Syöksylaskija tyynenä

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

”Kaikin voimin kurkottelet pohjaa, vimmattu hulluus toimiasi ohjaa. Rautaisin kourin sinua ruhjoo, aina alaspäin.”

Toissa kesänä Ratinan stadionilla livenä kuulemani Hassisen Koneen ”Syöksylaskijoita kaikki tyynni” soi usein korvissani, kun teen average downia Cityconin osakkeella. Mutta toisaalta kaikki eivät pääse Helsingin pörssin suurten yhtiöiden kasvollisten omistajien viiden kärkeen.

Enkä miekään siellä välttämättä pitkään pysy. Sillä Citykanin kokonaispaino oli perjantain kilohinnalla @4,398 vain 756 miljoonaa. Pysyäkseen largeissa, kanin pitäisi pomppia reippaasti ylöspäin ensi marraskuuhun mennessä. Ollakseen Big In Helsinki pitäisi markkina-arvoa löytyä kuitenkin yli miljardi.

Tosin kun katsoo Cityconin audiocastin ensimmäistä slaidia, pitäisi korvissa soida vain Pelle Miljoona & 1980:n ”Mulla menee lujaa”:

Mul on tulivuori sisälläin

kuuma laava virtaa suonissain

neutronipommi laukee sydämessäin

tähtitaivas aukee silmissäin

Plussia on enemmän kuin K-Kaupan Väiskillä. Mutta kun kurkkaamme viimeisen kolmen vuoden kurssikäyrää, näemme USA:n tulevan presidentin erektion:

Olen tehnyt kanikauppaa raivokkaasti, mutta olen projektista varmasti yli megan kuopassa. Älkää kertoko lapsille, keinottelen nimittäin niiden rahoilla.

Osakemarkkinoilla kikkailun haastavuudesta mainittakoon sen verran, että Citycon on viimeiset kolme vuotta tehnyt koko ajan parempaa operatiivista tulosta, kuin olisin luullut. Joten ehkä olisi aika heittää Seppo Saariona suunnistuskengät jalkaan ja siirtyä indeksirahastoihin?

Noh, ei nyt sentään. Olisin luopunut alkoholin käytöstäkin lihottavana jo ajat sitten, mutta en ole mikään luovuttaja.

Torstai-iltana ei nukuttanut eikä ollut nälkä

Cityconin tilinpäätöstiedotteen kanssa ollaan aina jännän äärellä, koska se perinteisesti sisältää sivistyneitä sijoittajia superkiinnostavan tulosennusteen ja heikommalle ainekselle hyvin tärkeän voitonjakoehdotuksen.

Citycon lupasi tehdä tänä vuonna tulosta 0,46-0,58 euroa, josta saamme keskiarvolla 0,52 2024 P/E:ksi 4,398 / 0,52 = 8,5, mikä on vakaalla pohjalla olevalle kiinteistösijoitusyhtiölle humoristisen pieni.

Voitonjako leikattiin sen sijaan 0,50 eurosta 0,30 euroon. Osinkotuottoprosentti on kuitenkin 6,8 prosenttia, mikä kelvannee kaikille muille paitsi kaikkein nirsoimmille osinkohaukoille.

Jos asia olisi ollut omissa käsissäni, olisi Citycon jakanut osinkoa (tai tarkkaan ottaen pääomanpalautuksia, se ja sama) 0,00 euroa. Markkinatilanteesta riippuen olisi ostettu näillä rahoilla joko omia velkoja tai osakkeita. Tai vaikka Kistan puolikkaan, minkä Citycon oikeasti ostikin. Pidän kauppaa ihan fiksuna, tai sitten itseäni liian hyväuskoisena.

Joku analyytikko kysyikin callissa velmusti Cityconin pääoman tuottovaateita. Herrat Ball & Järvelä eivät astuneet ansaan ja vastanneet. Anaali myönsikin, että hän epäilee, ettei osingonjako maksimoi Cityconin omistaja-arvoa. Eikä maksimoikaan, koska sekä velkoja että osakkeita saa nauruhalvalla. Mutta Citykanin pääomistajalla on rahantarpeita, ja joudumme elämään osingollisessa Citycon-avaruudessa.

