Olet täällä

Artikkelit

Wall Street ennätyspelokkaana, kontraoston paikka?

Warren Buffett on tunnetusti tokaissut: “Ole pelokas kun muut ovat ahneita, ja ahne kun muut ovat pelokkaita”. Niille, joilla on vielä likviditeettiä jäljellä, voi ahneuden aika olla hyvin lähellä, ainakin Bank of American rahastohoitajille kuukausittain tekemän kyselyn mukaan. Tunnelma markkinoilla on tuomiopäivän tasoa.

Monelle tänä vuonna parhaana kontraindikaattorina toiminut Jim Cramer kertoi Twitterissä keskiviikon treidipäivän olleen yksi kamalimmista miehen uralla.

BofA:n johtava investointistrategi Michael Hartnett ennusti lokakuussa karhumarkkinan päättyvän kun S&P500-indeksi käy 3 000 indeksipisteessä. Tätä kirjoitettaessa indeksi on hieman yli 3 900 tasoilla, joten Hartnettin ennusteeseen on vielä matkaa. Samalla on hyvä pitää mielessä, että mies on niin lähellä ikikarhua kuin Wall Streetilta löytyy.

FMS-kyselyyn vastanneella 331 rahastonhoitajalla on 986 miljardia dollaria hoidettavanaan. Sentimentti ei kyselyn historiassa ole koskaan ole ollut yhtä alhainen kuin nyt. Optimismi globaalin kasvun suhteen teki uudet pohjalukemat.

Tuotto-odotukset laskivat nekin pandemian aikaa pahemmaksi ja heikoimmaksi sitten lokakuun 2008, joka oli finanssikriisin pahimpia aikoja. Vastaavia lukemia on nähty ainoastaan LTCM-hedge fundin kaatuessa, teknokuplassa, Lehman Brothersin romahtaessa ja pandemian vaikeimpina hetkinä.

Stagflaation pelko on korkeimmillaan sitten elokuun 2008.

FMS-rahastonhoitajien pelkotilojen ollessa historiallisen korkealla, on myös salkkujen käteisosuus korkeimmillaan sitten 9/11-terrori-iskun.

Teknologiasektorin shortti on suurin sitten elokuun 2006.

Osakkeet eivät ole olleet yhtä alipainotettuja rahastonhoitajien keskuudessa sitten huhtikuun 2020.

Bank of American Bull & Bear-indikaattori on 2,0 tasolla, mikä vastaa “kontraosto”-suositusta. Tätä voi pitää ostosuosituksena, vaikka Hartnettin odottama totaalinen kapitulaatio vielä markkinoilta puuttuu.

Rahastonhoitajat odottavat edelleen nousevia korkotasoja.

Kyselyyn vastanneet toivovat Wall Streetin toimitusjohtajien hidastavan osakkeiden takaisinostotahtia ja sen sijaan parantavan yhtiöidensä taseita.

68 prosenttia vastaajista uskoo inflaation putoavan tulevina kuukausina.

Yhä harvempi rahastonhoitajista uskoo bondien yieldien nousevan. Huhtikuussa 53 prosenttia uskoi nouseviin korkoihin, toukokuussa enää 34 prosenttia.

Toisaalta sijoittajat odottavat FEDin nostavan korkojen vielä 7,9 noston verran (yksi nosto vastaa 0,25 korkopistettä), mikä toisi koron noin 2,75 prosentin tasolle.

FED put-tason odotetaan olevan S&P500 tasolla 3529. FED put on taso, jossa keskuspankin odotetaan rientävän markkinoiden avuksi.

Haukkamaiset keskuspankit ja taantuma ovat kyselyn rahastonhoitajien mielestä markkinoiden suurimmat häntäriskit.

Markkinoiden stabiliteettiriski-indikaattori on korkeimmillaan koskaan. Hartnettin mukaan tämä povaa lisää laskupainetta osakkeille.

FMS-rahastonhoitajat odottavat öljyn tuottavan parhaiten kuluvan vuoden aikana ja vain 2 prosenttia vastaajista odottaa Bitcoinin ylituottavan muihin omaisuusluokkiin verrattuna.

Öljylongi sattuu myös olemaan Wall Streetin ruuhkaisin treidi.

Sijoittajat ovat longina käteisessä, raaka-aineissa, terveydenhuollossa ja kuluttajahyödykkeissä.

Ja shorttina heillä on teknologiaa, osakkeita, Eurooppaa ja kehittyviä markkinoita.

Hartnettin loppukaneettina treidiajatuksia:

  • Mikäli odotat taantumaa loppuvuodelle: long bondit-short raaka-aineet, long hyödykkeet-short energia.
  • Mikäli odotat pehmeää laskeutumista: long kehittyvät markkinat ja Euroopan osakkeet-short käteinen, long teknologia-short terveydenhuolto.

Keskustele markkinoiden tilanteesta Sijoitustiedon palstalla.

 

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.
Liity Sijoitustiedon jäseneksi