Artikkelit

Robinhood - jenkkisijoittajat tuulipuvuissaan

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Amerikankielistä talousmediaa lukiessa on vaikeaa olla lukematta paikallisten tuulipukusijoittajien, robinhoodilaisten, viimeisistä tekemisistä. Suuri osa Robinhoodin asiakkaista on rahoitusmaailman ensikertalaisia, nuoria sijoittajanalkuja. Yhtiön tarinaa ovat värittäneet niin sijoittajien äkkirikastumiset kuin peruuttamattomat kohtalotkin. Mikä on Robinhood ja miksi siitä kohutaan lammen takana niin paljon?

Robinhood yrityksenä

Robinhood perustettiin Menlo Parkissa, Kaliforniassa, vuonna 2013. Yhtiön takana ovat Baiju Bhatt ja Vlad Tenev. Heidän tavoitteenaan on “Occupy Wall Street”-aatteen innoittamana demokratisoida rahoitusmaailma ja tehdä sijoitusmaailma tutuksi ja helppopääsyiseksi nuorille ja vähemmän rikkaille sijoittajille.

Robinhood kilpailee finanssiteknologian (seksikkäämmin FinTech) alalla, jossa vanhat ja uudet tekijät ovat sijoittaneet miljardeja dollareita tuodakseen sijoittamisen, varainhoidon ja muut rahoituspalvelut täydellisesti digiaikaan.

Vuonna 2013 Robinhood ilmoitti aikomuksestaan tehdä välityspalkkiottomasta kaupankäynnistä bisneksensä keskipisteen. Se aikoi saavuttaa aikomuksensa pitämällä operatiiviset ja hallinnolliset kulut matalana. Vuoden 2019 lopulla valtaosa jenkkien osakevälittäjistä on siirtynyt tarjoamaan asiakkailleen kaupankäyntiä ilman välityspalkkiota.

Robinhood on arvopaperivälittäjä, joka tarjoaa kaupankäyntiä ilman välityspalkkioita kotisivunsa ja mobiilisovelluksensa kautta. Palvelun kautta sijoittaja voi käydä kauppaa yli 5000 osakkeella, USA:n pörsseissä listatuilla ETF-rahastoilla ja kryptovaluutoilla, kuten Bitcoin ja Ethereum.

Noin puolet välittäjän asiakkaista on ensikertalaisia sijoittamisessa ja heidän keski-ikänsä on 30 vuotta.

Joulukuussa 2019 Robinhood ylitti 10 miljoonan asiakkaan rajan, mikä on merkittävä kasvu vuoden 2017 kahdesta miljoonasta tilistä.

Välittäjä tekee rahansa kiistainalaisella tavalla: se ohjaa asiakkaidensa tarjoukset eri välittäjille toteutusta varten ja saa tästä palkkion. Robinhood kutsuu palkkiota “hyvityksenä markkinatakaajilta ja kaupankäyntipaikoilta”. Tämä aiheuttaa ristiriitoja monella tapaa.

Yksittäisen sijoittajan tuottamat palkkiot ovat Robinhoodille olemattomia, mutta yhtiön välittäessä osto- ja myyntitarjouksia miljardien dollarien edestä markkinatakaajille, tienaa Robinhood merkittäviä summia.

Muita tulonlähteitä yhtiölle ovat muun muassa kuukausittainen viiden taalan jäsenmaksu Robinhood Gold-palvelusta, jonka kautta asiakas pääsee käsiksi laina- ja sijoituspalveluihin. Yhtiö ansaitsee myös korkoa sijoittamattomasta käteisestä asiakkaiden tileillä, se lainaa osakkeita ja kerää maksuja tapahtumista yhtiön debit-kortilla.

Kuluvan vuoden heinäkuun rahoituskierroksella Robinhood arvostettiin 7,6 miljardiin dollariin. Yhtiö on kerännyt yhteensä 1,2 miljardia dollaria pääomasijoittajilta.

Päiväkauppa käy kuumana

Teknokupla romutti monen päiväkauppiaan haaveet miljoonista, mutta koronakriisi on tuonut uutta renesanssia sijoittajien treidiunelmiin. Goldman Sachsin mukaan pienten kauppojen määrä osake- ja optiomarkkinoilla on noussut merkittävästi. TD Ameritrade puolestaan kertoi vierailujen osaketreidaamista opettaville sivuilleen kasvaneen lähes nelinkertaisesti. Robinhood sai 3 miljoonaa uutta asiakasta pelkästään tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla.

Koronavirus tuskin on ainoa syy päiväkaupan kasvaneelle suosiolle. Monet Facebook-ryhmät, Reddit-ketjut ja muut sivustot ovat pullollaan perinteisiä päiväkauppiaan elementtejä - kuumia vinkkejä, tarinoita äkkirikastumisista, uusia treidausstrategioita ja niin edelleen. Ne ovat omiaan koukuttamaan nuorta treidaajaa maailman suurimmille, petorikkaille sijoitusvesille miljoonien perässä.

Mobiilisovellukset ovat tehneet treidaamisesta helppoa ja hauskaa. Ne ovat myös mahdollistaneet sijoittamisen pienemmillä pääomilla, mikä on houkuttelevaa uusille sijoittajille. Lisäksi uusilla sijoittajilla ei välttämättä ole edes muistikuvia teknokuplan tai finanssikriisin aiheuttamista tuskista.

Päiväkauppaa on tutkittu laajalti. Vuonna 2004 tehdyssä erittäin laajassa tutkimuksessa todettiin, että 80 prosenttia taiwanilaisista treidaajista tekee turskaa. Vain 0,03% treidaajista teki jatkuvasti kovaa tulosta. USA:ssa ja Suomessa tehdyt tutkimukset ovat antaneet samansuuntaisia tuloksia; kourallinen treidaajista tekee vakuuttavaa jälkeä, suurin osa häviää pitkässä juoksussa.

Pareton laki pätee sijoitusmarkkinoillakin.

Hajauttaminen ja optiot

Sijoitusten hajauttaminen ei arvattavasti ole robinhoodilaisten vahvinta osaamisaluetta äkkirikastumisia jahdatessa.

Alkuvuodesta Robinhoodilla oli 6 miljoonaa asiakasta ja 12 miljoonaa yksittäistä omistusta. Keskimääräisellä Robinhood-sijoittajalla oli siis salkussa kahta osaketta tai ETF-rahastoa.

Thenextwebin analyysin mukaan...

  • Robinhoodilaiset ovat vahvasti ylipainottaneet teknologiasektoria salkuissaan. Hajautus eri sektorien kesken on markkinoita selvästi vähäisempää.
  • Sijoittajien salkuista löytyy suhteellisesti paljon pieniä yhtiöitä, jotka ovat normaalisti suuria yhtiöitä riskisempiä. Pienten yhtiöiden osakkeiden nimellishinta on usein pienempi kuin suurten yhtiöiden, mikä saattaa vaikuttaa pienellä pääomalla treidaavien sijoittajien ostopäätökseen. Niitä annetaan myös lahjoina tilien avaamisista.

Robinhoodilaiset eivät käy kauppaa pelkästään osakkeilla.

Goldman Sachsin tilastojen mukaan kaupankäynti yksittäisillä osakeoptioilla on kasvanut voimakkaasti tänä vuonna. Investointipankki uskoo Robinhoodin treiderien olevan kasvun takana.

Goldmanin tutkimusten mukaan osakkeita treidaavat robinhoodilaiset ostavat eniten voimakkaasti pudonnutta osaketta.

Osakeoptioita treidaavat puolestaan suosivat kohde-etuutena osakkeita, jotka ovat viime aikoina nousseet voimakkaasti.

Robinhoodilaisten kuumimmat osakkeet

Robinhoodin sijoittajien toimia voi seurata robintrack.net sivustolta, joka lataa päivittäin välittäjän dataa sivustolleen ja muokkaa sen selkeään graafimuotoon.

Seuraavassa muutama poiminta ja havaittava sapluuna, jota robinhoodilaiset tuntuvat noudattavan; putoavaan puukkoon tarttuminen.

Ford on Robinhoodin suurin sijoitus. Sitä omistaa hieman yli 900,000 sijoittajaa ja iso osa heistä osti osakkeen pudottua maalis-huhtikuussa.

 

Kolmanneksi suurin sijoitus on American Airlines, jossa sijoittajat samoin ovat yrittäneet napata putoavan puukon kahvaa. Toistaiseksi lentoyhtiö matelee edelleen pohjamudissa ja pahat kielet huhuilevat konkurssista, mikäli koronakriisi ei pian ala hellittää rapakon takana,

Applen huhtikuun jälkeisessä rakettimaisessa kurssinousussa robinhoodilaiset ovat kasvavissa määrin mukana.

Carnival Cruiselines on selkein esimerkki Robinhoodin puukkoinnostuksesta. Omistusmäärä räjähti osakkeen romahdettua koronakriisin aikaan.

Luottamus Amazoniin on odotetun vahva ja robinhoodilaiset jatkavat osakkeen ostamista.

Viimeisimpänä Robinhoodin sijoittajat ryntäsivät Kodakin kelkkaan osakkeen noustessa parissa päivässä vaatimattomat 2 189 prosenttia. Kamerafirman osake nousi uutisesta, jonka mukaan yhtiö oli saanut 765 miljoonaa dollaria valtiolta lainaa lääkeaineosien valmistusta varten.

Synkkiä varjoja ja mutkia matkassa listautumiseen

Robinhoodin tarina ei ole ilman uhreja, kuten Aki sunnuntaisessa kolumnissaan mainitsi.

20-vuotias sijoittaja otti itseltään hengen havaittuaan tilinsä näyttävän 700 000 dollaria miinusta. Nuorimies ei tiennyt, ettei summa ollut tilin todellinen saldo, sillä hänen asettamansa optiot ja niiden kohde-etuutena olevat osakkeet odottivat selvitystään. Itsemurhan jälkeen Robinhood lupasi muuttaa elementtejä optiosovelluksessaan.

Tapaus on kuitenkin suuntaa antava vallitsevasta tilanteesta. Moni tuore sijoittaja ja treidaaja käyttää vipua hyväkseen Robinhoodin lainoilla. Tämän lisäksi monet ovat havainneet optiot parhaaksi tavaksi rikastua äkkiä. Viisi vuotta johdannaisia Commerzbankilla Suomeen listanneena tiedän, etteivät suomalaiset asiaan perehtyneet treidaajatkaan läheskään aina ymmärrä miten johdannainen itse asiassa toimii. En siis yhtään ihmettele robinhoodin ensikertalaisten kantapään kautta oppimista.

Robinhoodin suosiota voidaan selittää yhtiön pelikirjalla, joka noudattaa Piilaakson mallia asiakkaan käyttäytymisen manipuloinnista puhelimen hälytyksillä ja houkuttelevalla, pelinomaisella sovelluksella. Robinhoodin olisi asiallista lisätä oppimateriaalia sivustolleen ja sovellukseensa luottamuksen lisäämiseksi. Robinhood on ollut jo lukuisan käräjähaasteen kohteena.

Maaliskuun alun rahoituskierroksen jälkeen näytti selkeältä, että Robinhood on itse matkalla pörssien listoille. Markkinamyllerrys ei kuitenkaan tarjonnut parasta mahdollistaa paikkaa listautumiseen ja sittemmin välittäjä on paininut ongelmien parissa. Myöhemmin maaliskuussa välittäjä oli kiinni lähes kaksi kokonaista kaupankäyntipäivää teknisten ongelmien takia. Samat ongelmat ovat jatkuneet myös maaliskuun jälkeenkin, muttei se ole vähentänyt asiakkaiden intoa avata uusia tilejä tai treidata Robinhoodin kautta.

Toistaiseksi Robinhood pystyy keräämään rahaa ongelmitta yksityisiltä markkinoilta, mutta jossain vaiheessa listautuminen on edessä.

Mielenkiintoinen kysymys nousee Robinhoodin mallista, milloin Suomessa päästään välityspalkkiottomaan kaupankäyntiin? Vai onko se edes toivottavaa algoritmien nuuhkiessa jokaista pienentäkin etua markkinoilla?

Keskustele Sijoitustiedon palstalla

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus

Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Google valjastaa AI-teknologiaa hyödykseen

Johannes Ankelo
16.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Bitcoinille tavanomainen korjausliike puoliintumisen lähestyessä

Pessi Peura
15.4.2024
east Lue lisää