Artikkelit

Vuodenvaihteen spekuloinnit lähestyvät

Jaa Twiittaa

Vuoden lähestyessä loppuaan on aina hyvä hieman pohtia osakeideoita vuodenvaihteen yli mahdollista tammirallia ajatellen. Reilummin vuoden aikana laskeneista osakkeista voi löytyä potentiaalisia veromyyntikohteita, kun taas ylöspäin rallatelleet osakkeet harvemmin sopivat vuodenvaihteen spekulointiin.

Vuoden aikana laskeneiden osakkeiden lisäksi olen käynyt läpi myös välittäjädataa kuluneelta kuukaudelta. Muutamassa epälikvidissä on tullut tavaraa laitaan tyypillisten retail-välittäjien kautta hieman reilummalla kädellä, mutta monestakaan näistä tuskin saa kovin liukasta hevosta tammiralliin. Rivakampi nousu kun tuppaa vaatimaan ostointressiä taustalleen.

Ihan mitä tahansa lottolappua ei ole pokkaa mahdolliseen tammiralliinkaan ottaa, vaikka useimmat laatuyhtiösijoittajat näkisivät varmasti painajaisia pyhien ajan tämän spekulantin salkkuun kurkatessaan. Vuodenvaihteeseen valmistautuessa tuskin kannattaa liikaa innostua pelkästään punaisesta väristä, eli jotain tolkkua olisi hyvä yhtiövalinnoissa olla. Kovin Bio-pitoiset osakkeet jätän suosiolla rohkeammille kavereille.

Innofactor

Mielenkiintoisin omassa seurannassa olevista osakkeista on Innofactor, vaikka täysin klassisia tammirallin tunnusmerkkejä ei täytetäkään. Osake on vuoden alusta plussalla, vaikka painetta on toki ollut jo aiemmin reiluista myynneistä johtuen. 

Nollapositiosta huolimatta Vantaan Spekulantit Ry antaa Innofactorille raikuvat aplodit ja kymmenen pistettä pari kuukautta sitten aloitetusta omien osakkeiden hankinnasta. Jos yksi iso myyjä painaa kurssia ilman varsinaista muutosta liiketoiminnassa, lienee lähtökohtaisesti hyvä idea ostaa omia osakkeita.  

Useamman yhtiön olisikin syytä hahmottaa omien osakkeiden hankinnan kautta luotavan omistaja-arvon lisäksi signaaliarvo, jonka tämä tuo sijoittajille. Toki tämä vaatii peruskoulutason osaamista, joten ihan jokaiselta yhtiöltä ei tätäkään voi vaatia.

Keskimääräistä kevyemmät ideat  

Lehdon osakekurssi on vuoden alusta laskenut 43 %. Toki tuloskunto on allekirjoittaneen salitulosten tasolla, joten kyseessä on täysin spekulatiivinen hevonen, mikäli kyytiin edes uskaltautuu. Myös Lehdon osalta isompaa myyntiä tullut viime aikoina saman välittäjän kautta, ja myynnit varmaankin jatkuvat, jos tavaraa riittää edelleen. 

[[{"fid":"10803","view_mode":"default","attributes":{"height":"600","width":"738","class":"media-element file-default"},"fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media"}]]

Pikkukioskeista löytyy toki useampia kandidaatteja vuodenvaihteen heilasteluun, mutta sitovia päätöksiä en toistaiseksi ole tehnyt. Tyyliin Heeros, Noho ja LeadDesk näyttävät ihan päteviltä kokelailta ainakin joulukuun alun myyntiaktiviteetin perusteella. Leadd ja Heeros ovat myös hieman reippaammin turskalla vuoden alusta, joten voi olla, että näistä saisi jotain aikaiseksi.

Edellä mainituista osakkeista ei salkussa ole mitään tällä hetkellä. Seuraan kohteita tarkemmin vuodenvaihteeseen asti, ja teen päätökset myöhemmin. Pörssipäiviä on kuitenkin jäljellä tämän vuoden osalta, ja tilanteet voivat vielä muuttua.

Disclaimer:

Teksti sisältää mielipiteitä ja tietoa kirjoittajan sijoituksista, jotka voivat vaihdella päivittäin. Teksti ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä tekstiä pidä tulkita kehotuksena ostaa tai myydä arvopapereita. Kirjoittaja käy osakekauppaa päivittäin.

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus
Artikkelit
Almanakka - Seurantalistapäivitys: Marimekko
Syöksylaskija tyynenä
Artikkelit
Osavuosikatsauskalenteri Q4/2023