Olet täällä

Artikkelit

Saako Kone Thyssenin hissit?

Toukokuussa kiihtyneet spekulaatiot Koneen kiinnostuksesta ThyssenKruppin hissiliiketoimintaa kohtaan ovat viime viikkoina muuttuneet virallisiksi tarjouksiksi. Koneen osake on hyvän Q3-raportin jälkimainingeissa käynyt huippulukemissa yli 58 euron tasoilla.

Miltä tilanne näyttää uumoillun Thyssen-kaupan suhteen? Kone itse ei ole tarkemmin kommentoinut mahdollista hankintaa, mutta kertoo potentiaalisessa järjestelyssä piilevän vahvaa teollista logiikkaa. Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kertoi myös, että kauppaan liittyviä huhuja on paljon liikkeellä ja osa niistä on selkeästi vääriä ja kaikki uutiset asiasta vaativat kriittistä suhtautumista.

Tämä mielessä tutkitaan mitä maailman suurimmissa talousuutislähteissä asiasta kirjoitetaan.

Bloomberg raportoi lokakuussa sekä Koneen, että Blackstone Groupin kiinnostuksesta Thyssenin hissibisnestä kohtaan. Molempien odotetaan hakevan potentiaalisia partnereita diiliin, jonka koon odotetaan lähteiden mukaan olevan 15 miljardin euron luokkaa.

Kirjoituksen mukaan Kone olisi yhdistämässä voimiaan CVC Capital Partnersin kanssa. CVC on brittiläinen private equity-yhtiö, jolla noin 75 miljardin dollarin salkku. Blackstone on huhujen mukaan puolestaan houkutellut Carlyle Groupin partnerikseen.

Koneen ja CVC:n yhteistyö olisi oiva tapa välttää kilpailuviranomaisten huolia, sillä CVC voisi hankkia hissitoimintaa maista, joissa sekä Thyssenillä että Koneella on jo entuudestaan merkittävää kilpailua. Tämä koskisi erityisesti Eurooppaa, Koneen hankkiessa Thyssenin hissibisnestä Euroopan ulkopuolelta.

Neuvottelut CVC:n kanssa ovat nimettömänä pysyvien lähteiden mukaan yksi monista partnerivaihtoehdoista Koneelle.

Saksalaisen Handelsblattin mukaan Koneen tekemä 15 miljardin euron tarjous Thyssenille oli odotettua matalampi. Tarjous oli lähteiden mukaan pettymys, vaikkakin hyvin valmisteltu ja odotuksissa oli 1-2 miljardia euroa arvokkaampi tarjous. Lehti odottaa Koneen tekevän Thyssenille uuden tarjouksen, sillä fuusio Koneen kanssa olisi Thyssenille paras vaihtoehto.

Ehrnroothin mukaan hissiliiketoiminta Euroopassa on erittäin sirpaloitunutta, jonka pitäisi edesauttaa fuusion edistymistä kilpailuviranomaisten silmissä. Tarjouksen jättämisen jälkeen toimitusjohtajalle on ilmeisesti käynyt selväksi, että tämä pelkästään ei riittäisi fuusion siunaukselle Brysselistä.

Reuters kirjoittaa Koneen jatkuvasta kiinnostuksesta Thysseniä kohtaan. Mikäli Kone voittaa tarjouskilpailun, voi se joutua myymään osia bisneksestään kaupan toteuttamiseksi. Lähteiden mukaan tämä olisi tarpeellista kilpailuviranomaisten tyydyttämiseksi. Artikkeli mainitsee vähintään kymmenen yhtiön olevan tarjouskilpailussa mukana.

Ehrnroothin mukaan keskustelut kilpailuviranomaisten kanssa alkaisivat vasta, kun tarjous on hyväksytty ja pöydällä on todellinen tapaus. Päällimmäinen syy Koneen kiinnostukselle Thysseniä kohtaan on hänen mukaansa maantieteellinen kattavuus ja kasvun lisääminen.

Danske Bank arvioi synergioiden arvoksi 7 miljardia euroa, mikäli Thyssenin ja Koneen diili toteutuu.

Financial Timesin mukaan tarjouksia Thysseniä oli odotettavissa ainakin neljä ennen viime perjantaina sulkeutunutta tarjousikkunaa. FT odottaa diilin arvon nousevan noin 18 miljardiin euroon.

Lehden mukaan Kone valmistelee tarjousta CVC:n kanssa, Blackstone puolestaan Carlylen ja Canada Pension Plan Investment Boardin kanssa. Muita tarjouksenjättäjiä odotettiin olevan Advent Internationalin, Cinvenin ja Abu Dhabi Investment Authorityn muodostama ryhmä, sekä Brookfield Asset Management.

Kommentteja ei yhtiöiltä ole artikkelia varten saatu, vaan tiedot perustuvat nimettömiin lähteisiin.

ThyssenKrupp tutkii samalla myös muita vaihtoehtoja hissiliiketoiminnalleen, kuten esimerkiksi erilaisia listaamisvaihtoehtoja.

Kauppa toteutuessaan olisi yksi Euroopan suurimpia.

KONE -keskustelu

Bitcoinista ja kryptovaluutoista turvaa koronakriisissä?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi