Artikkelit

Viikon kuumat linkit (vko 9)

Ville Hemminki |
Jaa Twiittaa

Linkkejä matkan varrelta... hyvää viikonloppua!

"American Tailwind... We are lucky - gloriously lucky - to have that force at our back." - Warren Buffett

Berkshire Hathawayn kirje sijoittajille on joka vuosi merkkitapaus. (Nomadien kirjahyllystä löytyy nidottu kokoelma kaikista Omahan oraakkelin kirjeistä.) Viime vuosina kirjeet ovat käyneet vähän lyhyemmäksi ja tänä vuonnase sai jopa varovaista kritiikkiä osakseen. Jotkut olisivat halunneet nähdä enemmän asiaa viime aikojen epäonnistumisista, toiset taas enemmän kirjeille tuttua huumoria. Vähintään selailun arvoinen kirje on kuitenkin aina! Buffett kirjoittaa mm. kirja-arvon merkityksen vähentymisestä, adj. EBITDA:n hölmöydestä, yhtiöiden omien osakkeiden takaisinostoista, siitä kuinka Berkshire ei löydä mitään järkevää ostettavaa, sekä siitä, miten he ovat hyötynyt "Amerikan myötätuulesta" ja kuinka he odottavat tuon myötätuulen jatkuvan.

Sijoittamisessa oman "edgen" eli suhteellisen edun määrittely voi olla haastavaa. Positiivinen tuotto-odotus voi olla joko oikein tai väärin hinnoiteltu. Jos ostaa halpaa arvoyhtiötä, onko silloin markkina väärinhinnoitellut onnistumistodennäköisyyden ("alfa")? Vai saako sijoituksen onnistuttua vain kompensaation kantamastaan riskistä ("beta")? Analogian voi vetää kasinolta: Onko laskenut kortit blackjackissä, jolloin tietää todennäköisyyksien olevan puolellaan, vai heittääkö noppia? Informaatioetu selittää näiden kahden eroa. Onko sinulla tietoa, jota muilla ei ole? Onko yhtiöstä tulossa jokin katalysti, joka käynnistäisi aliarvostuksen purkaantumisen?

Jos on lukenut klassikon Liar’s Poker, on tutustunut Salomon Brothersin legendaariseen bonditreideriin John Gutfreundiin, joka nousi yhtiön toimitusjohtajaksi. "King of Wall Streetiksi" tituleerattu Gutfreund antoi aikoinaan pitkän haastattelun lehteen vuonna 1979 (eli ennen kirjassa kuvailtuja tapahtumia). Internetin arkistoista löytyneessä jutussa hyvä ajankuvaus Wall Streetin silloisesta kehityksestä, Salomonin roolista tuossa kehityksessä, ja globaaleista sijoitusmarkkinoista.

Mielenkiintoinen keskustelu varainhoidon ja sijoitusneuvonnan alan kehityskaaresta 1970-luvulta nykyhetkeen ja tästä eteenpäin. Miten ala (ainakin Yhdysvalloissa) mullistui ensin regulaation, sitten nettivälittäjien, ETF:ien ja sittemmin robo-neuvojien kuvioihin mukaantulon myötä? Onko ihmisellä enää mitään roolia tulevaisuudessa? (podcast)

Tekoäly tulee muuttamaan miten töitä tehdään ja miten elämäämme elämme. Jos kilpailija saa kilpailuedun, voi löytää itsensä tai omistamansa yhtiön ongelmista. Fiksu ja onnekas taas voi löytää 10-baggerin nopeasti kasvavalta alalta. Nordea on tehnyt 54-sivuisen raportin tekoälystä ja datasta: AI: The Dawn of the data age. Toisin kuin usein alan julkaisut, tämä ei vaadi pohjatietoja. Asiaan vihkiytyneillekin löytyy käytännön caseja ja mielenkiintoisia kuvaajia.

Seuraavassa haaste itse kullekin: Jospa kokeilisit tulevana viikonloppuna olla ilman älypuhelinta! Samalla kun työstät puhelinaddiktiotasi, voit pähkäillä omaa suhdettasi työhösi ja työntekoon.

Viikon kuva:

Mikä voisi mennä pieleen? Private equity -yhtiöillä on historiallisen paljon kuivaa ruutia eli heille uusiin sijoituksiin korvamerkittyjä sijoittajien varoja. Samaan aikaan PE-diilien arvo edellisten viiden vuoden aikana on korkein viiden vuoden periodi koskaan. Yhtiöt kilpailevat pienenevistä apajista ja arvostukset ovat viimeisten kahden vuoden aikana nousseet historiallisen korkealle (11x EBITDA). Jotta päästäisiin lähemmäs historiassa totuttuja tuottoja, joutuvat PE-yhtiöt vivuttamaan ostamansa yritykset entistä enemmän. Nyt jo 40% tapauksissa velkavipu on 7x EBITDA! Lue lisää Bainin vuotuisesta Global Private Equity -raportista.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Nostavatko omien osakkeiden ostot tulosta?

Heikki Keskiväli
30.4.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Peterille perintöveroja

Aki Pyysing
28.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Fondia

Almanakka
28.4.2024
east Lue lisää