen hinta laskee voimakkaasti yhtiön ilmoitettua heikosta tuloksesta. Yhtiö peruu osingonmaksun.

Heinäkuussa 2019 Robinhoodin arvo on noussut 7,6 miljardiin taalaan.

Elokuussa 2019 Big Short-kirjasta tuttu Michael Burry kertoo ostaneensa Gamestopin osakkeita. Burry uskoo yhtiöön, sillä seuraavan sukupolven pelikonsoleissa on vielä mahdollisuus pelata pelejä fyysisen levyn kautta ja levyt ovat osa GameStopin bisnestä. Sijoitus huomioidaan WSB-foorumilla.

Syyskuussa 2019 Robinhoodin taktiikat ja WSB:n värikäs kielenkäyttö saavat mediassa negatiivista huomiota. WSB-käyttäjä julkaisee kuvakaappauksen Gamestopin osakkeella käydyistä kaupoista ja viittaa Burryn positioon. Käyttäjä julkaisee kuukausittain päivityksiä positioon.

Samoin syyskuussa Reddit käyttäjä DeepF******Value (DFV, nimi sensuroitu) sijoittaa 50 000 dollaria GameStopin osto-optioihin, koska uskoo yhtiön olevan perusteellisesti aliarvostettu markkinoiden toimesta.

Joulukuusta 2019 alkaen Robinhoodin kautta voi ostaa osan tietystä osakkeesta sen sijaan että ostaisi koko osakkeen. Tämä mahdollistaa kaupankäynnin rajoitetulla budjetilla.

Maalikuussa 2020 ihmisten ollessa pandemian takia paljon enemmän kotona, WSB rikkoo miljoonan käyttäjän rajan. Myös Robinhoodin suosio kasvaa, rikkoen 2 miljoonan sijoittajan rajapyykin.

Huhtikuun 3. päivänä 2020 Gamestopin osake käy 2,57 dollarin pohjalukemissaan. Redditin käyttäjä DFV on tässä vaiheessa tappiolla 34 000 taalaa.

Toukokuussa 2020 Robinhoodin arvo on 8,3 miljardia dollaria.

Kesäkuussa 2020 osakkeiden valtava ralli pandemian pohjilta nähdään osittain amatöörisijoittajien aikaansaannoksena. Deutsche Bankin mukaan institutionaaliset sijoittajat peesaavat robinhoodilaisia. Myöskin kesäkuussa 20-vuotias Alex Kearns ottaa henkensä luultuaan hävinneensä optiokaupoilla satoja tuhansia dollareita. Itsemurhaviestissään mies syyttää Robinhoodia. GameStop raportoi 519 prosentin noususta nettimyynnissä kivijalkakauppojen ollessa kiinni.

Lokakuussa GameStop ilmoittaa monivuotisesta strategisesta yhteistyöstä Microsoftin kanssa.

Samaan aikaan WSB-palstalla huomataan “salaisuus” GameStopin osakkeessa, joka voi ampaista osakkeen hinnan kuuhun asti. Käyttäjä “airdoon” kirjoittaa analyysin WSB-palstalle, jossa kertoo GameStopin olevan yksi markkinoiden shortatuimmista osakkeista, 113 prosenttia yhtiön osakkeista on shortattuna. Vapaassa kaupankäynnissä (float) on 47 miljoonaa osaketta, mutta shortattuna (short interest) 53,5 miljoonaa osaketta. Jos yhtiöltä tulee hyviä uutisia, voi osakkeen hinta lähteä vauhdilla koilliseen shorttipuristuksen (short squeeze) ansiosta, sillä osakkeita shortanneiden olisivat lähes pakotettuja ostamaan osakkeet takaisin.

Marraskuussa Ryan Cohen kehottaa kirjeellä yhtiön hallitukselle Gamestopia uusiutumaan ja saa ehdotuksen seurauksena paikan yhtiön hallituksesta. Cohenilla on 5,8 miljoonaa Gamestopin osaketta salkussaan ja omistaa yhtiöstä 9 prosenttia. Cohenin kunnianhimoisena tavoitteena on pivotoida GameStop Amazonin kilpailijaksi.

Joulukuussa 2020 Robinhoodin palkkaa Goldman Sachsin hoitamaan yhtiön listautumisen. Jenkkien finanssivalvonta sakottaa Robinhoodia 65 miljoonalla dollaria, syynä yhtiö harhaanjohtavat ilmoitukset tavastaan tehdä rahaa ja toteuttaa asiakkaidensa kauppoja.

Tämän vuoden tammikuun 14. päivänä taistelu Gamestopin osakkeen shorttaajien ja WSB:n välillä alkaa tosissaan, molempien osapuolien ollessa ostolaidalla osakkeen hinta nousee 27 prosenttia yhden päivän aikana.

Tammikuun 19. päivänä analyysifirma Citron nimittää GameStopin osakkeen ostajia hölmöiksi ja kommentti antaa WSB-foorumille lisävirtaa.