Tykkäsin kovasti tuoreen suomalaisen CFO:n Sakari Järvelän sanomasta ”Osakekurssi hinnoittelee kiinteistömme halvemmiksi, kuin ne omasta mielestämme markkinoilla hinnoitellaan”. Jos tämän olisi sanonut edeltäjänsä Bret McLeod, olisin ollut epäluuloisempi. Joo, uskon helpommin suomalaista. Ja tämä johtuu siitä, että meillä - toisin kuin esimerkiksi Trumplandiassa - valehtelemisesta kiinnijäämisestä tunnetaan vielä tunnontuskia.

Citykani ilmoitti nimittäin ulostavansa kiinteistöjään 950 miljoonalla eurolla seuraavan 24 kuukauden aikana. Ja mikäli uskomme Pallia & Lärvelää, tämä tapahtuu ainakin lähelle kirja-arvoja. Cityconin EPRA NRV 5,9 prosentin tuottovaateella (nousi 5,6%:sta) on muuten 9,30€ per osake. Markkinat eivät siis usko CEO:n & CFO:n tarinaan pätkääkään tai ovat muuten vain sekaisin. Itse uskon näiden kahden komboon.

Tässä yhteydessä muistutan, että Cityconin markkina-arvo on 756 miljoonaa euroa. Ja se aikoo myydä kiinteistöjään 950 miljoonalla eurolla. Näitä lukuja ei pidä suoraan kohdistaa toisiinsa, mutta yritän havainnollistaa, että myyntien onnistumisella on isohko merkitys yhtiön omistaja-arvolle.    

Ostaisinko ellei olisi?

Erityisesti kuraposition kanssa pitää aina pohdiskella, ostaisinko, ellei olisi. Ja Kaupunkihuijarin tapauksessa vastaus on aika helppo: Ostaisin ja niin perkeleesti. Yhtiön tarina on mennyt pitkälti niin kuin on kerrottu.

Kurtistelin kulmiani, kun Citycon rakensi Ruotsiin kolmen prosentin asuntoja, ja silloin keventelinkin radikaalisti. Mitään näin hölmöä yhtiö tuskin enää tekee. Mutta rakentaa varmasti tonteilleen lisää asuntoja, kunhan suhdanteet paranevat. Tätä tosin joutunee vielä vuoden, ehkä parikin odottelemaan.

Ruotsin yhteydessä on pakko sanoa, että vuokrasäännöstely on yksi niistä mittareista, joilla mittaan viitsinkö keskustella ihmisten kanssa. Jos joku kannattaa vuokrasäännöstelyä, en varsinaisesti halua kommunikoida sen kanssa mistään talouteen liittyvästä, koska vastapuoli on aiheesta pihalla kuin Annika Saarikko ylimääräisillä lapsilisillä ääniä kalastellessaan. Toivottavasti Kepulandiasta muuten löytyy joku vähemmän demari seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Jonkun kohdan analyysissäni pitäisi jotenkin vuotaa, koska Cityconin holdaaminen/lisääminen tuntuu jotenkin liian itsestään selvältä. Sen toki ymmärrän, että jos euro- ja kruunukorot lähivuosina nousevat, ovat Citycon & mie kusessa. Kristallipalloni ei näytä tätä, mutta ei se kyllä näyttänyt myöskään eurokorkojen nousua neljään.

Cityconin vuokralaiset eivät lähteneet, vaikka ensin tuli korona, sitten hyökkäsi itänaapurin koulukiusattu kääpiö Ukrainaan ja lopulta tuli inflaatio. Ja Citycon vaan indeksikorottelee vuokriaan ja ajelee vuokrausasteella 96%. Mie muistelen mielelläni, miten jotkut sijoittajat räkivät kirjastojen ja teatterien vuokralaisiksi tulon päälle. Tarkemmin ajatellen ei ehkä kannattaisi, koska nämä ovat saattaneet ymmärtää hypätä aika syvälle uponneesta veneestä aiemmin pois.

Mutta jos olisin ymmärtänyt kolme vuotta sitten myydä kaikki kanit, ja sitten joku elefantti olisi onnekkaasti istunut käsieni päällä, ostaisin tänään kaikki laput takaisin ja lisäksi laittaisin vielä vähän kyytiä kulkureille.

P.S. 

Cityconin tuloksen jälkeisenä päivänä piti lähteä retkelle Montevideoon. Tulos hymyilytti, kurssireaktio -5% ei.

Keskustele Cityconista

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää