Artikkelit

Sijoitussäästötili tulee – Mistä on kyse?

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Pitkään mediassa pyöritelty ja nyt varmistunut sijoitussäästötili/osakesäästötili tuo vihdoin sijoittamisen veroedut myös piensijoittajan ulottuville. Lue lisää kotimaisten sijoittajien uudesta mahdollisuudesta täällä.

Suomalaisen kansankapitalismin edistäminen kuulostaa useimpien korvaan ihan mukavalta ja kannatettavalta asialta. Median palstatilan ja politiikoiden lupaavistakin puheista huolimatta konkreettiset toimenpiteet asian edistämiselle ovat PS-tilin floppaamisen jälkeen jääneet odotuttamaan.

Sijoitussäästötili eli Sijoitustili

Artikkelin alussa on päivitettävä kappale johon kootaan tietoa sijoitustiliä koskien, sitä mukaan kun yksityiskohdat selviävät. Artikkelissa tarkastellaan myös aiemmin olemassa olleita yksityishenkilöiden käyttämiä välineitä osakesijoittamisen verotuksen optimointiin.

Suomalaiseen osakesijoittamiseen liittyviä faktoja

  • Suomalaisilla makaa jopa 80 miljardia pankkitileillä.
  • Suomessa on noin 800.000 osakesäästäjää.
  • Yksityissijoittajan osinkoverotus on 25,5 – 28,9 %.
  • Luovutusvoitoista perittävä pääomatulovero 30 – 34%.

Mitä sijoitussäästötili tarkoittaa käytännössä?

Olemme koonneet alle faktoja sijoitussäästötiliin liittyen. Lista on päivitetty 31. elokuuta 2018 ja seuraamme tilannetta sekä keskustelua sijoitustilin ympärillä tarkkaan. Päivitämme tätä sivua sitä mukaa, kun saamme lisätietoja sijoitustiliin liittyen.

  • Luovutusvoittoja tai osinkoja ei veroteta tilin sisällä
  • Osakesäästötilit tulevat voimaan vuoden 2020 alussa
  • Veroja maksetaan vasta varoja nostettaessa
  • Tili on suomalaisille piensijoittajille tarkoitettu, sijoittamiseen kannustava työkalu. Tilin voi avata kuka tahansa yksittäinen ihminen (luonnollinen henkilö). Osakesäästötiliä ei voi avata yritykselle tai yhteisölle
  • Tilin tavoitteena on yhtenäistää verotuskohtelua sijoitusrahastojen ja sijoitusvakuutusten kanssa
  • Osakesäästötililin kautta voi sijoittaa listattujen yhtiöiden osakkeisiin
  • Sijoitustilin pääomalle on asetettu 50.000 euron katto. VM finanssineuvos Jari Salokosken mukaan tilille tulee olemaan teknisesti mahdotonta tallettaa enemmän rahaa
  • Yläraja EI sisällä osakkeiden arvonnousua, vaan 50 000 euron sijoitettava maksimi tarkoittaa sijoittajan tallettamia varoja
  • Jo olemassa olevia osakesijoituksia ei voi siirtää sijoitussäästötilille, vaan ne olisi tässä tapauksessa myytävä ja ostettava tilille uudelleen
  • "Verokohtelu sama kuin sijoitusrahastoissa nyt. Eli jos on laittanut tilille 100 eur, joka on kasvanut 120 euroon ja ottaa tililtä 12 euroa, on siinä tuottoa 2 euroa, josta vero 0,67 euroa." - Sari Lounasmeri twitterissä
  • Tilin tappiot voi vähentää vasta kun tili suljetaan, mikäli tili siis on kokonaisuudessaan tappiolla

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Valtiovarainministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia piensijoittajan osakesäästötilistä

Keskustele sijoitussäästötilistä

Osakesijoittajan verosuunnittelun välineitä Suomessa ja pohjoismaissa

Alta löydät lisää tietoja sijoitussäästötilin edeltäjistä sekä muiden pohjoismaiden ratkaisuja piensijoittajien näkökulmasta.

Vakuutuskuori/kapitalisaatiosopimus

Sijoitustoiminta vakuutuskuoren sisällä on verovapaata, jolloin osingot ja luovutusvoitot voidaan jättää kasvamaan korolle korkoa kuoren sisällä. Vakuutuskuori tarjoaa mahdollisuuden piilottaa omistukset julkisuudelta, sillä vakuutuskuoren sisällä oleva omaisuus on paperilla palveluntarjoajan omaisuutta.

Joidenkin korvaan kuulostanee siis toistaiseksi ihan hyvältä?