Tammikuun 22. päivänä kaupankäynti GameStopin osakkeella pysäytetään neljä kertaa korkean volatiliteetin takia. Osakkeen hinta nousee 51 prosenttia ja sulkee silloiseen ennätyshintaansa. WSB-treidaajat juhlivat ja eräs käyttäjä kirjoittaa: “Hei jätkät, jatketaan pitämistä, minun täytyy maksaa opintolainat.” WSB-käyttäjät jatkavat GameStopin osto-optioiden ostamista ja pitämistä.

Tammikuun 25. päivänä osakkeen hinta nousee taas voimakkaasti ja shorttipuristus, eli osakkeita shortanneiden “pakotetut” osakkeenostot, jatkuu uudelle viikolle. Uutiset osakkeen voimakkaasta noususta ovat joka mediassa, sana leviää ja lisää sijoittajia ryntää ostamaan osaketta. DFV:n 50 000 dollarin sijoitus osto-optioihin on tässä vaiheessa arvoltaan lähes 23 miljoonaa dollaria.

Sama päivänä WBS innostuu ostamaan myös Nokian osaketta, jonka hinta nousee 13 prosentilla päivänä aikana.

Tammikuun 27 ja 28. päivänä tilanne kuumenee entisestään. WSB ei ole käytettävissä moneen tuntiin moderaattoreiden tuskaillessa 5,2 miljoonan käyttäjän kommenttitulvan kanssa. Samalla Robinhood sulkee Gamestopin osakkeen ostomahdollisuuden kokonaan osakkeen hinnan käytyä lähes 500 dollarissa. WSB ja sosiaalinen media käyvät kuumana ja uskovat Robinhoodin auttavan toimillaan shorttaavia hedge fundeja. Aki selvitti asian todellisen taustan sunnuntaisessa kolumnissaan.

Alkuviikolla amerikkalaiset voivat ostaa vain yhden GameStopin osakkeen. Nyt limiitti on nostettu sataan osakkeeseen. Samalla yhtiö taistelee olemassaolonsa puolesta osakkeen hinnan ollessa taivaissa.

Bloombergin mukaan shortattujen osakkeiden määrä GameStopin osakkeessa on laskenut 113 prosentin huipuista noin 40 prosentin tasolle.

Onko tilanne GameStopin suhteen nyt jo pääasiassa ohi ja osakkeen hinta valuu realistisimmille tasoille?

Parissa viikossa tulipukusijoittajat ovat laittaneet Wall Streetin hedge fundeja polvilleen ja Robinhood on menettänyt monien sijoittajien silmissä maineensa. Robinhood keräsi viime viikolla miljardi dollaria lisärahoitusta ja tällä viikolla 2,4 miljardia dollaria lisää. Syynä äkkinäiseen rahantarpeeseen oli seltysyhtiön vakuusvaatimukset. Syyskuussa Robinhood arvostettiin 11,7 miljardiin dollariin ja uudet käänteet ovat laittaneet kapuloita yhtiön rattaisiin listautumisaikeiden suhteen.

Robinhoodin toimitusjohtaja Vladimir Tenev tuskaili Twitterissä osakkeiden selvitysaikojen pituuden kanssa. Kahden päivän selvitysaika on hänen mielestään liian pitkä, mistä on helppo olla samaa mieltä.

Viimeisen viikon aikana olemme oppineet, että sosiaalisella medialla, tässä tapauksessa Redditin WBS-ryhmällä on paljon vaikutusvaltaa käyttäjämassansa ansiosta. Mahdollisesti huomattavasti enemmän kuin mitä aiemmin luultiin.

Yhtenä uusimmista WSB-palstan kohteista on hopea. Osa WSB-käyttäjistä uskoo isoilla pankeilla ja hedge fundeilla olevan massiivisia shorttipositioita hopeaan. Osa käyttäjistä kuitenkin varoittaa, että esimerkiksi Citadel on yksi suurimmista hopean omistajista. Puristamisessa ei siis olisi järkeä. Hopeaa kuitenkin ostettiin voimakkaasti, kunnes tiistaina CME nosti hopeafutuurien vakuusvaatimuksia, mikä lähetti hopean hinnan alas.

Wallstreetbetsin taistelu isompia vastaan ei ole vielä ohi. On hyvin mahdollista, että tavallisten sijoittajien vaikutusta markkinoilla on voimakkaasti aliarvostettu jo pitkään. Epäilemättä institutionaalisten sijoittajien ja hedge fundien algoritmit viilataan paremmiksi käymään läpi sosiaalisen median tarjoamaa dataa.

Laittaako hallitus kapuloita WSB:n rattaisiin? Tarvitaanko markkinoille lisää sääntelyä, vai hoitavatko markkinat itse ongelmansa? Miten pahasti WBS polttaa näppinsä jos ja kun osakkeen hinta aikanaan tulee “oikealle” tasolleen? Keskustele Sijoitustiedon palstalla.

03.05.2024 | Tampere-talo

Sijoitusmessut™ 2024. Sijoita tulevaisuuteen.

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää