Kolumnit

Sijoittaja kaipailee kainalosuihketta, kun korona kutittelee markkinoita

Matias Savolainen |
Jaa Twiittaa

Monesti vastaani on tullut kysymys siitä, milloin pörssit laskevat tai asuntomarkkinat jumiutuvat. Ymmärrettävästi kiinnostavia ja mieltä vaivaavia kysymyksiä. Vastauksen ongelmana on vain se, että pörssilaskujen kipinänä on aina jokin yllätys, jota ei ole hinnoiteltu markkinoihin. Tämän vuoksi näiden ennustaminen on lähes mahdotonta. Ei aina, mutta valtaosalta ajasta. Siinä missä finanssikriisin ongelman olisi voinut nähdä kehittyvän vuosia, sitä samaa ei voi sanoa Covid-19 epidemiasta. Yhteistä kaikille isoille markkinahäiriöille kuitenkin on se, että logiikka ja likviditeetti katoavat paniikin myötä. Lasku on itse itseään ruokkivaa vastaavalla tavalla kuin on nousukin ollut. Ero vain on se, että härkä askeltaa rappusia pitkin sinnikkäästi siinä missä karhu hyppää suoraan ikkunasta. 

Kovien rysäysten alkumetreillä on aina vaikeaa ennustaa sitä, kuinka pitkäkestoinen ja laajavaikutteinen kriisistä tulee. Pelkästään teknisesti katsottuna on hyvin todennäköistä, että lähipäivinä nähdään reipastakin reaktiivista pomppua. Sijoittajan kannalta yksittäisiä pomppuja tai markkinalaskuviikkoja tärkeämpi kysymys on se, miten pitkät ja syvät kerrannaisvaikutukset syntyvät laajamittaisesta pelosta reaalitalouteen. Se tiedetään varmuudella, että Covid-19 tulee vakavasti vaikuttamaan talouskasvuun. Suuruus vain on vielä jokseenkin epäselvää. Tulosvaroituksia tullaan varmuudella saamaan ja pahemmassa tapauksessa tullaan kokemaan ikäviä konkurssiaaltoja sellaisilla pienillä sekä suuremmilla toimijoilla, joiden on vaikea markkinatilanteen vuoksi turvata ylimenorahoitusta toiminnalle. 

Kurkistus markkinoihin luo vienon hymyn huulille. QQQ ja SPY ovat piirtäneet tutun ja mukavan rakennelman hintakäppyrään, kengurunhännän. Perjantaina kovan pudotuksen päätteeksi saatiin päivä, jolloin noustiin pohjasta ja syntyi tämä kengurun häntä. Tänään nouseva markkina täydensi kuvion. Tyypillisesti tästä seuraa useamman päivän rallattelu. Mitään varmuutta sille ei ole, sillä yllättävät huonot pöpöpelot voivat rikkoa kauniin teknisen kuvion toimivuuden helposti. Pohjat syntyvät markkinoihin useimmiten divergenssin kautta, mutta viime aikoina yhä useammin tällaisten sohaisujen jälkeen. Aika näyttää kuinka tällä kertaa käy. Ainahan on myös mahdollista, että ollaan pidemmän karhumarkkinan ensimetreillä. Käyppyröitä katsoessa tämä muistuttaa vuotta 2008, olematta sitä kuitenkaan. 

Toivon sinulle harkitsevaisuutta sekä herkkyyttä elämän pieniin ja suuriin päätöksiin. 

Matias

Teksti julkaistu alunperin osoitteessa: www.matiassavolainen.com

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Exel jakoi oikein

Aki Pyysing
16.6.2024
east Lue lisää

Autopaikkojen vuokrista

Miika Vuorensola
16.6.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Ostopaikka kuluttajatuoteyhtiöissä?

Pentti Jokinen
14.6.2024
east Lue lisää