Vakuutuskuori on kuitenkin palvelu, joka todellisuudessa on kannattava vain hyvillä ehdoilla. Ehdot taas ovat neuvoteltavissa sitä paremmiksi, mitä enemmän sijoitettavaa pääomaa omistaa. Vakuutuskuoria saanee auki n. 100.000 euron pääomalla, tällöin kulut saattavat kuitenkin olla jopa prosentteja vuodessa, eikä lykkääntyvä verotus todennäköisesti ole sen arvoista. Lisäksi sijoitusvalikoima on kapitalisaatiosopimusten kohdalla neuvottelukysymys.

Vakuutuskuori on periaatteessa kannattavimmillaan todella pitkällä aikavälillä sijoitettaessa, sillä kertyneet voittovarat tuottavat tällöin lisätuottoa ilman verokarhun tassun kaapaisua välissä.

Heikoimmillaan vakuutuskuori toimii pienellä pääomalla, rajoitetulla sijoitusvalikoimalla (mukana vain pankin omat kalliit rahastot prosenttien vuosipalkkioineen), sekä poliittisten riskien realisoituessa mahdollisesti jo seuraavalla hallituskaudella. Kuten Jukka Oksaharju kirjoitti, olisi tuleva sijoitustili todennäköisesti ainakin pieni tulonsiirto pankeilta tavalliselle kansalle.

Pitkäaikaissäästötili

Vuosikymmenen alussa puuhattu pitkäaikaissäästötili mahdollistaa eläkesäästämiseen pienen veroedun (1700 eur/v), jonka saa kokonaisuudessaan, mikäli säästää vuoden aikana ps-tilille ja/tai vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen yhteensä 5000 euroa ja verotettavat ovat yli 30 000 euroa.

PS-tilille säästetyt varat ovat nostettavissa vasta eläkeiässä, ennen vuotta 2013 tehdyissä sopimuksissa nostot voi aloittaa 63-68 vuoden iässä, ja eliniänodotteeseen optimisesti suhtautuvien demarien ajaman lakimuutoksen myötä vuoden 2013 jälkeisissä sopimuksissa 68 vuoden iässä, ja tällöinkin varoja on nostettava vähintään kymmen vuoden aikajänteellä. Muutoin nostoista seuraavat korotetut veroseuraamukset. PS-tilien suosio on nykyisin olematonta ja Suomen Pankki lopetti niiden tilastoimisen uudistuksen jälkeen 2014.

ISK-tili

Ruotsin vastine, vakuutuskuoren kaltainen ISK-tili lanseerattiin 2012. ISK-tilillä voi säilyttää käteistä, osakkeita, rahasto-osuuksia ja muita arvopapereita. ISK-tilin sisällä tehdyt kaupat ovat verottomia, mutta tilin laskennallisesta tuotosta peritään vuotuista veroa. Verotettava tulo muistuttaa varallisuusveroa ja se määräytyy tilin laskennallisesta tuotosta, joka taas määräytyy silloisen riskittömän koron perusteella. Laskennallisen tuoton veroaste on 30%. Veron määräytymisestä voit lukea tarkemmin täältä (10.1.1.). ISK-tili on Ruotsissa suosittu, sillä tilejä oli vuoden 2017 lopussa jo 2,2 miljoonalla, eli lähes joka neljännellä ruotsalaisella.

Hyvänä puolena Ruotsin mallissa voidaan mainita riskinoton kannustin, sillä veroseuraamus määräytyy siis käytännössä sijoitusomaisuuden ja riskittömän koron mukaan, ja se peritään riippumatta varojen tuottojen suuruudesta.

ASK-tili

Norjan vakuutuskuoren kaltainen ASK-sijoitustili muistuttaa enemmän suomalaista vakuutuskuorta, jonka sisällä käytävä kauppa on verovapaata, aina siihen asti kunnes varoja nostetaan yli tilille sijoitetun pääoman.

Vastaavan kaltainen, mutta pääomarajattu tili otetaan käyttöön myös Tankassa vuoden 2019 alussa.

Keskustele tai kysy lisää aiheesta Sijoitustiedon keskustelufoorumilla 

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Kolumnit

Evolution - Täydellinen sijoituskohde kunnes katsoo pinnan alle

Mikko Mäkinen
25.7.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Valmet Q2/2024 Seurantalista: Valmet nosti juuri ohjeistustaan, mutta tarjotaanko loppuvuonna pettymys?

Almanakka
25.7.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Yhdysvaltain presidenttipelin vaikutukset kryptomarkkinaan

Pessi Peura
24.7.2024
east Lue lisää