Artikkelit

Tuloskausi kolkuttaa ovella

Teemu Åkerblom |
Jaa Twiittaa

Sijoittajien katseet markkinalla suuntautuvat alkaneeseen Q3-tuloskauteen. Muutama yhtiö on jo tuloksensa julkaissut, mutta suurin osa Helsingin pörssin tuloksista painottuu seuraavalle kahdelle viikolle. Tuloskausi paljastaa, onko kurssikehitys mahdollisesti kirinyt tuloskunnon ohi, vai löytyisikö jopa edullisia yhtiöitä korjausliikkeen jäljiltä.

Tuloskausi tarjoaa treidaajalle pelipaikkoja, ja pidempää peliä pelaavalle hyvän checkpointin siihen, missä kunnossa oma rakas yhtiö onkaan. Liikettä varmasti nähdään, liikkeen suunnan ennustaminen taas on yleensä hivenen hankalaa.

Valmistautuminen tuloskauteen

Osta tulosylittäjiä, myy odotukset alittaneita. Helppoa, eikö? Usein kurssireaktio ei tietenkään vastaa sitä, mitä heti odottaisi ennusteisiin nojaamalla. Analyytikoiden ja markkinan odotukset tuppaavat eroamaan toisistaan.

Isompien yhtiöiden osalta ennustepohja on toki laaja, kun taas pienempien yhtiöiden osalta yhtiötä seuraavia analyytikoita on huomattavasti vähemmän. Useamman pienen yhtiön osalta analyysiä onkin saatavilla vain yhdeltä tai kahdelta analyysitalolta. Aiemmat yhtiöraportit ja ennakkokommentit on suositeltavaa ainakin nopeasti vilkaista läpi, edes yleissivistyksen vuoksi, vaikka suurempaa tunnetta ei yhtiötä kohti olisikaan.

Ennusteiden ja tuloksen lisäksi on hyvä myös katsoa, miten kurssi on reagoinut edellisiin tuloksiin. Usein odotuksiin pääseminen tai niiden ylitys ei riitä markkinalle, vaan osake myydään alas ylityksestä huolimatta. Kannattanee myös vilkaista graafista, onko kurssi noussut tai laskenut huomattavasti tuloksen alla.

Esimerkiksi Byggmax julkaisi tällä viikolla ennusteet ylittävän tuloksen. Samaten Q2-tulos meni konsensuksen yli, mutta osake myytiin tästä huolimatta alas. Oma idea oli edelliseen reaktioon perustuen myydä osaketta. Myynnit tuli aloitettua liian aikaisin, mutta onneksi skaalasin position sisään useammassa erässä.

Osake laskikin hieman, ja suljin puolet shorteista. Vartin junnaamisen jälkeen suljin loputkin breakeveniin, kunnes osake laski reilummin seuraavan 10 minuutin aikana. Ideana ei huonoimmasta päästä, ainakaan edellisen kurssireaktion huomioiden. Toteutus tosin jäi tällä kertaa vajaaksi.

Omat odotukset tuloskaudelle

Oma mielenkiinto tuloskaudella kohdistuu salkussa olevien yhtiöiden lisäksi erityisesti Solteqiin, Siiliin ja Innofactoriin. Kaikki kolme ovat laskeneet kesän huipuistaan 10 % luokkaa, ja mitään isompia miinoja en usko löytyvän tuloksien osalta. Näitä ei kylläkään ole salkussa tällä hetkellä, vaikka kaikilla näistä tulee käytyä kauppaa.

Kamux tulee myös olemaan mielenkiintoinen, erityisesti kannattavuuden osalta. Q2-tulospettymyksen jälkeen osake on laskenut reippaasti. Tavoitehintoja on toki samalla hieman ruuvattu alaspäin, mutta toistaiseksi osake treidaa reilusti tavoitehintojen alapuolella. Muutamaa kauppaa lukuun ottamatta olen seurannut Kamuxia pelkääjän paikalta. Mielenkiintoista myös nähdä sulkeeko Voleon Capital Management loputkin shortit ennen tulosjulkistusta.

Tuloksia tulee toki vilkuiltua laajemminkin läpi, osittain myös Tukholman pörssin osalta. Tarkemmin käyn läpi lähinnä vain ne muutamat yhtiöt, jotka lähtökohtaisesti kiinnostavat muutenkin kuin treidimielessä. Vähemmän tuttujen yhtiöiden osalta seuraan yleensä sivusta kurssireaktiota avauksen jälkeen, ja teen mahdolliset liikkeet vasta myöhemmin.

Oman tekemisen osalta fokus tuloskaudella on keskittyä määrän sijaan laatuun. Edellinen tuloskausi meni täysin opetellessa ja kurssireaktioita ihmetellessä, nyt pitäisi saada edes muutamalla osakkeella tulosta aikaan itsekin.

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Kolumnit

Kaikki väki nukkuu

Aki Pyysing
26.5.2024
east Lue lisää

Käytännön vinkkejä sijoitusasunnon ostamiseen

Miika Vuorensola
26.5.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Joko asuntojen hintojen pohjat on nähty?

Juha Europaeus
24.5.2024
east Lue lisää