Artikkelit

Tee testi ja selvitä oman taloutesi ennuste

Taloudellinen Ajattelija |
Jaa Twiittaa

Vaurastuminen voi lajina olla turhauttavan hidasta. Korkoa korolle -ilmiö lähtee toimimaan vaurastujan eduksi hitaasti ja aluksi voi tuntua, että 'eihän tästä tule yhtään mitään'. Siltä minustakin tuntui ja tuntuu välillä vieläkin. Tästä syystä on hyvä pystyä hahmottamaan mikä on oman talouden tila vuosien päästä nykyisillä rutiineilla, jotta pystyisi helpommin pitämään noista rutiineista kiinni tai ohjaamaan toimintaansa paremmin omia tavoitteitaan vastaavaksi.

Tehdäänpä pieni testi. Pyritään selvittämään mitkä ovat sinun oman taloutesi tulevaisuudennäkymät. Seuraavaksi kysyn sinulta muutaman kysymyksen. Valitse vastausvaihtoehdoista parhaiten nykyistä oman taloutesi tilaa kuvaava vaihtoehto. Lopuksi laske pisteet yhteen vastausten perusteella ja lue mikä on juuri sinun oman taloutesi ennuste.


Kysymys #1: Kuinka tarkkaan seuraat tulojasi ja menojasi?

A. En seuraa ollenkaan.

B. Seuraan silloin tällöin vaihtelevasti, mutta kokonaiskuva puuttuu.

C. Tiedän suurin piirtein tuloni ja menoni, mutta en osaa sanoa mihin kaikkialle rahat kuluvat.

D Seuraan kyllä ja olen kartalla siitä mihin kaikkialle rahat menevät, mutta en välttämättä tiedä kuinka paljon menee mihinkin kohteeseen.

E. Seuraan ja tiedän tarkalleen mistä ja mihin eurot tulevat ja menevät.


Kysymys #2: Kuinka monta prosenttia tuloistasi jää säästöön kuukausittain?

A. Kaikki menee mikä tulee ja välillä ehkä vähän enemmänkin.

B. Säästöön jää yleensä jotain, jotta voi myöhemmin ostaa jotain isompaa.

C. Säästöön jää kuukaudesta toiseen tasaisesti 1-10% tuloista.

D. Säästöön jää kuukausittain yli 10% tuloista, mutta alle puolet.

E. Säästöön jää yli puolet tuloista.


Kysymys #3: Sijoitatko varojasi aktiivisesti?

A. En sijoita, mutta pelaan lottoa tai muita onnenpelejä.

B. En sijoita.

C. En sijoita vielä, mutta aloitan heti, kun varat riittävät.

D. Sijoitan, mutta en oikeastaan ole perehtynyt sijoituskohteisiini kovin tarkasti.

E. Sijoitan ja olen perehtynyt kaikkiin sijoituskohteisiini tarkasti.


Kysymys #4: Millä tasolla varallisuutesi on?

A. Varallisuutta ei ole eikä sitä pääse kertymään.

B. Taloudellista puskuria on jonkin verran, mutta ei muuta.

C. Puskurirahasto ja asunto-osake (tai vastaava), josta velkaa jäljellä.

D. Puskurirahasto ja sijoituksia sekä asunto-osake (tai vastaava), jonka velan voisi halutessaan kuitata tai velkaa ei enää ole.

E. Varallisuuteni tuotot kuittaavat halutessani kaikki elinkustannukseni.


Kysymys #5: Pyritkö aktiivisesti kasvattamaan tulojasi?

A. Ei ole mitään mitä kasvattaa.

B. Tuloja kyllä on, mutta en pyri niitä kasvattamaan.

C. Tuloja on kohtuullisesti ja pyrin aktiivisesti kasvattamaan niitä.

D. Tuloni ovat jo hyvällä tasolla, mutta pyrin silti aktiivisesti kasvattamaan niitä.

E. Tulot ovat jo sillä tasolla, että ei ehdi kaikkea tuhlata vaikka kuinka yrittäisi.


Pisteiden laskeminen

Löysitkö sopivan vastauksen jokaiseen kysymykseen? Jos jossain kysymyksessä mikään vastausvaihtoehto ei tuntunut omalta, niin yritä kuitenkin valita se lähimpänä omaa tilannettasi oleva vaihtoehto, vaikka joutuisit hieman soveltamaan.

