Olet täällä

Vinkkejä myrskyisille markkinoille

Jaa Twiittaa

Pelko ja ahneus ovat pahamaineiset markkinoita ajavat voimat ja niiden olemus korostuu osakemarkkinoien ollessa turmelluksessa. Kokematon sijoittaja joka ei ole valmis tekemään nopeita, kylmähermoisia päätöksia markkinoiden sakatessa joutuu usein kokemaan karun kohtalon. Osakemarkkinoiden lasku on vaikeaa aikaa niin noviisille kuin ammattimaiselle sijoittajallekin, mutta on olemassa keinoja jolla sijoittaja selviytyy pahimmasta kurimuksesta.

Mihin sijoittaa vaikeina aikoina?

Sivistynyt sijoittaja ymmärtää laittaa rahansa laskusuhdanteessa yhtiöihin, jotka tuottavat aina tarpeellisia palveluita ja tuotteita. Näihin lukeutuvat muun muassa ruokaa tuottavat yhtiöt, vaatetusalan firmat sekä hygeniatuotteita tuottavat yritykset. Markkinoiden laskiessa tälläiset yhtiöt ovat historiallisesti selviytyneet pahimmasta suhteellisen mallikkaasti, tuleehan ihmisten syödä, juoda ja pitää ulkonäöstään huolta osakemarkkinoista riippumatta.

Muita mielenkiintoisia aloja laskukautena ovat nk. "syntiosakkeet", joiden toimia pidetään moraalisesti tai eettisesti arveluttavina:

  • Tupakkayhtiöt: ihmisten riippuvuudella on mahdollista tehdä rahaa, ja harva lopettaa tupakointia sen takia että taloudella menee heikosti

  • Alkoholin tuottajat: Sama perustelu pätee alkoholin tuottajiin kuin tupakkayhtiöihinkin, kovemman stressin aikaan pullon korkki avautuu herkemmin.

  • Vedonlyöntifirmat: Uhkapelit eivät ole maailmasta ihan heti katoamassa mihinkään. Veikkaus ei ole pörssiyhtiö, mutta esimerkiksi Lontoon pörssistä löytyy suurin vedonvälittäjia kuten William Hill ja Ladbrokes.

Myös yhtiöt, joilla on vakaa tase ovat suosittuja myrskyn aikaan. Vahvan taseen yhtiöille löytyy kirjoistaan esim. rakennuksia, maata ja käteistä. Toki myös korkealla katteella toimivat yritykset ja kassavirtaa tuottavat yhtiöt ovat huomionarvoisia.

Mitä yhtiöitä välttää pahimpaan aikaan?

Yhtiöt, jotka eivät ole markkinajohtajia toimialallaan, vaan lukeutuvat alansa toiseen tai kolmanteen luokkaan eivät historiallisesti pärjää hyvin laskukaudella. Kasvuyhtiöillä saattaa niin ikään olla vaikeaa jatkaa vahvaa kasvua. Jos yhtiöillä on korkeat tunnusluvut esimerkiksi kassavirtaan, käteiseen tai tuottoon, kannattaa näitä yhtiöitä välttää. Viimeisimpinä pienellä katteella operoivilla yhtiöillä ei ole varaa laskea hintojaan laskukautena, joten niihinkin kannattaa suhtautua suurella varauksella.

Muutama vinkki

  • Hajauttaminen lienee itsestäänselvää niin markkinoiden laskiessa kuin noustessakin. Hajauttaa kannattaa paitsi toimialojen kesken, niin myös maantieteellisesti ja aikahajauttamalla ostot. Monet sijoitusalan ammattilaiset neuvovat hajauttamaan 10-20 eri kohteeseen. Hajauttaa kannattaa myös muihin tuotteisiin kuin osakkeisiin, esimerkiksi velkakirjat ovat yksi vaihtoehto.

  • ETF:t eli Exchange Traded Fundit, pörssilistatut indeksirahastot tarjoavat hajautusta yhdessä paketissa. Jo pienellä summalla voit hajauttaa sijoituksesi moneen toimialaan ja jopa moneen eri maahan, riippuen ETF:stä. ETF:n avulla voit myös helposti myydä osakemarkkinaa lyhyeksi ja tehdä tuottoa osakemarkkinoiden laskiessa.

  • Sijoita ainoastaan sen verran mitä olet valmis häviämään. Sijoittaminen on tärkeää, mutta niin on mielenrauhakin. Sijoituksiin kannattaa synkimpinä aikoina laittaa ainoastaan sen verran ettei koko summan häviäminen vaikuta yöunien laatuun. Toisaalta sijoitettu raha kannattaa sijoittaa sillä ajatuksella että pidät sijoituksia viidestä kymmeneen vuoteen. 

  • Kun muut pelkäävät, kannattaa olla ahne. Pahimmissa markkinamyrskyissä piilee myös mahdollisuus. Kriiseistä huolimatta osakkeet porhaltavat tätä artikkelia kirjoitettaessa taas kohti uusia huippuja. Noususuhdanne ei kuitenkaan kestä ikuisesti, ja kun seuraavan kriisin pahimpaan aikaan on käteistä käytettävissä, voi nokkela sijoittaja tehdä erinomaisia sijoituksia. 

Kriisiaikana on tärkeää pitää tunteet kurissa ja miettiä sijoituksia kylmän rationaalisesti. Hajauttamalla ja sijoittamalla vakaisiin yhtiöihin parannat mahdollisuuksia selviytyä pahimmasta kunnialla.

Keskustele artikkelista tässä ketjussa.

Samanlaista sisältöä

Artikkelit

Somepoiminnat: #TrumpKimSummit #Kojamo #Caverion #Remedy #EKP

Sijoitustieto - 15.6.2018
Artikkelit

Kun sijoittaja puhuu, kuunteleeko kukaan?

Helena Ranta-aho - 14.6.2018
Artikkelit

Somepoiminnat: #TrumpVenäjäG7 #Nokia #NokianRenkaat #Kojamo #Ayliike

Sijoitustieto - 8.6.2018

Sisältöä muualta

Artikkelit & kolumnit

Kolumnit

Pörssikuplan mahdollisuus ja tuulivoimaa salkkuun

Daytrader - 20.6.2018
Kolumnit

Kolumni: Harjoittelemalla valehtelu sujuu helpommin – Kojamo listautui

Aki Pyysing - 17.6.2018
Artikkelit

Somepoiminnat: #TrumpKimSummit #Kojamo #Caverion #Remedy #EKP

Sijoitustieto - 15.6.2018
Artikkelit

Kun sijoittaja puhuu, kuunteleeko kukaan?

Helena Ranta-aho - 14.6.2018
Kolumnit

Kuinka hyvä kriisi pilataan – mutta ei euroalue kuivilla ole

Juhani Huopainen - 12.6.2018
Kolumnit

Kolumni: Odotusarvojen ymmärtäminen parantaisi maailmaa

Aki Pyysing - 10.6.2018
Artikkelit

Somepoiminnat: #TrumpVenäjäG7 #Nokia #NokianRenkaat #Kojamo #Ayliike

Sijoitustieto - 8.6.2018
Artikkelit

Zijoittaja Sanoman CMD -tapahtumassa 7.6.2018

Sijoitustieto - 7.6.2018

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: Aki Pyysing, 22.06. 13:14
SSH
Uusin viesti: kahvi, 21.06. 22:46
Uusin viesti: kahvi, 21.06. 22:25
Uusin viesti: Truewinner, 21.06. 18:43
Uusin viesti: hömelö, 21.06. 11:13
Uusin viesti: Lokki, 21.06. 09:40
Uusin viesti: Daytrader, 21.06. 09:38
Uusin viesti: petteri, 19.06. 19:53
Uusin viesti: Doggy, 19.06. 19:18
Uusin viesti: Aki Pyysing, 19.06. 14:51

Seuraa Sijoitustietoa