Artikkelit

Vuosi paketissa

Teemu Åkerblom
Jaa Twiittaa

Joulukinkut on melkein sulateltu, ja on aika paketoida vuosi 2022. Omasta sijoitusvuodesta ei konvehtia saa, vaikka sen paketoisi kuinka kauniisti. Parempaa tulevaa vuotta toivottaisin kyllä itselleni suunnatussa kortissa.

Heikko vuosi ja ihan oma vika. Turha syytellä vaikeaa markkinaa, nousevia korkoja, inflaatiota tai muutenkaan keksiä tekosyitä. Ihan omin pikku kätösin niitä nappeja on tänäkin vuonna paineltu.

Sen verran saa peiliin katsoa, että täytynee siirtyä Linnanmäen peilitaloon pohtimaan omia suorituksia. Oman turskanurkan peilit tuskin tähän riittävät. Tosin viimeisen parin kuukauden ajalta saldona lienee enemmän pisteitä höntsälätkässä kuin kauppoja, eli ainakin on osannut valita taistelunsa oikein.

Tosin jälkiviisaana voi taas todeta, että taukoa olisi pitänyt ottaa huomattavasti aiemmin. Pari vähän turhan isoa turskaa kun hyppää pöydälle, niin parempi ottaa hetki iisisti ja palata sitten asiaan. Väkisin vääntämällä ei saa aikaiseksi kuin sitä itseään.

Oman itsensä tuntien kannattaisi yrittää myös muistella edes joitain onnistumisia, eikä vain sitä mikä taas meni pieleen. Salkkua ei sentään ole saatu nollaan asti, itsetunto ja motivaatio kyllä. Toisaalta kyllä niitä kauppoja ehtii tehdä ensi vuonnakin.

Vuodenvaihteen salkku

Pitkästä aikaa on useampaakin osaketta kyydissä. Salkku on vähän lipsahtanut ”kaikkea kaikille muttei mitään kenellekään”-osaston puolelle. Osa ideoista vähän köyhempiä, osassa ehkä jotain valoa. Tosin Helsingin pörssin vuoden aikana 10 eniten laskeneen osakkeen listalta kyydissä taitaa olla vain yhtä.

Lähinnä olen koittanut pohtia suhteellisen alas poljettua osakkeita, joissa voisi olla ajuria ylöspäin, mikäli talouden ja kuluttajien näkymät taas kirkastuvat. Voi tietysti olla, että näiden osakkeiden kanssa tanssitaan viimeisiä hitaita vasta juhannuksena.

Keskimääräistä tylsempien osakkeiden lisäksi kyydissä on hieman WithSecurea. Kesän jakautumisen jälkeen osake on ollut laskutrendissä koko ajan, ja F-Secure on pärjännyt huomattavasti paremmin. Joko tässä myydään sitä osaa firmasta, jota ei jakautumisen jälkeen haluta omistaa, tai sitten syynä on kasvuyhtiön ja nousevien korkojen cocktail.

[[{"fid":"12804","view_mode":"default","attributes":{"height":"514","width":"841","class":"media-element file-default"},"fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media"}]]

Ei tosin ole mahdotonta, että lasku jatkuisi ensi vuonnakin. Oli syy sitten kumpi tahansa edellä mainituista, pidän ainakin pienen seurantaposition kyydissä. Ratkaisut voi tehdä sitten sen perusteella mitä hihatuntuma keväämmällä kertoo.

Onhan tässä toisaalta aikaa vielä tänäänkin löytää uusia hevosia kyytiin. Pörssivuoden viimeisenä päivänä näkee yleensä suhteellisen mielenkiintoisia liikkeitä. Jopa negarin ehtii vielä hyvin antaa.

Parempaa uutta vuotta

Uudenvuodenlupauksia tai markkinaennusteita tulevalle vuodelle en harrasta. Joskin tietynlaisia tavoitteita olen muutaman vuoden ajan listaillut ylös. Voi sitten pohtia juhlahumussa vuoden vaihtuessa, onko tyydyttänyt itseään suunnitelman mukaisesti.

Kukaan tuskin ennusteissaan povaa ensi vuodesta helppoa ja valoisaa pörssivuotta. Päivittäin saa lukea heikoista näkymistä, ja nykyisten haasteiden lisäksi tulevista ongelmista. Ehkä kaiken negatiivisuuden keskellä kannattaa säilyttää edes pienet positiivisuuden rippeet.

Ongelmat tuppaavat selviämään, ja osakekurssit yleensä nousevat ajan myötä. Jos muut näkevät pelkkiä vaikeuksia, kannattanee itse vilkaista, josko horisontissa siintäisi kuitenkin myös valoa kaiken pimeyden keskellä.  

Hyvää uutta vuotta Sijoitustiedon lukijoille! 

Blogiin

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!
Artikkelit
Almanakka - Seurantalistapäivitys: Kamux
Kaupallinen yhteistyö
Nvidia lentää AI-buumin siivittämänä
Artikkelit
Osavuosikatsauskalenteri Q4/2023