Anna itsellesi pisteitä jokaisesta vastauksesta seuraavan kaavan mukaan:

A = 0 pistettä

B = 1 piste

C = 2 pistettä

D = 3 pistettä

E = 4 pistettä

Laske saamasi pisteet yhteen ja oletkin sitten valmis lukemaan oman taloutesi ennusteen. Ota tukeva asento ja hengitä pari kertaa syvään, jotta olisit täysin valmistautunut.

Oman taloutesi ennuste

Oman talouden ennuste

0 pistettä

Mikä potentiaali sinulla onkaan! Sinulla on lähes rajaton määrä mahdollisuuksia parantaa oman taloutesi tilaa. Käytännössä mikä tahansa rahan seuraamiseen, säästämiseen, sijoittamiseen tai tulojen kasvattamiseen liittyvä toimenpide parantaa oman taloutesi tilaa. Olen itsekin joskus opiskelija-aikoina ollut nollan pisteen mies, mutta yrityksen ja erehdyksen kautta sieltä on hiljalleen kivuttu kohti valoisampaa huomista.

1-5 pistettä

Herätys! Kruisailet raha-asioissasi autopilotilla. Pistä valot päälle ja kiinnitä enemmän huomiota oman taloutesi tilaan. Näin tekemällä voit pienillä ja helpoilla teoilla kohentaa taloudellista tilannettasi ja vaurastua jopa hämmästyttävän nopeasti. Kiinnitä enemmän huomiota siihen mihin raha menee ja perehdy sijoittamiseen. Ota työelämässä seuraava vaihde silmään ja lähde kasvattamaan tulojasi.

6-10 pistettä

Olet jo matkalla kohti vauraampaa huomista. Pystyt vielä tehostamaan vaurastumisesi nopeutta lähes kaikilla osa-alueilla, joten älä tyydy vielä nykyiseen tilanteeseesi. Tähtää korkeammalle ja voit yllättää itsesi sillä kuinka nopeasti vaurastuminen tapahtuukaan, kun sitä aktiivisesti lähtee tavoittelemaan.

11-15 pistettä

Vauraampi huominen on vääjäämätön kohtalosi. Et ole aivan täydellä fokuksella mukana raha-asioissa, koska keskittymisesi on muissa, tärkeämmissä asiossa. Tästä huolimatta raha-asiasi ovat kunnossa. Mikään ei voi pysäyttää vaurastumistasi, mutta halutessasi voisit vaurastua nykyistä nopeammin. Elämä on kuitenkin täynnä arvovalintoja ja sinä olet tehnyt omasi – vai oletko?

16-19 pistettä

Olet päättänyt vaurastua ja tehdä siitä prioriteettisi. Vaurastumistasi ei voi pysäyttää enää mikään ja se tulee tapahtumaan nopeammin kuin ehdit käsittää, kunhan saat lumipallon pyörimään eduksesi isosti. Olet päättänyt ottaa vastuun omasta tulevaisuudestasi eikä työelämä eläkeikään asti houkuttele – ainakaan muiden palkkalistoilla. Kun saavutat taloudellisen riippumattomuuden, muista pohtia olisiko elämällä myös jotain muuta annettavaa kuin varallisuuden kasvattaminen.

20 pistettä

Huijasitko testissä vai saitko oikeasti täydet pisteet? Jos sait, niin onnittelut! Raha ei ole yksi murheistasi ja voit keskittyä elämässäsi tärkeämpiin asioihin. Maksimoi hyvinvoinnin määrä itsellesi ja läheisillesi ja tee niin paljon hyvää yhteiskunnalle kuin vain omia vahvuuksiasi hyödyntäen pystyt. Tai ota vain rennosti ja nauti elämästä, olet ansainnut sen!

Olipa tuloksesi mikä tahansa...

Ainakin tiedät missä olet ja vastausvaihtoehtoja lukemalla voit ehkä saada vihjeitä siitä, miten parantaa tilannettasi mikäli niin päätät haluta – paitsi tietysti jos sait testissä täydet 20 pistettä! Tällöin lähinnä pohdin sitä, miksi edes käytät aikaa tämän blogitekstin lukemiseen – voisit olla ratkomassa ihmiskunnan syvimpiä ongelmia tai pelaamassa golfia siellä päin maailmaa, missä sattuukaan lämmintä tällä hetkellä olemaan.

T.A.

Siirry keskusteluun

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää